Przejdź do treści

Boswellia serrata – na co pomaga kadzidłowiec? Właściwości lecznicze i prozdrowotne

Boswellia serrata – na co pomaga kadzidłowiec? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Boswellia serrata to drzewo, które cenione było już w starożytności. Pochodzącą z niego gumożywicę wykorzystywano jako kadzidło w ceremoniach religijnych i kulturowych, a także w medycynie. W ostatnich latach swoje zastosowanie boswellia znalazła zaś w kosmetologii. Dzięki swoim właściwościom doskonale sprawdza się bowiem w pielęgnacji twarzy i całego ciała. Czym jest kwas bosweliowy? Jakie jest zastosowanie kadzidłowca?

 

Boswellia serrata – co to jest?

Boswellia serrata, znana także pod nazwą kadzidłowiec indyjski lub kadzidłowiec, to drzewo liściaste, które rośnie w suchych i górzystych regionach Indii, a także Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Dostarcza ono tzw. olibanum, czyli gumożywicy, która wypływa z drzewa samodzielnie lub po nacięciu niezwykle cienkiej kory pnia. Olibanum składa się w około 5 do 10 proc. z olejków eterycznych, 12 do 23 proc. śluzy, 30 do 55 proc. polisacharydów i 30 do 60 proc. żywicy. Najbardziej aktywnym biologicznie składnikiem są zaś kwasy boswaliowe, którym kadzidłowiec zawdzięcza najwięcej swoich właściwości.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Beauty
Anwen Odżywka do włosów o wysokiej porowatości, Emolientowa Róża, 200ml
27,99 zł
Beauty
OnlyBio Fitosterol, szampon do włosów przetłuszczających się z olejem ze słonecznika, tuba, 200ml
19,00 zł
Beauty
OnlyBio Fitosterol, hipoalergiczny żel do mycia twarzy z olejem z rzepaku, 250ml
29,00 zł
Beauty
Miya Cosmetics My Wonder Balm Call Me Later, regenerująco-odżywczy krem do twarzy z masłem shea, 75ml
29,90 zł
NOWOŚĆ
Beauty, Seborh
Seborh - Zestaw 3 produktów do skóry z łzs: szampon, emulsja i płyn do skóry głowy
249,00 zł

Kadzidłowiec – właściwości i ich wykorzystanie w kosmetykach

Kadzidłowiec indyjski charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi, antyoksydacyjnymi i wzmacniającymi naczynia krwionośne. Hamuje on ponadto rozwój bakterii i grzybów. Producenci kosmetyków cenią także boswellia serrata za działania ujędrniające i uelastyczniające skórę. Kwas bosweliowy zapobiega bowiem niszczeniu kolagenu i rogowaceniu naskórka.

Kadzidłowiec przyspiesza także regenerację uszkodzonego naskórka i łagodzi podrażnienia. Właściwości wzmacniające odporność skóry pozytywnie wpływają na jej stan po kontakcie z wiatrem, mrozem, ale i nadmiernie wysoką temperaturą. Nie bez znaczenia pozostaje także jego zapach – powszechnie stosowany jest w aromaterapii i do produkcji kadzideł, sprzyjając odprężeniu i rozluźnieniu.

W jakich kosmetykach znajdziesz kadzidłowiec? Kwas bosweliowy występuje przede wszystkim w produktach do pielęgnacji cery dojrzałej, naczyniowej, ale i trądzikowej, w tym z trądzikiem różowatym, takich jak kremy, serum, żele i pianki do mycia. Doskonale sprawdza się jako składnik balsamów i peelingów do ciała, ale też w olejkach do masażu.

Kolagen naturalny — poznaj substancję odpowiedzialną za elastyczną oraz młodą skórę

Na co pomaga boswellia? Właściwości lecznicze i prozdrowotne

Boswellia serrata to przede wszystkim jedna z najstarszych i najbardziej cenionych roślin w Ajurwedzie. Znana była także w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Wykorzystywano ją jako remedium na biegunkę, choroby skóry, dolegliwości ze strony układu krążenia, bóle gardła, owrzodzenia jamy ustnej, zapalenie oskrzeli czy astmę. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym kwasów bosweliowych stosowana jest także współcześnie na stawy. Preparaty zawierające boswellia serrata hamują stany zapalne, zmniejszają ból, obniżają gorączkę i łagodzą uciążliwe objawy, takie jak sztywność stawów.

