Przejdź do treści

Właściwości i zastosowanie oleju z awokado

Właściwości i zastosowanie oleju z awokado Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Woda ryżowa – właściwości, zastosowanie, efekty
Jest pięknie pod czapką. Podręcznik zimowej pielęgnacji włosów
Puszące się włosy – przyczyny, stylizacje, jak sobie z nimi poradzić?
Olej z dziurawca – właściwości i zastosowanie. Jak przygotować olej świętojański?
Właściwości i zastosowanie olejku geraniowego w codziennej pielęgnacji

Olej z awokado, nazywany niekiedy „zielonym złotem”, pozyskiwany jest z awokado, które, z uwagi na zawarte w nim substancje bioatywne, zaliczane jest do żywności funkcjonalnej. Nic więc dziwnego, że olej z awokado to źródło wielu cennych składników. Właściwości tego dobroczynnego produktu wykorzystywane są w celach leczniczych, w kuchni, a także w kosmetologii. Olej ten znajdziesz w składzie wielu kosmetyków do twarzy, włosów i całego ciała. W codziennej pielęgnacji sprawdzi się także czysty olejek z awokado. Jak go stosować i jakich oczekiwać efektów? Jakie są właściwości olejku z awokado?

Olej z awokado – pozyskiwanie

Olej z awokado (można spotkać się także z pisownią „olej z avocado”) to olej, który pozyskiwany jest z owoców wiecznie zielonych drzew – awokado – a niekiedy określanych także mianem smaczliwki. Pierwotnie drzewa te można było spotkać w południowym Meksyku, bardzo szybko zaczęły jednak porastać także tropikalne i substropikalne rejony Ameryk. Owoc drzewa awokado, nazywany „masłem Bogów”, ceniony i wykorzystywany był już 10 000 lat p.n.e.

Choć w sklepach znaleźć można produkt, który opisywany jest jako „olej z pestek awokado” należy podkreślić, że olej z awokado wytwarzany jest z miąższu owoców awokado. Wyróżnić można trzy metody jego pozyskiwania, tj.:

  • tłoczenie na zimno,
  • suszenie owoców i wyciskanie prasami w wysokiej temperaturze,
  • wyciskanie owoców i rozrywanie komórek tłuszczowych metodami mechanicznymi oraz enzymatycznymi.

Warto podkreślić, że tłoczenie na zimno uznawane jest za optymalnie najlepszy sposób wytwarzania oleju z awokado. W jego wyniku nie jest on bowiem pozbawiany właściwości zdrowotnych, zachowuje również swój intensywny ciemnozielony kolor.

Olej z awokado – właściwości i skład

Olej z awokado, przy założeniu, że pozyskany jest w wyniki tłoczenia na zimno, ma ciemnozielony kolor i jest nieco mętny. W niskich temperaturach – przyjmuje się, że poniżej około siedmiu lub ośmiu stopni Celsjusza – ulega wyraźnemu zagęszczeniu, wytwarza się także osad. Olej może się nawet skrystalizować.

Olej z awokado to bogactwo aktywnych składników. Wśród nich warto wymienić:

  • witaminę A,
  • witaminę E,
  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B, w tym B1 – tiaminę, B2 – ryboflawinę, B3 – niacynę, B4 – cholinę, B5 – kwas pantotenowy, B6 – pirydoksynę, B7 – biotynę, B9 – kwas foliowy
  • witaminę PP – niacynę,
  • witaminę K,
  • kwasy tłuszczowe, w tym kwas palmitynowy, palmitynooleinowy, oleinowy, linolowy, alfa-linolenowy,
  • fitosterole,
  • minerały,
  • chlorofil,
  • proteiny,
  • skwalen.
avocado

Taki skład powoduje, że właściwości kosmetyczne oleju z awokado są powszechnie wykorzystywane w produktach do pielęgnacji twarzy, włosów i całego ciała. Warto włączyć go także do codziennej pielęgnacji w czystej postaci.

Olej z awokado na twarz

Stosowanie oleju z awokado na twarz polecane jest posiadaczkom skóry wysuszonej, dojrzałej i problematycznej. Właściwości nawilżające olejek z awokado zawdzięcza przede wszystkim fitosterolom, witaminom A, E i D oraz kwasom tłuszczowym. Wnikając w głębokie warstwy skóry, olejek sprawi, że twoja twarz będzie doskonale nawilżona. Tworząc zaś na skórze filtr ochronny, zapobiegnie jej ponownemu wysuszaniu.

Regularne stosowanie olejku z awokado na twarz to także sposób na ujędrnienie i spłycenie zmarszczek. Zawarte w nim kwasy uelastyczniają i przeciwdziałają wiotczeniu skóry, możesz z powodzeniem używać oleju nawet na delikatną skórę wokół oczu.

Olejek wykazuje również właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i antybakteryjne, dlatego warto sięgnąć po niego także wtedy, gdy borykasz się ze zmianami skórnymi lub trądzikiem. Nie tylko załagodzi on powstałe podrażnienia, ale też wyrówna koloryt skóry. Olej z awokado polecany jest także jako produkt pomocniczy w leczeniu egzemy i łuszczycy.

Olej z awokado na włosy

Olej z awokado sprawdzi się także w pielęgnacji włosów. Możesz stosować go do ich olejowania, przygotować na jego bazie maskę lub dodać do gotowych odżywek i szamponów. Kiedy warto po niego sięgnąć? Jeśli twoje włosy są suche, zniszczone, łamliwe i mają tendencję do nadmiernego wypadania, olejek z awokado to produkt dla ciebie. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe powodują domknięcie i uszczelnienie łusek włosów, co zapobiega utracie wilgoci. Staną się one pełne blasku i bardziej miękkie w dotyku.

