Przejdź do treści

Olejek cytrynowy – powstawanie, właściwości, zastosowanie

Olejek cytrynowy – powstawanie, właściwości, zastosowanie Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Kofeina w kosmetykach – na co pomoże?
3 powody, dla których jesienią warto zacząć się suplementować
5 sposobów, jak być fit bez wychodzenia z domu
Marcelina Zawadzka musiała się poddać zabiegowi po aplikacji sztucznych rzęs. Teraz ostrzega swoje fanki
Joga dla twarzy. Ćwiczenia przywrócą skórze blask i wygładzą zmarszczki

Olejek cytrynowy, znany i ceniony od tysięcy lat, to jeden z najcenniejszych surowców pozyskiwanych z cytryny zwyczajnej. Wykorzystywany jest on chętnie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, ale także kosmetycznym i w aromaterapii. Swoje właściwości zawdzięcza ponad 40 związkom, które zawiera. Kiedy warto sięgnąć po olejek cytrynowy? Jak go stosować?

Powstawanie olejku cytrynowego 

Olejek cytrynowy najwyższej jakości otrzymywany jest metodą tłoczenia na zimno świeżych, zewnętrznych części cytryn zwyczajnych, czyli ich skórek. To o tyle istotne, że powstaje on także z owocni cytryn, a pozyskiwany jest wówczas metodą destylacji. Taki olejek posiada jednak dużo mniej składników aktywnych. 

Olejek cytrynowy może być bezbarwny, żółty, aż po żółto-zielony kolor. Charakterystyczny jest także jego zapach – cytrusowy i świeży. To właśnie dlatego tak chętnie wykorzystywany jest on w aromaterapii. 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

aromaterapia Nabea

Skład i właściwości olejku cytrynowego 

Olejek cytrynowy swoje liczne właściwości zawdzięcza ponad 40 związkom, które wchodzą w jego skład. Wśród nich znajdziesz m.in.: 

  • limonen to dominujący składnik olejku (od 30 do 50 proc.), który wykazuje właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne, hamujące aktywność enzymu elastazy, a także łagodzi zgagę, wspomaga leczenie kamicy dróg żółciowych i perystaltykę jelit; 
  • α-pinen; 
  • β-pinen; 
  • cytral; 
  • α-terpineol; 
  • γ-terpinen; 
  • p-cymen; 
  • octan linalolu; 
  • octan geranylu; 
  • β-myrcen; 
  • γ-pinen; 
  • kariofylen; 
  • α-tujon; 
  • geraniol; 
  • bioflawonoidy, które wykazują właściwości antyoksydacyjne; 
  • kumaryny o działaniu przeciwbólowym, uspokajającym, ale też rozkurczowym i przeciwutleniającym; 
  • pektyny.
Bergamotka

Olejek cytrynowy – zastosowanie w kosmetologii 

Właściwości olejku cytrynowego znane i cenione są od wieków. Jakie jest jego zastosowanie w przemyśle kosmetycznym? Już w XVIII wieku stosowany był on jako składnik perfum. Współcześnie także jest ważną częścią wielu kompozycji zapachowych. Olejek cytrynowy doskonale sprawdzi się także w pielęgnacji skóry, choć warto pamiętać, że jego działanie jest znacznie silniejsze niż np. soku z cytryny, którego możesz używać nawet jako toniku. Kiedy warto sięgnąć po olejek? To przede wszystkim doskonały sposób walki z przebarwieniami – zawarte w nim składniki hamują bowiem aktywność tyrozynazy. Pomoże on także w rozjaśnieniu niechcianych piegów 

Warto zwrócić uwagę także na jego właściwości ściągające i bakteriobójcze, dzięki którym posiadaczki cery tłustej i trądzikowej poprawią jej wygląd. Nie sposób nie wspomnieć ponadto o zdolności hamowania aktywności elastazy. Dzięki temu regularne stosowanie olejku cytrynowego zapobiega degradacji elastyny i białka, które razem z kolagenem odpowiadają za jędrność i elastyczność skóry. 

