Przejdź do treści

Eksperci znaleźli potencjalną przyczynę trądziku. To brak jednego ze składników diety

Zidentyfikowano przyczynę trądziku / gettyimages
Zidentyfikowano przyczynę trądziku / gettyimages
Podoba Ci
się ten artykuł?

Trądzik jest przewlekłym schorzeniem skóry, które występuje u około 60–80 proc. społeczeństwa. I chociaż od lat jest tematem badań, dopiero teraz dermatolodzy zidentyfikowali możliwy związek jednego ze składników odżywczych ze stanem skóry. Wyniki nowego badania dają nadzieję wszystkim zmagającym się z trądzikiem!

Z trądzikiem zmagają się 23 miliony Europejczyków

Trądzik nie jest już tylko chorobą nastolatków. W tej chwili dotyka on ponad 50 proc. osób po 25. roku życia. Zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Kluczowym aspektem leczenia tego schorzenia jest właściwe rozpoznanie. Teraz może być to jeszcze łatwiejsze.

Podczas wiosennego sympozjum Europejskiej Akademii Dermatologii i Wenerologii (EADV) niemieccy dermatolodzy zaprezentowali swoje najnowsze odkrycie. Ustalili oni bowiem, że za powstawanie trądziku może odpowiadać poziom kwasów tłuszczowych Omega-3.

Eksperci przebadali stu pacjentów ze zdiagnozowanym trądzikiem. Podczas mierzenia ich parametrów żywieniowych we krwi okazało się, że 94 proc. uczestników miało o 8-11 proc. niższy poziom kwasów tłuszczowych Omega-3 od zalecanego.

kobieta je czekoladę

Trądzik a kwasy Omega-3

Naukowcy przeanalizowali diety pacjentów. Wtedy odkryli, że osoby, które regularnie spożywały rośliny strączkowe (np. ciecierzycę czy soczewicę), a także te, które nie sięgały po olej słonecznikowy, miały wyższy poziom kwasu tłuszczowego.

„Odżywianie odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu, wystąpieniu i przebiegu wielu chorób, w tym zaburzeń dermatologicznych, takich jak trądzik pospolity. W ramach nowoczesnego podejścia do leczenia klinicyści powinni dostarczać pacjentom informacji na temat tego, w jaki sposób ich wybór diety może wpłynąć na diagnozę dermatologiczną i potencjalnie może poprawić wyniki terapii” – mówi dr Anne Gϋrtler, główna autorka analiz z Wydziału Dermatologii i Alergii Uniwersytetu Ludwiga-Maximiliana w Monachium.

Dlaczego kwasy Omega-3 są tak istotne? Zdaniem ekspertów produkty bogate w ten rodzaj kwasów tłuszczowych zmniejszają stan zapalny poprzez stymulację produkcji przeciwzapalnych prostaglandyn (hormonów). Kwasy tłuszczowe obniżają też poziom insulinopodobnego czynnika wzrostu, który jest centralnym hormonem wywołującym trądzik.

Przypomnijmy: kwasy tłuszczowe Omega-3 znajdziemy w roślinach strączkowych, algach, orzechach, nasionach czy rybach.

„Jako dermatolodzy doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, jak bardzo widoczne schorzenie, jakim jest trądzik, może wpływać na jakość życia pacjentów. Chociaż ta droga wymaga dalszych badań, może dać nadzieję osobom poszukującym sposobu na poradzenie sobie z chorobą” – dodaje dr Anne Gϋrtler.

Omega-3 – co warto o nich wiedzieć?

Omega-3 zmniejszają ryzyko zawału i arytmii serca, a także przeciwdziałają miażdżycy, obniżają ciśnienie krwi i stężenie triglicerydów, za to podwyższają poziom dobrego cholesterolu (HDL). Omega-3 poza tym chronią przed zapaleniem stawów, pomagają w leczeniu choroby wrzodowej żołądka, poprawiają kondycję skóry i paznokci, działają przeciwzapalnie, wspierają pamięć i koncentrację.

 

źródło: https://www.eurekalert.org/news-releases/952249

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?