Przejdź do treści

Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie

Dynia i pestki dyni
Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Olejek z pestek dyni, nazywany niekiedy „zielonym złotem”, to produkt ceniony od wieków zarówno ze względu na swoje właściwości lecznicze, pielęgnacyjne, jak i smakowe. Wykorzystywano go powszechnie w celach kulinarnych, ale też w tradycyjnej medycynie ludowej, a nasze babki chętnie sięgały po niego w codziennej pielęgnacji. W dzisiejszych czasach olejek dyniowy wraca do łask. Nic w tym dziwnego. Sięgnij po olej z dyni, a bogactwo zawartych w nim substancji aktywnych docenisz już po pierwszym użyciu.

 

Olej z pestek dyni

Olejek z pestek dyni, choć nazywany jest także olejem dyniowym lub olejem z dyni, pozyskiwany jest z pestek tego warzywa. Powstaje z suszonych i mielonych pestek, które mieszane są ze słoną wodą. Kolejnym etapem jest ich prażenie, a ostatnim – tłoczenie oleju na zimno. Ponieważ do wytłoczenia jednego litra oleju potrzeba około dwóch i pół kilograma pestek, olejek dyniowy nie jest tanim produktem.

Współcześnie stosowane są także innowacyjne metody pozyskiwania olejku z pestek dyni, które polegają na ekstrakcji z wykorzystaniem dwutlenku węgla.

Skład i właściwości oleju dyniowego

Olejek dyniowy, z uwagi na swój wygląd i skład, nazywany jest niekiedy „zielonym złotem”. Pozyskany, w wyniku tłoczenia na zimno, olej z pestek dyni ma bowiem ciemnozieloną barwę oraz orzechowy aromat i smak. Zawarte w nim substancje aktywne, to zaś lista niezwykle cennych dla naszego organizmu i samej skóry składników. Wśród nich wymienić należy:

Zastosowanie olejku z pestek dyni

Ze względu na skład i właściwości, olej z pestek dyni zastosowanie znalazł zarówno w medycynie naturalnej, w kuchni, jak i w kosmetologii.

Olej z pestek dyni – zastosowanie w kosmetologii

Jak wykorzystać olejek dyniowy w codziennej pielęgnacji? Przede wszystkim powinny sięgnąć po niego posiadaczki dojrzałej skóry. Olejek z pestek dyni wygładzi zmarszczki, uelastyczni i ujędrni. Dzięki silnym właściwościom nawilżającym poprawi także napięcie skóry. Doskonale sprawdza się w pielęgnacji cery problematycznej. Jeśli borykasz się z trądzikiem, zatkanymi porami i zaskórnikami, zawartość selenu i cynku w olejku dyniowym, które działają przeciwzapalnie i absorbują nadmiar sebum, pomogą ci pozbyć się nieestetycznych zmian.

Olejek z pestek dyni z powodzeniem może być stosowany także na całe ciało. Sprawdza się bowiem w walce z cellulitem i rozstępami. Pomoże także na wysuszone, a nawet pękające pięty. Nakładaj regularnie kilka kropel na paznokcie, a zauważysz wyraźną poprawę ich kondycji – staną się mocniejsze i mniej łamliwe.

Zastanawiasz się, czy olejek z pestek dyni na włosy to dobry sposób na ich pielęgnację? Zdecydowanie tak! Olejek polecany jest przez entuzjastki olejowania włosów. Staną się one bardziej miękkie, pełne blasku i wyraźniej zdrowsze. Olejek ułatwi także rozczesywanie. Jeśli twoje włosy rozdwajają się, są łamliwe, a nawet nadmiernie wypadają, zastosuj kurację olejem dyniowym. Nałóż go na całą ich długość, pozostaw na kilka godzin, a następnie dokładnie zmyj. Możesz także dodać go szamponów, odżywek lub gotowych masek do włosów.

Wykorzystując olejek dyniowy w codziennej pielęgnacji musisz jedynie pamiętać, że jego intensywny kolor może zabarwić nie tylko ubranie, ale pozostawić ciemne przebarwienia na twojej twarzy. Dlatego warto rozcieńczyć go nieco z innymi jasnymi olejkami, z wodą lub dodać do kremu bądź maseczki.

Olej z pestek dyni – właściwości lecznicze

Na co pomaga olej z dyni? W tradycyjnej medycynie ludowej wykorzystywany był jako remedium na liczne dolegliwości. Współcześnie polecany jest przede wszystkim jako naturalny sposób na pasożyty układu pokarmowego. Zawarte w nim substancje, tzw. kukurbitacyny, uszkadzają ich układ nerwowy, nie podrażniając przy tym błony śluzowej żołądka oraz jelit. Usuwają także toksyny z organizmu. Olej z pestek dyni polecany jest też jako środek pomocniczy w leczeniu prostaty, czy zaburzeniach oddawania moczu u mężczyzn. Olejek wpływa pozytywnie na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, podnosząc jednocześnie poziom HDL, nazywanego „dobrym cholesterolem”. Tym samym jego stosowanie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.

Oliwa z pestek dyni w kuchni

Olej dyniowy, dzięki swojemu orzechowemu i lekko słodkiemu smakowi, chętnie wykorzystywany jest przede wszystkim w kuchni. Do czego dodać olej z pestek dyni? Doskonale komponuje się z serami, surówkami, sałatami, jajkami, czy chlebem. Możesz polać nim potrawy lub przygotować na jego bazie wytrawny dressing. Ciekawostką jest, że olej z pestek dyni dodawany jest do słynnego sernika wiedeńskiego. Doskonale komponuje się on także z lodami waniliowymi.

Olej z pestek dyni – przeciwwskazania

Olej z pestek dyni, jeśli pozyskiwany jest metodą tłoczenia na zimno, cechuje się krótką datą przydatności. Stosując go w celach leczniczych i prozdrowotnych należy pamiętać, aby nie spożywać oleju, który jest już nieświeży, utleniony i zjełczały.

Wśród innych przeciwwskazań stosowania oleju z dyni wymienia się alergie, choć należy zaznaczyć, że zdarzają się one stosunkowo rzadko. Warto jednak wprowadzając go do diety, szczególnie w przypadku dzieci, obserwować reakcje organizmu.

Należy również pamiętać, że olej z pestek dyni, poza kwasami omega 3, wykazującymi właściwości prozdrowotne, zawiera także kwasy omega 6, które w zbyt dużych ilościach mogą działać prozapalnie. Dlatego olej z dyni nie powinien być stosowany w nadmiarze.

Olej z pestek dyni – cena

Olej z pestek dyni nie należy do najtańszych. Wszystko to ze względu na sposób jego pozyskiwania. Szacuje się, że do wytworzenia około litra oleju potrzeba aż dwóch i pół kilograma pestek dyni. Pół litra oleju to wydatek rzędu czterdziestu złotych wzwyż.

Olej z pestek dyni, podobnie jak inne oleje tłoczone na zimno, warto kupować w sprawdzonych miejscach. Znajdziesz go w sklepach ze zdrową żywnością, a także w wyspecjalizowanych olejarniach.

Źródła:

  1. A. Antoniewska, A. Adamska, J. Rutkowska, M. Zielińska, Olej z nasion dyni jako źródło cenny składników w diecie człowieka, Problem Higieny i Epidemiologii 2017.
  2. A. Liszka, S. Krzywda, Właściwości oleju z pestek dyni tłoczonego na zimno, Świdnica.
  3. M. Michalak, K. Paradowska, A. Zielińska, Możliwości wykorzystania w kosmetologii wybranych olejów roślinnych jako źródła karotenoidów, Postępy Fitoterapii 1/2018.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?