Chcesz w naturalny sposób rozjaśnić włosy? Dodaj do odżywki lub maski kilka kropel olejku cytrynowego – ich liczba zależy od tego, jak mocny efekt chcesz osiągnąć – nałóż na włosy i stosuj regularnie. Możesz także dodać olejek do szamponu, dzięki czemu poprawisz kondycję skóry głowy i wydłużysz świeżość włosów po umyciu.

kobieta ze zmianami skórnymi twarzy

Olejek cytrynowy – aromaterapia i właściwości lecznicze 

Olejek cytrynowy jest powszechnie wykorzystywany w aromaterapii – zarówno do masażu, jak i kąpieli aromaterapeutycznych. Jakie działanie wykazuje? Przede wszystkim łagodzi objawy reumatyzmu i nadciśnienia. Działa także wyciszająco, łagodzi bóle migrenowe i wspomaga koncentrację 

Olejek cytrynowy jest także składnikiem wielu mieszanek odstraszających insekty. Wśród domowych sposobów na komary wymienia się bowiem najczęściej olejki eteryczne o intensywnych zapachach, takich jak cytrusowy zapach olejku cytrynowego lub z trawy cytrynowej, lawendowy zapach olejku lawendowego, olejek z drzewa herbacianego czy eukaliptusowy. Po olejek cytrynowy warto sięgnąć także po ukąszeniu komara. Skutecznie zmniejsza on bowiem nieprzyjemne uczucie swędzenia. Olejki eteryczne, w tym cytrynowy, skutecznie odstraszą również kleszcze.  

Po olejek cytrynowy sięga również przemysł farmaceutyczny i to nie tylko w celu poprawy smaku i zapachu leków. Właściwości lecznicze olejku cytrynowego, podobnie jak owocu cytryny i soku z niej uzyskanego, znane były bowiem już tysiące lat temu. Przede wszystkim wykorzystywany jest on w leczeniu przeziębień, nieżytów oskrzeli, grypie i anginie. Wspomaga perystaltykę jelit i pomoże w razie niestrawności. Stosowany regularnie wzmacnia także układ odpornościowy.

Olejek cytrynowy – przeciwwskazania

Stosując olejek cytrynowy, warto pamiętać o kilku zasadach: 

  • kobiety ciężarne, karmiące, a także dzieci powinny skonsultować jego użycie z lekarzem; 
  • wykorzystując go do pielęgnacji, nie należy zbyt mocno eksponować skóry na słońce; 
  • warto przed pierwszym zastosowaniem wykonać próbę uczuleniową.

Dostępność i cena olejku cytrynowego 

Olejek cytrynowy z łatwością kupisz w aptekach i sklepach z naturalnymi środkami do pielęgnacji. Jego cena waha się od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu złotych za 10 ml produktu.  

Źródła: 

  1. A. Kędzia, A. Kusiak, M. Ziółkowska-Klinkosz, A. Gębska, A. Wojtaszek-Słomińska, M. Wierzbowska, Działanie na bakterie tlenowe olejku cytrynowego (Ol. Citri), „Postępy Fitoterapii” 1/2016.
  2. M. Klimek-Szczykutowicz, A. Szopa, H. Ekiert, Cytryna – owoc o cennych właściwościach prozdrowotnych i kosmetycznych, „Lek w Polsce” nr 08/18.
  3. M. Ratajczyk, A. Wróblewska, Lecznicze zastosowanie limonenu, „Pomeranian Journal of Life Sciences” 2018.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nanocząsteczki w kosmetykach – czym są i jakie mają zalety?

Kwas laktobionowy – właściwości, efekty i zastosowanie w kosmetyce

Zabiegi medycyny estetycznej latem – poznaj trzy zabiegi, które lepiej wykonać w ciepłej porze roku

Jak przyspieszyć porost włosów? Domowe sposoby i profesjonalne zabiegi

Betulina – właściwości ekstraktu z kory i liści brzozy. Sok, krem czy napar? /fot. Pexels

Betulina – właściwości ekstraktu z kory i liści brzozy. Sok, krem czy napar?

