Przejdź do treści

„Masz trądzik? Zrób sobie czekoladowy detoks”. Dermatolożki o wpływie czekolady na trądzik

kobieta je czekoladę
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

„Masz trądzik? Zrób sobie czekoladowy detoks. My kobiety mamy wyjątkową słabość do czekolady, ale czy wiesz, że to właśnie po niej dochodzi często do zaostrzenia trądziku?”. Przyznajmy, wypryski pojawiają się na naszej twarzy w najmniej oczekiwanym momencie. Czasem ze stresu, zmian hormonalnych a także po słodkościach, których trudno jest sobie odmówić. Jeśli walczysz z trądzikiem, warto pożegnać się z czekoladą, o czym przekonują dermatolożki prowadzące profil @dermatolook na Instagramie. 

Dermatolook to trójka dermatolożek: Marta Wieczorek, Julia Lanckorońska i Aleksandra Malewska, które prowadzą wspólnie bloga poświęconego dermatologii. Na blogu oraz w mediach społecznościowych chętnie dzielą się swoją wiedzą medyczną, udzielając cennych rad, w kwestiach pielęgnacji skóry, wyznając przy tym holistyczne podejście do ciała i organizmu człowieka. Tym razem na swoim koncie na Instagramie @dermatolook poruszyły temat trądziku.

Wiemy z doświadczenia, że walcząc z trądzikiem warto pożegnać się z czekoladą.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Trądzik

Trądzik jest przewlekłym schorzeniem skóry, który występuje u około 60–80 proc. społeczeństwa. Zmiany skórne w postaci łojotoku, zaskórników, grudek, krost lokalizują się najczęściej w obrębie skóry twarzy, pleców i klatki piersiowej. Wśród najważniejszych czynników, które mają znaczenie w rozwoju wykwitów trądzikowych, wymienia się: skłonność genetyczną, łojotok, czyli nadmierne wydzielanie łoju, wysoką aktywność hormonów, nieprawidłowe rogowacenie mieszków włosowych, namnażanie się bakterii Propionibacterium acnes, wrażliwość na stres.

Na zdjęciu: Kobieta próbuje wycisnąć jedną z kilku krost, które widać na jej twarzy. Zastanawia się, jakie są przyczyny trądziku.

Trądzik a czekolada

Czekolada, a w niej kakao oraz mleko to jedne z najczęstszych składników naszej diety, które nasilają trądzik. Gdy do gabinetu przychodzi pacjentka, która jest załamana ilością krostek i grudek na swojej twarzy, zwykle poza leczeniem, sugeruję także zmiany w diecie. Nie wierzysz? Jeśli masz trądzik i problemy z tłustą cerą, spróbuj- zrób sobie w czerwcu detoks od czekolady, mleka i produktów o wysokim indeksie glikemicznym- już po kilku dniach zobaczysz efekt.

radzą dermatolożki, prowadzące profil @dermatolook na Instagramie

Trądzik – leczenie

Leczenie trądziku opiera się na farmakoterapii, odpowiedniej pielęgnacji i zmianie stylu życia na zdrowszy. Jeżeli choroba ma łagodny przebieg, a zmiany nie są intensywnie nasilone, często wystarcza leczenie miejscowe. Maść na trądzik zawiera antybiotyk (klindamycynę, erytromycynę, tetracyklinę) oraz substancje pomocnicze, które zmniejszają stan zapalny (nadtlenek benzoilu, cynk, kwas azelainowy) oraz witaminy A i E. W cięższych przypadkach zaleca się równoczesne stosowanie maści oraz leków doustnych. Tabletki na trądzik zawierają te same antybiotyki, jednak działają ogólnie na cały organizm.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?