Przejdź do treści

Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie

Dynia i pestki dyni
Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak ujędrnić skórę pod oczami?
Szczotkowanie ciała na sucho jest zalecane przez endokrynologów. Pobudza limfę i wspiera pozbywanie się opuchlizny
Wypadają Ci włosy po COVID-19? Sprawdź, dlaczego tak się dzieje i jak sobie pomóc [WIDEO]
Używasz tuszu do rzęs? Optometrystka wyjaśnia, jak bezpiecznie z niego korzystać, by zapobiec gromadzeniu się bakterii na szczoteczce
10 błędów popełnianych podczas domowego farbowania włosów

Olejek z pestek dyni, nazywany niekiedy „zielonym złotem”, to produkt ceniony od wieków zarówno ze względu na swoje właściwości lecznicze, pielęgnacyjne, jak i smakowe. Wykorzystywano go powszechnie w celach kulinarnych, ale też w tradycyjnej medycynie ludowej, a nasze babki chętnie sięgały po niego w codziennej pielęgnacji. W dzisiejszych czasach olejek dyniowy wraca do łask. Nic w tym dziwnego. Sięgnij po olej z dyni, a bogactwo zawartych w nim substancji aktywnych docenisz już po pierwszym użyciu.

 

Olej z pestek dyni

Olejek z pestek dyni, choć nazywany jest także olejem dyniowym lub olejem z dyni, pozyskiwany jest z pestek tego warzywa. Powstaje z suszonych i mielonych pestek, które mieszane są ze słoną wodą. Kolejnym etapem jest ich prażenie, a ostatnim – tłoczenie oleju na zimno. Ponieważ do wytłoczenia jednego litra oleju potrzeba około dwóch i pół kilograma pestek, olejek dyniowy nie jest tanim produktem.

Współcześnie stosowane są także innowacyjne metody pozyskiwania olejku z pestek dyni, które polegają na ekstrakcji z wykorzystaniem dwutlenku węgla.

Skład i właściwości oleju dyniowego

Olejek dyniowy, z uwagi na swój wygląd i skład, nazywany jest niekiedy „zielonym złotem”. Pozyskany, w wyniku tłoczenia na zimno, olej z pestek dyni ma bowiem ciemnozieloną barwę oraz orzechowy aromat i smak. Zawarte w nim substancje aktywne, to zaś lista niezwykle cennych dla naszego organizmu i samej skóry składników. Wśród nich wymienić należy:

Zastosowanie olejku z pestek dyni

Ze względu na skład i właściwości, olej z pestek dyni zastosowanie znalazł zarówno w medycynie naturalnej, w kuchni, jak i w kosmetologii.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Olej z pestek dyni – zastosowanie w kosmetologii

Jak wykorzystać olejek dyniowy w codziennej pielęgnacji? Przede wszystkim powinny sięgnąć po niego posiadaczki dojrzałej skóry. Olejek z pestek dyni wygładzi zmarszczki, uelastyczni i ujędrni. Dzięki silnym właściwościom nawilżającym poprawi także napięcie skóry. Doskonale sprawdza się w pielęgnacji cery problematycznej. Jeśli borykasz się z trądzikiem, zatkanymi porami i zaskórnikami, zawartość selenu i cynku w olejku dyniowym, które działają przeciwzapalnie i absorbują nadmiar sebum, pomogą ci pozbyć się nieestetycznych zmian.

Olejek z pestek dyni z powodzeniem może być stosowany także na całe ciało. Sprawdza się bowiem w walce z cellulitem i rozstępami. Pomoże także na wysuszone, a nawet pękające pięty. Nakładaj regularnie kilka kropel na paznokcie, a zauważysz wyraźną poprawę ich kondycji – staną się mocniejsze i mniej łamliwe.

