Olejek z dzikiej róży do twarzy i ciała – właściwości, efekty
Olejek z dzikiej róży charakteryzuje się przyjemnym zapachem, a także korzystnymi właściwościami odżywiającymi i regenerującymi skórę. Jakie efekty przynosi zastosowanie olejku z nasion dzikiej róży do twarzy, ciała i włosów? Czy pestki dzikiej róży są trujące przy zastosowaniu doustnym?
Czym jest olejek z dzikiej róży?
Olejek z dzikiej róży jest tłuszczem roślinnym wytwarzanym z nasion (pestek) rośliny należącej do gatunku Rosa Canina L. posiadającej cenne właściwości zapachowe i pielęgnacyjne.
Pod tą nazwą mogą być ukryte również inne produkty, np. olejek zapachowy zrobiony na bazie innego oleju (np. słonecznikowego), któremu zapach nadany został przez dodatek wyciągów z płatków dzikiej róży. Artykuł poniżej poświęciliśmy olejkowi, który powstaje z nasion tej rośliny.
Właściwości olejku z dzikiej róży
Olejek z pestek dzikiej róży ma naturalne właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, które w dużej mierze odpowiada za starzenie się skóry. W badaniach udokumentowano, że stosowanie nasion dzikiej róży doustnie przez osiem tygodni wywołuje efekty w postaci:
- poprawy elastyczności skóry,
- redukcji zmarszczek (tzw. kurzych łapek),
- zwiększenia stopnia nawilżenia skóry.
Olejek z dzikiej róży ma wysoką zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z tego powodu wykorzystuje się go również w celu ujędrnienia oraz regeneracji skóry.
Zastosowanie olejku z dzikiej róży
Olejek z nasion (pestek) dzikiej róży można stosować:
- jako składnik kosmetyków do twarzy i ciała (kremów, maseczek, balsamów o działaniu przeciwdziałającym starzeniu się, regenerującym i poprawiającym elastyczność skóry);
- do odżywienia włosów (niewielką ilość wmasuj we włosy, odczekaj około godzinę, a następnie umyj je szamponem);
- jako olejek zapachowy w aromaterapii;
- jako składnik diety bogaty w składniki antyoksydacyjne i przeciwzapalne chroniące przed chorobami przewlekłymi, a także źródło cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Bibliografia:
- Ahmad N., Anwar F., Giliani A., Rose Hip (Rosa canina L.) oil, Essential Oils in Food Preservation, Flavor and Safety, dostęp z: https://www.researchgate.net/publication/283507224_Rose_Hip_Rosa_canina_L_oils.
- Phetcharat L., Wongsuphasawat K., Winther K., The effectiveness of a standardized rose hip powder, containing seeds and shells of Rosa canina, on cell longevity, skin wrinkles, moisture, and elasticity, Clinical Interventions in Aging, 2010/10: 1849-1856.
się ten artykuł?