Przejdź do treści

Olejek lawendowy – właściwości i zastosowanie

Olejek lawendowy - właściwości i zastosowanie Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Agnieszka Pocztarska
Efekt „wow” bywa złudny. Na jakie składniki kosmetyków lepiej uważać? Podpowiada Agnieszka Pocztarska [WIDEO]
Częste mycie skraca życie? W czasie pandemii wiele osób zaczęło kierować się tą zasadą
Częste mycie skraca życie? W czasie pandemii wiele osób zaczęło kierować się tą zasadą
Szare mydło – co to za kosmetyk, właściwości, zastosowanie
probiotyki w kosmetykach
Czy probiotyki w kosmetykach działają? Jaki wpływ mają na skórę?
Dziegieć – zastosowanie, rodzaje i właściwości

Olejek lawendowy często stosuje się w aromaterapii. Ma on jednak wiele innych właściwości. Działa uspokajająco, ale również łagodzi ból głowy, przyspiesza  gojenie się ran i zmniejsza skutki ukąszeń owadów. Sprawdź, jak możesz używać olejku lawendowego i jak zrobić go samodzielnie w domu.

Olejek lawendowy – właściwości

Olejek lawendowy ma działanie uspokajające, odprężające i ułatwiające zasypianie. Bardzo korzystnie wpływa też na kondycję włosów i skóry.

Lawenda jest środkiem anksjolitycznym, sedatywnym i uspokajającym. Potwierdzają to liczne badania kliniczne na ludziach i zwierzętach. W badaniach z udziałem zwierząt wykazano, że linalol znajdujący się w olejku lawendowym może mieć wpływ na receptory GABA-A. To natomiast powoduje, że zostaje zahamowana aktywność neuronów. Wykazano, że olejek lawendowy działa bardzo podobnie do silnych leków uspokajających, czyli na przykład benzodiazepiny.

Olejek lawendowy – testy farmakologiczne

Działanie sedatywne i anksjolityczne olejku lawendowego oceniano w bardzo wielu testach farmakologicznych. Olejek podawano między innymi w postaci inhalacji. Ciekawe wyniki dały testy laboratoryjne przeprowadzone na myszach. Zastosowano u nich inhalacje olejkiem lawendowym i jego głównymi składnikami, czyli linalolem i octanem linalolu. Okazało się, że pod wpływem tych substancji myszy wykazywały mniejszą ruchliwość. Była ona związana z czasem inhalacji. Im dłużej mysz była jej poddawana, tym była mniej aktywna. Natomiast, gdy wstrzyknięto myszom kofeinę, to zaobserwowano, że stały się one o wiele bardziej aktywne i ich ruchliwość niemal wróciła do stanu sprzed inhalacji.

Olejek lawendowy – zastosowania

W olejku lawendowym znajdują się antyoksydanty, które mają działanie ochronne i przeciwstarzeniowe. Ten olejek często występuje między innymi w kremach przeciwzmarszczkowych dla kobiet dojrzałych.

Olejek lawendowy na twarz – jakie ma działanie?

Olejek lawendowy wpływa pozytywnie nie tylko na ośrodkowy układ nerwowy, ale również na cerę. Możesz go stosować w postaci okładów na trudno gojące się rany, oparzenia. Olejek ten może być również pomocny w przypadku ukąszeń owadów. Wykazuje działanie antyseptyczne, co wykazały badania naukowe.

Zgodnie z nimi, olejek lawendowy najlepiej działa w połączeniu z innymi olejkami oraz z konserwantami spożywczymi. Najlepiej stosować go z następującymi olejkami eterycznymi: gorzkiej pomarańczy, kminkowym, cedrowym, rumiankowym, grejpfrutowym, szałwiowym, czy cytrynowym. Gdy połączy się go w proporcji 1:1 z jednym z wymienionych olejków eterycznych, to skutecznie hamuje on działanie bakterii  Staphylococcus aureus. Olejek z kwiatów lawendy bez syntetycznych środków konserwujących działa tak jak aktywny system konserwujący przeciwko tym bakteriom. Niewskazane jest natomiast mieszanie olejku lawendowego z olejkiem z trawy cytrynowej, ponieważ wykazują one przeciwne właściwości.

