Przejdź do treści

Olejek kamforowy – właściwości, stosowanie, cena

Olejek kamforowy - właściwości, stosowanie, cena Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Mydło siarkowe – właściwości, zastosowanie i cena
Choroby paznokci – rodzaje, objawy i leczenie
Olejek z opuncji – właściwości i zastosowanie w kosmetyce
Maseczka z kurkumy – właściwości, efekty, przepisy
Kolczyk w pępku – rodzaje, pielęgnacja rany, gojenie

Jak radzić sobie z dolegliwościami reumatycznymi? Co na przewiane ucho? Jak załagodzić stany zapalne towarzyszące trądzikowi? Korzystny wpływ na te i wiele innych chorób ma olejek kamforowy. Podpowiadamy, jak go stosować, by szybko zauważyć efekty. 

Olejek kamforowy – właściwości

W olejku kamforowym znajdują się składniki doceniane przez medycynę i kosmetologię: kamfora, 1,8-cyneol, linalol, safrol, a-terpineol, borneol, a-felandren, a- i b-pinen. To dzięki nim preparat ten ma za zdolność łagodzenia stanów zapalnych ucha oraz tych towarzyszących schorzeniom dermatologicznym takim jak trądzik. 

Ponadto olejek kamforowy poraża zakończenia nerwów czuciowych, co doprowadza do ograniczenia odczuwanego bólu w miejscu jego zastosowania. Działa rozkurczająco, orzeźwiająco, relaksująco, rozluźniająco, wzmacniająco. Wspomaga także odkrztuszanie i dodaje energii.

Również pobudzenie cebulek włosów do wzrostu jest możliwe dzięki właściwościom olejku kamforowego. Na co jeszcze można stosować ten preparat? Jego aplikacja:

  • ułatwia oddychanie,
  • redukuje nadmiar wydzielanego przez skórę sebum,
  • ogranicza nadmierną potliwość,
  • zabija wirusy i grzyby,
  • rozszerza naczynia krwionośne, co skutkuje miejscowym rozgrzaniem tkanek.
Czy ból to zawsze objaw zapalenia?

Olejek kamforowy – zastosowanie

Olejek kamforowy uzyskuje się z roślin z rodziny wawrzynowatych (łac. Lauraceae). Można się spotkać również z nazwami: cynamonowiec kamforowy, drzewo kamforowe lub po prostu kamforowiec (łac. Cinnamomum camphora).

Cenną substancję (roztwór dwuprocentowy zawierający 50 proc. kamfory) uzyskuje się w procesie destylacji pary wodnej z korzeniem i korą drzewa.

Olej kamforowy do ucha

Olejek kamforowy ze względu na właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe jest powszechnie stosowany w leczeniu tzw. przewianego ucha.

Dla borykających się z nawracającym bólem ucha, olejek kamforowy może okazać się pomocy przy łagodzeniu towarzyszącego chorobie stanu zapalnego. Wszystko to dzięki składnikom preparatu, które odkażają zainfekowanie środowisko. Kamfora do ucha nie powinna być jednak wlewana. Może to bowiem doprowadzić do maceracji oraz przekrwienia skóry i błony bębenkowej. Zdecydowanie bezpieczniej jest nasączyć preparatem wacik i przyłożyć go do bolącego miejsca.

Warto również stosować olejek kamforowy na zatkane ucho. Substancja ta poprzez działanie rozgrzewające i zmiękczające przyspiesza usuwanie płynów nagromadzonych w czasie infekcji.

Olejek kamforowy na katar

Olejek kamforowy ma intensywny zapach, podobny do aromatu eukaliptusa. Jego wdychanie rozluźnia i oczyszcza drogi oddechowe zablokowane przez nadmiernie produkowaną wydzielinę i ułatwia tym samym oddychanie.

Ponieważ preparat ma zdolność do wzmacniania mięśnia sercowego i regulowania krążenia krwi – jest chętnie wykorzystywany w aromaterapii oraz przy wykonywaniu inhalacji u osób borykających się z problemami ze strony układu oddechowego.

