Kolagen rybi – co to jest, właściwości i zastosowanie
Kolagen rybi to jeden z rodzajów kolagenu pochodzenia naturalnego, którego suplementacja w ostatnich latach stała się bardzo popularna. Jego rola w organizmie człowieka jest bardzo duża, a ilość z wiekiem znacznie maleje. Po 60. roku życia przestaje być on całkowicie syntezowany, a ponadto w czasie menopauzy proces biosyntezy zostaje zakłócony. Czym charakteryzuje się kolagen rybi i jakie są jego właściwości? Jakie są opinie o kolagenie rybim i w jakiej postaci można go suplementować?
Co to jest kolagen?
Kolagen to białko pochodzenia zwierzęcego, które stanowi około 30 proc. wszystkich białek w organizmie człowieka. U młodych osób podlega on regularnej wymianie i syntetycznej odbudowie. Z wiekiem zdolność odtwarzania włókien kolagenowych maleje – przyjmuje się, że już od 25. roku życia, a po 50. roku życia dochodzi do jego gwałtownego spadku. Po 60. zaś przestaje być całkowicie syntezowany.
Kolagen, bez względu na swoje źródło pochodzenia, składa się z 19 aminokwasów, w tym z hydroksyproliny, która nie występuje w innych białkach. Ponadto charakteryzuje się dużą ilością glicyny i proliny, a jednocześnie poza jednym typem kolagenu nie pojawia się w nim cysteina, cystyna i tryptofan. Istotną cechą kolagenu jest także regularność rozmieszczenia aminokwasów, której trudno poszukiwać u innych białek.
Warto zauważyć, że białka kolagenowe różnią się nieco między sobą w zależności od gatunku zwierząt, są to jednak różnice, które w niewielki sposób wpływają na właściwości białka. Jeśli więc zastanawiasz się, jaki kolagen wybrać – warto rozważyć inne niż skład cechy białka.
Kolagen rybi – charakterystyka
Kolagen rybi to obok kolagenu wołowego, wieprzowego i drobiowego jeden z rodzajów kolagenu zwierzęcego. Uzyskuje się go ze skór ryb morskich, jest zatem produktem naturalnym, w jego składzie nie występują parabeny i konserwanty. Opinie lekarzy o kolagenie rybim są pozytywne także dlatego, że jego stosowanie nie wiąże się z ryzykiem wystąpienia choroby Creutzfeldta-Jacoba czy gąbczastego zwyrodnienia mózgu tzw. BSE. Zakaźne cząsteczki białkowe mogą być natomiast przenoszone przez kolagen bydlęcy.
Kolagen rybi ma także mniejszą masę cząsteczkową, dzięki czemu jego adsorpcja i biodostępność są lepsze. Nie bez znaczenia jest także rozpuszczalność kolagenu. Wysoki poziom rozpuszczalności białka pochodzenia rybiego powoduje, że nie trzeba poddawać go dużej obróbce. Dzięki temu podczas produkcji suplementu nie jest ono narażone na niszczenie.
Zwiększone zainteresowanie kolagenem rybim wynika też zapewne z faktu, że kilka lat temu opanowana została metoda umożliwiająca otrzymanie końcowego produktu nie tylko w formie żelu lub roztworu, ale też postaci stałej.
Właściwości i wpływ kolagenu rybiego na organizm
Kolagen pełni w organizmie człowieka bardzo wiele funkcji. Podstawową jego rolą jest łączenie ze sobą komórek, dlatego też jest elementem budulcowym skóry, chrząstek, kości, zębów, naczyń krwionośnych, czy rogówki. Zapobiega także przedostaniu się drobnoustrojów chorobotwórczych i toksyn, stąd jego ważna rola w układzie immunologicznym. Kolagen zapewnia również ciągłość procesów odnowy skóry i utrzymuje jej odpowiedni poziom nawilżenia. Tym samym wpływa na jędrność, wygląd i ogólną kondycję skóry. Dzięki niemu możliwe jest też lepsze wchłanianie składników mineralnych. Ważna jest także jego rola w pobudzaniu aktywności komórek chrzęstnych.
Jaki wpływ na organizm ma zatem kolagen rybi? Zmniejszona z wiekiem produkcja kolagenu pogarsza kondycję skóry. Szczególnie widoczne jest to na szyi i twarzy, na których pojawiają się bruzdy i zmarszczki. Skóra z uwagi na utratę elastyczności staje się bowiem bardziej wiotka. Suplementacja kolagenu rybiego wpływa na poprawę jej kondycji – staje się ona bardziej gładka i dobrze napięta.
