Przejdź do treści

Olejek laurowy – działanie, właściwości, skutki uboczne

Olejek laurowy - działanie, właściwości, skutki uboczne Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Woda ryżowa – właściwości, zastosowanie, efekty
Jest pięknie pod czapką. Podręcznik zimowej pielęgnacji włosów
Puszące się włosy – przyczyny, stylizacje, jak sobie z nimi poradzić?
Olej z dziurawca – właściwości i zastosowanie. Jak przygotować olej świętojański?
Właściwości i zastosowanie olejku geraniowego w codziennej pielęgnacji

Olejek laurowy, jak sama jego nazwa wskazuje, wytwarza się z drzewa laurowego, nazywanego również wawrzynem szlachetnym. Olejek ten jest wykorzystywany w medycynie naturalnej, ponieważ wykazuje wyjątkowo silne działanie antyseptyczne. Nie jest to jednak jego jedyna prozdrowotna właściwość. Olejek laurowy jest też pomocny w walce z różnego rodzaju dolegliwościami skórnymi, takimi jak trądzik młodzieńczy czy łuszczyca. Olejek z drzewa laurowego przy niewielkim nakładzie pracy możesz wykonać samodzielnie w domu albo kupić w aptece. 

Co to jest olejek laurowy?

Tak, jak już wspomnieliśmy, jest to naturalny olejek pochodzący z drzewa laurowego, a dokładniej z jego owoców. Ma bardzo charakterystyczny, ale jednocześnie przyjemny aromat. Ze względu na to, że znajdują się w nim delikatne substancje, to możesz go stosować bezpośrednio na powierzchnię skóry bez ryzyka podrażnienia jej.

Drzewo laurowe występuje głównie w południowej Azji. Do prawidłowego wzrostu potrzebuje ono wilgoci oraz piaszczystej gleby. W cieplejszych regionach to drzewo ma czarne owoce oraz żółto-białe kwiaty. Drzewo wyjątkowo źle znosi skrajnie wysokie albo skrajnie niskie temperatury. Jak się pewnie domyślasz, ta roślina w Polsce nie ma odpowiednich warunków do wzrostu i rozwijania się. Jest w naszym kraju dostępna, ale powinieneś ją traktować raczej jako roślinę pokojową niż przyprawę do swoich potraw. Drzewo laurowe poza Azją możesz spotkać jeszcze w Indiach, Pakistanie, Meksyku oraz na Wyspach Kanaryjskich.

jedzenie na talerzu w kształcie serca

Olejek laurowy – właściwości

Olejek z liści laurowych ma wyjątkowo szerokie spektrum działania. Wykazuje on następujące właściwości:

  • dezynfekujące,
  • oczyszczające,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwgrzybicze,
  • rozkurczowe.

Często stosuje się go zarówno w kosmetykach do pielęgnacji skóry, jak i w maściach o działaniu leczniczym. Jest możliwość stosowania go zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Musisz uważać tylko, żeby go nie przedawkować. W nadmiernych ilościach może być toksyczny.

Olejek laurowy – działanie

Olejek laurowy jest znany nie tylko ze swoich właściwości przeciwbólowych i antyseptycznych. Mogą go stosować między innymi osoby, które zmagają się z podwyższonym cholesterolem czy ciśnieniem krwi. Warto wiedzieć też o tym, że olejek z liści drzewa laurowego jest bardzo silnym antyoksydantem. To powoduje, że może być on pomocny  w zwalczaniu chorób cywilizacyjnych. Możemy wśród nich wymienić na przykład cukrzycę, choroby serca, czy nowotwory. Olejek z drzewa laurowego zawiera związki fenolowe takie jak eugenol, taniny i flawonoidy. Dzięki temu skutecznie hamuje on procesy oksydacyjne i co za tym idzie, opóźnia starzenie się całego organizmu.

Olejek z drzewa laurowego może być pomocny również w przypadku bólu zęba, problemów z żołądkiem, czy ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi.

Jak samodzielnie zrobić olejek laurowy?

Do wykonania domowego olejku laurowego będzie ci potrzebne: 30 g suszonych lub świeżych liści laurowych, 250 ml oliwy z oliwek. Liście laurowe umieść w szklanej butelce, zalej oliwą. Następnie przechowuj tę miksturę w zaciemnionym miejscu przez 14 dni. Olejek z liści laurowych jest już gotowy do użycia.

Czym jest olejek laurowo-kurkumowy?

Jest to tradycyjny olejek laurowy z dodatkiem olejku z kłącza kurkumy. Jest pomocny przy problemach ze stawami, z układem krążenia, obniżonej odporności organizmu, czy nadmiernym stresie. Możesz stosować go każdego dnia dla poprawienia twojego samopoczucia psychicznego i fizycznego.  Możesz go stosować przez cały rok, ale jest zalecany w największym stopniu w sezonie jesienno-zimowym.

Olejek laurowo-kurkumowy – skutki uboczne

Jakie mogą być działania niepożądane przy stosowaniu olejku z drzewa laurowego? Po ten olejek nie powinny sięgać osoby starsze, dzieci oraz kobiety w ciąży. Dużą ostrożność muszą zachować również te osoby, które podejrzewają u siebie uczulenie na któryś ze składników preparatu. O ile suplementy diety zawierające olejek laurowy i kurkumę nawet przy dłuższym stosowaniu nie są niebezpieczne dla Twojego zdrowia, to naturalne olejki już tak. Olejek laurowy w dużych dawkach wykazuje działanie toksyczne. Z tego względu zabronione jest jego stosowanie przez okres dłuższy niż pięć dni z rzędu.

