Przejdź do treści

Olejek pichtowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Olejek pichtowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Olejek pichtowy, inaczej olejek z sosny syberyjskiej, to żółtozielony lub bezbarwny płyn, który w ostatnich latach cieszy się coraz większą popularnością. Nic w tym dziwnego. Jego liczne właściwości lecznicze i pielęgnacyjne, możliwość stosowania zewnętrznie, jak i wewnętrznie plasuje go na wysokiej pozycji wśród najcenniejszych olejków eterycznych. Jakie jest zastosowanie olejku pichtowego? Jak go używać? Czy może wywołać skutki uboczne?

Olejek pichtowy – pochodzenie

Olejek pichtowy wytwarzany jest z jodły białokorej, nazywanej też jodłą syberyjską lub pichtą syberyjską. Drzewo to rośnie w Mongolii, Chinach i na Syberii, czyli na terenach ekologicznie czystych. Charakteryzuje się ono wiecznie zielonymi iglastymi liśćmi oraz cylindrycznymi szyszkami. Olej pichtowy pozyskuje się metodą destylacji z parą wodną ze świeżych szczytów pędów i szpilek drzewa.

Konsystencja olejku jest niemal wodnista. Charakterystyczna jest jego żółtozielona lub niemal przezroczysta barwa oraz intensywny, aromatyczny, gorzki zapach. Ponieważ olej ulega rozkładowi pod wpływem powietrza, należy przechowywać go w ciemnym pojemniku, w chłodnym miejscu i chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.

Skład i właściwości olejku pichtowego

Dokładny skład olejku pichtowego uzależniony jest od regionu geograficznego, w którym rosło drzewo. Co do zasady jednak olej bogaty jest w liczne związki i substancje. Zalicza się do nich m.in.:

  • alfa-pinen,
  • beta-pinen,
  • beta-kariofylen,
  • octan bornylu,
  • kamfen,
  • myrcen.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Beauty
WIMIN Rytuał relaksu, 1 sztuka, ulga i odprężenie
36,00 zł
NOWOŚĆ
Beauty, Strialys
Strialys - Serum przeciw rozstępom o bogatym składzie, 100ml
149,00 zł
Beauty
OnlyBio Fitosterol, hipoalergiczny żel do mycia twarzy z olejem z rzepaku, 250ml
29,00 zł
NOWOŚĆ
Beauty, Odexim
Odexim - Zestaw 4 produktów do skóry z nużycą - pielęgnacja skóry w ciągu całego dnia
289,99 zł
Odporność, Beauty
Naturell Cynk Organiczny + C, 100 tabletek
12,99 zł
aromaterapia Nabea

Właściwości i działanie olejku pichtowego znane były już w starożytności. Dziś, kiedy ziołolecznictwo i naturalne sposoby leczenia są coraz bardziej popularne, doceniany jest on przede wszystkim za działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwbólowe,
  • przeciwalergiczne,
  • wykrztuśne.

Ponadto olej z sosny syberyjskiej:

  • stymuluje układ odpornościowy,
  • zwalcza grzyby drożdżopodobne, pleśniowe i dermatofity,
  • ma właściwości moczopędne,
  • ułatwia trawienie i odnawia wątrobę,
  • działa przeciwutleniająco,
  • pomaga w walce z łuszczącą się skórą,
  • ujędrnia i regeneruje.

Jak stosować olejek pichtowy?

Dzięki swoim właściwościom olej pichtowy wykorzystywany jest w lecznictwie i do pielęgnacji ciała. Co istotne, może być on używany zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Olejek pichtowy do picia stosuje się przy owrzodzeniach, reumatyzmie, kamicy żółciowej, artretyzmie i zaburzeniach okresu przekwitania. Jak go zażywać? Możesz dodać kilka jego kropel na cukier, łyżkę miodu lub wody. W celach profilaktycznych stosuj go do czterech razy na dobę, zaś w razie przeziębienia możesz pić go częściej. Na kłopoty z górnymi drogami oddechowymi sprawdzi się też olejek pichtowy w żelu.

Na rynku znajdziesz także mieszankę olejku z sosny syberyjskiej z miodem lipowym lub spadziowym. Taki miód pichtowy możesz pić nawet co cztery godziny, szczególnie podczas kaszlu, chrypy i innych infekcji gardła.

Znane jest także zastosowanie olejku pichtowego do inhalacji. Stosuje się je nie tylko na katar, czy ból zatok, ale również w przypadku chorób dróg płciowych – grzybicy, czy zakażeniu paciorkowcem. Jak wykonać inhalację olejkiem pichtowym? Wystarczy dodać kilka jego kropel do ciepłej wody.

Jednym z bardziej znanych sposobów stosowania olejku pichtowego syberyjskiego są kąpiele z jego wykorzystaniem. Jeśli dodasz do wanny kilka kropel oleju, nie tylko się odprężysz i rozluźnisz mięśnie, ale też dodasz skórze blasku i zlikwidujesz przebarwienia. Stosowany zewnętrznie pomaga również zlikwidować obrzęk – kompresy na spuchnięte miejsca z olejku pichtowego z pewnością przyniosą ci ulgę.

olejek marchewkowy, macerat z marchwi

Olejek pichtowy – praktyczne wskazówki

Olejek z sosny syberyjskiej kupisz niemal w każdej aptece, drogeriach i sklepach z produktami naturalnymi. Cena olejku pichtowego zależy od pojemności buteleczki, przy czym można przyjąć, że za 10 ml płynu musisz zapłacić około 10 zł. Jak wykorzystać go do codziennej pielęgnacji i poprawy stanu zdrowia? Oto kilka praktycznych wskazówek:

Olejek pichtowy na zatoki

Dodaj kilka kropli olejku pichtowego do ciepłej wody i zrób inhalacje. Możesz również wcierać olejek, czy to w formie żelu, czy też czystego płynu w bolące miejsca.

