Przejdź do treści

Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania

Granat przekrojony na pół
Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
3 powody, dla których jesienią warto zacząć się suplementować
5 sposobów, jak być fit bez wychodzenia z domu
Marcelina Zawadzka musiała się poddać zabiegowi po aplikacji sztucznych rzęs. Teraz ostrzega swoje fanki
Joga dla twarzy. Ćwiczenia przywrócą skórze blask i wygładzą zmarszczki
Top 6 ziół, które zadbają o twoją cerę

Olej z pestek granatu powstaje zwykle jako produkt uboczny wytwarzania soku z tego owocu. To doskonały przykład na to, że niektóre składniki artykułów uznawane za mniej cenne, mogą w rzeczywistości przewyższać pod względem zdrowotnym te „podstawowe”. Właściwości oleju z pestek granatu warto wykorzystać zarówno do wzbogacenia naszej diety, jak i do pielęgnacji ciała. Jak stosować olej z granatu?

Co to jest olej z pestek granatu?

Olej z pestek granatu to tłuszcz roślinny pozyskiwany z nasion owocu pochodzącego z regionu krajów śródziemnomorskich. Powstaje w procesie tłoczenia na zimno pestek granatu.

Olejek z granatu jest jednym z produktów, którego cenne właściwości można wykorzystać zarówno do pielęgnacji skóry i włosów, jak i do odżywiania organizmu od wewnątrz.

Właściwości oleju z pestek granatu

Za korzystne właściwości oleju z granatu odpowiada kilka grup związków chemicznych o prozdrowotnym działaniu. Za najważniejsze z nich uznaje się:

  • antyoksydanty, czyli związki przeciwutleniające – za ich sprawą olejowi z nasion granatu przypisuje się działanie ochronne w stosunku do promieniowania UV, co ma znaczenie zarówno w przeciwdziałaniu procesom starzenia się skóry, jak i zapobieganiu nowotworom, takim jak czerniak;
  • kwasy tłuszczowe – w tym przede wszystkim kwas punikowy stanowiący ponad 50 proc. składu olejku z nasion granatu; może on wspomagać organizm, przeciwdziałając stanowi zapalnemu, a także problemom metabolicznym: cukrzycy, nieprawidłowemu poziomowi cholesterolu i triglicerydów we krwi oraz miażdżycy; kwasowi punikowemu przypisuje się również działanie immunomodulujące (poprawiające pracę układu odpornościowego) oraz przeciwestrogenowe (które może mieć znaczenie m.in. w profilaktyce nowotworów estrogenozależnych u kobiet).

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zastosowanie oleju z pestek granatu

Olej z pestek granatu ma bardzo szerokie zastosowanie. Dzięki naszym podpowiedziom nie zabraknie ci pomysłów na to, do czego wykorzystać ten wartościowy produkt.

Olej z pestek granatu w pielęgnacji skóry i włosów

Jak stosować olej z pestek granatu do pielęgnacji ciała?

  • zaaplikuj olejek z pestek granatu na twarz – okrężnymi ruchami wmasuj kilka kropli olejku w skórę twarzy, pozostaw na noc do wchłonięcia; nałóż olejek również w okolicę pod oczami, by rozjaśnić ją i spowolnić starzenie się skóry w tym rejonie,
  • wmasuj w skórę do całego ciała, ze szczególnym uwzględnieniem obszarów, które wymagają regeneracji (np. spierzchnięte dłonie, łokcie) – dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych olejek chroni przed utratą wody i poprawia stan nawilżenia skóry,
  • wykorzystaj olej z nasion granatu do włosów – niewielką ilość oleju wmasuj we włosy (pamiętając o końcówkach), po około godzinie umyj je używając delikatnego szamponu.

Olej z pestek granatu jako składnik diety

Olej z pestek granatu jako tłuszcz tłoczony na zimno o wysokiej wartości antyoksydantów warto zastosować w potrawach, których nie będziemy poddawać (już) obróbce termicznej. Pozwala to zachować najwięcej wartościowych składników.

Wykorzystanie oleju z nasion granatu do sałatek pozwoli podkreślić smak warzyw i zwiększyć rozpuszczalność zawartych w nich witamin. Olej z granatu możesz dodać także do przygotowywanych w domu past z nasion roślin strączkowych, czy zastosować jako zamiennik oliwy z oliwek do skropienia dowolnej potrawy przed podaniem.

kobieta smażąca jedzenie

Przeciwwskazania do stosowania oleju z pestek granatu

Podstawowe przeciwwskazanie do wykorzystania oleju z granatu (zarówno do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego) stanowi alergia na nasiona tego owocu. Uczulenie na białka pestek granatu zdarza się jednak bardzo rzadko, a dla osób, które nie są alergikami, spożywanie oleju z granatu jest bezpieczne.

