Przejdź do treści

Parafina – unikać czy szukać jej w kosmetykach? Odpowiada lek. Agnieszka Kobyłka-Dziki

kosmetyk dłoń
Ian Dooley / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

W składzie INCI znajdziemy ją pod nazwą: Mineral Oil, Petrolatum, Paraffin Oil. Parafina, bo o niej mowa, została zaszufladkowana wraz z parabenami i silikonami jako substancja uważana za niebezpieczną i niemile widzianą w produktach do pielęgnacji. Czy słusznie? Wyjaśnia na swoim profilu na Instagramie lek. Agnieszka Kobyłka-Dziki.

Agnieszka Kobyłka-Dziki jest lekarką w trakcie specjalizacji z dermatologii i wenerologii. Na swoim instagramowym profilu @mama_dermatolog, który obserwuje ponad 5 tys. internautów, lekarka chętnie dzieli się wiedzą z zakresu medycyny. Swój najnowszy wpis poświęciła parafinie – składnikowi, który w ostatnich latach doczekał się słabej prasy.

Głośno zrobiło się o nim w momencie narastającego zainteresowania kosmetykami naturalnymi, które nie zawierają składników ropopochodnych, parabenów oraz syntetycznych barwników i substancji zapachowych. Parafina szybko wylądowała na czarnej liście, ponieważ jest pozyskiwana z procesu destylacji ropy naftowej. Ten składnik nadal można znaleźć w mleczkach, kosmetykach ochronnych i balsamach do ciała.

Karolina Kuklińska-Kosowicz, współzałożycielka marki YOPE

Parafina w kosmetykach – wady i zalety

Dermatolożka w swoim poście wskazała zarówno zalety jak i wady parafiny, podpowiadając, w jakich kosmetykach warto jej szukać, a w jakich absolutnie nie.

„Nie wchłania się z powierzchni skóry. Tworzy na jej powierzchni tzw. film, czyli warstwę ochronną, która nie ma działania nawilżającego! Warstwa ochronna przez nią tworzona przyda się wam zimą, gdy chcecie ochronić swoje ręce przed mrozem, zapewnić im 'barierę'” – wskazała Mama Dermatolog.

View this post on Instagram

Dzięki dość dużej ilości pytań o parafinę, zasłużyła sobie ona na krótki wpis ?? Dobra? czy Zła? ?? " To zależy" ??‍♀️ – – W składzie INCI produktów znajdziecie ją pod nazwą: Mineral Oil, Petrolatum, Paraffin Oil – – ?‍♀️?Zalety, dobre strony i wskazania:? Nie wchłania się z powierzchni skóry ?Tworzy na jej powierzchni tzw. film czyli warstwę ochronną, która NIE MA DZIALANIA NAWILZAJĄCEGO! Warstwa ochronna przez nią tworzona przyda się Wam zimą gdy chcecie ochronić swoje ręce przed mrozem, zapewnić im "barierę ?Przyda się w każdych podobnych warunkach gdy potrzebujemy krotkotrwałego szybkiego tłuszczowego płaszcza ochronnego- dlatego przydatne jest mieć ją w domu zimową porą?? Jeśli Wasze ręce mają częsty kontakt z środkami myjącymi, czyszczącymi to warto przed pracą nanieść jej warstwę na skore np. rąk #ręce ? to tutaj polecam stosować ją najczęściej! ?? Dzięki tej właściwości jest bardzo przydatna dla skór wrażliwych, atopowych( NIE WCHŁANIA SIĘ WIEC NIE MA RYZYKA PODRAZNIENIA) ale nie w celach nawilżenia! Tylko doraźnej ochrony! Przynosi ukojenie ?? – – ??WADY PARAFINY ?? – NIE UZYWAMY JEJ W PODKŁADACH, nie stosuj takich produktów szczególnie gdy masz tłustą cerę, ponieważ rozszerza i zapycha pory. Nadaje ładny efekt kiedy naniesiemy podkład na skore twarzy ponieważ wypełnia wszystkie "szczeliny" ale na dłuższą metę tylko sobie zaszkodzisz — SKORA na której jest parafina NIE ODDYCHA! – – Parafina jako krótkotrwała baza ochronna TAK! Jako długotrwała pielęgnacja NIE ponieważ nie ma takich właściwości ?? #OchronaBarierowa – – – Jakich kosmetyków nie może zabraknąć w Twojej łazience? ??? – – – – #dziewczyna #mlodamama #matkapolka #polishgirl #polishwoman #polskadziewczyna #instamateczka #dermatologia #pielegnacja #nawilzanie #ochrona #parafina #olejmineralny #zadbanaskora #zadbanakobieta

A post shared by Lek. Aga Kobylka-Dziki (@mama_dermatolog) on

Lekarka wskazała, że parafina sprawdza się wtedy, kiedy potrzebujemy krótkotrwałego, szybkiego i tłustego płaszcza ochronnego. Ten składnik zapobiega odparowywaniu wody z naskórka, dlatego kremy na jego bazie zapewniają dobrą ochronę podczas zimowych spacerów.

