Przejdź do treści

Olejek macadamia – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Olejek macadamia – pochodzenie, właściwości, zastosowanie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Usuwanie blizn – preparaty i dermatologiczne sposoby
Olejek złodziei – skład, przepis i zastosowanie
Dziewczyna stoi przy krze lodowej
Krioterapia – co to, na co pomaga, przeciwwskazania. Czy może zaszkodzić?
Masaż tantryczny – czym jest, przebieg, efekty, szkolenie
Zapalenie mieszków włosowych /fot. Pexels
Zapalenie mieszków włosowych – przyczyny, objawy, leczenie, zapobieganie

Olejek macadamia to olejek tłoczony na zimno z orzechów, które charakteryzują się wyjątkowymi właściwościami.  Ceniony jest za swoje działanie wygładzające, regenerujące i ujędrniające. Znajdziesz go w wielu kremach i balsamach do pielęgnacji twarzy i całego ciała. Możesz używać go także w czystej postaci, dodając kilka kropel do ulubionych kosmetyków lub aplikując bezpośrednio na skórę. Jak są właściwości oleju makadamia? Jak go stosować? Jak wykorzystać olejek makadamia do włosów, a jak do pielęgnacji twarzy?

Olejek macadamia – pochodzenie i sposób wytwarzania

Olejek macadamia pozyskiwany jest z owoców drzewa macadamia, które uprawiane jest w Australii, Afryce Południowej, Ameryce Środkowej i na Hawajach. Owoce – orzechy macadamia do złudzenia przypominają orzechy laskowe, charakteryzują się jednak bardzo dużą, wynoszącą niemal 70 proc., zawartością tłuszczu. Cechuje je także wiele właściwości odżywczych i prozdrowotnych, wskazuje się, że mogą zapobiegać chorobom cywilizacyjnym.

Olejek z orzechów macadamia pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno. Posiada lekko orzechowy zapach, wyrazisty smak i żółty kolor. Z uwagi na wysoką temperaturę dymienia, która wynosi 198 stopni Celsjusza, może być on stosowany do smażenia i gotowania. Nie traci przy tym swojego charakterystycznego aromatu. Olejek macadamia jest także niezwykle ceniony w kosmetyce.

Olej macadamia – właściwości i skład

Olejek macadamia to bogactwo witamin, składników mineralnych i kwasów. Zaliczają się do nich:

  • witaminy – A, E, z grupy B,
  • skwalen,
  • lecytyna,
  • kwasy tłuszczowe.
Kosmetyczny Adam Słodowy

Wśród kwasów tłuszczowych wymienić można:

  • kwas laurynowy – od 0,1 do 1,4 proc.,
  • kwas mirystynowy – od 0,7 do 1,5 proc.,
  • kwas palmitynowy – od 6 do 12 proc.,
  • kwas palmitooleinowy – 12 do 25 proc.,
  • kwas stearynowy – od 0,5 do 8 proc.,
  • kwas oleinowy – od 50 do 60 proc.,
  • kwas linolowy – od 1,5 do 5 proc.,
  • kwas alfa-linolenowy – od 0,5 do 1,9 proc.,
  • kwas arachidowy – od 1,5 do 5 proc.,
  • kwas eikozenowy – od 1,5 do 3,1 proc.,
  • kwas behenowy – od 0,3 do 1 proc.,
  • kwas erukowy – do 1 proc.

Olej z orzechów makadamia – zastosowanie

Olej makadamia dzięki swoim właściwościom kosmetycznym – regeneracyjnym, ujędrniającym i wygładzającym jest powszechnie stosowany w tym przemyśle. Co ważne, wykazuje on biozgodność z ludzką skórą, dzięki czemu może być używany nawet do pielęgnacji skóry wrażliwej. Nazywany jest także „znikającym olejkiem” – mimo tłustej konsystencji, bardzo szybko wchłania się w skórę, nie pozostawiając tłustej powłoki i nie zatykając porów.

Olejek macadamia na twarz

Z pewnością spotkałaś się z pozytywnymi opiniami o stosowaniu olejku makadamia na twarz. Nic w tym dziwnego, dzięki właściwościom antyoksydacyjnym skutecznie chroni on przed działaniem wolnych rodników, spowalniając tym samym proces starzenia skóry. Wygładzi zmarszczki, nawilży, nada cerze miękkości. Możesz stosować go także do demakijażu, nawet jeśli twoja skóra jest zaczerwieniona i podrażniona. To doskonały sposób na spierzchnięte usta oraz jako ochrona przed negatywnym działaniem promieni słonecznych. W takim celu stosują go m.in. mieszkanki Afryki.

Olejek macadamia do ciała

Niezwykle cenione jest również działanie oleju macadamia w walce z cellulitem i rozstępami. Wysoka zawartość tłuszczów i doskonałe nawilżenie wspiera regenerację skóry. Dodatkowo ujędrnia, uelastycznia i wygładza. Jest bezpieczny także dla kobiet w ciąży oraz matek karmiących.

Olejek macadamia do włosów

Olejek macadamia może być używany także do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Doskonale nawilży skórę głowy, co wpływa także na wygląd włosów. Możesz nakładać go również na całą ich długość. Poprawi on wygląd włosów, staną się mniej łamliwe, będą wygładzone i pełne blasku.

Olejek makadamia do włosów cieszy się dobrą opinią użytkowniczek lokówek i prostownic. Włosy stają się po jego zastosowaniu bardziej miękkie i nie puszą się.

