Przejdź do treści

Tlenek cynku – jakie są jego właściwości w kosmetyce?

Tlenek cynku - jakie są jego właściwości w kosmetyce? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Tlenek cynku to związek chemiczny, który znany jest od tysięcy lat. Maść z cynkiem ceniły nasze babki, a wiele z nas – zwłaszcza w okresie dojrzewania, czy podczas innych problemów zapalnych skóry – ratowała ona z opresji. Kremy z cynkiem od lat polecane są także do pielęgnacji delikatnej okołopieluszkowej skóry niemowląt. Jakie są właściwości tlenku cynku? Jakie jest jego zastosowanie w kosmetyce? W jakich produktach go znajdziesz?

Tlenek cynku w kosmetyce 

Tlenek cynku, znany także pod nazwą Zinc Oxide to związek chemiczny, który ze względu na swoje właściwości wykorzystywany jest powszechnie w kosmetyce. Przybiera on postać białego proszku, którego cechą jest wysoka zdolność krycia. To właśnie ze względu na swój kolor, tlenek cynku często stosowany jest w kosmetykach jako pigment – jego Color Index to 77947. Wykorzystywany jest on jednak także jako substancja wypełniająca i zwiększająca objętość produktów 

Właściwości tlenku cynku 

Wśród najważniejszych właściwości tlenku cynku wskazać należy: 

  • przeciwutleniające, czyli wspomagające zwalczanie wolnych rodników; 
  • przeciwzapalne, które sprowadzają się do zmniejszania reaktywnych form tlenu i hamowania powstawania mediatorów stanu zapalnego; 
  • łagodzące; 
  • przeciwdrobnoustrojowe, zmniejszając ilość propionibacterium acnes; 
  • hamujące nadmierne wydzielane sebum; 
  • ściągające; 
  • ochronne przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego – tlenek cynku jest zaliczany do fizycznych filtrów słonecznych.  

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Beauty, Verdelab
Verdelab Acnerose - Zestaw na trądzik różowaty, zawiera 4 produkty do pielęgnacji w ciągu dnia
289,99 zł
PROMOCJA
Good Aging, Beauty, Promocje
WIMIN Zdrowy blask, 30 kaps.
20,00 zł 59,00 zł
Beauty
Miya Cosmetics My Wonder Balm I Love Me, odżywczy krem do twarzy z olejkiem z róży, 75ml
29,90 zł
Zdrowie intymne i seks, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z dobrym seksem, 30 saszetek
139,00 zł
Beauty, Verdelab
Verdelab Garisell Eye - Krem na worki pod oczami – poprawia napięcie skóry, nawilża i odżywia, 15 ml
149,00 zł
tabletka na dłoni

Zastosowanie tlenku cynku 

Lista produktów kosmetycznych z tlenkiem cynku jest bardzo długa, podobnie jak ich zastosowań. Gdzie znajdziesz tlenek cynku i kiedy warto po niego sięgnąć? Najbardziej popularnym produktem jest maść cynkowa na pryszcze i inne zmiany skórne, którą z powodzeniem stosowały już nasze babki. Dzięki połączeniu właściwości przeciwdrobnoustrojowych, przeciwzapalnych i zmniejszających wydzielanie sebum tlenek cynku wspomaga codzienną walkę z niedoskonałościami skóry. Warto pamiętać, że mimo iż nie zastąpi on trafnej diagnozy dermatologicznej, pomoże wysuszyć zmiany, ale i przyspieszyć ich gojenie. Dodatkowo preparaty z tlenkiem cynku ułatwiają oczyszczanie skóry z nagromadzonego łoju i przywracają jej naturalne pH, a także zmniejszają ilość powstających zaskórników.  

Właściwości przeciwzapalne i ograniczające wydzielanie łoju doskonale sprawdzą się także, jeśli borykasz się z nawracającym łupieżem 

Obowiązkowym elementem codziennej pielęgnacji powinny być – zarówno w okresie letnim, jak i zimowym – kremy z filtrem do twarzy. Doskonałe działanie ochronne przeciwko promieniom słonecznym wykazuje zaś tlenek cynku. Jest to jeden z filtrów fizycznych, inaczej nazywanych filtrami mineralnymi, które tworzą swego rodzaju lustro na skórze, dzięki czemu promienie UV są odbijane i rozpraszane. Dodatkowym atutem kremu z filtrem mineralnym w postaci tlenku cynku jest jego działanie łagodzące.  

Tlenek cynku jest także wykorzystywany w kremach do pielęgnacji okołopieluszkowej skóry niemowląt. Tworząc cienką warstwę ochronną, pozwala zapobiec odparzeniom i otarciom. Dzięki tym właściwościom tlenek cynku sprawdza się także w codziennej higienie skóry pacjentów leżących.  