Olejek kamforowy na włosy i skórę

Ze względu na właściwości odkażające, olejek kamforowy jest również stosowany przy leczeniu zmian skórnych takich jak trądzik. Łagodzi on bowiem stany zapalne i redukuje towarzyszącemu temu zaczerwienienie i pieczenie.

W dermatologii preparat stosowany jest jako wsparcie leczenia świerzbu, opryszczki i wszawicy – łagodzi świąd oraz ból, co znacząco skraca czas zwalczania choroby. Co ciekawe, olejek kamforowy redukuje również łupież oraz przyspiesza porost włosów pobudzając cebulki.

Popularne jest również zastosowanie preparatu na grzybicę paznokci, odciski, pękającą skórę pięt.

Olejek eukaliptusowy - właściwości i zastosowanie

Olejek kamforowy na ból

Olejek kamforowy znaleźć można w składzie leków do stosowania zewnętrznego. Maści, balsamy czy spirytus kamforowy zastosowanie znajdują przede wszystkim w uśmierzaniu bólu reumatycznego, nerwowego, mięśniowego oraz stawów.

Ze względu na właściwości odkażające preparat ten jest również z powodzeniem stosowany w leczeniu chorób dróg oddechowych oraz przy zabiegach stomatologicznych.

Czy olejek kamforowy jest bezpieczny? Przeciwwskazania do stosowania

Stosowanie olejku kamforowego w niewielkich dawkach jest bezpieczne dla zdrowia. Jednak tak jak w przypadku każdego preparatu leczniczego, tak i tutaj należy zachować ostrożność.

Olejek kamforowy w ciąży i podczas karmienia piersią może być wykorzystywany wyłącznie po uprzedniej konsultacji z lekarzem ginekologiem. Pozornie niewielka dawka, może bowiem mieć negatywny wpływ na zdrowie płodu i niemowlęcia.

Olejek kamforowy dla dzieci może być stosowany wyłącznie powyżej szóstego roku życia. Bardzo łatwo bowiem o przedawkowanie, które może doprowadzić nawet do zgonu.

aromaterapia Nabea

Olejek kamforowy na ucho – jak stosować?

Kamfora (poza inhalacjami) jest preparatem do stosowania zewnętrznego. Olejek kamforowy do picia może wywołać szereg niekorzystnych powikłań, w tym nawet śmierć. Jednorazowe zażycie zaledwie dwóch gramów tej substancji  powoduje zatrucie, a czterech gramów – zgon.

Prawidłowo stosowany preparat należy wetrzeć w bolące miejsce i odczekać chwilę, aby uaktywniły się rozgrzewające i przeciwbólowe właściwości. Podobnie jest z olejkiem kamforowym na ból uchanie należy go wlewać do przewodu słuchowego, lecz wetrzeć lub obłożyć wacikiem miejsce dotknięte stanem zapalnym.

W przypadku zabiegów kosmetycznych należy kilka kropel olejku kamforowego delikatnie wmasować w skórę lub cebulki włosów. Warto jednak nakładać go przed snem, aby rano umyć głowę, unikając tym samym wrażenia przetłuszczonej fryzury.

Można również dodawać preparat do kąpieli, co będzie miało korzystny wpływ na skórę całego ciała.

Wykonując inhalacje podczas kataru czy bólu gardła, wystarczy dodać kilka kropel olejku kamforowego do soli fizjologicznej i wdychać mgiełkę wytworzoną przez nebulizator.

chłopiec podczas inhalacji

Olejek kamforowy – cena, gdzie kupić?

Olejek kamforowy można spotkać najczęściej w opakowaniach 10 gram i 30 gram. Za mniejszą buteleczkę trzeba zwykle zapłacić ok. dwa złote, natomiast za większą – ok. pięciu złotych.

Można bez trudu kupić go w aptece, drogerii kosmetycznej, a także przez internet. Warto wybierać preparat nierozcieńczony – jego działanie będzie wówczas skuteczniejsze i szybciej zauważalne.

