Przejdź do treści

Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania

Granat przekrojony na pół
Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Olej z pestek granatu powstaje zwykle jako produkt uboczny wytwarzania soku z tego owocu. To doskonały przykład na to, że niektóre składniki artykułów uznawane za mniej cenne, mogą w rzeczywistości przewyższać pod względem zdrowotnym te „podstawowe”. Właściwości oleju z pestek granatu warto wykorzystać zarówno do wzbogacenia naszej diety, jak i do pielęgnacji ciała. Jak stosować olej z granatu?

Co to jest olej z pestek granatu?

Olej z pestek granatu to tłuszcz roślinny pozyskiwany z nasion owocu pochodzącego z regionu krajów śródziemnomorskich. Powstaje w procesie tłoczenia na zimno pestek granatu.

Olejek z granatu jest jednym z produktów, którego cenne właściwości można wykorzystać zarówno do pielęgnacji skóry i włosów, jak i do odżywiania organizmu od wewnątrz.

Właściwości oleju z pestek granatu

Za korzystne właściwości oleju z granatu odpowiada kilka grup związków chemicznych o prozdrowotnym działaniu. Za najważniejsze z nich uznaje się:

  • antyoksydanty, czyli związki przeciwutleniające – za ich sprawą olejowi z nasion granatu przypisuje się działanie ochronne w stosunku do promieniowania UV, co ma znaczenie zarówno w przeciwdziałaniu procesom starzenia się skóry, jak i zapobieganiu nowotworom, takim jak czerniak;
  • kwasy tłuszczowe – w tym przede wszystkim kwas punikowy stanowiący ponad 50 proc. składu olejku z nasion granatu; może on wspomagać organizm, przeciwdziałając stanowi zapalnemu, a także problemom metabolicznym: cukrzycy, nieprawidłowemu poziomowi cholesterolu i triglicerydów we krwi oraz miażdżycy; kwasowi punikowemu przypisuje się również działanie immunomodulujące (poprawiające pracę układu odpornościowego) oraz przeciwestrogenowe (które może mieć znaczenie m.in. w profilaktyce nowotworów estrogenozależnych u kobiet).

Zastosowanie oleju z pestek granatu

Olej z pestek granatu ma bardzo szerokie zastosowanie. Dzięki naszym podpowiedziom nie zabraknie ci pomysłów na to, do czego wykorzystać ten wartościowy produkt.

Olej z pestek granatu w pielęgnacji skóry i włosów

Jak stosować olej z pestek granatu do pielęgnacji ciała?

  • zaaplikuj olejek z pestek granatu na twarz – okrężnymi ruchami wmasuj kilka kropli olejku w skórę twarzy, pozostaw na noc do wchłonięcia; nałóż olejek również w okolicę pod oczami, by rozjaśnić ją i spowolnić starzenie się skóry w tym rejonie,
  • wmasuj w skórę do całego ciała, ze szczególnym uwzględnieniem obszarów, które wymagają regeneracji (np. spierzchnięte dłonie, łokcie) – dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych olejek chroni przed utratą wody i poprawia stan nawilżenia skóry,
  • wykorzystaj olej z nasion granatu do włosów – niewielką ilość oleju wmasuj we włosy (pamiętając o końcówkach), po około godzinie umyj je używając delikatnego szamponu.

Olej z pestek granatu jako składnik diety

Olej z pestek granatu jako tłuszcz tłoczony na zimno o wysokiej wartości antyoksydantów warto zastosować w potrawach, których nie będziemy poddawać (już) obróbce termicznej. Pozwala to zachować najwięcej wartościowych składników.

Wykorzystanie oleju z nasion granatu do sałatek pozwoli podkreślić smak warzyw i zwiększyć rozpuszczalność zawartych w nich witamin. Olej z granatu możesz dodać także do przygotowywanych w domu past z nasion roślin strączkowych, czy zastosować jako zamiennik oliwy z oliwek do skropienia dowolnej potrawy przed podaniem.

kobieta smażąca jedzenie

Przeciwwskazania do stosowania oleju z pestek granatu

Podstawowe przeciwwskazanie do wykorzystania oleju z granatu (zarówno do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego) stanowi alergia na nasiona tego owocu. Uczulenie na białka pestek granatu zdarza się jednak bardzo rzadko, a dla osób, które nie są alergikami, spożywanie oleju z granatu jest bezpieczne.

Bibliografia:

  1. Bassiri-Jaharomi S., Punica granatum (Pomegranate) activity in health promotion and cancer prevention, Oncology Reviews, 2018/12(1).
  2. Mirmiran P., Fazeli M. R., Asghari G. i wsp., Effects of pomegranate seed oil on hyperlipidaemic subjects: a double-blind placebo-controlled clinical trial, British Journal of Nutrition, 2010/104(3): 402-406.
  3. Afshari A. R., Mollazadeh H., Boroushaki M. T., Pomegranate seed oil: A comprehensive review on its therapeutic effects, International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research, 2016/7(2): 1000-1013.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?