Przejdź do treści

Olejek majerankowy – właściwości i zastosowanie w kuchni i pielęgnacji

Olejek majerankowy
Olejek majerankowy - właściwości i zastosowanie w kuchni i pielęgnacji Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Olejek majerankowy to jeden z najważniejszych biologicznie aktywnych składników ziela majeranku. W starożytnej Grecji uważany był za ziele bóstwa wegetacji i odrodzenia przyrody, a dziś, pozyskiwany z majeranku olejek, to remedium na wiele dolegliwości. Coraz chętniej wykorzystuje się go także w aromaterapii i pielęgnacji. Jakie są właściwości majeranku? Jak stosować olejek majerankowy i wykorzystać go w codziennej pielęgnacji?

Olejek majerankowy

Olejek majerankowy uzyskiwany jest poprzez destylację z parą wodną świeżego lub suszonego ziela, liści czy też kwitnących wierzchołków majeranku, czyli rośliny zielnej z rodziny jasnowatych. Porasta on dziko zbocza w rejonie Morza Śródziemnego, w Indiach i na Bliskim Wschodzie. Powszechnie uprawiany jest w Europie, Azji i Ameryce Północnej, niezwykle popularny także w Polsce. Majeranek, głównie w postaci suszonej, ceniony jest jako przyprawa – jego korzenny i intensywny zapach oraz lekko ostro-gorzki smak wykorzystywany jest chętnie do doprawiania ciężkostrawnych potraw.

Olej majerankowy od wieków znany był jednak dzięki prozdrowotnym właściwościom. Swoje zastosowanie znalazł także w kosmetologii oraz przemyśle perfumeryjnym.

Właściwości olejku majerankowego

Wśród właściwości prozdrowotnych majeranku, a tym samym także i olejku, który jest z niego pozyskiwany, warto wskazać następujące funkcje:

  • przeciwbólowe,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwwirusowe,
  • wykrztuśne,
  • wspomagające pracę układu trawiennego,
  • rozgrzewające,
  • redukujące stres.

Olejek majerankowy – pielęgnacja

Olejek majerankowy stosowany jest również w kosmetologii. Jak wykorzystać olejek majerankowy do pielęgnacji? Olejek działa oczyszczająco i tonizująco, a dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym idealnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry problematycznej. Jeśli borykasz się z trądzikiem, wypryskami lub innymi zmianami skórnymi, sięgnij po olej z majeranku. Przyspiesza on także gojenie ran, stąd polecany jest jako produkt wspomagający przy bliznowaceniu i ziarninowaniu skóry. Olej majerankowy to ponadto składnik płynów do płukania ust.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z Twoim mikrobiomem, 30 saszetek
139,00 zł
Beauty
Yope Naturalny balsam do rąk, Mineralny, 300ml
25,00 zł
Beauty, Verdelab
Verdelab Odexim - Zestaw 4 produktów do skóry z nużycą - pielęgnacja skóry w ciągu całego dnia
289,99 zł
Beauty, Verdelab
Verdelab Pityver - Zestaw produktów do pielęgnacji skóry z łupieżem pstrym: szampon, płyn, emulsja
249,00 zł
Beauty
Miya Cosmetics My Wonder Balm Hello Yellow, nawilżająco-odżywczy krem do twarzy z masłem mango, 75ml
29,90 zł
"Mam wrażenie, że nowocześni ludzie widzą w olejkach coś czarodziejskiego

Czy wiesz, że olejek majerankowy wykorzystywany jest również w przemyśle perfumeryjnym? Charakterystyczna ziołowo-korzenna nuta męskich perfum, to jego zasługa.

Zastosowanie olejku majerankowego

Możliwości zastosowania olejku z majeranku jest bardzo wiele. Można przyjmować go doustnie, zewnętrznie (do masażu lub kąpieli), a także używać do inhalacji. Niezwykle ceniony jest w aromaterapii jako środek przeciwbólowy oraz uspokajający, wyciszający i ułatwiający zasypianie.