Olejek lawendowy posiada działanie przeciwtrądzikowe. Bardzo dobrze radzi sobie z niedoskonałościami skóry, wygładza pory i reguluje produkcję sebum. Olejek przyspiesza gojenie ran, można go więc stosować przy egzemie i łuszczycy. Dobrze wpływa również na skórę z owrzodzeniami.

kobieta włosy

Olejek lawendowy na ciało – jak go wykorzystać?

Olejek lawendowy często możesz spotkać w spa podczas zabiegów masażu. Do tego celu możesz go także wykorzystać samodzielnie w domu. Olejek lawendowy często dodawany jest również do preparatów antycellulitowych, ponieważ pobudza krążenie krwi i limfy. Olejek z lawendy może być dodatkiem do twojego ulubionego balsamu do ciała, który stosujesz na co dzień.

Natomiast za działanie przeciwgrzybicze olejku lawendowego mogą być odpowiedzialne monoterpeny. Skutecznie zwalczają one drożdżaki i grzyby nitkowate. Olejek lawendowy działa najlepiej w połączeniu z olejkiem z drzewa herbacianego. Dlatego tego rodzaju olejek eteryczny możesz spotkać na przykład w kremach do stóp albo w preparatach na trądzik.

Czy olejek lawendowy działa jak diazepam?

Przeprowadzono kolejne testy, które polegały na podawaniu myszom wyciągu z kwiatów lawendy. Okazało się, że miał on tak samo silne działanie nasenne jak diazepam. Natomiast inhalacje olejkiem lawendowym zmniejszało u myszy poczucie lęku, miały także działanie przeciwdepresyjne. Gdy wstrzyknięto zwierzętom nikotynę w połączeniu z olejkiem lawendowym, zaobserwowano, że te dwie substancje hamują drgawki równie skutecznie, jak o wiele silniejszy środek farmaceutyczny o nazwie diazepam.  Taka mieszanka najlepiej działała w okresie od 30 do 60 minut po poddaniu. Wyniki tych badań laboratoryjnych są niezwykle istotne, ponieważ mogą w przyszłości pomóc osobom, które cierpią na epilepsję. Niestety do dzisiaj nie powstały żadne leki naturalne, które mogłyby leczyć tę dolegliwość i jednocześnie były bezpieczne dla ludzkiego organizmu.

W latach 2011-2012 przeprowadzano ciekawe badania, których celem było określenie wpływu olejku lawendowego na ośrodkowy układ nerwowy. Badania wykazały, że wyciąg wodny z lawendy u szczurów ze sztucznie wywołaną chorobą Alzheimera zmniejszał deficyt pamięci przestrzennej i w bardzo dużym stopniu skracał czas poszukiwania przez nie platformy w labiryncie wodnym. Dodatkowo te przeprowadzone na zwierzętach badania wykazały, że olejek lawendowy ma działanie uspokajające, przeciwdepresyjne oraz przeciwlękowe.

Jak samodzielnie zrobić olejek lawendowy?

  1. Do słoika należy włożyć świeże, umyte i osuszone kwiaty lawendy lub szklankę suszonych.
  2. Następnie trzeba podgrzać olejek migdałowy i wlać go do słoika do kwiatów lawendy.
  3. Słoik powinien stać w zacienionym miejscu, co najmniej przez miesiąc.
  4. Po miesiącu płyn należy odcedzić z kwiatów i przelać do osobnej buteleczki – najlepiej z przyciemnionym szkłem.

 

Źródła:

  1. M. Adaszyńska-Skwirzyńska, M. Swarcewicz, Skład chemiczny i aktywność biologiczna lawendy lekarskiej, Wiadomości Chemiczne 2014, 68, 11-12. file:///C:/Users/mola8/AppData/Local/Temp/Adaszy%20ska_WCh_11-12_2014-1.pdf
  2. B. Nartowska, Lawenda – nie tylko pachnidło, Panacea Nr 3 (40), lipiec – wrzesień 2012 strony: 5-7 https://panacea.pl/articles.php?id=4001

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Masaż limfatyczny- jak wygląda i co daje?

