Przejdź do treści

Bisabolol – dlaczego warto włączyć go do codziennej pielęgnacji?

Bisabolol – dlaczego warto włączyć go do codziennej pielęgnacji? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Bisabolol to związek, który – choć jego nazwa brzmi egzotycznie – występuje w dobrze znanym i powszechnie wykorzystywanym rumianku. Dzięki swoim wszechstronnym właściwościom bisabolol znaleźć można w wielu kosmetykach. Doskonale sprawdzi się w codziennej pielęgnacji ciała i twarzy z niemal każdym rodzajem skóry. Jakie jest jego działanie? Kiedy warto sięgnąć po produkty z bisabololem? 

Co to jest bisabolol? 

Bisabolol to seskwiterpenowy alkohol monocykliczny pochodzenia naturalnego. Po raz pierwszy został wyizolowany na początku XX wieku, jednak jego właściwości wykorzystywane były już znacznie wcześniej. W formie struktury alfa, czyli jako alfa-bisabolol występuje w wielu roślinach – najbardziej znaną i powszechną jest rumianek.  To właśnie alfa-bisabolol jest wykorzystywany także na szeroką skalę w przemyśle kosmetycznym, zarówno jako składnik mający wszechstronny wpływ na skórę, jak i substancja zapachowa. Znajdziesz go w składzie oznaczonego jako „INCI: bisabolol”. 

Bisabolol – właściwości i działanie 

Bisabolol, który pozyskiwany jest z olejku eterycznego rumianku, ma postać lepkiej, bezbarwnej cieczy dobrze rozpuszczalnej w olejach i alkoholu. Jego cechą charakterystyczną jest również zapach – delikatny, lekko słodki i kwiatowy. To dlatego bisabolol wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym nie tylko ze względu na swoje działanie, ale też jako składnik perfum i substancja zapachowa. 

Jakie jest działanie bisabololu? Wśród jego właściwości wymienić można m.in. te: 

  • przeciwzapalne; 
  • łagodzące; 
  • przeciwbakteryjne; 
  • antyoksydacyjne; 
  • przeciwwrzodowe. 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Beauty
WIMIN Rytuał relaksu, 1 sztuka, ulga i odprężenie
36,00 zł
Beauty
OnlyBio Fitosterol, szampon do włosów przetłuszczających się z olejem ze słonecznika, tuba, 200ml
19,00 zł
Good Aging, Beauty, Verdelab
Verdelab Richevon - Serum przeciwzmarszczkowe do twarzy o bogatym składzie. Nawilża, odżywia. 50 ml
179,00 zł
Zdrowie intymne i seks, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z SOS PMS, 30 saszetek
139,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw suplementów, 30 saszetek
99,00 zł
Rumianek

Zastosowanie bisabololu 

Ze względu na swoje właściwości, bisabolol znajdziesz w wielu produktach do codziennej pielęgnacji. Kiedy warto po nie sięgnąć? Jego właściwości przeciwzapalne doskonale sprawdzą się w pielęgnacji skóry wrażliwej, w tym skłonnej do alergii. Znajdziesz go nawet w kosmetykach dla dzieci i niemowląt. Z uwagi na dodatkowe właściwości łagodzące, polecany jest zaś w razie podrażnienia skóry nadmierną ekspozycją na słońce 

Po kosmetyki z bisabololem powinny sięgać również posiadaczki skóry trądzikowej i problematycznej. Wszystko to za sprawą jego właściwości przeciwbakteryjnych. Dodatkowo wspomaga on gojenie ran i owrzodzeń, które mogą towarzyszyć problemom skórnym. Bisabolol to także antyoksydant, który skutecznie spowolni procesy starzenia się skóry. Warto też zwrócić uwagę na jego właściwości hamujące pracę melanocytów, dzięki czemu pomoże ci pozbyć się niechcianych przebarwień i wyrównać koloryt skóry. 

Bisabolol ceniony jest w przemyśle kosmetycznym ze względu na swoją cechę bycia promotorem przejścia przezskórnego. Co to oznacza? Jego obecność w kosmetyku zwiększa przenikanie innych substancji czynnych w głąb skóry. Tym samym stosowanie kremu z bisabololem  i innymi składnikami aktywnymi jest znacznie bardziej efektywne, niż produktu bez takiego promotora. 