Olej z awokado na włosy to także remedium na łupież. Nawilżona i odżywiona skóra głowy nie łuszczy się, a właściwości przeciwzapalne olejku dodatkowo poprawią jej kondycję.

Luksus w wersji eko

Olej z awokado – inne właściwości kosmetyczne

Olejek z awokado stosowany na twarz, czy włosy to nie jedyny sposób jego wykorzystania w codziennej pielęgnacji. Możesz olejować nim również paznokcie, dzięki czemu płytka wyraźnie się wzmocni, a skórki wokół będą nawilżone. Olej z awokado sprawdzi się również na podrażnienie spowodowane poparzeniem słonecznym – dodaj kilka kropel olejku z awokado do kąpieli, a efekty poczujesz i zobaczysz niemal natychmiast.

Jak stosować olejek z awokado?

Olej z awokado możesz dodawać do gotowych produktów – kremów do twarzy, balsamów do ciała, szamponów, odżywek, czy masek. Z powodzeniem możesz także stosować go samodzielnie, nakładając kilka kropel na twarz lub całe ciało. Olej z awokado polecany jest również przez zwolenniczki metody OCM, czyli oczyszczania twarzy olejami.

Olejek z awokado jest doskonałą bazą do domowych maseczek.

Olej z awokado – cena

Olejek z awokado, który chętnie wykorzystywany jest także w kuchni, kupisz w niemal każdym sklepie ze zdrową żywnością i w olejarniach. Z uwagi na swoje właściwości pielęgnacyjne znajdziesz go również w sklepach z naturalnymi kosmetykami. Jaki jest jego koszt? Ceny oleju z awokado są bardzo zróżnicowane. Na rynku dostępne są bowiem oleje, których koszt waha się od kilkunastu złotych za 250 mililitrów, ale znajdziesz także i takie oleje z awokado, które nazywane „organicznymi” kupisz za około czterdzieści złotych i więcej za 50 mililitrów.

Źródła:

  1. E. Hejman-Lenga, Niezwykła moc olejków, cz. II, Akademia Paznokcia 2014.
  2. A. Ratz-Łyko, Masła i oleje roślinne stosowane w produktach kosmetycznych.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Świece sojowe – jak zrobić, z czego są wykonane, dlaczego warto korzystać?

Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie

Olejek majerankowy – właściwości i zastosowanie w kuchni i pielęgnacji

Właściwości i zastosowanie olejku z pestek malin

Olejek z rokitnika – właściwości i zastosowanie

Mika – co to jest, właściwości, zastosowanie w kosmetyce

Mydło dziegciowe – czym jest, właściwości, stosowanie

Olej rycynowy na włosy – jakie efekty daje, jak go stosować?

Kosmetyki dla dzieci – rodzaje, substancje i skład

Lanolina w produktach kosmetycznych – działanie i zastosowanie

Żel z aloesu – właściwości, zastosowanie, przepis

Maseczka z jajka na włosy – efekty i domowe przepisy

Kosmetyki mineralne – skład, cechy, sposób aplikacji

Nabłyszczacz do włosów – rodzaje i efekty zastosowania

Olejek laurowy – działanie, właściwości, skutki uboczne

Maseczka peel off – charakterystyka, domowe przepisy

Maseczka z sody – właściwości i sprawdzone przepisy

Olej żywokostowy z gojnikiem – właściwości, zastosowanie

Olej musztardowy – właściwości, zastosowanie, cena

Olejek busajna – właściwości, zastosowanie, opinie

Olejek złodziei – skład, przepis i zastosowanie

Wcierki na porost włosów – jak stosować, właściwości, przepisy

Olejek macadamia – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Olejek oregano – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Najpopularniejsze

Gorąca kąpiel – za i przeciw. Komu nie służy kąpiel w gorącej wodzie?

Paznokcie

Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?

Dlaczego włosy śmierdzą? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Skąd bierze się brzydki zapach włosów? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Pestka awokado – 8 sposobów, jak możesz ją wykorzystać

Kriolipoliza – efekty, cena, przeciwwskazania, czy warto

Gencjana - na ospę, na włosy, na afty. Jakie są zalety i wady gencjany?

Gencjana – na ospę, na włosy, na afty. Jakie są zalety i wady gencjany?

Spuchnięte dłonie - przyczyny

Spuchnięte dłonie, czerwone ręce. Dlaczego puchną dłonie?

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu. Dlaczego waga nie zawsze jest miarodajna?

Powikłania po botoksie / unsplash

Powikłania po botoksie? Zdarzają się. Dr Marta Roth wyjaśnia

Sok z ziemniaka - jego właściwości i zastosowanie

Sok z ziemniaka – jego właściwości i zastosowanie

zielone paznokcie

Zielone paznokcie – czego mogą być objawem?

Jaki rodzaj masażu wybrać?

Ochota na masaż? Sprawdź jaki rodzaj masażu wybrać

Swędzi cię głowa, masz łupież lub wiecznie tłuste włosy? W HelloNoShame o „wstydliwych” przypadłościach związanych z włosami rozmawiamy z trycholog Magdaleną Kanią

„Ćwiczmy mięśnie dna miednicy! Zmniejszymy dolegliwości nietrzymania moczu oraz poprawimy jakość naszego życia seksualnego”

Dermatolog o wypryskach w okolicach bikini. Kiedy powinna się zapalić czerwona lampka?

Sauna – zalety. Co daje sauna, na co pomaga? Działanie sauny