OCM – co to jest, oczyszczanie krok po kroku i efekty

Olej jojoba – właściwości, stosowanie, gdzie kupić

Hammam – co to za rytuał, etapy, korzyści z zabiegu

Olejek rycynowy na brwi i rzęsy – stosowanie, efekty

Glicerol – właściwości, zastosowanie. Czy jest szkodliwy?

Emolienty – co to za substancje, rodzaje i zastosowanie

Płyn micelarny – jak działa i czy trzeba go zmywać?

Maseczki na twarz – jakie wybrać i jak prawidłowo stosować?

Masaż relaksacyjny – rodzaje, jak wygląda, jak się przygotować?

Masaż shiatsu – co to jest, wskazania i przeciwwskazania

Masaż ajurwedyjski – co to jest, rodzaje, cena

Masaż gorącymi kamieniami – cena, przeciwwskazania, na co wpływa

olejek marchewkowy, macerat z marchwi

Olejek marchewkowy – bomba witamin na twarz i włosy. Nawilża, dodaje blasku, a nawet… zastępuje opalanie

3 marki roślinne, które pokochałyśmy: From Plants, SVOJE i Roślinne Przestrzenie

3 marki roślinne, które pokochałyśmy: From Plants, SVOJE i Roślinne Przestrzenie

Olej konopny – skarbnica cennych składników. Dzięki nim ma właściwości pielęgnacyjne, a nawet lecznicze

Olejek z drzewa herbacianego – moc właściwości w małej kropelce

kobieta włosy

Olejowanie włosów – metody olejowania, polecane olejki

Drinki z kwasem hialuronowym pod lupą/ Unsplash

Drinki z kwasem hialuronowym – wystarczy wypić małą buteleczkę dziennie, by zachować młodość? Sprawdzamy!

aromaterapia Nabea

Aromaterapia w domu? To prostsze niż myślisz! Podpowiadamy, jak możesz zacząć przygodę z olejkami

Olejek eukaliptusowy - właściwości i zastosowanie

Olejek eukaliptusowy – właściwości i zastosowanie

Poranny prysznic czy wieczorna kąpiel? Co jest dla nas lepsze?

Jaki rodzaj masażu wybrać?

Ochota na masaż? Sprawdź jaki rodzaj masażu wybrać

stres a stan skóry

Psychokosmetologia, czyli jak stres i inne emocje wpływają na stan skóry?

Najpopularniejsze

Gorąca kąpiel – za i przeciw. Komu nie służy kąpiel w gorącej wodzie?

Paznokcie

Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?

Dlaczego włosy śmierdzą? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Skąd bierze się brzydki zapach włosów? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Spuchnięte dłonie - przyczyny

Spuchnięte dłonie, czerwone ręce. Dlaczego puchną dłonie?

Dermatolog o wypryskach w okolicach bikini. Kiedy powinna się zapalić czerwona lampka?

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu. Dlaczego waga nie zawsze jest miarodajna?

zielone paznokcie

Zielone paznokcie – czego mogą być objawem?

Po co mężczyźnie sutki?

Pestka awokado – 8 sposobów, jak możesz ją wykorzystać

Lipodemia — sprawdź, czym jest choroba grubych nóg, jakie ma objawy i jak się ją leczy

Lipodemia – co to jest, przyczyny, objawy i leczenie

Powikłania po botoksie / unsplash

Powikłania po botoksie? Zdarzają się. Dr Marta Roth wyjaśnia

Kriolipoliza – efekty, cena, przeciwwskazania, czy warto

Karboksyterapia – co to jest, efekty, przeciwwskazania

„Ćwiczmy mięśnie dna miednicy! Zmniejszymy dolegliwości nietrzymania moczu oraz poprawimy jakość naszego życia seksualnego”

Sok z ziemniaka - jego właściwości i zastosowanie

Sok z ziemniaka – jego właściwości i zastosowanie

Joanna Michalska, dziewczyna z siwymi włosami

„Siwe włosy są fantastyczne, wręcz ekstrawaganckie”. Joanna w wieku 39 lat, po 20 latach farbowania, wróciła do naturalnego – siwego koloru włosów