Przejdź do treści

Kwas mlekowy w kosmetyce – właściwości i zastosowanie

Kwas mlekowy w kosmetyce — właściwości i zastosowanie
Kwas mlekowy w kosmetyce — właściwości i zastosowanie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Cellulit wodny – przyczyny powstawania i metody zwalczania
Maja Hyży pokazała rozległą bliznę na swoim ciele
Maja Hyży pokazała blizny na ciele. „Walkę toczyłam przez wiele lat w bólu i cierpieniu”
Co na zakwasy – sposoby na zmniejszenie dolegliwości
Mata do jogi – charakterystyka, rodzaje, czyszczenie
Jedwab do włosów – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Kwas mlekowy ma szerokie zastosowanie i różne oblicza. Ze względu na swoje drogocenne właściwości stosowany jest w przemyśle kosmetycznym. Czym właściwie jest kwas mlekowy? Czy jest bezpieczny? Jakie ma właściwości? Jakie jest zastosowanie kwasu mlekowego w kosmetyce?

Kwas mlekowy – co to jest?

Kwas mlekowy (Lactic Acid) – znany jest także pod nazwą kwas 2-hydroksypropanowy. Występuje naturalnie w ludzkim organizmie, a pozyskuje się go w procesie fermentacji cukrów i bakterii mlekowych z grupy Lactobacillus. Jedną z jego zalet jest to, że jest bezpieczny dla osób zmagających się z alergią. Kwas mlekowy ze względu na swoje właściwości świetnie sprawdza się w pielęgnacji i regeneracji skóry.

Kwas mlekowy – właściwości

Kwas mlekowy zyskał popularność dzięki szerokiemu wachlarzowi właściwości, które posiada. Szczególnie doceniony jest przez przemysł kosmetyczny i branżę beauty. Oto podstawowe właściwości, którymi charakteryzuje się kwas mlekowy:

  • jest naturalnym filtrem przeciw działaniu szkodliwych promieni słonecznych,
  • chroni skórę przed utratą wody,
  • ma działanie silnie nawilżające,
  • działa przeciwbakteryjnie,
  • wspomaga leczenie trądziku,
  • ma działanie złuszczające,
  • odblokowuje pory i likwiduje zaskórniki,
  • przywraca naturalny odczyn skóry,
  • ma działanie przeciwstarzeniowe,
  • rozjaśnia przebarwienia,
  • wspomaga odnowę komórkową,
  • podnosi poziom glikozaminoglikanów,
  • regeneruje florę bakteryjną pochwy,
  • eliminuje infekcje intymne,
  • wzmacnia włosy,
  • neutralizuje podrażnienia pojawiające się na skórze po zabiegach kosmetycznych.

Kwas mlekowy – efekty stosowania

Regularne stosowanie kwasu mlekowego na skórę sprawia, że jest ona skutecznie oczyszczona i bardzo dobrze nawilżona. Pozwala utrzymać ją w dobrej kondycji i chroni przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Obecność kwasu mlekowego w stosowanych preparatach do codziennej pielęgnacji wpływa także na regulację naturalnego pH skóry. Dzięki temu, że stymuluje produkcję kolagenu, skóra jest jędrna, elastyczna i pozbawiona powierzchniowych zmarszczek.

Kwas mlekowy – zastosowanie w kosmetyce

Kwas mlekowy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Można znaleźć go w składach produktów do pielęgnacji całego ciała. Są one dostępne zarówno w drogeriach, aptekach, jak i salonach kosmetycznych.

Popularnymi kosmetykami z kwasem mlekowym są kremy do twarzy. Specjaliści rekomendują je osobom z cerą z suchą i wrażliwą, która wymaga szczególnej pielęgnacji i ochrony. Drugim produktem, który ma w składzie kwas mlekowy i cieszy się sporym zainteresowaniem, jest balsam do ciała. Regularna aplikacja na skórę sprawia, że jest ona nawilżona i gładka w dotyku.

