Przejdź do treści

Alantoina – właściwości i zastosowanie w kosmetologii i medycynie

Alantoina
Alantoina – właściwości i zastosowanie w kosmetologii i medycynie Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Alantoina, znana też jako allantoina to składnik powszechnie spotykany w kosmetykach i preparatach leczniczych. To substancja występująca naturalnie w środowisku, ale także wytwarzana  sztucznie o dobroczynnych właściwościach dla ludzkiej skóry . Jakie właściwości medyczne i kosmetyczne ma alantoina? Gdzie można ją kupić?

Co to jest allantoina?

Alantoina (wzór chemiczny C4H6N4O3) jest pochodną puryny i produktem końcowym przemiany metabolicznej u większości ssaków. Należy do ureidów, związków organicznych będących pochodnymi mocznika.

Występowanie alantoiny w naturze

Alantoina to substancja, którą można znaleźć w kłączach i korzeniach roślin, między innymi: nawrotu lekarskiego, nostrzyku lekarskiego, żmijowca zwyczajnego, lukrecji gładkiej, miodunki plamistej i żywokostu lekarskiego. Alantoina występuje też w nasionach soi zwyczajnej.

Alantoina w kosmetologii

Pozyskiwanie alantoiny

Chociaż alantoinę można pozyskać z roślin, do produkcji kosmetyków wykorzystuje się alantoinę  syntetyczną, ponieważ jest tańsza w produkcji. Stwierdzono też, że w korzeniu żywokostu, który jest jednym z naturalnych źródeł allantoiny, znajdują się substancje toksyczne, które uszkadzają wątrobę (symfytyna, likopsamina, lasiokarpina).

Właściwości pielęgnacyjne alantoiny

Alantoina ze względu na swoje właściwości łagodzące i nawilżające wchodzi w skład preparatów przeznaczonych dla cery wrażliwej. Alantoina  rzeczywiście wnika w skórę, ma doskonałe działanie nawilżające i regenerujące. Można ją spotkać w balsamach, mleczkach, emulsjach i kremach do rąk. Ponadto alantoina zwalcza podrażnienia, także te powstałe w wyniku opalania lub zabiegów kosmetycznych. Stosowanie  preparatów z allantoiną, podobnie jak preparatów silikonowych, przyspiesza leczenie blizn i poprawia ich wygląd. Alantoina jest także składnikiem kosmetyków do pielęgnacji włosów: masek, odżywek i szamponów. Wygładza włosy, zmiękcza je i ułatwia ich rozczesywanie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Beauty
OnlyBio Fitosterol, szampon do włosów przetłuszczających się z olejem ze słonecznika, tuba, 200ml
19,00 zł
Beauty, Verdelab
Verdelab Pityver - Zestaw produktów do pielęgnacji skóry z łupieżem pstrym: szampon, płyn, emulsja
249,00 zł
Beauty
Miya Cosmetics My Wonder Balm Hello Yellow, nawilżająco-odżywczy krem do twarzy z masłem mango, 75ml
29,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z Twoim mikrobiomem, 30 saszetek
139,00 zł
Zdrowie intymne i seks, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z SOS PMS, 30 saszetek
139,00 zł
pielęgnacja twarzy

Lecznicze zastosowanie allantoiny

Wykorzystanie allantoiny w lekach dla dorosłych

Alantoina wykazuje udowodnione naukowo pozytywne działanie w procesie gojenia przez przyspieszenie ziarninowania rany (jest to jeden z etapów gojenia się rany) i stymulowanie proliferacji komórek (rozmnażanie się komórek). Alantoina ma bardzo szerokie zastosowanie lecznicze. Maści z alantoiną są pomocne w leczeniu owrzodzeń. Wykorzystuje się je też jako środek zapobiegający powstawaniu odparzeń i odleżyn.

Alantoina zmiękcza skórę, zapobiega jej rogowaceniu. Kremy z alantoiną pozwalają utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia skóry i tym samym zapobiegają przesuszeniu naskórka. Alantoina stosowana jest w leczeniu łuszczycy i atopowego zapalenia skóry. Alantoina wspomaga regenerację komórek, dlatego wykorzystywana jest do leczenia oparzeń i odmrożeń.

