Przejdź do treści

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Tekst o pochodzeniu, właściwościach i zastosowaniu aceroli. Na zdjęciu: Zbliżenie owocu na drzewie - HelloZdrowie
Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Acerola to prawdziwa bomba witaminowa. Już trzy jej niewielkie owoce zaspokoją dzienną dawkę witaminy C osoby dorosłej. Acerola jest też źródłem innych witamin, składników mineralnych i kwasów. Dzięki temu doskonale stymuluje układ odpornościowy. Co ciekawe, sprawdza się także w pielęgnacji twarzy i całego ciała – znajdziesz ją w wielu kremach, balsamach, olejkach. Jak stosować acerolę? Jakie są jej właściwości? Na co pomaga acerola i czy istnieją przeciwwskazania do jej używania?

Acerola – pochodzenie

Acerola, nazywana też wiśnią z Barbados, to tropikalny owocowy krzew, który pochodzi z Wysp Karaibskich, ale spotkać można go także w Ameryce Środkowej, subtropikalnych obszarach Azji czy w rejonach Amazonii. Międzynarodową sławę zyskała w drugiej połowie XX wieku, kiedy to opublikowano pierwszy raport dotyczący wysokiej zawartości witaminy C. 

Jadalną częścią aceroli są jej owoce – małe, czerwone (w trzecim okresie dojrzewania), wyglądem przypominające niewielkie wiśnie lub czereśnie. To właśnie one są źródłem drogocennych witamin, składników mineralnych i kwasów, którym acerola zawdzięcza swoją popularność.

Acerola – witamina C

Acerola jest owocem o najwyższej zawartości witaminy C, co ważne – łatwo przyswajalnej. Wskazuje się, że blisko trzy proc. całego składu owocu to witamina C, czyli od 1 000 do nawet 4 500 miligrama na sto gramów świeżej masy owocowej. Co ciekawe, owoce aceroli w pierwszym stadium dojrzewania, czyli wtedy, kiedy są jeszcze zielone, mają dwukrotnie więcej witaminy niż mocno czerwona acerola. Obniżenie tego poziomu wraz z dojrzewaniem uzasadniane jest utlenianiem biochemicznym.

Jak dużo witaminy C znajdziesz w aceroli? Ilości te najlepiej zobrazuje ich porównanie z innymi owocowymi źródłami witaminy C:

  • cytryna i pomarańcza – 53 mg / 100 g,
  • truskawka – 58,8 mg / 100 g,
  • kiwi – 92,7 mg / 100 g,
  • czarna porzeczka – 181 mg/100 g.

Jak widać, acerola posiada kilka razy więcej witaminy C niż wszystkie owoce, które powszechnie uznawane są za jej źródło.

Właściwości aceroli

Zawarta w aceroli witamina C przede wszystkim aktywizuje układ immunologiczny. Możesz z powodzeniem stosować ją zatem w stanach obniżonej odporności – przy przeziębieniach, grypie, czy ogólnym osłabieniu. Jeśli jesteś senna, szybko się męczysz, masz skłonność do siniaków i krwawienia dziąseł, sięgnij po naturalne źródło witaminy C.

Poza witaminą C, acerola zawiera w sobie wiele przeciwutleniaczy. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje beta-karoten, który pozytywnie wpływa na wzrok i zapobiega chorobom serca. Przyspiesza on także opalanie, czyniąc twoją skórę delikatnie brązową. Badania wskazują ponadto, że regularne przyjmowanie aceroli może wykazywać działanie profilaktyczne w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Jeśli zaś chorujesz na ten rodzaj cukrzycy zwróć szczególną uwagę na działanie redukujące aldozy i monoaminooksydazy, co zmniejsza ryzyko zaćmy.

Sok z aceroli działa ponadto przeciwzapalnie i przeciwbiegunkowo. Uszczelnia również naczynia krwionośne i poprawia krążenie krwi.

Jak stosować acerolę?

Jako że w Polsce nie mamy dostępu do świeżych owoców aceroli, możesz przyjmować ją tylko w innej postaci. Na rynku dostępny jest:

  • sok z aceroli,
  • acerola w tabletkach,
  • acerola w proszku,
  • susz z aceroli.

Sok i susz z aceroli wykorzystywany jest na ogół do produkcji suplementów diety – tabletek, czy proszków do sporządzania zawiesiny do picia. Sok z aceroli możesz też pić samodzielnie lub rozcieńczać go z wodą. Alternatywą są tabletki – do połknięcia lub w postaci aceroli do ssania.

Kobieta stoi przy oknie, na ramionach ma nałożoną kurtkę jeansową

Acerola dla dzieci

Acerola, jako naturalny środek wspomagający odporność, może być podawana dzieciom. Sposób suplementacji należy dostosować do wieku dziecka. Sok i proszek z aceroli wydają się najłatwiejszą metodą podania dla najmłodszych. Warto dodać, że acerola uważana jest za doskonały sposób na naturalną poprawę odporności kobiet w ciąży.

Acerola przeciwwskazania

Acerolę, mimo jej bogactwa witamin i składników, należy przyjmować z umiarem. Z jednej strony, przedawkowanie witaminy C jest niemożliwe – jej nadmiar jest bowiem wydalany z organizmu. Z drugiej zaś, jej zbyt duże ilości mogą negatywnie wpłynąć na nerki i wątrobę.

Bądź szczególnie ostrożna, jeśli jesteś lub podejrzewasz, że jesteś w ciąży. Przyjmowanie aceroli jest wprawdzie bezpieczne, jednak jej dawkę warto skonsultować z lekarzem. Preparaty z witaminą C zalicza się bowiem do grupy, mogącej mieć negatywny wpływ na ciążę. Możliwe są nieprawidłowości w rozwoju płodu, przedwczesne urodzenie a nawet śmierć.

Kobieta w ciąży na szarej kanapie trzyma się czule za brzuch

Acerola w kosmetykach

Wykorzystanie aceroli w kosmetykach do twarzy i ciała jest dużo mniej popularne niż jej stosowanie w celach prozdrowotnych. Dlaczego warto wprowadzić ją do codziennej pielęgnacji? Witamina C wzmacnia naczynka krwionośne, niweluje przebarwienia i delikatnie rozjaśnia skórę. Wspomaga ona także produkcję kolagenu, czym poprawia wygląd i opóźnia procesy starzenia. Spowalnia je również zawarty w aceroli beta-karoten, który dodatkowo zredukuje objawy trądziku.

Gdzie znajdziesz acerolę? W kremach, tonikach, maseczkach do twarzy oraz balsamach do ciała. Sok z aceroli możesz wykorzystać także do przygotowania domowych kosmetyków.

Gdzie kupić acerolę?

Tabletki aceroli, proszek, susz oraz sok kupisz w aptekach oraz sklepach z naturalnymi produktami. Ich cena zależy od rodzaju produktu. Cena tabletek waha się od dwudziestu do siedemdziesięciu złotych za sto sztuk, w zależności od producenta. Proszek to wydatek rzędu pięćdziesięciu złotych za pół kilograma. Sok z aceroli kosztuje zaś od czterdziestu złotych wzwyż za litr.

Zastanawiasz się gdzie kupić owoce aceroli? Są one trudno dostępne – niekiedy można spotkać je w sklepach wielkopowierzchniowych oraz dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością.

 

Źródła:

  1. E. Cieślik, A. Gębusia, Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fizjoterapii, 2012/2,
  2. J. Majewski, M. Orylski, A. Całkosiński, M. Majewski, Acerola – tropikalny owoc z ogromna dawką witaminy C, Medycyna Rodzinna 2018/2A.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?