„Jeśli wasze ręce mają częsty kontakt z środkami myjącymi i czyszczącymi, to warto przed pracą nanieść jej warstwę [parafiny – przyp. red.] na skórę np. rąk. To tutaj polecam stosować ją najczęściej! Dzięki tej właściwości jest bardzo przydatna dla skór wrażliwych, atopowych (nie wchłania się, więc nie ma ryzyka podrażnienia), ale nie w celach nawilżenia! Tylko doraźnej ochrony! Przynosi ukojenie” – tłumaczy dermatolożka.

Parafina – przeciwwskazania

Najczęstsze zarzuty, jakie padają pod adresem parafiny, dotyczą rozszerzania i zatykania porów i uniemożliwienia oddychania skórze, dlatego dermatolożka nie zaleca osobom, które mają tłustą cerę, sięgania po kosmetyki z tym składnikiem. Lekarka odradza podkłady na bazie parafiny. Jej zdaniem ten składnik nadaje ładny efekt po nałożeniu podkładu na skórę, ponieważ wypełnia wszystkie „szczeliny”, ale na dłuższą metę szkodzi. „Skóra, na której jest parafina nie oddycha” – dodała.

Parafina jako krótkotrwała baza ochronna TAK! Jako długotrwała pielęgnacja NIE, ponieważ nie ma takich właściwości” – podsumowała Mama Dermatolog.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z Twoim mikrobiomem, 30 saszetek
139,00 zł
Zdrowie intymne i seks, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z SOS PMS, 30 saszetek
139,00 zł
Beauty
OnlyBio Fitosterol, hipoalergiczny żel do mycia twarzy z olejem z rzepaku, 250ml
29,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Mama, Beauty
Wimin Zestaw z myślą o dziecku, 30 saszetek
139,00 zł
Beauty, Verdelab
Verdelab Pityver - Zestaw produktów do pielęgnacji skóry z łupieżem pstrym: szampon, płyn, emulsja
249,00 zł

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Propanediol w kosmetykach – co to jest? Szkodliwość, działanie w kosmetykach

Peptydy – rodzaje, cena i zastosowanie w kosmetyce i medycynie estetycznej

Alkohol cetylowy, czyli Cetearyl Alcohol w kosmetykach. Jak działa?

Alkohol benzylowy w kosmetykach i lekach. Czy jest szkodliwy?

Tlenek azotu – jak wpływa na kondycję włosów i skóry, jak stosować argininę

Baza pod makijaż – jaką wybrać i jak stosować? 

Glukonolakton – łagodny i wszechstronnie działający polihydroksykwas

Sodium citrate – właściwości i zastosowanie cytrynianu sodu w kosmetykach

4 noworoczne postanowienia kosmetyczne, które doceni twoja skóra

Krem na zimę – jaki wybrać, by nasza skóra była zadowolona? Podpowiadamy

Geraniol – właściwości i zastosowanie w olejkach eterycznych i kosmetykach

Dobroczynne dla skóry. Podaruj bliskim kobietom kosmetyki o wyjątkowym składzie i najlepszym działaniu. Prezentownik Hello Zdrowie na Gwiazdkę

„Odpowiednio dobrane kosmetyki naturalne mogą być używane przez każdego. Najczęściej sięgają po nie osoby świadome” – mówi Zuzanna Mierzejewska, organizatorka targów Ekocuda

Ekocuda Beauty Awards 2022 – nagrody dla marek z misją pod patronatem medialnym Hello Zdrowie / istock

Ekocuda Beauty Awards 2022 – nagrody dla marek z misją – pod patronatem medialnym Hello Zdrowie

Smocza krew – pochodzenie, właściwości i zastosowanie czerwonej żywicy

Kofeina w kosmetykach – na co pomoże?

Nanocząsteczki w kosmetykach – czym są i jakie mają zalety?

Kwas laktobionowy – właściwości, efekty i zastosowanie w kosmetyce

Serum z witaminą C – działanie, wskazania i przeciwwskazania do stosowania

8 kosmetyków za mniej niż 30 zł. Idealne na wakacje

Serum z niacynamidem – jak je stosować? Z czym łączyć niacynamid?

Koreański tint do ust – co to takiego? Rodzaje tintów

Perfumy

Złudny zapach perfum. Czy ich używanie jest dla nas zdrowe?

Cera wrażliwa – jak ją rozpoznać i pielęgnować? Makijaż dla cery wrażliwej i bezpieczne zabiegi

×