Przejdź do treści

Arbutyna – działanie i zastosowanie w kosmetykach. Czy skutecznie zastąpi inne rozjaśniacze?

Arbutyna – działanie i zastosowanie w kosmetykach. Czy skutecznie zastąpi popularne substancje rozjaśniające? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Plopping, czyli ręcznikowanie włosów – co to, jak wykonać?
Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?
Poranny trening na czczo – spalacz tłuszczu czy kiepski pomysł?
Wróciłaś z urlopu, a na twojej skórze pojawiło się więcej znamion i piegów? Sprawdź, czy nie są groźne
Nie wiesz, ile kremu z filtrem powinnaś nałożyć, by twoja skóra była bezpieczna? Poznaj „KremówKę Janiny”, czyli kalkulator kremów UV

Arbutyna to substancja o właściwościach rozjaśniających, którą można znaleźć w m.in. w kremach, serach i mleczkach kosmetycznych. Choć nie jest tak popularna, jak witamina C czy kwasy AHA i BHA, doskonale sprawdza się w redukcji przebarwień, wyrównywaniu kolorytu skóry oraz pełnieniu funkcji naturalnego filtra UV. Arbutyna polecana jest osobom z cerą problematyczną, trądzikiem, poszarzałą skórą i hiperpigmentacjami. Jakie jeszcze działanie przypisywane jest arbutynie i czy ten związek jest w pełni bezpieczny?

Co to jest arbutyna? 

Arbutyna (4-Hydroksyfenylo-alfa-d-glukopiranozyd) to związek chemiczny, który naturalnie występuje przede wszystkim w mącznicy lekarskiejroślinie objętej ścisłą ochroną gatunkową oraz liściach bergeni Bergenia crassifolia i Bergenia cordifolia – byliny z rodziny skalnicowatych. Substancję pozyskuje się również z liści borówki brusznicy, gruszy, wrzosu, kaliny, ziela majeranku i lebiodki i innych roślin. Na zawartość arbutyny ma wpływ nie tylko gatunek rośliny, ale i jej wiek oraz pora roku. Arbutyna należy do glikozydów fenolowych, składa się z D-glukozy i hydrochinonu i ma postać białego proszku. Choć budowę chemiczną i działanie arbutyny opisano dopiero 1891 roku, substancję tę wykorzystywano do celów terapeutycznych znacznie wcześniej. 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

kobieta ze zmianami skórnymi twarzy

Arbutyna – działanie 

W japońskiej medycynie tradycyjnej pochodzącą z mącznicy lekarskiej arbutynę używano jako środek rozjaśniający skórę. Dziś przemysł kosmetyczny również wykorzystuje właściwości rozjaśniające arbutyny i tworzy przy jej użyciu środki pielęgnacyjne dla osób z przebarwieniami. W INCI (ang. International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) arbutynę znajdziemy pod nazwą arbutin.  

Efekt wybielający arbutyny związany jest z procesem inhibicji enzymu tyrozynazy i DOPA (3-(3,4-dihydroksyfenylo)-alaniny), która prowadzi do zahamowania syntezy melaniny, czyli barwnika skóry. Ponadto arbutyna działa: 

  • przeciwzapalnie, 
  • antyoksydacyjnie, 
  • depigmentacyjnie, 
  • przeciwbakteryjnie. 

Dzięki wymienionym właściwościom arbutyna znalazła zastosowanie w leczeniu trądziku, hiperpigmentacji oraz w profilaktyce przebarwień. Poleca się ją osobom z przebarwieniami posłonecznymi, hormonalnymi, polekowymi, potrądzikowymi, alergicznymi oraz tymi powstałych po zabiegach medycznych i stosowaniu nieodpowiednich kosmetyków. Arbutyna redukuje drobne plamy, wyrównuje koloryt skóry i wspiera normalizację skóry tłustej i mieszanej. Jako naturalny filtr arbutyna ogranicza fotostarzenie się skóry poprzez zatrzymywanie promieniowania UV, jednakże jej działanie w tym zakresie jest niewielkie i związek ten nie zapewnia ochrony na wysokim poziomie. 

kobieta ze zmianami skórnymi twarzy

Arbutyna w kosmetykach 

W kosmetologii arbutynę wykorzystuje się przede wszystkim ze względu na właściwości rozjaśniające. Arbutyna trafia do preparatów jako czysty związek lub wyciąg roślinny. Forma beta arbutyny pozyskiwana jest z nadziemnych części roślin, natomiast forma alfa uzyskiwana jest w sposób syntetyczny. 

Arbutyna to związek chemiczny, który najczęściej występuje w kosmetykach o działaniu rozjaśniającym i wybielającym. Na sklepowych półkach znajdziemy: 

  • rozjaśniający krem z arbutyną, 
  • krem ochronny z SPF; 
  • serum z alfa arbutyną i kwasem hialuronowym; 
  • żel do mycia twarzy z arbutyną; 
  • balsam do ciała z arbutyną; 
  • rozjaśniającą maskę z arbutyną. 

Jak stosować arbutynę? Pierwsze rezultaty widoczne są po kilku tygodniach regularnego stosowania preparatu zgodnie z zaleceniami producenta. Lepsze efekty można uzyskać, stosując preparaty zawierające substancje działające synergistycznie. Należą do nich związki o działaniu złuszczającym: witamina C, kwasy (kwas kojowy, fitowy, alfa-liponowy), niacynamid.

Czy arbutyna jest bezpieczna? 