W jaki sposób i na jakie dolegliwości warto stosować olejek majerankowy? Oto kilka z nich:

  • majeranek na katar – maść majerankowa i olejek z majeranku to, sprawdzony jeszcze przez nasze babcie, sposoby na katar. Specyfiki te działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo, zmniejszają przekrwienie i obrzęk błony śluzowej nosa,
  • majeranek na gardło, a przede wszystkim na kaszel – rozrzedza wydzielinę, ułatwiając jej odkrztuszenie,
  • majeranek na serce i układ krążeniowy – zapobiega utlenianiu tłuszczy w naczyniach krwionośnych, wykazuje właściwości przeciwpłytkowe, poprawiając zdolność do krzepnięcia krwinek oraz rozszerza naczynia krwionośne,
  • olejek majerankowy do picia – stosowany podobnie jak napar z suszonego majeranku, wspomaga pracę układu trawiennego, zwłaszcza przy pojawiających się zaburzeniach, takich jak wzdęcia, zgaga, niestrawność,
  • inhalacje z dodatkiem majeranku, które z łatwością wykonasz dodając kilka kropel olejku majerankowego do gorącej wody, to doskonały sposób na przeziębienie, stany zapalne zatok, udrożnienie dróg oddechowych. Niewskazana jest natomiast nebulizacja, nazywana potocznie inhalacją z majeranku, za pomocą inhalatora.
Inhalacje na zatoki- z czego je robić i na co pomagają

Olejek majerankowy – cena

Olejek majerankowy kupisz w każdej niemal aptece i sklepach zielarskich. Cena olejku majerankowego wynosi od kilkunastu złotych wzwyż za 10 mililitrów.

Olejek z majeranku możesz przygotować także samodzielnie. Pamiętaj jednak, że nie będzie to ten sam produkt, który kupisz w aptece. Sposób jego pozyskiwania jest odmienny.

Jak zrobić olej z majeranku? Zalej suszone ziele majeranku oliwą lub olejem, zakręć szczelnie naczynie i odstaw w ciemne miejsce do temperatury pokojowej na około trzy do czterech tygodni. Według innej receptury naczynie z zielem i olejem należy gotować w garnku z wodą przez około godzinę.

Źródła:

  1. J. Newerli-Guz, Przeciwutleniające właściwości majeranku ogrodowego, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2012.
  2. K. Nowak, J. Ogonowski, Olejek majerankowy, jego charakterystyka i zastosowanie, Chemik, 2010.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Olej abisyński – pochodzenie, właściwości, zastosowanie nie tylko do skóry twarzy

Propanediol w kosmetykach – co to jest? Szkodliwość, działanie w kosmetykach

Peptydy – rodzaje, cena i zastosowanie w kosmetyce i medycynie estetycznej

Alkohol cetylowy, czyli Cetearyl Alcohol w kosmetykach. Jak działa?

Węgiel aktywny – zaskakujące właściwości czarnego złota

Alkohol benzylowy w kosmetykach i lekach. Czy jest szkodliwy?

Olej marula – doskonała pielęgnacja skóry i włosów prosto z Afryki

Skwalan – jakie ma zastosowanie w kosmetologii? Skwalan a skwalen – jakie są różnice

Olej z kiełków pszenicy – cenne źródło witaminy młodości

Wąkrotka azjatycka /fot. Adobe Stock

Wąkrotka azjatycka – właściwości i działanie w kosmetyce

Geraniol – właściwości i zastosowanie w olejkach eterycznych i kosmetykach

Maść propolisowa i jej zastosowanie w leczeniu zmian skórnych

Olejek ylang ylang – na co go stosować?

Tlenek cynku – jakie są jego właściwości w kosmetyce?

Bisabolol – dlaczego warto włączyć go do codziennej pielęgnacji?

Jesienne Ekocuda przybywają do Gdańska! Zbliża się kolejna edycja Targów Kosmetyków Naturalnych / istock

Jesienne Ekocuda przybywają do Gdańska! Zbliża się kolejna edycja Targów Kosmetyków Naturalnych

Jesienne Ekocuda przybywają do Warszawy w zupełnie nowej odsłonie! Zbliża się rozszerzona edycja Targów Kosmetyków Naturalnych / istock

Jesienne Ekocuda przybywają do Warszawy w zupełnie nowej odsłonie! Zbliża się rozszerzona edycja Targów Kosmetyków Naturalnych

Ekocuda Beauty Awards 2022 – nagrody dla marek z misją pod patronatem medialnym Hello Zdrowie / istock

Ekocuda Beauty Awards 2022 – nagrody dla marek z misją – pod patronatem medialnym Hello Zdrowie

Smocza krew – pochodzenie, właściwości i zastosowanie czerwonej żywicy

Opryszczka na języku – jak wygląda i jak się jej pozbyć? Domowy sposób na opryszczkę

Domowa maść na ostrogi piętowe – jak ją przygotować z dodatkiem czosnku albo octu?

Odparzenia na stopach – maści, domowe sposoby, metody zapobiegania 

6 powodów, dla których warto wybierać kosmetyki wegańskie

Jak przyspieszyć porost włosów? Domowe sposoby i profesjonalne zabiegi

×