Przejdź do treści

Mocznik w kosmetyce – właściwości i zastosowanie. Jakie stężenie mocznika w kremie wybrać?

Mocznik w kosmetyce – właściwości i zastosowanie. Jakie stężenie mocznika w kremie wybrać? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Mocznik wykorzystywany jest w kosmetyce jako składnik produktów do pielęgnacji niemal każdego rodzaju skóry. Wszystko to za sprawą jego wszechstronnych właściwości. Mocznik nawilża, regeneruje, odżywia, łagodzi i delikatnie złuszcza – wszystko zależy od jego stężenia w produkcie. Co to jest mocznik kosmetyczny? Po jaki krem z mocznikiem do twarzy sięgnąć?   

Co to jest mocznik? 

Mocznik to związek, który występuje naturalnie w organizmie jako produkt przemiany materii substancji białkowych. Wydzielany jest z potem i moczem. Mocznik jest też składnikiem NMF (Natural Moisturizing Factor), czyli naturalnego czynnika nawilżającego, stanowiąc jego 7 proc. Wykorzystywany w kosmetyce mocznik jest zaś produktem syntetycznym – bezwonnym, białym, krystalicznym proszkiem, który doskonale rozpuszcza się w wodzie i alkoholu, ale nie jest rozpuszczalny w tłuszczach.  

Jak oznaczony jest mocznik w kosmetykach? Zgodnie z INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), czyli systemem nazewnictwa składników kosmetyków stosowanym w krajach Unii Europejskiej występuje pod nazwą Urea. 

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Good Aging, Beauty
WIMIN Zdrowy blask, 30 kaps.
59,00 zł
NOWOŚĆ
Beauty, Pityver
Pityver - Zestaw produktów do pielęgnacji skóry z łupieżem pstrym: szampon, płyn, emulsja
249,00 zł
Beauty
Yope Naturalny balsam do rąk, Mineralny, 300ml
25,00 zł
Beauty
OnlyBio Fitosterol, odżywka odbudowująca do włosów suchych i zniszczonych, 200ml
20,37 zł
Zdrowie umysłu, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z głębokim skupieniem, 30 saszetek
139,00 zł
Kosmetyki na zimę / pexels

Mocznik – właściwości i zastosowanie  

Działanie mocznika na skórę zależy przede wszystkim od jego stężenia. Mocznik w stężeniu dwuprocentowym przyspiesza gojenie ran i działa regenerująco. W stężeniu od 5 do 10 proc. wykazuje zaś przede wszystkim właściwości nawilżające. Dzięki przyciąganiu cząsteczek wody i zatrzymywaniu ich w skórze, pozwala keratynie wiązać znacznie więcej wody, niż bez jego obecności. W efekcie prowadzi to do zmniejszenia TEWL (Transepidermal Water Loss), czyli przeznaskórkowej utraty wody. To dlatego kremy z mocznikiem w stężeniu poniżej 10 proc. polecane są posiadaczkom skóry suchej, ale i wrażliwej. Doskonale sprawdzą się także w pielęgnacji cery dojrzałej – wraz z upływem lat ilość mocznika w NMF spada, warto zatem zadbać o jego uzupełnienie. Niewielkiego stężenia mocznika szukaj także w kremach do stóp.  

 

Mocznik w stężeniu powyżej 10 proc. rozpuszcza i delikatnie złuszcza naskórek, a także zmiękcza, jednocześnie przyspieszając jego regenerację. Ułatwia on również przenikanie aktywnych substancji w głąb skóry, stąd przypisuje mu się właściwości odżywcze. Kremy z taką zawartością mocznika polecane są również posiadaczkom cery problematycznej, a wszystko to za sprawą właściwości przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych. Przeciwświądowe i łagodzące działanie mocznika pomoże ponadto zniwelować nieprzyjemne uczucie swędzenia i napięcia skóry, które często towarzyszy trądzikowi. Pamiętaj, że nie bez znaczenia dla cery z niedoskonałościami pozostają właściwości złuszczające i regenerujące.  

Stężenie mocznika powyżej 40 proc. za sprawą rozrywania wiązań wodorowych w keratynie powoduje silne złuszczanie. Kremy z dużą zawartością mocznika stosowane są w leczeniu skóry łuszczącej się, w razie atopowego zapalenia skóry, łuszczyc, rogowacenia przymieszkowego, a także przez cukrzyków. Mocznik w stężeniu od 40 do 50 proc. dermatolodzy polecają również w przypadku uporczywego łupieżu, ale i rozstępów. 

 

Alantoina

Mocznik w kosmetyce – przeciwwskazania 

Należy podkreślić, że jak dotąd nie wykazano w badaniach niepożądanego efektu działania mocznika na skórę. Warto jedynie pamiętać o doborze produktu z odpowiednim stężeniem związku, dostosowanym do indywidualnych potrzeb. Nie nakładaj ich jednak bezpośrednio na otwarte rany lub zadrapania, otarcia, ani błony śluzowe 

W jakich kosmetykach znajdziesz mocznik? 