Zastanawiasz się, czy olejek z pestek dyni na włosy to dobry sposób na ich pielęgnację? Zdecydowanie tak! Olejek polecany jest przez entuzjastki olejowania włosów. Staną się one bardziej miękkie, pełne blasku i wyraźniej zdrowsze. Olejek ułatwi także rozczesywanie. Jeśli twoje włosy rozdwajają się, są łamliwe, a nawet nadmiernie wypadają, zastosuj kurację olejem dyniowym. Nałóż go na całą ich długość, pozostaw na kilka godzin, a następnie dokładnie zmyj. Możesz także dodać go szamponów, odżywek lub gotowych masek do włosów.

Wykorzystując olejek dyniowy w codziennej pielęgnacji musisz jedynie pamiętać, że jego intensywny kolor może zabarwić nie tylko ubranie, ale pozostawić ciemne przebarwienia na twojej twarzy. Dlatego warto rozcieńczyć go nieco z innymi jasnymi olejkami, z wodą lub dodać do kremu bądź maseczki.

Olej z pestek dyni – właściwości lecznicze

Na co pomaga olej z dyni? W tradycyjnej medycynie ludowej wykorzystywany był jako remedium na liczne dolegliwości. Współcześnie polecany jest przede wszystkim jako naturalny sposób na pasożyty układu pokarmowego. Zawarte w nim substancje, tzw. kukurbitacyny, uszkadzają ich układ nerwowy, nie podrażniając przy tym błony śluzowej żołądka oraz jelit. Usuwają także toksyny z organizmu. Olej z pestek dyni polecany jest też jako środek pomocniczy w leczeniu prostaty, czy zaburzeniach oddawania moczu u mężczyzn. Olejek wpływa pozytywnie na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, podnosząc jednocześnie poziom HDL, nazywanego „dobrym cholesterolem”. Tym samym jego stosowanie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.

Oliwa z pestek dyni w kuchni

Olej dyniowy, dzięki swojemu orzechowemu i lekko słodkiemu smakowi, chętnie wykorzystywany jest przede wszystkim w kuchni. Do czego dodać olej z pestek dyni? Doskonale komponuje się z serami, surówkami, sałatami, jajkami, czy chlebem. Możesz polać nim potrawy lub przygotować na jego bazie wytrawny dressing. Ciekawostką jest, że olej z pestek dyni dodawany jest do słynnego sernika wiedeńskiego. Doskonale komponuje się on także z lodami waniliowymi.

Olej z pestek dyni – przeciwwskazania

Olej z pestek dyni, jeśli pozyskiwany jest metodą tłoczenia na zimno, cechuje się krótką datą przydatności. Stosując go w celach leczniczych i prozdrowotnych należy pamiętać, aby nie spożywać oleju, który jest już nieświeży, utleniony i zjełczały.

Wśród innych przeciwwskazań stosowania oleju z dyni wymienia się alergie, choć należy zaznaczyć, że zdarzają się one stosunkowo rzadko. Warto jednak wprowadzając go do diety, szczególnie w przypadku dzieci, obserwować reakcje organizmu.

Należy również pamiętać, że olej z pestek dyni, poza kwasami omega 3, wykazującymi właściwości prozdrowotne, zawiera także kwasy omega 6, które w zbyt dużych ilościach mogą działać prozapalnie. Dlatego olej z dyni nie powinien być stosowany w nadmiarze.

Olej z pestek dyni – cena

Olej z pestek dyni nie należy do najtańszych. Wszystko to ze względu na sposób jego pozyskiwania. Szacuje się, że do wytworzenia około litra oleju potrzeba aż dwóch i pół kilograma pestek dyni. Pół litra oleju to wydatek rzędu czterdziestu złotych wzwyż.

Olej z pestek dyni, podobnie jak inne oleje tłoczone na zimno, warto kupować w sprawdzonych miejscach. Znajdziesz go w sklepach ze zdrową żywnością, a także w wyspecjalizowanych olejarniach.

