Przejdź do treści

Właściwości i zastosowanie oleju z pestek arbuza

Arbuz z pestkami
Właściwości i zastosowanie oleju z pestek arbuza Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Olej z pestek arbuza to jeden z olejków, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność. Chętnie sięgają po niego producenci kosmetyków, z powodzeniem możesz stosować go również w czystej postaci do codziennej pielęgnacji twarzy, włosów i całego ciała. Jakie właściwości ma olej z pestek arbuza? Kiedy warto sięgnąć po olejek arbuzowy?

Olej z pestek arbuza – powstawanie

Olej arbuzowy powstaje w wyniku tłoczenia na zimno pestek arbuza, które podlegają wysuszeniu, a nie prażeniu. Jest to zatem jeden z olejków nierafinowanych, powszechnie uznawanych za bardziej wartościowe niż rafinowane, które poddawane są wpływowi wysokiej temperatury. Nierafinowany olej z pestek arbuza zachowuje bowiem cenne składniki aktywne nasion owocu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Beauty
Miya Cosmetics My Wonder Balm Call Me Later, regenerująco-odżywczy krem do twarzy z masłem shea, 75ml
29,90 zł
Zdrowie intymne i seks, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z dobrym seksem, 30 saszetek
139,00 zł
Beauty
Miya Cosmetics My Wonder Balm Hello Yellow, nawilżająco-odżywczy krem do twarzy z masłem mango, 75ml
29,90 zł
Odporność, Beauty
Naturell Cynk Organiczny + C, 100 tabletek
12,99 zł
Beauty, Verdelab
Verdelab Strialys - Serum przeciw rozstępom o bogatym składzie, 100ml
149,00 zł
olej z owocu kokosa

Olej z arbuza – właściwości

Olej z arbuza charakteryzuje się lekkością, delikatnym zapachem i bladosłomkowym lub jasnoróżowym kolorem. Jego właściwości wynikają z bogactwa składników, które kryją się w nasionach owocu. Zalicza się do nich:

  • witaminę A, C oraz witaminy z grupy B;
  • składniki mineralne, takie jak selen, cynk, potas, magnez, mangan;
  • kwas palmitynowy, palmitooleinowy, stearynowy, oleinowy, linolowy, alfa-linolowy, arachidowy, eikozenowy, behenowy, dokozaheseanowy.

Nadal zastanawiasz się nad tym, czy pestki arbuza są zdrowe? Mając na uwadze ich skład oraz fakt, że zaliczane są do tzw. superfoods, zdecydowanie warto włączyć je do swojej diety, a pozyskiwany z nich olej – do rutyny pielęgnacyjnej.

Luksus w wersji eko

Olej z pestek arbuza na twarz, włosy i ciało

Kiedy sięgnąć po olejek z arbuza? Dzięki jego właściwościom przeciwzapalnym i łagodzącym idealnie sprawdzi się, jeśli jesteś posiadaczką cery trądzikowej. Ponadto olej z nasion arbuza głęboko nawilży oraz odżywi suchą i pozbawioną blasku skórę. Dodatkowo uelastyczni ją, hamując tym samym procesy starzenia. To właśnie dlatego znajdziesz go w kosmetykach typu anty-aging. Polecany jest także przez entuzjastki dwuetapowego oczyszczania twarzy.

Olej z pestek arbuza to także doskonały sposób pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów. Idealnie sprawdzi się do olejowania włosów łamliwych i rozdwajających się. Z powodzeniem możesz stosować go również na całe ciało, jako składnik balsamów, dodatek do kąpieli lub samodzielny produkt nawilżający.

kobieta włosy

Gdzie kupić olej z pestek arbuza?

Olejek arbuzowy jest składnikiem wielu kremów, balsamów, odżywek i płynów do kąpieli. Do codziennej pielęgnacji warto wykorzystywać go także w czystej postaci. Znajdziesz go w dobrze zaopatrzonych drogeriach, sklepach z naturalnymi kosmetykami oraz aptekach.

Źródło:

  1. A. Rytz-Łyko, Masła i oleje roślinne stosowane w produktach kosmetycznych, Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej, 3/2016.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Olej abisyński – pochodzenie, właściwości, zastosowanie nie tylko do skóry twarzy

Propanediol w kosmetykach – co to jest? Szkodliwość, działanie w kosmetykach

Peptydy – rodzaje, cena i zastosowanie w kosmetyce i medycynie estetycznej

Alkohol cetylowy, czyli Cetearyl Alcohol w kosmetykach. Jak działa?

Węgiel aktywny – zaskakujące właściwości czarnego złota

Alkohol benzylowy w kosmetykach i lekach. Czy jest szkodliwy?

Modelowanie ust na płasko – jakie przynosi efekty?

Tlenek azotu – jak wpływa na kondycję włosów i skóry, jak stosować argininę

Olej marula – doskonała pielęgnacja skóry i włosów prosto z Afryki

Skwalan – jakie ma zastosowanie w kosmetologii? Skwalan a skwalen – jakie są różnice

Hydroksyapatyt wapnia – alternatywa dla kwasu hialuronowego /fot. Adobe Stock

Hydroksyapatyt wapnia – alternatywa dla kwasu hialuronowego

Nici PDO – właściwości i zastosowanie. Jakie efekty daje zabieg z użyciem nici PDO?

Olej z kiełków pszenicy – cenne źródło witaminy młodości

Trądzik neuropatyczny – przyczyny, objawy, leczenie odruchu wyciskania i rozdrapywania pryszczy

Baza pod makijaż – jaką wybrać i jak stosować? 

Glukonolakton – łagodny i wszechstronnie działający polihydroksykwas

Jaki kolagen wybrać na zmarszczki? W jakich produktach jest go najwięcej?

Geneo – zabieg pielęgnujący dla każdego typu skóry. Kiedy warto go wykonać?

Co to jest trójkąt śmierci? Powikłania po wyciskaniu pryszczy

Techniki masażu – jak wykonać masaż leczniczy i upiększający?

Hydrafacial – w czym tkwi sekret mikrodermabrazji wodnej?

Chlorek magnezu – jakie ma właściwości i kiedy warto go stosować? Kto nie powinien sięgać po chlorek

Blizny po ospie – jak zapobiegać, leczyć i pozbyć się szpecących blizn po ospie?

Sodium citrate – właściwości i zastosowanie cytrynianu sodu w kosmetykach

×