Bibliografia:

  1. Bassiri-Jaharomi S., Punica granatum (Pomegranate) activity in health promotion and cancer prevention, Oncology Reviews, 2018/12(1).
  2. Mirmiran P., Fazeli M. R., Asghari G. i wsp., Effects of pomegranate seed oil on hyperlipidaemic subjects: a double-blind placebo-controlled clinical trial, British Journal of Nutrition, 2010/104(3): 402-406.
  3. Afshari A. R., Mollazadeh H., Boroushaki M. T., Pomegranate seed oil: A comprehensive review on its therapeutic effects, International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research, 2016/7(2): 1000-1013.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

6 powodów, dla których warto wybierać kosmetyki wegańskie

Jak przyspieszyć porost włosów? Domowe sposoby i profesjonalne zabiegi

Wypadanie rzęs – przyczyny i sposoby przeciwdziałania /fot. Unsplash

Wypadanie rzęs – przyczyny i sposoby przeciwdziałania

Olejek cytrynowy – powstawanie, właściwości, zastosowanie

Ampułki do twarzy – właściwości i zastosowanie. Czym różnią się ampułki i serum do twarzy?

Naturalna farba do włosów – czym się różni od tej z amoniakiem i konserwantami?

Piękna cera bez podkładu? To możliwe! Oto prostych 8 sposobów

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Dezodorant w kremie – skład i skuteczność

Rytuał relaksu / fot. Hello Zdrowie

PMS, ciężki dzień w pracy, zły nastrój? Zaopiekuj się sobą z Rytuałem relaksu od WIMIN!

Perfumy z feromonami – jak działają? Jakie zapachy działają na kobiety a jakie na facetów?

Koreańska pielęgnacja – na czym polega? Jakie kosmetyki koreańskie warto kupić?

Maseczka drożdżowa – jak ją wykonać i jak jej używać

Papaina – właściwości i zastosowanie. Na co suplementy z bromelainą i papainą

Jak zrobić perfumy w domu? Praktyczne porady i podpowiedzi jak wykonać własną kompozycję

Kosmetyki naturalne na targach / istock

Ekocuda – czas na cuda w Warszawie! Nadchodzi kolejna edycja Targów Kosmetyków Naturalnych. Hello Zdrowie patronem medialnym wydarzenia

Kwas ferulowy – gdzie występuje i efekty stosowania

Las jest miejscem, które koi Natalię

„Kiedy zaczyna się sezon, mam napięty grafik. Rośliny na mnie nie poczekają” — mówi Natalia Załęska-Pyć, Warmiaczka, która zakochała się w chwastach i ziołach

Brwi pudrowe - zabieg

Brwi pudrowe – co to za zabieg, cena henny pudrowej

Świeczka do masażu

Świeczka do masażu – czym jest i jak jej używać?

Stylizacja brwi – produkty, narzędzia, geometria brwi

Śluz ślimaka – właściwości. Działanie kremu ze śluzem ślimaka

Serum do paznokci – do czego służy, skład. Serum a odżywka

Kosmetyki wegańskie – czym są te produkty wegańskie?

Najpopularniejsze

Paznokcie

Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?

Gorąca kąpiel – za i przeciw. Komu nie służy kąpiel w gorącej wodzie?

Wypadają ci włosy, łamią się, są suche lub rosną tam, gdzie nie powinny? Zobacz, co włosy mówią o twoim zdrowiu

11 szkodliwych nawyków, które robimy codziennie pod prysznicem

Dlaczego włosy śmierdzą? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Skąd bierze się brzydki zapach włosów? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Anna Lewandowska i jej metamorfoza. Lekarz medycyny estetycznej ocenia, co trenerka zmieniła w swoim wyglądzie

Kriolipoliza – efekty, cena, przeciwwskazania, czy warto

Powikłania po botoksie / unsplash

Powikłania po botoksie? Zdarzają się. Dr Marta Roth wyjaśnia

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu. Dlaczego waga nie zawsze jest miarodajna?

Pestka awokado – 8 sposobów, jak możesz ją wykorzystać

Jaki rodzaj masażu wybrać?

Masaż – rodzaje, wskazania i przeciwwskazania. Jak zrobić masaż?

Po co mężczyźnie sutki?

Kobieta z tuatuażami i kolczykami

Przekłuwanie uszu pistoletem. Nie rób sobie tego ani swojemu dziecku! Piercerka tłumaczy, dlaczego to jest zły pomysł

mycie twarzy żelem do higieny intymnej

Mycie twarzy płynem do higieny intymnej? Kosmetolożka ocenia, czy to dobry pomysł

Sok z ziemniaka - jego właściwości i zastosowanie

Sok z ziemniaka – jego właściwości i zastosowanie

Swędzi cię głowa, masz łupież lub wiecznie tłuste włosy? W HelloNoShame o „wstydliwych” przypadłościach związanych z włosami rozmawiamy z trycholog Magdaleną Kanią

×