Na rynku znajdziesz wiele produktów, które w swoim składzie mają mocznik. Wybierając je, zwróć uwagę na jego stężenie w kosmetyku oraz na zawartość innych substancji czynnych. Niektóre z nich mogą bowiem działać niekorzystnie, inne zaś wzmacniać efekt mocznika. Przykładem jest choćby łączenie mocznika z chlorkiem sodu, które w przypadku osób z atopowym zapaleniem skóry może przynieść niepożądane efekty, w postaci podrażnienia. Warto zaś łączyć mocznik z d-panthenolem. 

Jakie produkty z mocznikiem znajdziesz w drogeriach i aptekach? Są to: 

  • kremy do rąk, płyny do golenia oraz po goleniu, balsamy do ciała – na ogół w stężeniu 2 proc.; 
  • kremy głęboko nawilżające, kremy do stóp – w stężeniu od 5 do 10 proc.; 
  • toniki przeciwtrądzikowe, mleczka i kremy na przesuszone partie ciała np. kolana, łokcie, mocno zrogowaciałe pięty – w stężeniu powyżej 10 proc.;  
  • kremy złuszczające, specjalistyczne maski do stóp, balsamy do skóry głowy i ciała – w stężeniu od 40 do 50 proc. Warto zaznaczyć, że produkty z taką zawartością mocznika na ogół sprzedawane są na receptę. 

 

Źródła: 

  1. D. Baran, G. Bartkowiak, G. Schroeder „Mocznik i jego zastosowanie w preparatach kosmetycznych” Nanotechnologia, kosmetyki, chemii supramolekularna – praca zbiorowa pod redakcją Grzegorza Schroedera Cursiva 2010. 
  2. A. Kapuścińska, I. Nowak „Wykorzystanie mocznika i jego pochodnych w przemyśle kosmetycznym” Chemik 2014/2, tom 68. 
  3. M. Szmigiel-Pieczewska, A. Momot „Czynniki zapobiegające utracie wody w pielęgnacji skóry odwodnionej” Kosmetologia Estetyczna 2016/2.  

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Serum intymne – czy to coś, czego potrzebujesz?

Bisabolol – dlaczego warto włączyć go do codziennej pielęgnacji?

Rozstępy na plecach – przyczyny, leczenie, zapobieganie. Domowe sposoby

Maść arnikowa – sposób na trądzik, opuchliznę i nie tylko. Jak jeszcze wykorzystać arnikę w codziennej pielęgnacji?

Kwas mlekowy – niezastąpiony składnik przyjemnego życia

Marlena Majkut-Sobechowicz /fot. archiwum prywatne

„Głównymi winowajcami są estrogeny, a w zasadzie ich malejący poziom”. Jak zmienia się skóra w okresie menopauzy, mówi Marlena Majkut-Sobechowicz

Nanocząsteczki w kosmetykach – czym są i jakie mają zalety?

Domowa maść na ostrogi piętowe – jak ją przygotować z dodatkiem czosnku albo octu?

Kwas laktobionowy – właściwości, efekty i zastosowanie w kosmetyce

Zabiegi medycyny estetycznej latem – poznaj trzy zabiegi, które lepiej wykonać w ciepłej porze roku

Odparzenia na stopach – maści, domowe sposoby, metody zapobiegania 

Paznokcie lustrzane – jak uzyskać „mirror effect” krok po kroku

Jak szybko zapuścić paznokcie? Suplementacja, domowe mikstury i zabiegi pielęgnacyjne

Jak przyspieszyć porost włosów? Domowe sposoby i profesjonalne zabiegi

Suche dłonie – przyczyny i sposoby pielęgnacji. O jakich chorobach mogą świadczyć?

Wypadanie rzęs – przyczyny i sposoby przeciwdziałania /fot. Unsplash

Wypadanie rzęs – przyczyny i sposoby przeciwdziałania

Odparzenia pod piersiami. Maść, krem – co stosować, kiedy boli, swędzi i piecze?

Stymulatory tkankowe – efekty i wskazania do zabiegu medycyny estetycznej

Skarpetki złuszczające – czy są skuteczne i przede wszystkim bezpieczne?

Presoterapia – jak działa masaż pneumatyczny i komu może pomóc taka terapia?

Skóra gotowa na lato. Krem z filtrem to za mało! /fot.Pexels

Skóra gotowa na lato. Krem z filtrem to za mało!

Trehaloza w kosmetykach i lekach. Co to jest? Jak działa?

Manicure kombinowany – jak malować „pod skórki”? Praktyczne rady

Klamry na wrastające paznokcie – czym są, rodzaje. Domowe sposoby na wrastający paznokieć

×