Wykorzystanie allantoiny w preparatach medycznych dla dzieci

Ponieważ alantoina jest bardzo łagodnym preparatem, stosowana jest także w preparatach medycznych dla dzieci. Jest składnikiem maści i kremów chroniących przed pieluszkowym zapaleniem skóry.  Preparaty z dodatkiem alantoiny tworzą na skórze filtr, który chroni ją przed uszkodzeniami. Alantoina jest stosowana przy niewielkich skaleczeniach, zadrapaniach, otarciach, a także ukąszeniach owadów. Preparaty z alantoiną zmniejszają obrzęk i zaczerwienienie, działają przeciwświądowo i łagodzą ból.

Dziecko z czerwoną skórą z atopowym zapaleniem skóry

Bezpieczeństwo stosowania alantoiny

Alantoina jest substancją całkowicie bezpieczną dla organizmu. Nie uczula, nie podrażnia, nie jest toksyczna. Dobrze współdziała z innymi składnikami kosmetyków. Preparatów z alantoiną nie można jednak stosować przy sączących się zmianach ropnych.

Gdzie kupić preparaty z alantoiną?

Maści i kremy z alantoiną dostępne są w aptekach bez recepty, np. maść, krem i zasypki Alantan (w składzie jest alantoina i dekspantenol). Kosmetyki z alantoiną znajdziesz w drogeriach. Alantoina w kosmetykach może też występować w związkach takich jak Alantoina Ascorbate (sól alantoiny i kwasu askorbinowego), Allantoin Acetyl, Allantoin Biotin (sól alantoiny i biotyny), Allantoin Glycyrrhetinic Acid, Allantoin Galacturonic Acid, Allantoin Polygalacturonic Acid,  Allantoin Panthenol i Sodium Allantoin PCA.

Źródło:

  1. Arct, J., & Depta, P.,  Alantoina – działanie i wykorzystanie kosmetyczne. Polish Journal of Cosmetology19(1), 12-17, 2016.
  2. Noszczyk, Maria. Kosmetologia pielęgnacyjna i lekarska, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2010.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Olej abisyński – pochodzenie, właściwości, zastosowanie nie tylko do skóry twarzy

Propanediol w kosmetykach – co to jest? Szkodliwość, działanie w kosmetykach

Peptydy – rodzaje, cena i zastosowanie w kosmetyce i medycynie estetycznej

Alkohol cetylowy, czyli Cetearyl Alcohol w kosmetykach. Jak działa?

Węgiel aktywny – zaskakujące właściwości czarnego złota

Alkohol benzylowy w kosmetykach i lekach. Czy jest szkodliwy?

Modelowanie ust na płasko – jakie przynosi efekty?

Hydroksyapatyt wapnia – alternatywa dla kwasu hialuronowego /fot. Adobe Stock

Hydroksyapatyt wapnia – alternatywa dla kwasu hialuronowego

Nici PDO – właściwości i zastosowanie. Jakie efekty daje zabieg z użyciem nici PDO?

Baza pod makijaż – jaką wybrać i jak stosować? 

Glukonolakton – łagodny i wszechstronnie działający polihydroksykwas

Jaki kolagen wybrać na zmarszczki? W jakich produktach jest go najwięcej?

Techniki masażu – jak wykonać masaż leczniczy i upiększający?

Chlorek magnezu – jakie ma właściwości i kiedy warto go stosować? Kto nie powinien sięgać po chlorek

Sodium citrate – właściwości i zastosowanie cytrynianu sodu w kosmetykach

Wąkrotka azjatycka /fot. Adobe Stock

Wąkrotka azjatycka – właściwości i działanie w kosmetyce

Karnozyna – czym jest, jak działa i kiedy warto po nią sięgnąć?

Tlenek cynku – jakie są jego właściwości w kosmetyce?

Licówki porcelanowe – czym są, kiedy warto je nałożyć i jak o nie dbać?

Bisabolol – dlaczego warto włączyć go do codziennej pielęgnacji?

Rozstępy na plecach – przyczyny, leczenie, zapobieganie. Domowe sposoby

Ręce posypane kwiatami

Uczulenie na manicure hybrydowy. Jak wygląda i co zrobić, kiedy się pojawi?

Mocznik w kosmetyce – właściwości i zastosowanie. Jakie stężenie mocznika w kremie wybrać?

Maść arnikowa – sposób na trądzik, opuchliznę i nie tylko. Jak jeszcze wykorzystać arnikę w codziennej pielęgnacji?

×