Naturalna alternatywa

Szkodliwość bisabololu 

Zgodnie z opinią ekspertów z CIR, czyli Cosmetic Ingredient Review tj. niezależnego międzynarodowego organu analizującego i oceniającego bezpieczeństwo składników w kosmetykach, bisabolol jest bezpieczny. Podkreślają oni jednocześnie, że może wywołać on – choć jak podkreślają jedynie sporadycznie – reakcje alergiczne. To dlatego nie ma zaleceń, które zakazywałyby stosowania bisabololu przez kobiety w ciąży, czy też karmiące piersią. Co więcej, powszechnie wykorzystywany jest ponadto w kosmetykach do pielęgnacji delikatnej skóry niemowląt i dzieci.  

Kosmetyki z bisabololem – dostępność i cena  

Bisabolol można znaleźć niemal w każdym z rodzajów kosmetyków. Na rynku dostępne są kremy do twarzy i serum z bisabololem, balsamy do ciała, żele do mycia twarzy i ciała, produkty do higieny intymnej, kosmetyki do pielęgnacji skóry niemowląt i dzieci. 

Nie sposób wskazać jednoznacznie ich ceny – różni się ona bowiem w zależności od rodzaju produktu, a przede wszystkim od jego producenta.  

Źródła: 

  1. A. Grys, M. Kania, J. Baraniak „Rumianek – pospolita roślina zielarska o różnorodnych właściwościach biologicznych i leczniczych” Postępy Fitoterapii 2/2014. 
  2. kosmopedia.org. 
  3. M. Krauze-Baranowska, B. Sparzak-Stefanowicz, A. Pobłocki „Jakość krajowych produktów ziołowych z koszyczkiem rumianku” Panacea maj-wrzesień 2018.  
  4. G. P. Poungoue Kamatou, A. Viljoen „A review of the apllication of pharmacological properties of α-bisabolol and α-bisabolol-rich oil” Journal of the American Oil Chemists’ Society January 2009. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Peptydy – rodzaje, cena i zastosowanie w kosmetyce i medycynie estetycznej

Alkohol cetylowy, czyli Cetearyl Alcohol w kosmetykach. Jak działa?

Węgiel aktywny – zaskakujące właściwości czarnego złota

Alkohol benzylowy w kosmetykach i lekach. Czy jest szkodliwy?

Modelowanie ust na płasko – jakie przynosi efekty?

Olej marula – doskonała pielęgnacja skóry i włosów prosto z Afryki

Skwalan – jakie ma zastosowanie w kosmetologii? Skwalan a skwalen – jakie są różnice

Hydroksyapatyt wapnia – alternatywa dla kwasu hialuronowego /fot. Adobe Stock

Hydroksyapatyt wapnia – alternatywa dla kwasu hialuronowego

Nici PDO – właściwości i zastosowanie. Jakie efekty daje zabieg z użyciem nici PDO?

Olej z kiełków pszenicy – cenne źródło witaminy młodości

Baza pod makijaż – jaką wybrać i jak stosować? 

Glukonolakton – łagodny i wszechstronnie działający polihydroksykwas

Jaki kolagen wybrać na zmarszczki? W jakich produktach jest go najwięcej?

Techniki masażu – jak wykonać masaż leczniczy i upiększający?

Chlorek magnezu – jakie ma właściwości i kiedy warto go stosować? Kto nie powinien sięgać po chlorek

Sodium citrate – właściwości i zastosowanie cytrynianu sodu w kosmetykach

Wąkrotka azjatycka /fot. Adobe Stock

Wąkrotka azjatycka – właściwości i działanie w kosmetyce

Geraniol – właściwości i zastosowanie w olejkach eterycznych i kosmetykach

Maść propolisowa i jej zastosowanie w leczeniu zmian skórnych

Karnozyna – czym jest, jak działa i kiedy warto po nią sięgnąć?

Tlenek cynku – jakie są jego właściwości w kosmetyce?

Licówki porcelanowe – czym są, kiedy warto je nałożyć i jak o nie dbać?

Rozstępy na plecach – przyczyny, leczenie, zapobieganie. Domowe sposoby

Jesienne Ekocuda przybywają do Gdańska! Zbliża się kolejna edycja Targów Kosmetyków Naturalnych / istock

Jesienne Ekocuda przybywają do Gdańska! Zbliża się kolejna edycja Targów Kosmetyków Naturalnych

×