Jako ciekawostkę warto dodać, że polecana jest nawet suplementacja boswelli dla koni, w szczególności dla starszych zwierząt, o zmniejszonej ruchliwości, ale też jako profilaktyka stawów i mięśni.

Boswellia serrata – gdzie kupić i jak wybrać?

Suplementy kadzidłowca indyjskiego, które stosowane są doustnie w celach prozdrowotnych, z  łatwością kupisz w sklepach ze zdrową żywnością i naturalnymi produktami, a także w dobrze zaopatrzonych aptekach. Pamiętaj, że podobnie jak w przypadku wielu innych produktów – zwłaszcza egzotycznych – warto sięgać po te pochodzące od sprawdzonych producentów. Należy także dodać, że niezwykle ważne jest odpowiednie dawkowanie, które na ogół wskazane jest na opakowaniu. Istnieją też przeciwskazania do stosowania kadzidłowca indyjskiego. Jest to m.in. ciąża, karmienie piersią, obfite i nieregularne miesiączki. Warto też skonsultować jego suplementację z lekarzem w przypadku przyjmowania innych leków.

Kosmetyki zawierające boswallia serrata znajdziesz zaś w sklepach z naturalnymi produktami do pielęgnacji i drogeriach. Ich cena zależy od przeznaczenia kosmetyku i jego producenta.

Źródła:

  1. I. Konopacka-Brud, Kosmetyki naturalne, czy „naturalne”?, „Chemik” 2010, 64, 10, 641-648.
  2. W. Markiewicz, Hakorośl rozesłana i kadzidłowiec indyjski – mało znane rośliny występujące w preparatach weterynaryjnych, „Życie Weterynaryjne” 2021.
i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ręce posypane kwiatami

Uczulenie na manicure hybrydowy. Jak wygląda i co zrobić, kiedy się pojawi?

Smocza krew – pochodzenie, właściwości i zastosowanie czerwonej żywicy

Nanocząsteczki w kosmetykach – czym są i jakie mają zalety?

Kwas laktobionowy – właściwości, efekty i zastosowanie w kosmetyce

Zabiegi medycyny estetycznej latem – poznaj trzy zabiegi, które lepiej wykonać w ciepłej porze roku

Wysypka na dekolcie i inne wysypki – jak rozpoznać alergiczne, a jak wynikające z chorób? 

Suche dłonie – przyczyny i sposoby pielęgnacji. O jakich chorobach mogą świadczyć?

Betulina – właściwości ekstraktu z kory i liści brzozy. Sok, krem czy napar? /fot. Pexels

Betulina – właściwości ekstraktu z kory i liści brzozy. Sok, krem czy napar?

Zmarszczki palacza – jak pozbyć się „kodu kreskowego”, czyli zmarszczek przy ustach?

Olejek cytrynowy – powstawanie, właściwości, zastosowanie

TEWL – co to jest? Objawy, przyczyny, zapobieganie, test

Kwas szikimowy – działanie, zastosowanie, przeciwwskazania. Czy jest bezpieczny dla suchej skóry?

Kwas glikolowy – co to jest? Właściwości i działanie. Jak stosować peeling z kwasem glikolowym?

Ektoina – do nosa, oczu i inhalacji. Czy krople z ektoiną pomagają na zapalenie spojówek?

Retinol na twarz – właściwości, efekty, zasady aplikacji. Czy bakuchiol może uczulać?

Oczar wirginijski – właściwości i zastosowanie złota Indian. Na co hydrolat z oczaru a na co stosować maść?

Klamry na wrastające paznokcie – czym są, rodzaje. Domowe sposoby na wrastający paznokieć

Cytryniec chiński – uprawa, właściwości i działanie rośliny pięciu smaków

Trądzik noworodkowy – przyczyny i leczenie. Problematyczne zmiany na policzkach i powiekach

Wideodermatoskopia – co to jest, wskazania, skuteczność

Maska LED na twarz

Maska LED na twarz – jak działa, kto powinien zdecydować się na zabieg?

Kobieta nakładająca krem na twarz

Kwas azelainowy – właściwości, wskazania, jak stosować

Oczyszczanie energetyczne – na czym polega, opinie lekarzy

Kobieta na festiwalu

Trądzik – przyczyny, rodzaje. Jak pozbyć się trądziku?

×