Przejdź do treści

Olejek marchewkowy – bomba witamin na twarz i włosy. Nawilża, dodaje blasku, a nawet… zastępuje opalanie

olejek marchewkowy, macerat z marchwi
Olejek marchewkowy – bomba witamin dla twarzy i włosów. Nawilża, wygładza i… zastępuje opalanie / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Olejek marchewkowy naturalny kosmetyk, na punkcie którego ostatnimi czasy oszalało wiele osób. Nie bez powodu! Zawiera nie tylko ogromną dawkę beta-karotenu, pięknie wpływającego na koloryt skóry, ale także cały wachlarz innych cennych składników odżywczych. Do czego możemy wykorzystać olejek marchewkowy, jak go stosować i gdzie kupić?

Olejek marchewkowy – właściwości

Olejek marchewkowy to nic innego jak macerat z marchwi, uzyskuje się go w wyniku macerowania korzenia marchwi w oleju słonecznikowym. Ta metoda wydzielania składników z materiału roślinnego polega na pozyskaniu ich z danego produktu poprzez namoczenie go w rozpuszczalniku (w tym przypadku oleju).

Olejek marchewkowy ma szereg korzystnych właściwości, z tego też względu doceniany jest przez coraz szersze grono kobiet. Jakie są jego najważniejsze zalety?

Jest bogatym źródłem beta-karotenu jak również witamin A, C, E i tych z grupy B. Ponadto znajdziemy w nim cenne minerały, między innymi: wapń, żelazo, miedź czy cynk. Wszystkie ukryte w olejku marchewkowym substancje aktywne sprawiają, że wykazuje on silne właściwości antyoksydacyjne i regeneracyjne. Wykorzystywany jest również w kuracjach przeciwzmarszczkowych oraz dba o zdrowy koloryt skóry. Beta-karoten pobudza bowiem produkcję malaniny w skórze, dzięki czemu może być dobrym zamiennikiem opalania słonecznego czy samoopalaczy.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Beauty, Verdelab
Verdelab Garisell Eye - Krem na worki pod oczami – poprawia napięcie skóry, nawilża i odżywia, 15 ml
149,00 zł
PROMOCJA
Good Aging, Beauty, Promocje
WIMIN Zdrowy blask, 30 kaps.
20,00 zł 59,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z Twoim mikrobiomem, 30 saszetek
139,00 zł
Good Aging, Beauty, Verdelab
Verdelab Richevon - Serum przeciwzmarszczkowe do twarzy o bogatym składzie. Nawilża, odżywia. 50 ml
179,00 zł
Beauty
Miya Cosmetics My Wonder Balm Call Me Later, regenerująco-odżywczy krem do twarzy z masłem shea, 75ml
29,90 zł
Rośliny dobre dla cery / rawpixel

Olejek marchewkowy – zastosowanie

Macerat z marchwi może być wykorzystywany na szereg różnych sposobów. Doskonale sprawdzi się w codziennej pielęgnacji włosów – jego dobroczynne właściwości w szczególności docenią włosy suche i zniszczone. Stosowany jako odżywka – nawilży, odżywi, doda blasku i zapobiegnie rozdwajaniu się końcówek. Co więcej, specyfik ten chroni włosy przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Bardzo dobrze sprawdza się w formie odżywki do włosów, która nada im sprężystości i wygładzi niesforne kosmyki. Obecne w oleju witaminy A i E stymulują wzrost włosów. Dzięki swoim właściwościom olejek marchewkowy stosowany jest w leczeniu łuszczycy, oparzeń czy blizn.” – podpowiada dietetyczka Adrianna Wrońska.

Olejek marchewkowy idealnie sprawdzi się jako kosmetyk do pielęgnacji twarzy i skóry całego ciała. To produkt, który przyda się szczególnie osobom z cerą suchą, matową i pozbawioną blasku. Jego właściwości docenią także kobiety dojrzałe, bowiem jak już wspomniałam, stosowany może być także w kuracji przeciwzmarszczkowej. Wszystko dzięki zawartości witaminy E, która posiada działanie antyoksydacyjne, hamuje procesy starzenia sią skóry, a także usprawnia produkcję kolagenu. Efekty regularnie używanego maceratu z marchwi – wygładzone zmarszczki, rozświetlona i promienna cera – zaskoczą niejedną kobietę. Choć niestety trzeba będzie na nie poczekać, to warto uzbroić się w cierpliwość.

Olej marchewkowy jest również świetnym lekarstwem, wykazuje działanie przeciwwirusowe i antyseptyczne. Pomaga przy problemach trawiennych, odtruwa organizm, a witamina A korzystnie działa na wzrok. Olej marchewkowy ma pozytywny wpływ na gospodarkę hormonalną, warto jednak pamiętać by przechowywać go w ciemnej butelce, by nie utracił swoich cennych właściwości” – przestrzega Adrianna Wrońska.