Źródła:

  1. A. Antoniewska, A. Adamska, J. Rutkowska, M. Zielińska, Olej z nasion dyni jako źródło cenny składników w diecie człowieka, Problem Higieny i Epidemiologii 2017.
  2. A. Liszka, S. Krzywda, Właściwości oleju z pestek dyni tłoczonego na zimno, Świdnica.
  3. M. Michalak, K. Paradowska, A. Zielińska, Możliwości wykorzystania w kosmetologii wybranych olejów roślinnych jako źródła karotenoidów, Postępy Fitoterapii 1/2018.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Maseczka drożdżowa – jak ją wykonać i jak jej używać

Papaina – właściwości i zastosowanie. Na co suplementy z bromelainą i papainą

Jak zrobić perfumy w domu? Praktyczne porady i podpowiedzi jak wykonać własną kompozycję

Kwas ferulowy – gdzie występuje i efekty stosowania

Brwi pudrowe - zabieg

Brwi pudrowe – co to za zabieg, cena henny pudrowej

Świeczka do masażu

Świeczka do masażu – czym jest i jak jej używać?

Stylizacja brwi – produkty, narzędzia, geometria brwi

Śluz ślimaka – właściwości. Działanie kremu ze śluzem ślimaka

Serum do paznokci – do czego służy, skład. Serum a odżywka

Kosmetyki wegańskie – czym są te produkty wegańskie?

Pomada do brwi – jak jej używać i jakich błędów nie popełniać?

Laminacja brwi

Laminacja brwi – czym ją wykonać i jak długo się utrzymuje

Granat przekrojony na pół

Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania

Arbuz z pestkami

Właściwości i zastosowanie oleju z pestek arbuza

Dzika róża

Olejek z dzikiej róży do twarzy i ciała – właściwości, efekty

Masło kakaowe

Masło kakaowe – właściwości, zastosowanie, gdzie kupić?

Bergamotka

Olejek bergamotowy – właściwości, zastosowanie

Ogórecznik lekarski

Olej z ogórecznika lekarskiego – właściwości, zastosowanie

Oleje do pielęgnacji twarzy

Oleje do twarzy – jaki wybrać, aby pomóc swojej cerze?

Morele

Olej z pestek moreli – suplement diety i wsparcie dla skóry

Lawenda

Hydrolat lawendowy do twarzy i włosów – właściwości

Bakuchiol

Bakuchiol – roślinny retinol, który pokocha twoja skóra

woda brzozowa i kora brzozy

Woda brzozowa na włosy – efekty i zastosowanie

jajko, cytryna, szczotka i pędzel - składniki maseczek do włosów

Jakie maseczki do włosów wybrać? Domowe przepisy

Najpopularniejsze

Paznokcie

Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?

Kriolipoliza – efekty, cena, przeciwwskazania, czy warto

Gorąca kąpiel – za i przeciw. Komu nie służy kąpiel w gorącej wodzie?

Pestka awokado – 8 sposobów, jak możesz ją wykorzystać

Powikłania po botoksie / unsplash

Powikłania po botoksie? Zdarzają się. Dr Marta Roth wyjaśnia

Gencjana - na ospę, na włosy, na afty. Jakie są zalety i wady gencjany?

Gencjana – na ospę, na włosy, na afty. Jakie są zalety i wady gencjany?

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu. Dlaczego waga nie zawsze jest miarodajna?

Kobieta z tuatuażami i kolczykami

Przekłuwanie uszu pistoletem. Nie rób sobie tego ani swojemu dziecku! Piercerka tłumaczy, dlaczego to jest zły pomysł

Jaki rodzaj masażu wybrać?

Masaż – rodzaje, wskazania i przeciwwskazania. Jak zrobić masaż?

Spuchnięte dłonie - przyczyny

Spuchnięte dłonie, czerwone ręce. Dlaczego puchną dłonie?

Czerwone policzki cię wykańczają? Mamy na to sposób

Czerwone policzki – przyczyny, jak pozbyć się rumieńców?

Wypadają ci włosy, łamią się, są suche lub rosną tam, gdzie nie powinny? Zobacz, co włosy mówią o twoim zdrowiu

masaż twarzy

Drenaż limfatyczny – co to jest, efekty, przeciwwskazania

Kwas hialuronowy

5 właściwości kwasu hialuronowego, które powinnaś znać

Sauna – zalety. Co daje sauna, na co pomaga? Działanie sauny

Po co mężczyźnie sutki?

×