Dzięki odpowiednim regulacjom arbutyna dodawana jest do kosmetyków w ściśle określonych warunkach, dzięki czemu preparaty są bezpieczne. Zgodnie z informacjami opracowanymi przez Komitet Naukowy ds. Bezpieczeństwa Konsumentów stężenie alfa-arbutyny w kosmetykach do twarzy nie powinno przekraczać 2%, natomiast w balsamach do ciała stężenie może wynosić do 0,5%. W przypadku beta-arbutyny stężenie substancji w kremach do twarzy nie może przekraczać 7%. Ponadto preparaty muszą zawierać pH nie większe niż 7, gdyż w niższym pH arbutyna ulega rozpadowi do hydrochinonu, który jest zakazany w kosmetykach. 

Warto pamiętać o tym, że arbutyna zaliczana jest do potencjalnych alergenów. Nie zaleca się stosowania jej w czasie ciąży i karmienia piersią. Podczas nakładania należy unikać kontaktu preparatu z oczami i przechowywać kosmetyk z dala od słońca i wilgoci. 

Źródła:

  1. Malwina Zasada, “Substancje biologicznie czynne stosowane w rozjaśnianiu hiperpigmentacji skóry”, 5 / 2016 / vol. 5, Kosmetologia Estetyczna. 
  1. Scientific Committee on Consumer Safety SCCS, “OPINION 17 on the safety of alpha-arbutin and 18 beta-arbutin in cosmetic products”, SCCS/1642/22. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Odparzenia pod piersiami. Maść, krem – co stosować, kiedy boli, swędzi i piecze?

Olejek cytrynowy – powstawanie, właściwości, zastosowanie

Typ urody – czym jest i jak go określić? To już nie tylko wiosna, lato, jesień i zima

8 kosmetyków za mniej niż 30 zł. Idealne na wakacje

Ampułki do twarzy – właściwości i zastosowanie. Czym różnią się ampułki i serum do twarzy?

Stymulatory tkankowe – efekty i wskazania do zabiegu medycyny estetycznej

Kosmetyki dla nastolatków – co jest niezbędne a co przereklamowane??

Serum z niacynamidem – jak je stosować? Z czym łączyć niacynamid?

Kobieta nad morzem

Latem zawsze masz obtarte wewnętrzne powierzchnie ud? Ekspertka ma na to kilka rad

Pianka do mycia twarzy – jaki kosmetyk dla nastolatków?

Przeciwutleniacze – zadanie i znaczenie w pielęgnacji każdego rodzaju skóry

Cera wrażliwa – jak ją rozpoznać i pielęgnować? Makijaż dla cery wrażliwej i bezpieczne zabiegi

Melasma. Jak pozbyć się ciemnych plam na skórze?

Jak się opalić szybko i bezpiecznie? Przygotowanie skóry do opalania

Elastyna jako składnik kosmetyków – jak stosować, efekty

TEWL – co to jest? Objawy, przyczyny, zapobieganie, test

Kwas szikimowy – działanie, zastosowanie, przeciwwskazania. Czy jest bezpieczny dla suchej skóry?

Grzybica skóry – jak wygląda, czy jest zaraźliwa i jak leczyć zmiany skórne?

Wysięk z rany. Co o gojeniu rany mówi kolor wysięku? Co przyspiesza gojenie ran?

Trehaloza w kosmetykach i lekach. Co to jest? Jak działa?

Krem do depilacji jako sposób na usunięcie niechcianego owłosienia

Witamina E na twarz – jak działa witamina młodości i jak poznać, że mamy jej za mało?

Picie drożdży – efekty, zalecenia i przeciwwskazania. Jak zrobić zdrowy napój z drożdży?

Retinol na twarz – właściwości, efekty, zasady aplikacji. Czy bakuchiol może uczulać?

Najpopularniejsze

Kriolipoliza – efekty, cena, przeciwwskazania, czy warto

Gorąca kąpiel – za i przeciw. Komu nie służy kąpiel w gorącej wodzie?

Anna Lewandowska i jej metamorfoza. Lekarz medycyny estetycznej ocenia, co trenerka zmieniła w swoim wyglądzie

Powikłania po botoksie / unsplash

Powikłania po botoksie? Zdarzają się. Dr Marta Roth wyjaśnia

Dlaczego włosy śmierdzą? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Skąd bierze się brzydki zapach włosów? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Kobieta z tuatuażami i kolczykami

Przekłuwanie uszu pistoletem. Nie rób sobie tego ani swojemu dziecku! Piercerka tłumaczy, dlaczego to jest zły pomysł

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu. Dlaczego waga nie zawsze jest miarodajna?

Po co mężczyźnie sutki?

Skarpetki złuszczające – czy są skuteczne i przede wszystkim bezpieczne?

Pestka awokado – 8 sposobów, jak możesz ją wykorzystać

Jaki rodzaj masażu wybrać?

Masaż – rodzaje, wskazania i przeciwwskazania. Jak zrobić masaż?

Gencjana - na ospę, na włosy, na afty. Jakie są zalety i wady gencjany?

Gencjana – na ospę, na włosy, na afty. Jakie są zalety i wady gencjany?

Lipodemia — sprawdź, czym jest choroba grubych nóg, jakie ma objawy i jak się ją leczy

Lipodemia – co to jest, przyczyny, objawy i leczenie

Wypadają ci włosy, łamią się, są suche lub rosną tam, gdzie nie powinny? Zobacz, co włosy mówią o twoim zdrowiu

„Ćwiczmy mięśnie dna miednicy! Zmniejszymy dolegliwości nietrzymania moczu oraz poprawimy jakość naszego życia seksualnego”

„Czy zaklejanie znamion plastrem lub punktowe stosowanie kremów z filtrem UV jest rozsądne?” – pytają lekarki prowadzące bloga Dermatolook

×