Olejek pichtowy na płuca

Jedną z właściwości olejku z sosny syberyjskiej jest działanie wykrztuśne. Pomaga on tym samym pozbyć się wydzieliny z płuc, poprawiając ich pracę. Nieoceniona jest także jego rola we wzmacnianiu układu odpornościowego, co pozytywnie wpływa na cały układ oddechowy.

"Mam wrażenie, że nowocześni ludzie widzą w olejkach coś czarodziejskiego

Olejek pichtowy na nerki

Olejek pichtowy znany jest ze swoich właściwości moczopędnych. Dlatego ceniony jest w leczeniu nerek – pomaga w takich dolegliwościach jak kamica nerkowa i piasek w nerkach. Pij go regularnie, dzięki czemu unikniesz kłopotów z układem moczowym.

Olejek pichtowy na twarz

Po olejek pichtowy warto sięgnąć podczas codziennej pielęgnacji twarzy i włosów. Stosowany systematycznie przeciwdziała utracie jędrności skóry. Olejku pichtowego na zmarszczki możesz używać samodzielnie, w połączeniu z kremem lub z innymi olejkami – najlepiej nawilżającymi. Walczysz z niedoskonałościami skóry? Olejek na zaskórniki pomoże ci pozbyć się nieestetycznych zmian. Połącz go z olejkiem migdałowym, nałóż na wacik i przecieraj nim te części twarzy, na których znajdują się zaskórniki. Taki zabieg wykonuj regularnie po demakijażu twarzy.

W drogeriach znajdziesz także toniki z olejkiem pichtowym, które sprawdzą się do pielęgnacji skóry wrażliwej i z trądzikiem. Olej z sosny syberyjskiej stosowany na włosy, czy to jako dodatek do szamponu, czy w formie wcierki, pomoże jeśli borykasz się z łupieżem lub nadmiernym przetłuszczaniem włosów.

Warto także zastosować olejek pichtowy na grzybicę paznokci, a także w celu jej zapobiegania.

Skutki uboczne olejku pichtowego

Przyjmuje się, że olejku pichtowego nie powinno stosować się u dzieci poniżej trzeciego roku życia. Jego przyjmowanie nie jest także polecane kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym piersią. Należy także unikać kontaktu z oczami i błonami śluzowymi, szczególnie uważać powinnaś na dzieci. Wprawdzie olejek nie wywołuje wielu skutków ubocznych, jednak nadwrażliwość, podrażnienie, czy zaczerwienienie mogą powodować dyskomfort.

 

Źródła:

  1. A. Flis, K. Pikul, Olejki eteryczne w kosmetologii, Rzeszów, 2013.
  2. J. Góra, A. Lis, Najcenniejsze olejki eteryczne, Łódź, 2017.
  3. A. W. Kędzia, Aktywność olejku pichtowego (Oleum Pichtae) wobec bakterii beztlenowych, Postępy Fitoterapii 1/2019.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak przyspieszyć porost włosów? Domowe sposoby i profesjonalne zabiegi

Betulina – właściwości ekstraktu z kory i liści brzozy. Sok, krem czy napar? /fot. Pexels

Betulina – właściwości ekstraktu z kory i liści brzozy. Sok, krem czy napar?

Olejek cytrynowy – powstawanie, właściwości, zastosowanie

Oczar wirginijski – właściwości i zastosowanie złota Indian. Na co hydrolat z oczaru a na co stosować maść?

Boswellia serrata – na co pomaga kadzidłowiec? Właściwości lecznicze i prozdrowotne

Cytryniec chiński – uprawa, właściwości i działanie rośliny pięciu smaków

Masaż balijski – na rozluźnienie i poprawę samopoczucia. Na czym polega, komu pomoże?

Jak zrobić perfumy w domu? Praktyczne porady i podpowiedzi jak wykonać własną kompozycję

Las jest miejscem, które koi Natalię

„Kiedy zaczyna się sezon, mam napięty grafik. Rośliny na mnie nie poczekają” — mówi Natalia Załęska-Pyć, Warmiaczka, która zakochała się w chwastach i ziołach

Świeczka do masażu

Świeczka do masażu – czym jest i jak jej używać?

Serum do paznokci – do czego służy, skład. Serum a odżywka

Granat przekrojony na pół

Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania

Arbuz z pestkami

Właściwości i zastosowanie oleju z pestek arbuza

Oczyszczanie szałwią białą

Oczyszczanie szałwią białą – właściwości lecznicze kadzidła

Oczyszczanie energetyczne – na czym polega, opinie lekarzy

Bergamotka

Olejek bergamotowy – właściwości, zastosowanie

Puszące się włosy

Puszące się włosy – przyczyny, stylizacje, jak sobie z nimi poradzić?

Olej z dziurawca

Olej z dziurawca – właściwości i zastosowanie. Jak przygotować olej świętojański?

Świece sojowe

Świece sojowe – jak zrobić, z czego są wykonane, dlaczego warto korzystać?

Hydrolat do włosów i do twarzy

Hydrolat do włosów i do twarzy – co to jest, jak wybrać i używać?

Dynia i pestki dyni

Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie

Olejek majerankowy

Olejek majerankowy – właściwości i zastosowanie w kuchni i pielęgnacji

Awokado

Właściwości i zastosowanie oleju z awokado

maliny

Właściwości i zastosowanie olejku z pestek malin

×