Jakby tego było mało, macerat z marchwi jest doskonałym produktem dla skóry często wystawianej na słońce, chroni ja bowiem przed działaniem szkodliwego promieniowania UV. Co więcej, beta-karoten pobudza produkcję melaniny w skórze, co sprawia, że nabiera ona ładnego kolorytu. Olejek marchewkowy pomoże również w utrwaleniu wakacyjnej opalenizny.

olej z wiesiołka

Jak stosować olejek marchewkowy?

Olejek marchewkowy może być stosowany jako samodzielny kosmetyk – wystarczy go nanieść na oczyszczoną i delikatnie nawilżoną skórę czy włosy. Równie dobrze można wzbogacić nim skład gotowych już kosmetyków – w tym celu wystarczy kilka kropli aromatycznego olejku dodać do ulubionego balsamu do ciała czy masła shea. Mamy również dobrą wiadomość dla miłośniczek relaksujących i odprężających masaży: produkt ten świetnie się sprawdzi i w tym przypadku.

Olejek marchewkowy jest niezwykle wydajny, szybko się wchłania i – co może zaskakiwać – nie pozostawia na skórze tłustego filmu.

Jak samodzielnie przygotować olejek marchewkowy?

Macerat z marchwi bez trudu można znaleźć w drogeriach czy aptekach. Jednak równie dobrze można pokusić się o jego samodzielne przygotowanie. Zwłaszcza, że to nic trudnego. Dwie marchewki starte na tarce o średnich oczkach zalewamy olejem, tak by ten ostatni pokrył całość. Wszystko umieszczamy w ciemnej, szklanej butelce i odstawiamy na 4 tygodnie. Po upływie miesiąca miksturę przecedzamy przez sitko i już możemy cieszyć się cudownym działaniem olejku.

Olejek marchewkowy – przeciwskazania

Olejek marchewkowy może stosować praktycznie każdy – także dzieci, kobiety w ciąży czy osoby starsze. Nie należy się go bać. Jednak przed zaaplikowaniem na skórę warto przyjrzeć się mu nieco bliżej i wykonać tekst. A dokładniej? Kilka kropli olejku należy umieścić na małym obszarze ciała i odczekać 24 godziny. Jeśli po tym czasie nie pojawi się żadna reakcja alergiczna to znak, że organizm nie toleruje go źle, a tym samym macerat może być wykorzystywany do codziennych zabiegów pielęgnacyjnych. Trzeba pamiętać, że olejek marchewkowy – tak jak każdy produkt czy kosmetyk – może uczulać. W przypadku zaczerwienienia czy wysypki niestety z jego stosowania należy zrezygnować.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Olej abisyński – pochodzenie, właściwości, zastosowanie nie tylko do skóry twarzy

Propanediol w kosmetykach – co to jest? Szkodliwość, działanie w kosmetykach

Peptydy – rodzaje, cena i zastosowanie w kosmetyce i medycynie estetycznej

Alkohol cetylowy, czyli Cetearyl Alcohol w kosmetykach. Jak działa?

Węgiel aktywny – zaskakujące właściwości czarnego złota

Alkohol benzylowy w kosmetykach i lekach. Czy jest szkodliwy?

Modelowanie ust na płasko – jakie przynosi efekty?

Tlenek azotu – jak wpływa na kondycję włosów i skóry, jak stosować argininę

Olej marula – doskonała pielęgnacja skóry i włosów prosto z Afryki

Skwalan – jakie ma zastosowanie w kosmetologii? Skwalan a skwalen – jakie są różnice

Hydroksyapatyt wapnia – alternatywa dla kwasu hialuronowego /fot. Adobe Stock

Hydroksyapatyt wapnia – alternatywa dla kwasu hialuronowego

Nici PDO – właściwości i zastosowanie. Jakie efekty daje zabieg z użyciem nici PDO?

Olej z kiełków pszenicy – cenne źródło witaminy młodości

Trądzik neuropatyczny – przyczyny, objawy, leczenie odruchu wyciskania i rozdrapywania pryszczy

Baza pod makijaż – jaką wybrać i jak stosować? 

Glukonolakton – łagodny i wszechstronnie działający polihydroksykwas

Jaki kolagen wybrać na zmarszczki? W jakich produktach jest go najwięcej?

Geneo – zabieg pielęgnujący dla każdego typu skóry. Kiedy warto go wykonać?

Co to jest trójkąt śmierci? Powikłania po wyciskaniu pryszczy

Techniki masażu – jak wykonać masaż leczniczy i upiększający?

Hydrafacial – w czym tkwi sekret mikrodermabrazji wodnej?

Chlorek magnezu – jakie ma właściwości i kiedy warto go stosować? Kto nie powinien sięgać po chlorek

Blizny po ospie – jak zapobiegać, leczyć i pozbyć się szpecących blizn po ospie?

Sodium citrate – właściwości i zastosowanie cytrynianu sodu w kosmetykach

×