Laurosept – opinie lekarzy

Laurosept to ogólnie dostępny olejek laurowo-kurkumowy. Możesz go znaleźć między innymi w aptekach, drogeriach internetowych oraz na platformach sprzedażowych typu Allegro. Stanowi on połączenie naturalnego olejku z drzewa laurowego oraz kłącza kurkumy. Jakie jest zdanie lekarzy na jego temat? Są do niego pozytywnie nastawieni. Lekarze polecają przyjmowanie tego olejku, w szczególności osobom, które mają problemy z układem kostno-stawowym. Laurosept to suplement diety, którego działanie zostało potwierdzone badaniami naukowymi. Swoją skuteczność zawdzięcza on głównie składowi, ponieważ poza naturalnymi olejkami nie ma w nim nic więcej.

Kurkuma i jej właściwości. Zalety i przeciwwskazania

W jaki sposób działa maść z liści laurowych?

Maść z liści laurowych ma bardzo silne działanie przeciwbólowe. Może stanowić alternatywę dla aptecznych kremów oraz maści. Można ją spotkać w sklepach zielarskich, w aptekach oraz w sklepach stacjonarnych. Maść ma działanie rozkurczowe oraz pobudzające krążenie krwi. Jest dobrym rozwiązaniem na przykład przy spastycznym napięciu mięśni, ponieważ skutecznie je rozluźnia. Maść z liści laurowych powinno się stosować również przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ zmniejsza ich bolesność oraz sztywność. Niweluje też obrzęki. Jest niezatopiona przy różnych skręceniach oraz zwichnięciach. Możesz ją stosować również na skórę twarzy, na przykład na zmiany trądzikowe lub łuszczycowe. Działa nawilżająco i antyseptycznie.

Olejek laurowy – cena, gdzie kupić?

Naturalny olejek laurowy jest dostępny w aptekach oraz w sklepach zielarskich. Jego cena to od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych.


Bibliografia:

  1. AR Narita Ekanada, Bay leaf in dyslipidemia therapy, Lampung University, 2015, https://www.semanticscholar.org/paper/BAY-LEAF-IN-DYSLIPIDEMIA-THERAPY-A.R/4628f5c3806a0da98ae87a764e2d84c0b7c8cf7c
  2. Samidah I Murwati, Effect of Bay leaves boiled water on reducing blood pressure in hypertention Patients at Sidorejo Public Health Center PHC in Lubuklinggau, International Seminar on Promoting Local Resources for Food and Health, 2015/ 12-13, 123-126. http://repository.unib.ac.id/11313/1/019%20Ida%20Samidah.pdf

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Świece sojowe – jak zrobić, z czego są wykonane, dlaczego warto korzystać?

Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie

Olejek majerankowy – właściwości i zastosowanie w kuchni i pielęgnacji

Właściwości i zastosowanie oleju z awokado

Właściwości i zastosowanie olejku z pestek malin

Olejek z rokitnika – właściwości i zastosowanie

Olej rycynowy na włosy – jakie efekty daje, jak go stosować?

Olej żywokostowy z gojnikiem – właściwości, zastosowanie

Olej musztardowy – właściwości, zastosowanie, cena

Olejek busajna – właściwości, zastosowanie, opinie

Olejek złodziei – skład, przepis i zastosowanie

Olejek macadamia – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Olejek oregano – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Olejek neem – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Gotu kola – pochodzenie i zastosowanie

Olejek miętowy – właściwości, jak go zrobić samemu i gdzie kupić?

Olejek różany – jak zrobić, gdzie kupić, jakie ma właściwości?

Olejek sesa na włosy – właściwości, efekty, jak go stosować?

Olejki do włosów wysokoporowatych – które wybrać, jak używać?

Olej parafinowy – zastosowanie w kosmetyce i medycynie

Mydło marsylskie – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Wolne rodniki – co to, jak powstają i jak je zwalczać?

Olej tamanu – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Najpopularniejsze

Gorąca kąpiel – za i przeciw. Komu nie służy kąpiel w gorącej wodzie?

Paznokcie

Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?

Dlaczego włosy śmierdzą? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Skąd bierze się brzydki zapach włosów? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Pestka awokado – 8 sposobów, jak możesz ją wykorzystać

Kriolipoliza – efekty, cena, przeciwwskazania, czy warto

Gencjana - na ospę, na włosy, na afty. Jakie są zalety i wady gencjany?

Gencjana – na ospę, na włosy, na afty. Jakie są zalety i wady gencjany?

Spuchnięte dłonie - przyczyny

Spuchnięte dłonie, czerwone ręce. Dlaczego puchną dłonie?

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu. Dlaczego waga nie zawsze jest miarodajna?

Powikłania po botoksie / unsplash

Powikłania po botoksie? Zdarzają się. Dr Marta Roth wyjaśnia

Sok z ziemniaka - jego właściwości i zastosowanie

Sok z ziemniaka – jego właściwości i zastosowanie

zielone paznokcie

Zielone paznokcie – czego mogą być objawem?

Jaki rodzaj masażu wybrać?

Ochota na masaż? Sprawdź jaki rodzaj masażu wybrać

Swędzi cię głowa, masz łupież lub wiecznie tłuste włosy? W HelloNoShame o „wstydliwych” przypadłościach związanych z włosami rozmawiamy z trycholog Magdaleną Kanią

„Ćwiczmy mięśnie dna miednicy! Zmniejszymy dolegliwości nietrzymania moczu oraz poprawimy jakość naszego życia seksualnego”

Dermatolog o wypryskach w okolicach bikini. Kiedy powinna się zapalić czerwona lampka?

Sauna – zalety. Co daje sauna, na co pomaga? Działanie sauny