Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie
Acerola to prawdziwa bomba witaminowa. Już trzy jej niewielkie owoce zaspokoją dzienną dawkę witaminy C osoby dorosłej. Acerola jest też źródłem innych witamin, składników mineralnych i kwasów. Dzięki temu doskonale stymuluje układ odpornościowy. Co ciekawe, sprawdza się także w pielęgnacji twarzy i całego ciała – znajdziesz ją w wielu kremach, balsamach, olejkach. Jak stosować acerolę? Jakie są jej właściwości? Na co pomaga acerola i czy istnieją przeciwwskazania do jej używania?
Acerola – pochodzenie
Acerola, nazywana też wiśnią z Barbados, to tropikalny owocowy krzew, który pochodzi z Wysp Karaibskich, ale spotkać można go także w Ameryce Środkowej, subtropikalnych obszarach Azji czy w rejonach Amazonii. Międzynarodową sławę zyskała w drugiej połowie XX wieku, kiedy to opublikowano pierwszy raport dotyczący wysokiej zawartości witaminy C.
Jadalną częścią aceroli są jej owoce – małe, czerwone (w trzecim okresie dojrzewania), wyglądem przypominające niewielkie wiśnie lub czereśnie. To właśnie one są źródłem drogocennych witamin, składników mineralnych i kwasów, którym acerola zawdzięcza swoją popularność.
Acerola – witamina C
Acerola jest owocem o najwyższej zawartości witaminy C, co ważne – łatwo przyswajalnej. Wskazuje się, że blisko trzy proc. całego składu owocu to witamina C, czyli od 1 000 do nawet 4 500 miligrama na sto gramów świeżej masy owocowej. Co ciekawe, owoce aceroli w pierwszym stadium dojrzewania, czyli wtedy, kiedy są jeszcze zielone, mają dwukrotnie więcej witaminy niż mocno czerwona acerola. Obniżenie tego poziomu wraz z dojrzewaniem uzasadniane jest utlenianiem biochemicznym.
Jak dużo witaminy C znajdziesz w aceroli? Ilości te najlepiej zobrazuje ich porównanie z innymi owocowymi źródłami witaminy C:
- cytryna i pomarańcza – 53 mg / 100 g,
- truskawka – 58,8 mg / 100 g,
- kiwi – 92,7 mg / 100 g,
- czarna porzeczka – 181 mg/100 g.
Jak widać, acerola posiada kilka razy więcej witaminy C niż wszystkie owoce, które powszechnie uznawane są za jej źródło.
Właściwości aceroli
Zawarta w aceroli witamina C przede wszystkim aktywizuje układ immunologiczny. Możesz z powodzeniem stosować ją zatem w stanach obniżonej odporności – przy przeziębieniach, grypie, czy ogólnym osłabieniu. Jeśli jesteś senna, szybko się męczysz, masz skłonność do siniaków i krwawienia dziąseł, sięgnij po naturalne źródło witaminy C.
Poza witaminą C, acerola zawiera w sobie wiele przeciwutleniaczy. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje beta-karoten, który pozytywnie wpływa na wzrok i zapobiega chorobom serca. Przyspiesza on także opalanie, czyniąc twoją skórę delikatnie brązową. Badania wskazują ponadto, że regularne przyjmowanie aceroli może wykazywać działanie profilaktyczne w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Jeśli zaś chorujesz na ten rodzaj cukrzycy zwróć szczególną uwagę na działanie redukujące aldozy i monoaminooksydazy, co zmniejsza ryzyko zaćmy.
Sok z aceroli działa ponadto przeciwzapalnie i przeciwbiegunkowo. Uszczelnia również naczynia krwionośne i poprawia krążenie krwi.
Jak stosować acerolę?
Jako że w Polsce nie mamy dostępu do świeżych owoców aceroli, możesz przyjmować ją tylko w innej postaci. Na rynku dostępny jest:
- sok z aceroli,
- acerola w tabletkach,
- acerola w proszku,
- susz z aceroli.
Sok i susz z aceroli wykorzystywany jest na ogół do produkcji suplementów diety – tabletek, czy proszków do sporządzania zawiesiny do picia. Sok z aceroli możesz też pić samodzielnie lub rozcieńczać go z wodą. Alternatywą są tabletki – do połknięcia lub w postaci aceroli do ssania.
Acerola dla dzieci
Acerola, jako naturalny środek wspomagający odporność, może być podawana dzieciom. Sposób suplementacji należy dostosować do wieku dziecka. Sok i proszek z aceroli wydają się najłatwiejszą metodą podania dla najmłodszych. Warto dodać, że acerola uważana jest za doskonały sposób na naturalną poprawę odporności kobiet w ciąży.
Acerola przeciwwskazania
Acerolę, mimo jej bogactwa witamin i składników, należy przyjmować z umiarem. Z jednej strony, przedawkowanie witaminy C jest niemożliwe – jej nadmiar jest bowiem wydalany z organizmu. Z drugiej zaś, jej zbyt duże ilości mogą negatywnie wpłynąć na nerki i wątrobę.
Bądź szczególnie ostrożna, jeśli jesteś lub podejrzewasz, że jesteś w ciąży. Przyjmowanie aceroli jest wprawdzie bezpieczne, jednak jej dawkę warto skonsultować z lekarzem. Preparaty z witaminą C zalicza się bowiem do grupy, mogącej mieć negatywny wpływ na ciążę. Możliwe są nieprawidłowości w rozwoju płodu, przedwczesne urodzenie a nawet śmierć.
Acerola w kosmetykach
Wykorzystanie aceroli w kosmetykach do twarzy i ciała jest dużo mniej popularne niż jej stosowanie w celach prozdrowotnych. Dlaczego warto wprowadzić ją do codziennej pielęgnacji? Witamina C wzmacnia naczynka krwionośne, niweluje przebarwienia i delikatnie rozjaśnia skórę. Wspomaga ona także produkcję kolagenu, czym poprawia wygląd i opóźnia procesy starzenia. Spowalnia je również zawarty w aceroli beta-karoten, który dodatkowo zredukuje objawy trądziku.
Gdzie znajdziesz acerolę? W kremach, tonikach, maseczkach do twarzy oraz balsamach do ciała. Sok z aceroli możesz wykorzystać także do przygotowania domowych kosmetyków.
Gdzie kupić acerolę?
Tabletki aceroli, proszek, susz oraz sok kupisz w aptekach oraz sklepach z naturalnymi produktami. Ich cena zależy od rodzaju produktu. Cena tabletek waha się od dwudziestu do siedemdziesięciu złotych za sto sztuk, w zależności od producenta. Proszek to wydatek rzędu pięćdziesięciu złotych za pół kilograma. Sok z aceroli kosztuje zaś od czterdziestu złotych wzwyż za litr.
Zastanawiasz się gdzie kupić owoce aceroli? Są one trudno dostępne – niekiedy można spotkać je w sklepach wielkopowierzchniowych oraz dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością.
Źródła:
- E. Cieślik, A. Gębusia, Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fizjoterapii, 2012/2,
- J. Majewski, M. Orylski, A. Całkosiński, M. Majewski, Acerola – tropikalny owoc z ogromna dawką witaminy C, Medycyna Rodzinna 2018/2A.
Polecamy
„Slavic girl diet” święci triumfy za oceanem. Amerykanki uwierzyły, że piękno i zdrowie da im popularna w Polsce kasza
Na skórkach cytrusów są toksyczne substancje. Chemiczka: ludzie nie powinni ich jeść
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
się ten artykuł?