Przejdź do treści

Olejek różany – jak zrobić, gdzie kupić, jakie ma właściwości?

Olejek różany - jak zrobić, gdzie kupić, jakie ma właściwości? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Redakcja HZ testuje: arganowy krem pod oczy Nacomi
Na czym polega dwuetapowe oczyszczanie twarzy?
Lampy solne – właściwości, przeciwwskazania, szkodliwość
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Witamina C w kosmetyce – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Olejek różany to jeden z najdroższych olejków na świecie. Wyróżnia się pięknym zapachem, a także bogatą zawartością cennych związków aktywnych. Olejek z płatków róży znajduje wszechstronne zastosowanie w kosmetologii. Oryginalny olejek z róży damasceńskiej można kupić w drogeriach i sklepach. Można także samodzielnie przygotować olejek różany. Jak uzyskać olejek różany i jak go stosować?

Olejek różany – właściwości najcenniejszego olejku eterycznego

Oryginalny olejek różany jest jednym z najdroższych olejków świata, gdyż jego pozyskanie jest czasochłonne i kosztowne. Aby wyprodukować jeden litr olejku potrzebne jest aż od trzech do pięciu ton płatków róży. Co więcej – olejek pozyskiwany jest z wyselekcjonowanych gatunków róży damasceńskiej lub stulistnej, zbieranych o poranku, gdy płatki kwiatów są zamknięte i zachowują pełnię związków aromatycznych. Jednym z najbardziej znanych producentów olejku różanego na świecie jest Bułgaria, ponadto olejek produkowany jest we Francji, Iranie, Egipcie czy Turcji. Płatki róż poddawane są takim procesom jak destylacja z parą wodną czy ekstrakcja z użyciem rozpuszczalników organicznych.

Olejek różany zawiera liczne związki aktywne, w tym związki lotne odpowiedzialne za występowanie wyjątkowego zapachu. Mowa o takich substancjach jak beta – damascenon, eugenol, cytronelol, geraniol. Kolejne cenne związki to witamina C, flawonoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwasy organiczne.

Olejek z drzewa różanego to nie to samo co olejek z róży damasceńskiej. Olejek ten otrzymywany jest z drzewa występującego w Amazonii i wyróżnia się silnymi właściwościami regeneracyjnymi. Natomiast olejek z owoców dzikiej róży powstaje na drodze tłoczenia nasion znajdujących się w owocach róży. Ma silne właściwości ujędrniające i regenerujące skórę.

Olejek różany – cena

Oryginalny olejek z róży damasceńskiej jest dostępny w wybranych sklepach. Ile kosztuje taki olejek różany? Cena oryginalnego produktu to nawet 100-150 zł za 1 ml olejku. Ponadto w aptekach czy drogeriach można zakupić olejek różany rozcieńczony w olejku nośnikowym, np. jojoba. Taki produkt kosztuje znacznie mniej i jest łatwiej dostępny.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Olejek z płatków róży – zastosowanie w kosmetyce

Olejek różany do twarzy może być stosowany jako samodzielny kosmetyk lub dodatek wzbogacający skład kremu. Idealnie sprawdza się w pielęgnacji skóry dojrzałej, gdyż może pobudzać syntezę kolagenu, ujędrniając i wygładzając skórę. Dzięki właściwościom antyseptycznym, olejek różany może łagodzić zmiany trądzikowe i podrażnienia, koi cerę naczynkową i wrażliwą. Może być stosowany pod oczy w celu zredukowania zasinień. Ponadto kosmetyki różane wspomagają utrzymanie fizjologicznej bariery ochronnej skóry i chronią przed negatywnym oddziaływaniem wolnych rodników.

Olejek może być wykorzystany do masażu ciała – wystarczy wmieszać kilka kropelek olejku do oliwy z oliwek czy balsamu do ciała. Olejek może wzbogacić także kąpiel, czyniąc z niej pielęgnacyjny i relaksujący rytuał. Nie ma przeciwwskazań do stosowania olejku różanego poza tendencją do nadwrażliwości i alergii skórnych.

Olejek różany do włosów

Olejek różany z nasion dzikiej róży może być aplikowany na włosy. Sprawdza się przede wszystkim w pielęgnacji włosów wysokoporowatych, wymagających kompleksowego wzmocnienia i regeneracji. Może być dodawany do masek do włosów, a także wykorzystany w procesie olejowania włosów. Olejek nawilża i odżywia włosy, a także łagodzi skórę głowy.

woda różana

Jak zrobić olejek różany z płatków róż?

W domu można przyrządzić olejek różany, poddając płatki róży procesowi maceracji. Rozgniecione płatki róż należy umieścić w słoiku, zalać olejkiem migdałowym lub olejkiem z pestek winogron, a następnie zakręcić słoik i pozostawić na trzy tygodnie w ciepłym i dobrze nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie olejek należy odcedzić do ciemnej buteleczki i przechowywać w chłodnym miejscu. Taki olejek można dodawać do dowolnych kosmetyków do twarzy, ciała lub włosów, a także stosować jako samodzielny olejek aplikowany bezpośrednio na skórę czy włosy.

