Przejdź do treści

Olej z dziurawca – właściwości i zastosowanie. Jak przygotować olej świętojański?

Olej z dziurawca – właściwości i zastosowanie. Jak przygotować olej świętojański? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Redakcja HZ testuje: arganowy krem pod oczy Nacomi
Na czym polega dwuetapowe oczyszczanie twarzy?
Lampy solne – właściwości, przeciwwskazania, szkodliwość
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Witamina C w kosmetyce – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Olejek z dziurawca, nazywany też olejem świętojańskim, coraz powszechniej wykorzystywany jest przez zwolenniczki naturalnej pielęgnacji. Fitokosmetyki, czyli kosmetyki oparte na surowcach pochodzenia roślinnego, a także zioła i oleje z nich pozyskiwane są bowiem źródłem wielu aktywnych substancji o dobroczynnym działaniu na naszą skórę.  Sprawdź, jakie są właściwości ziela dziurawca i jak stosować olej dziurawcowy.       

Olejek z dziurawca – ziele Świętego Jana

Olejek z dziurawca pozyskiwany jest z dziurawca zwyczajnego, czyli rośliny porastającej polskie łąki, pola, tereny podmiejskie, czy wzgórza. Słowem – rosnącej niemal wszędzie. Dziurawiec zwyczajny jest niezbyt wymagającą rośliną, szczególnie korzystnie na jego kwitnienie wpływa jednak słońce – najlepiej czuje się on na dobrze nasłonecznionych stanowiskach.

Dziurawiec to roślina znana i ceniona już w starożytności. Wykorzystywali go Grecy, Rzymianie, a także plemiona przedchrześcijańskiej Anglii. Ówcześni medycy polecali ziele na ukąszenia przez węże, rany powierzchniowe, bóle menstruacyjne, zaburzenia trawienia, czy wrzody. W polskiej tradycji, według wierzeń ludowych, uznawany był od wieków za wyjątkową roślinę. Przede wszystkim zakwita on w szczególnym okresie, tj. około 24. czerwca, czyli w chwili przesilenia letniego, na święto św. Jana. To dlatego dziurawiec często nazywany był zielem Świętego Jana. Jego niepozorne żółte kwiaty po roztarciu w palcach wydzielają czerwony sok, przez co dziurawiec zyskał też nazwę krewki Matki Boskiej i dzwonka Matki Boskiej. Wierzono nie tylko w jego lecznicze działanie, ale także w moc odpędzania czarta i złych duchów. To właśnie z tego powodu dziurawca wplatano we wianki przygotowywane na święto Bożego Ciała i Matki Boskiej Zielnej.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Olejek z dziurawca – właściwości i skład

Olejek z dziurawca to bladożółty olej o charakterystycznym ziołowym zapachu. W jego składzie znaleźć można wiele składników, dzięki którym wykorzystywany może być w celach leczniczych, a także pielęgnacyjnych.

W olejku świętojańskim wyróżnić można:

  • flawonoidy, w tym hyperycynę i kwercetynę,
  • witaminę B4,
  • witaminę C,
  • witaminę A,
  • rutynę,
  • pektynę.

Olejek z dziurawca – zastosowanie w pielęgnacji

Właściwości i bogactwo składników olejku dziurawcowego powodują, że poza zastosowaniem jako remedium na wiele dolegliwości, coraz chętniej sięga się po niego w celach pielęgnacyjnych.

Olejek z dziurawca, dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym, doskonale sprawdzi się w przypadku cery trądzikowej i problematycznej. Dodatkowo ukoi on i zregeneruje podrażniony naskórek. Pobudzając procesy regeneracyjne w skórze, działa przeciwzmarszczkowo i ujędrniająco. Z powodzeniem możesz wykorzystać go nawet jako krem pod oczy.

Badania wskazują również na pozytywne działanie oleju z dziurawca w łagodzeniu uciążliwych objawów łuszczycy, a nawet jej leczeniu.

Olejek świętojański na włosy? Właściwości antybakteryjne oleju z dziurawca sprawdzą się w walce z łupieżem. Zastosuj olejową wcierkę, dodaj olejek dziurawcowy do maski do włosów lub przygotuj na jego bazie domowe produkty. Nie tylko pozbędziesz się nieestetycznego problemu, ale też wzmocnisz cebulki, dzięki czemu włosy będą zdrowsze, lśniące i o wiele mocniejsze.

Olej z dziurawca – zastosowanie w lecznictwie

Przez setki lat olej z dziurawca ceniony był przede wszystkim za swoje właściwości lecznicze. Także i w dzisiejszych czasach chętnie stosowany jest jako remedium na wiele dolegliwości. Olej z dziurawca używany zewnętrznie oraz jako olej z dziurawca do picia wykorzystywany jest w przypadku następujących problemów zdrowotnych:

  • nerwobóle – skutecznie pomaga je złagodzić;
  • trudno gojące się rany, w tym także te wywołane poparzeniami słonecznymi;
  • bóle kręgosłupa i stawów – olej z dziurawca koi ból, nawet w przypadku zmian zwyrodnieniowych;
  • podwyższony poziom cholesterolu i cukru we krwi – olej obniża ich stężenie;
  • depresja, brak koncentracji.
Zioła na stres i gorsze samopoczucie

Jak zrobić olej z dziurawca?