Objawem niedoboru białka jest często wypadanie włosów, ich osłabienie i łamliwość. Dzięki niezbędnym aminokwasom, które odżywią cebulki, staną się one mocniejsze. Kolagen rybi poprawi zatem wygląd i jakość twoich włosów.
Kolagen rybi na stawy? Zdecydowanie tak. Szkielet kostny składa się w blisko 90 proc. z kolagenu i jego połączeń z wapniem, fosforem i magnezem. Zaburzenia syntezy białka zwiększają kruchość kości, które stają się tym samym bardziej podatne na złamania. Jego suplementacja wzmacnia je zatem, a także poprawia odporność chrząstki na rozciąganie i zapewnia jej odpowiedni kształt. Stany zapalne i bóle reumatyczne nie będą zatem tak uciążliwe.
Wskazuje się także, na pozytywny wpływ regularnego przyjmowania kolagenu rybiego na odporność.
Jaki kolagen wybrać i jak go stosować?
Dostępnych jest kilka form suplementacji kolagenu rybiego. Wyróżnić można:
- kolagen rybi do picia – w płynie lub w postaci proszku do samodzielnego sporządzenia,
- kolagen w tabletkach.
Opinie o kolagenie do picia są bardzo pozytywne. Jego użytkownicy podkreślają, że jest to bardzo wygodny sposób przyjmowania preparatu. Na rynku znajdziesz zarówno szereg produktów w postaci proszku, który musisz wymieszać z płynem – wodą, sokiem lub innym napojem albo dodać do np. jogurtu. Jaki kolagen w proszku wybrać? Wiele zależy od twoich preferencji – producenci często łączą go z innymi witaminami, czasem nawet ze słodzikami. Kolagen do picia w płynie to gotowy do spożycia produkt. Jak podkreślają jego użytkownicy, to dobre rozwiązanie dla zabieganych osób, które nie mają czasu na przygotowywanie kolagenu w proszku, ale jednocześnie z różnych powodów nie tolerują przyjmowania tabletek.
Kolagen w tabletkach to natomiast produkt bardzo często łączony z suplementacją innych witamin. Często spotkać można się z opiniami, że przyjmowanie suplementów w postaci płynów lub proszku jest bardziej efektywne, gdyż są one lepiej przyswajalne. Zastanawiasz się, czy kolagen w tabletkach jest skuteczny? Musisz pamiętać, że taka forma przyjmowania witamin jest uważana za bardzo dobrze przyswajalną formę suplementacji. Co więcej, tabletki mogą charakteryzować się przedłużonym uwalnianiem substancji aktywnych.
Kolagen rybi z witaminą C
Kolagen rybi bardzo często łączony jest w preparatach z witaminą C. Dlaczego? W procesie jego syntezy konieczna jest bowiem obecność m.in. tej witaminy. Odpowiada ona za aktywację enzymów, które uczestniczą w powstawaniu wiązań kolagenu. Bez jej udziału nie dojdzie zatem do powstania struktury przestrzennej kolagenu, która jest jego cechą charakterystyczną.
Źródła:
- M. Gauza, L. Kubisz, J. Przybylski, Właściwości preparatów kolagenowych ze skór ryb pozyskiwanych metodą kwaśnej hydratacji, Nowiny Lekarskie, 2010.
- M. Morąg, A. Burza, Budowa, właściwości i funkcje kolagenu oraz elastyny w skórze, Journal of Health Study and Medicine, 2017/2.
- A. Nowicka-Zuchowska, Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Farmakoterapia, 2019.
- A. Zelaszczyk, A. M. Waszkiewicz, Kolagen – struktura oraz zastosowanie w kosmetologii oraz medycynie estetycznej, Estetologia Medyczna i Kosmetologia, 2012.
Polecamy
Adrianna Śladowska: „Trądzik przestaje dotyczyć tylko osób w wieku dojrzewania, a coraz częściej dotyka dorosłych”
Skin flooding – zrób to swojej skórze, a nie pożałujesz. „Po tę metodę może sięgnąć każdy” – przekonuje dermatolożka Ivana Stanković
Sonoforeza – na czym polega i kiedy warto ją stosować?
„Skończyły się czasy wielkich policzków, napompowanych ust i wyprasowanych czół. Teraz w medycynie estetycznej liczy się naturalność” – mówi dr Franciszek Strzałkowski
się ten artykuł?