Serum z witaminą C – działanie, wskazania i przeciwwskazania do stosowania

Zmarszczki palacza – jak pozbyć się „kodu kreskowego”, czyli zmarszczek przy ustach?

8 kosmetyków za mniej niż 30 zł. Idealne na wakacje

Ampułki do twarzy – właściwości i zastosowanie. Czym różnią się ampułki i serum do twarzy?

Kosmetyki dla nastolatków – co jest niezbędne a co przereklamowane??

Serum z niacynamidem – jak je stosować? Z czym łączyć niacynamid?

Pianka do mycia twarzy – jaki kosmetyk dla nastolatków?

Przeciwutleniacze – zadanie i znaczenie w pielęgnacji każdego rodzaju skóry

Arbutyna – działanie i zastosowanie w kosmetykach. Czy skutecznie zastąpi inne rozjaśniacze?

Cera wrażliwa – jak ją rozpoznać i pielęgnować? Makijaż dla cery wrażliwej i bezpieczne zabiegi

Melasma. Jak pozbyć się ciemnych plam na skórze?

Jak się opalić szybko i bezpiecznie? Przygotowanie skóry do opalania

TEWL – co to jest? Objawy, przyczyny, zapobieganie, test

Kwas szikimowy – działanie, zastosowanie, przeciwwskazania. Czy jest bezpieczny dla suchej skóry?

Ektoina – do nosa, oczu i inhalacji. Czy krople z ektoiną pomagają na zapalenie spojówek?

Witamina E na twarz – jak działa witamina młodości i jak poznać, że mamy jej za mało?

Picie drożdży – efekty, zalecenia i przeciwwskazania. Jak zrobić zdrowy napój z drożdży?

Retinol na twarz – właściwości, efekty, zasady aplikacji. Czy bakuchiol może uczulać?

Oczar wirginijski – właściwości i zastosowanie złota Indian. Na co hydrolat z oczaru a na co stosować maść?

Najpopularniejsze

Paznokcie

Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?

Gorąca kąpiel – za i przeciw. Komu nie służy kąpiel w gorącej wodzie?

Wypadają ci włosy, łamią się, są suche lub rosną tam, gdzie nie powinny? Zobacz, co włosy mówią o twoim zdrowiu

11 szkodliwych nawyków, które robimy codziennie pod prysznicem

Dlaczego włosy śmierdzą? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Skąd bierze się brzydki zapach włosów? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Anna Lewandowska i jej metamorfoza. Lekarz medycyny estetycznej ocenia, co trenerka zmieniła w swoim wyglądzie

Kriolipoliza – efekty, cena, przeciwwskazania, czy warto

Powikłania po botoksie / unsplash

Powikłania po botoksie? Zdarzają się. Dr Marta Roth wyjaśnia

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu. Dlaczego waga nie zawsze jest miarodajna?

Pestka awokado – 8 sposobów, jak możesz ją wykorzystać

Jaki rodzaj masażu wybrać?

Masaż – rodzaje, wskazania i przeciwwskazania. Jak zrobić masaż?

Po co mężczyźnie sutki?

Kobieta z tuatuażami i kolczykami

Przekłuwanie uszu pistoletem. Nie rób sobie tego ani swojemu dziecku! Piercerka tłumaczy, dlaczego to jest zły pomysł

mycie twarzy żelem do higieny intymnej

Mycie twarzy płynem do higieny intymnej? Kosmetolożka ocenia, czy to dobry pomysł

Sok z ziemniaka - jego właściwości i zastosowanie

Sok z ziemniaka – jego właściwości i zastosowanie

Swędzi cię głowa, masz łupież lub wiecznie tłuste włosy? W HelloNoShame o „wstydliwych” przypadłościach związanych z włosami rozmawiamy z trycholog Magdaleną Kanią

×