Olejek z dziurawca pozyskiwany może być podczas destylacji parą wodną. Charakterystyczne dziurki w listkach ziela są w rzeczywistości maleńkimi zbiorniczkami olejków eterycznych. Olej z dziurawca, a dokładnie macerat, można z łatwością przygotować jednak w domu. Oto sprawdzony przepis:

Kwiaty z dziurawca, najlepiej świeżo zebrane, włóż do słoika i zalej je oliwą z oliwek, tak aby były one przykryte w całości. Zamknij szczelnie mieszaninę i odłóż do ciepłego, nasłonecznionego miejsca. Po upływie około dwóch do trzech tygodni przecedź mieszankę przez gazę. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Można znaleźć także przepisy, które zalecają dodatkowo spryskanie kwiatów alkoholem, nawet 70. proc. Olej lub oliwa, którą zalewa się kwiaty powinna być według innych źródeł podgrzana do nawet 70. st. Celsjusza lub cała mieszanka – kwiatów, alkoholu i oleju – podgrzewana w ciepłej kąpieli wodnej.

Olej z dziurawca – cena

Ceny olejku z dziurawca są bardzo różne – wahają się od dwudziestu do nawet kilkuset złotych za 100 mililitrów. Wszystko zależy od sposobu jego pozyskiwania.

Źródła:

  1. K. Głowniak, J. Widelski, Dziurawiec i jego wszechstronne zastosowanie, Panacea, 2017.
  2. W. Jankowiak, Surowce roślinne w kosmetyce – fitokosmetyki, Kosmetologia Estetyczna 4/2013.
  3. A. Nowak, M. Popko, A. Klimowicz, Preparaty pochodzenia roślinnego w pielęgnacji skóry u chorych na łuszczycę, Postępy Fitoterapii 4/2016.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Humektant – właściwości, rodzaje, zastosowanie

Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania

Właściwości i zastosowanie oleju z pestek arbuza

Rodzaje gąbek do kąpieli. Właściwości gąbek morskich

Masło do ciała – shea, kakaowe, arganowe. Jakie wybrać?

Linie marionetki – skąd się biorą, jak je usunąć, skuteczne ćwiczenia

Oczyszczanie szałwią białą – właściwości lecznicze kadzidła

Olejek z dzikiej róży do twarzy i ciała – właściwości, efekty

Pedicure medyczny – zastosowanie i przeciwwskazania

Masło kakaowe – właściwości, zastosowanie, gdzie kupić?

Olejek bergamotowy – właściwości, zastosowanie

Olej z ogórecznika lekarskiego – właściwości, zastosowanie

Oleje do twarzy – jaki wybrać, aby pomóc swojej cerze?

Olej z pestek moreli – suplement diety i wsparcie dla skóry

Hydrolat lawendowy do twarzy i włosów – właściwości

Maceraty – właściwości, jak zrobić je samodzielnie

Depilacja woskiem – jak wykonać ją w domu

Bakuchiol – roślinny retinol, który pokocha twoja skóra

Woda brzozowa na włosy – efekty i zastosowanie

Jakie maseczki do włosów wybrać? Domowe przepisy

Olej makadamia – zastosowanie w kosmetyce

Olej lniany na włosy – właściwości i zastosowanie

Kąpiel rozjaśniająca włosy – co warto wiedzieć o tym zabiegu?

Siemię lniane na włosy – właściwości i zastosowanie

Najpopularniejsze

Magda i Sylwia - bohaterki sesji „Stomia to symbol zwycięstwa”

„Ze stomią można normalne żyć i wyglądać fajnie”. Poznajcie historie Magdy i Sylwii

Paznokcie

Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?

Gorąca kąpiel – za i przeciw. Komu nie służy kąpiel w gorącej wodzie?

Dlaczego włosy śmierdzą? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Skąd bierze się brzydki zapach włosów? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Kriolipoliza – efekty, cena, przeciwwskazania, czy warto

Gencjana - na ospę, na włosy, na afty. Jakie są zalety i wady gencjany?

Gencjana – na ospę, na włosy, na afty. Jakie są zalety i wady gencjany?

Pestka awokado – 8 sposobów, jak możesz ją wykorzystać

Spuchnięte dłonie - przyczyny

Spuchnięte dłonie, czerwone ręce. Dlaczego puchną dłonie?

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu. Dlaczego waga nie zawsze jest miarodajna?

Jaki rodzaj masażu wybrać?

Masaż – rodzaje, wskazania i przeciwwskazania. Jak zrobić masaż?

Sauna – zalety. Co daje sauna, na co pomaga? Działanie sauny

Powikłania po botoksie / unsplash

Powikłania po botoksie? Zdarzają się. Dr Marta Roth wyjaśnia

Sok z ziemniaka - jego właściwości i zastosowanie

Sok z ziemniaka – jego właściwości i zastosowanie

Swędzi cię głowa, masz łupież lub wiecznie tłuste włosy? W HelloNoShame o „wstydliwych” przypadłościach związanych z włosami rozmawiamy z trycholog Magdaleną Kanią

Po co mężczyźnie sutki?

Kobieta z tuatuażami i kolczykami

Przekłuwanie uszu pistoletem. Nie rób sobie tego ani swojemu dziecku! Piercerka tłumaczy, dlaczego to jest zły pomysł

×