Nie sposób nie wspomnieć o tym, że tlenek cynku to jeden z najważniejszych komponentów podkładów i pudrów mineralnych. Odpowiada on za krycie i matowienie produktów, bez jednoczesnego efektu maski. Stosowany jest także jako pochłaniacz wilgoci w suchych dezodorantach 

Tlenek cynku w stomatologii 

Tlenek cynku jest doskonale znany ze swojego zastosowania w kosmetologii, ale też w stomatologii. Tlenek cynku z eugenolem jest bowiem jednym z najczęściej stosowanych materiałów wykorzystywanych do pokrycia miazgi, czy czasowych wypełnień. Szczególnie polecany jest on w stomatologii dziecięcej – jego wiązanie następuje bowiem w środowisku wilgotnym.   

Bezpieczeństwo tlenku cynku 

Tlenek cynku jest związkiem uznanym za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych. Warto jedynie zwrócić uwagę na fakt, że jego maksymalne stężenie w gotowym produkcie nie może przekraczać 25 proc.  

Ponieważ tlenek cynku nie wykazuje zdolności przenikania przez skórę, przyjmuje się, że może być on stosowany przez kobiety w ciąży oraz w trakcie karmienia piersią. Należy jednak pamiętać, że nie były prowadzone badania na żadnej z takich grup kobiet. 

Tlenek cynku – cena i dostępność 

Produkty z tlenkiem cynku są powszechnie dostępne. Z łatwością kupisz je w aptekach, a także niektórych drogeriach. Maść cynkowa to wydatek zaledwie kilku lub kilkunastu złotych. Koszt kremów z tlenkiem cynku zależy od dokładnego przeznaczenia i producenta. Na ogół ich ceny zaczynają się od kilkunastu złotych.  

Źródła: 

  1. P. Chruściel, A. Kubasińska-Sajnóg „Charakterystyka oraz zastosowanie cynku w kosmetologii i dietetyce” Aesthetic Cosmetology and Medicine 4/2021. 
  2. kosmopedia.org. 
  3. A. Moezzi, A. McDonagh, M. Cortie „Zinc oxide particles: Synthesis, properties and applications” Chemical Engineering Journal 2012. 
  4. M. Sudoł „Czy tlenek cynku z eugenolem jest nadal użyteczny w stomatologii dziecięcej?” Nowa Stomatologia 2/2004.    

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Peptydy – rodzaje, cena i zastosowanie w kosmetyce i medycynie estetycznej

Alkohol cetylowy, czyli Cetearyl Alcohol w kosmetykach. Jak działa?

Węgiel aktywny – zaskakujące właściwości czarnego złota

Alkohol benzylowy w kosmetykach i lekach. Czy jest szkodliwy?

Modelowanie ust na płasko – jakie przynosi efekty?

Olej marula – doskonała pielęgnacja skóry i włosów prosto z Afryki

Skwalan – jakie ma zastosowanie w kosmetologii? Skwalan a skwalen – jakie są różnice

Hydroksyapatyt wapnia – alternatywa dla kwasu hialuronowego /fot. Adobe Stock

Hydroksyapatyt wapnia – alternatywa dla kwasu hialuronowego

Nici PDO – właściwości i zastosowanie. Jakie efekty daje zabieg z użyciem nici PDO?

Olej z kiełków pszenicy – cenne źródło witaminy młodości

Trądzik neuropatyczny – przyczyny, objawy, leczenie odruchu wyciskania i rozdrapywania pryszczy

Baza pod makijaż – jaką wybrać i jak stosować? 

Glukonolakton – łagodny i wszechstronnie działający polihydroksykwas

Jaki kolagen wybrać na zmarszczki? W jakich produktach jest go najwięcej?

Geneo – zabieg pielęgnujący dla każdego typu skóry. Kiedy warto go wykonać?

Co to jest trójkąt śmierci? Powikłania po wyciskaniu pryszczy

Techniki masażu – jak wykonać masaż leczniczy i upiększający?

Hydrafacial – w czym tkwi sekret mikrodermabrazji wodnej?

Chlorek magnezu – jakie ma właściwości i kiedy warto go stosować? Kto nie powinien sięgać po chlorek

Blizny po ospie – jak zapobiegać, leczyć i pozbyć się szpecących blizn po ospie?

Sodium citrate – właściwości i zastosowanie cytrynianu sodu w kosmetykach

Ultradźwięki – zastosowanie w kosmetyce i medycynie. Przeciwwskazania do terapii

Wąkrotka azjatycka /fot. Adobe Stock

Wąkrotka azjatycka – właściwości i działanie w kosmetyce

Modelowanie żuchwy – wolumetria, nici i inne metody na poprawę owalu twarzy

×