 

Bibliografia:

  1. Anna Kędzia, Andrzej W. Kędzia, „Działanie oleju kamforowego na bakterie beztlenowe” [w:] Borgis – Postępy Fitoterapii 3/2009.
  2. Dagmara Sztaba, „Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze biblijnych przypraw” [w:] Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Tom 65 nr. 1/2009.
  3. Agata Skalska-Sochaj, „Zapach natury w kosmetyce”, Piła, 2018.
  4. Justyna Marwicka, Kornelia Niemyska, Sara Podraza, „Terapeutyczne właściwości aromaterapii” [w:] Kosmetologia Estetyczna 6/2015/vol. 4.
  5. Wojciech Brzoznowski, „Zapalenie ucha u dzieci” [w:] Medycyna Praktyczna, 2015.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nafta kosmetyczna – właściwości, zastosowanie, opinie

Rozszerzone pory – przyczyny, metody zwalczania

Olejek pichtowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Olejek migdałowy – skład, właściwości, zastosowanie

Szare mydło – co to za kosmetyk, właściwości, zastosowanie

Dziegieć – zastosowanie, rodzaje i właściwości

Maseczka na wągry – gotowe maski i przepisy DIY

OCM – co to jest, oczyszczanie krok po kroku i efekty

Hesperydyna – wykorzystanie w lecznictwie i kosmetyce

Olej jojoba – właściwości, stosowanie, gdzie kupić

Hammam – co to za rytuał, etapy, korzyści z zabiegu

Mydło aleppo – co to jest, skład, właściwości, zastosowanie

Olejek rycynowy na brwi i rzęsy – stosowanie, efekty

Olejek lawendowy – właściwości i zastosowanie

Henna brwi – na czym polega i jak wykonać ją w domu?

Jak przedłużyć życie kosmetyków? Ekspertki z „Czytamy etykiety” mają kilka rad

Ałun – co to jest, jak używać, czy jest szkodliwy?

olejek marchewkowy, macerat z marchwi

Olejek marchewkowy – bomba witamin na twarz i włosy. Nawilża, dodaje blasku, a nawet… zastępuje opalanie

Puder mineralny – jak działa i jak nakładać?

kobieta z zamkniętymi oczami

Czy składniki zawarte w odżywkach na porost rzęs psują oczy?

Kosmetyczka wrażliwca – czyli kilka cennych propozycji jak zadbać o skórę wrażliwą zimową porą

Olej konopny – skarbnica cennych składników. Dzięki nim ma właściwości pielęgnacyjne, a nawet lecznicze

Maść cynkowa – co to jest i jak stosować?

Olejek z drzewa herbacianego – moc właściwości w małej kropelce

Najpopularniejsze

Paznokcie

Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?

Gorąca kąpiel – za i przeciw. Komu nie służy kąpiel w gorącej wodzie?

Dermatolog o wypryskach w okolicach bikini. Kiedy powinna się zapalić czerwona lampka?

Kriolipoliza – efekty, cena, przeciwwskazania, czy warto

Dlaczego włosy śmierdzą? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Skąd bierze się brzydki zapach włosów? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu. Dlaczego waga nie zawsze jest miarodajna?

Po co mężczyźnie sutki?

Spuchnięte dłonie - przyczyny

Spuchnięte dłonie, czerwone ręce. Dlaczego puchną dłonie?

Powikłania po botoksie / unsplash

Powikłania po botoksie? Zdarzają się. Dr Marta Roth wyjaśnia

Pestka awokado – 8 sposobów, jak możesz ją wykorzystać

Lipodemia — sprawdź, czym jest choroba grubych nóg, jakie ma objawy i jak się ją leczy

Lipodemia – co to jest, przyczyny, objawy i leczenie

zielone paznokcie

Zielone paznokcie – czego mogą być objawem?

Jaki rodzaj masażu wybrać?

Ochota na masaż? Sprawdź jaki rodzaj masażu wybrać

Swędzi cię głowa, masz łupież lub wiecznie tłuste włosy? W HelloNoShame o „wstydliwych” przypadłościach związanych z włosami rozmawiamy z trycholog Magdaleną Kanią

„Ćwiczmy mięśnie dna miednicy! Zmniejszymy dolegliwości nietrzymania moczu oraz poprawimy jakość naszego życia seksualnego”

Sok z ziemniaka - jego właściwości i zastosowanie

Sok z ziemniaka – jego właściwości i zastosowanie