Kwas mlekowy o wyższym stężeniu (30-50%) stosowany jest podczas profesjonalnych zabiegów w gabinetach kosmetycznych. Służy m.in. do wykonywania intensywnych peelingów, zabiegów przeciwstarzeniowych, kuracji oczyszczająco-nawilżających.

Kwas mlekowy w kosmetykach domowej roboty

Alternatywą dla gotowych produktów dostępnych w sklepach są kosmetyki przygotowane samodzielnie. Wystarczy zainwestować w kwas mlekowy o odpowiednim stężeniu i łączyć go z innymi składnikami zależnie od zastosowania. Przykładem wykorzystania kwasu w domu może być płukanka do włosów. Dzięki niej włosy odzyskują blask i lekkość, są zdrowsze i tak też wyglądają. Dodatkowo kwas mlekowy wzmacnia je u nasady i stymuluje ich szybszy porost.

Inną możliwością wykorzystania kwasu mlekowego do produkcji kosmetyków we własnym zakresie jest przygotowanie maseczki lub peelingu. Warto jednak zacząć swoją przygodę z tym kwasem o niskim stężeniu i w razie potrzeby z czasem zainwestować w wyższy. Można go łączyć tylko z wodą i nałożyć na twarz lub dodać do gotowych maseczek. Dzięki temu automatycznie zwiększa się skuteczność ich działania.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Agnieszka Pocztarska

Przepis na slow beauty Agnieszki Pocztarskiej. Zdrowy egoizm bardzo wskazany! [WIDEO]

Agnieszka Pocztarska

Efekt „wow” bywa złudny. Na jakie składniki kosmetyków lepiej uważać? Podpowiada Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Suchy szampon – działanie, rodzaje, wpływ na włosy

Puder do włosów – sposób użycia, rodzaje, działanie

Aloes – zastosowanie i działanie. Co można zrobić z aloesu?

Jak przedłużyć życie kosmetyków? Ekspertki z „Czytamy etykiety” mają kilka rad

Konturowanie twarzy – jak i czym to robić? Jak wybierać kosmetyki?

Perfumy

Złudny zapach perfum. Czy ich używanie jest dla nas zdrowe?

Masz przesuszoną i zaczerwienioną skórę po kąpieli? Stwórz sama swój własny płyn

Czego nie powinien zawierać dezodorant? Przygotowaliśmy listę szkodliwych składników

Ałun – co to jest, jak używać, czy jest szkodliwy?

Gdy eko to za mało. Parafina, silikony, alkohol – są sytuacje, w których są niezastąpione

Piggypeg: Monika Wąs i Ania Musiał

„Nawet bardzo wprawieni w czytaniu składów odbiorcy mogą dać się złapać”. Dziewczyny z Piggypeg o (nie)etycznej reklamie kosmetyków

Kosmetyczka wrażliwca – czyli kilka cennych propozycji jak zadbać o skórę wrażliwą zimową porą

W jakim czasie trzeba zużyć kosmetyk, zanim stanie się siedliskiem bakterii?

kobieta włosy

Olejowanie włosów – metody olejowania, polecane olejki

Noworoczny detoks w kosmetyczce

4 noworoczne postanowienia kosmetyczne, które doceni twoja skóra

Krem na zimę – jaki wybrać, by nasza skóra była zadowolona?

Kolor paska na zgrzewie tubki świadczy o składzie? To mit! Ekspertki Czytamy Etykiety tłumaczą dlaczego

Kolor paska na tubkach kosmetyków świadczy o składzie? To mit! Ekspertki Czytamy Etykiety tłumaczą dlaczego

Poznaj nasze pomysły na świąteczne prezenty prosto od polskich marek!

Kobieta patrzy w lustro

Trądzik kosmetyczny – przyczyny, objawy i leczenie

Kobieta spryskuje się mgiełką do twarzy

Substancja konserwująca, która powoduje zaburzenia gospodarki hormonalnej u ludzi. W jakich produktach ją znajdziemy?

Agnieszka Zielińska

Na co nabierają nas producenci kosmetyków? Mówi skin ekspert Agnieszka Zielińska [WIDEO]