Jak stosować olej macadamia?

Olej macadamia znajdziesz w wielu kosmetykach. Możesz także dodać kilka jego kropel do ulubionych produktów – kremów, balsamów, odżywek. Sprawdzi się także jako samodzielny produkt do pielęgnacji.

Olejek macadamia na twarz najlepiej nakładać na lekko zwilżoną skórę, doskonale sprawdzi się do tego hydrolat. Możesz nałożyć go na oczyszczoną twarz jako serum, najlepiej na całą noc. Doskonale sprawdzi się również do demakijażu i olejowania twarzy.

Jak nakładać olejek na włosy? Nanieś go równomiernie na całe włosy, pozostaw na około pół godziny i dokładnie zmyj. Możesz stosować go nawet u dzieci, ułatwia bowiem rozczesywanie.

Do pielęgnacji ciała stosuj go samodzielnie, rozprowadzając kilka jego kropel na skórze. Idealnie sprawdzi się również do masażu. Jeśli nie lubisz oleistych konsystencji, połącz olejek z balsamem do ciała.

Gdzie kupić olej z orzechów makadamia?

Olej makadamia jest ogólnie dostępny. Znajdziesz go w drogeriach, sklepach z naturalnymi kosmetykami, aptekach. Ponieważ możesz wykorzystać go zarówno do pielęgnacji, jak i w kuchni kupisz go także w sklepach ze zdrową żywnością.

kobieta włosy

Olej z orzechów macadamia – cena

Cena oleju z orzechów macadamia jest zróżnicowana. Warto sięgać po produkty ze sprawdzonego źródła. Jest to gwarancją tego, że otrzymasz naturalny, właściwie tłoczony olej. Koszt oleju to wydatek rzędu sześćdziesięciu złotych za pół litra.

 

Źródła:

  1. A. Ratz-Łyko, Masa i oleje roślinne stosowane w produktach kosmetycznych, Rynek Kosmetyczny i Chemii gospodarczej, 3/2016,
  2. M. Wroniak, J. Parzychowska, A. Rękas, Charakterystyka i porównanie wartości żywieniowej orzechów i otrzymanych z nich olejów, Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2016.

 

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Olej musztardowy – właściwości, zastosowanie, cena

Olejek busajna – właściwości, zastosowanie, opinie

Wcierki na porost włosów – jak stosować, właściwości, przepisy

Olejek oregano – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Olejek neem – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

SLS i SLES – co to jest, właściwości, szampony bez SLS

Gotu kola – pochodzenie i zastosowanie

Olejek miętowy – właściwości, jak go zrobić samemu i gdzie kupić?

Olejek różany – jak zrobić, gdzie kupić, jakie ma właściwości?

Olejek sesa na włosy – właściwości, efekty, jak go stosować?

Balsamy do ust – rodzaje, skład, jak zrobić samemu?

Olejki do włosów wysokoporowatych – które wybrać, jak używać?

Peeling do ciała – właściwości, domowy peeling do ciała

Rodzaje włosów – podział i prawidłowa pielęgnacja

Glinka zielona – właściwości. Jak zrobić maseczkę z glinki?

Olej parafinowy – zastosowanie w kosmetyce i medycynie

Włosy wysokoporowate – charakterystyka i pielęgnacja

Maseczka z płatków owsianych – właściwości, przepis, efekty

Mydło marsylskie – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Czarne mydło – właściwości, zastosowanie, gdzie kupić

Peeling cukrowy – jak zrobić go samemu i jak stosować

Maska emolientowa – kiedy i jak stosować taką pielęgnację?

Mydło do brwi – co to jest, jak go używać i gdzie kupić?

Maseczka z aloesu – właściwości, zastosowanie, przepisy

Najpopularniejsze

Gorąca kąpiel – za i przeciw. Komu nie służy kąpiel w gorącej wodzie?

Paznokcie

Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?

Dlaczego włosy śmierdzą? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Skąd bierze się brzydki zapach włosów? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

zielone paznokcie

Zielone paznokcie – czego mogą być objawem?

Kriolipoliza – efekty, cena, przeciwwskazania, czy warto

Dermatolog o wypryskach w okolicach bikini. Kiedy powinna się zapalić czerwona lampka?

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu. Dlaczego waga nie zawsze jest miarodajna?

Powikłania po botoksie / unsplash

Powikłania po botoksie? Zdarzają się. Dr Marta Roth wyjaśnia

Po co mężczyźnie sutki?

„Ćwiczmy mięśnie dna miednicy! Zmniejszymy dolegliwości nietrzymania moczu oraz poprawimy jakość naszego życia seksualnego”

Jaki rodzaj masażu wybrać?

Ochota na masaż? Sprawdź jaki rodzaj masażu wybrać

Spuchnięte dłonie - przyczyny

Spuchnięte dłonie, czerwone ręce. Dlaczego puchną dłonie?

Sok z ziemniaka - jego właściwości i zastosowanie

Sok z ziemniaka – jego właściwości i zastosowanie

Wypadają ci włosy, łamią się, są suche lub rosną tam, gdzie nie powinny? Zobacz, co włosy mówią o twoim zdrowiu

Pestka awokado – 8 sposobów, jak możesz ją wykorzystać

Kobieta z tuatuażami i kolczykami

Przekłuwanie uszu pistoletem. Nie rób sobie tego ani swojemu dziecku! Piercerka tłumaczy, dlaczego to jest zły pomysł