Przejdź do treści

Kawa a zęby. Co zrobić, by mała czarna nie zostawiała przebarwień i osadu na zębach?

Kobieta uśmiecha się
Kawa a zęby. Co zrobić, by mała czarna nie zostawiała przebarwień i osadu na zębach?/ fot. Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?

Kochasz kawę, ale obawiasz się przebarwień na zębach? Co zrobić, aby uchronić uśmiech przed osadem i próchnicą? Jest kilka ważnych rzeczy, o których powinnaś pamiętać, by rozkoszować się małą czarną bez wyrzutów sumienia. Wyjaśnia dentystka Anna Kuśnierczak, znana w mediach społecznościowych jako „Stomatolog Dobra Rada”.

Jak kawa działa na zęby?

Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? Nie jesteś sama! Niestety kawa ze względu na jej kwaśny odczyn sprzyja rozwojowi próchnicy. Powoduje także powstawanie plam, przebarwień i osadu na zębach. Co w takim razie zrobić, by nie rezygnować z małej czarnej? Problem ten poruszyła na swoim profilu na Instagramie dentystka Anna Kuśnierczyk.

Kawa potrafi mocno przebarwić zęby oraz pozostawiać na nich osady. Jak więc pielęgnować miłość do tego napoju a jednocześnie utrzymać ich estetyczny wygląd? – pyta ekspertka.

Co zrobić,  by kawa nie zostawiała przebarwień i osadu na zębach?

Specjalistka wyjaśnia, co zrobić, aby picie kawy powodowało jak najmniejsze konsekwencje dla zębów. O czym należy pamiętać, by zachować śnieżnobiały uśmiech?

  1. Po pierwsze znaczenie ma, jaki rodzaj kawę pijecie. Najlepsza będzie taka parzona w ekspresie z większą ilością mleka. Obecność mleka neutralizuje kwaśne działanie kawy oraz zabiela, a tym samym będzie powodowała mniejsze odkładanie się osadu na zębach. ⁣
  2. Najgorsza z kolei będzie kawa tak zwana sypana, czyli z fusami. Taka kawa zostawia bardzo twarde i trudne do usunięcia osady. ⁣
  3. Innym trikiem jest przepłukanie ust wodą po wypiciu kawy albo nawet umycie zębów. ⁣
  4. Dodatkowo wszystkim kawoszom polecam używanie szczoteczki elektrycznej, dlatego że jest ona w stanie dopolerować i usunąć te świeżo powstające i delikatne osady, a tym samym nie będą one powstawały tak szybko.

Warto także zwrócić uwagę na temperaturę trunku. Zbyt wysoka lub niska temperatura może bowiem powodować pęknięcie szkliwa i prowadzić do jego odłamywania się.

Uśmiechnięta dziewczyną pod szkalną witryną

Stomatolog Dobra Rada – kim jest?

Za profilem w mediach społecznościowych „Stomatolog Dobra Rada” kryje się dentystka Anna Kuśnierczak. Specjalistka na co dzień pracuje w klinikach w Poznaniu, Luboniu, Wolsztynie i Słupsku. Jej profil na Instagramie obserwuje prawie 20 tysięcy internautów.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?