Jak zrobić wodę różaną z płatków róży?

Woda różana doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej i trądzikowej. Do jej przygotowania wystarczy tylko kilka garści płatków róży i woda destylowana. Płatki róży należy zalać wodą i gotować przez 10 minut, po czym pozostawić do wystygnięcia i odcedzić. Następnie wodę należy przelać do buteleczki i przechowywać w lodówce przez miesiąc. Taki kosmetyk może być stosowany jako tonik do pielęgnacji cery trądzikowej, suchej, naczynkowej i wrażliwej. Woda różana może być także wykorzystana jako mgiełka zapachowa do ciała, a także mgiełka do włosów. A po wymieszaniu trzech łyżek wody różanej ze szklanką wody otrzymamy nabłyszczającą płukankę do włosów.

 

 

Bibliografia:

  1. Kalemba – Drożdż M., Cierniak A., Wpływ róż na zdrowie – farmakologiczne i biochemiczne działanie ekstraktów z płatków Rosa rugosa i Rosa damascena, Oficyna Wydawnicza AFM, 2013.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania

Właściwości i zastosowanie oleju z pestek arbuza

Olejek z dzikiej róży do twarzy i ciała – właściwości, efekty

Masło kakaowe – właściwości, zastosowanie, gdzie kupić?

Olejek bergamotowy – właściwości, zastosowanie

Olej z ogórecznika lekarskiego – właściwości, zastosowanie

Oleje do twarzy – jaki wybrać, aby pomóc swojej cerze?

Olej z pestek moreli – suplement diety i wsparcie dla skóry

Hydrolat lawendowy do twarzy i włosów – właściwości

Bakuchiol – roślinny retinol, który pokocha twoja skóra

Woda brzozowa na włosy – efekty i zastosowanie

Jakie maseczki do włosów wybrać? Domowe przepisy

Olej makadamia – zastosowanie w kosmetyce

Siemię lniane na włosy – właściwości i zastosowanie

Kosmetyki na zimę / pexels

5 zimowych kosmetyków na każdą kieszeń

Woda lawendowa na trądzik – właściwości, zastosowanie, jak zrobić i gdzie kupić

Puszące się włosy – przyczyny, stylizacje, jak sobie z nimi poradzić?

Olej z dziurawca – właściwości i zastosowanie. Jak przygotować olej świętojański?

Właściwości i zastosowanie olejku geraniowego w codziennej pielęgnacji

Świece sojowe – jak zrobić, z czego są wykonane, dlaczego warto korzystać?

Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie

Olejek majerankowy – właściwości i zastosowanie w kuchni i pielęgnacji

Właściwości i zastosowanie oleju z awokado

Właściwości i zastosowanie olejku z pestek malin

Najpopularniejsze

Magda i Sylwia - bohaterki sesji „Stomia to symbol zwycięstwa”

„Ze stomią można normalne żyć i wyglądać fajnie”. Poznajcie historie Magdy i Sylwii

Paznokcie

Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?

Gorąca kąpiel – za i przeciw. Komu nie służy kąpiel w gorącej wodzie?

Dlaczego włosy śmierdzą? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Skąd bierze się brzydki zapach włosów? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Kriolipoliza – efekty, cena, przeciwwskazania, czy warto

Gencjana - na ospę, na włosy, na afty. Jakie są zalety i wady gencjany?

Gencjana – na ospę, na włosy, na afty. Jakie są zalety i wady gencjany?

Pestka awokado – 8 sposobów, jak możesz ją wykorzystać

Spuchnięte dłonie - przyczyny

Spuchnięte dłonie, czerwone ręce. Dlaczego puchną dłonie?

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu. Dlaczego waga nie zawsze jest miarodajna?

Jaki rodzaj masażu wybrać?

Masaż – rodzaje, wskazania i przeciwwskazania. Jak zrobić masaż?

Sauna – zalety. Co daje sauna, na co pomaga? Działanie sauny

Powikłania po botoksie / unsplash

Powikłania po botoksie? Zdarzają się. Dr Marta Roth wyjaśnia

Sok z ziemniaka - jego właściwości i zastosowanie

Sok z ziemniaka – jego właściwości i zastosowanie

Swędzi cię głowa, masz łupież lub wiecznie tłuste włosy? W HelloNoShame o „wstydliwych” przypadłościach związanych z włosami rozmawiamy z trycholog Magdaleną Kanią

Po co mężczyźnie sutki?

Kobieta z tuatuażami i kolczykami

Przekłuwanie uszu pistoletem. Nie rób sobie tego ani swojemu dziecku! Piercerka tłumaczy, dlaczego to jest zły pomysł

×