4 min.
Dieta na piękne włosy. Są tkanką martwą, dlatego by były w dobrej kondycji, trzeba wzmacniać je od środka

Dieta na piękne włosy Istock.com
Najnowsze
08.03.2021
Kaya Szulczewska: kobiece ciało jest uprzedmiotowione, postrzega się je jako dekorację [WIDEO]
03.03.2021
Olejek marchewkowy – bomba witamin na twarz i włosy. Nawilża, dodaje blasku, a nawet… zastępuje opalanie
27.02.2021
Pokrzywa na włosy – wykorzystaj jej właściwości i popraw kondycję swoich włosów
26.02.2021
„Łatwo się mówi, jak się jest szczupłym”? Bzdura. Dietetyczka o skinny-shamingu
25.02.2021
Skin ekspert: mamy obsesję na punkcie głębokiego oczyszczania skóry twarzy. Czego absolutnie nie robić? [WIDEO]
Co może zdziałać dla włosów odżywka? Wnikając w łuskę włosa – z pewnością wygładza i pomaga w rozczesywaniu. Ale czy odżywia? Włosy są tkanką martwą, dlatego by były w dobrej kondycji, trzeba wzmacniać je od środka. Oto dieta na piękne włosy.
Spis treści
Na piękne włosy: jagody i borówki
Według naukowców borówki zawierają najwięcej przeciwutleniaczy spośród 40 przebadanych przez nich owoców i warzyw. A dieta bogata w przeciwutleniacze doskonale wpływa na kondycję zarówno skóry, jak i włosów. Zawarta w nich witamina C pomaga w lepszym ukrwieniu skóry głowy. Borówki oraz jagody są również źródłem selenu i cynku, czyli pierwiastków dla włosów najcenniejszych. Nasza propozycja – dodawaj je razem z truskawkami do domowych koktajli.
Na piękne włosy: oliwa z oliwek
Bogata w witaminy A, E, D oraz K oliwa z oliwek odżywia włosy, chroni przed utratą wilgoci i przywraca im naturalną barierę ochronną. Sprawia, że są gładkie i lśniące. Wybieraj niefiltrowaną oliwę z pierwszego tłoczenia, która ma zielonkawożółty kolor i jest naturalnie mętna. To właśnie ona jest najlepszym źródłem cennych przeciwutleniaczy. Dodawaj ją do sałatek tuż przed jedzeniem. Wysoka temperatura i światło sprawiają, że oliwa traci cenne właściwości.
Na piękne włosy: szpinak, brokuły i brukselka
Wszystkie te zielone warzywa zawierają witaminy A i C oraz żelazo. Witaminy są potrzebne do produkcji sebum, które chroni włosy przed negatywnym oddziaływaniem czynników zewnętrznych – słońcem, wiatrem, zanieczyszczeniami. Z kolei niedobór żelaza w diecie powoduje wypadanie włosów. Pamiętaj o tym, by każdego dnia dodawać zielone warzywa np. do obiadu.
Na piękne włosy: pestki dyni i orzechy
Pestki dyni zawierają cały pakiet potrzebnych włosom kwasów tłuszczowych, cynku i biotyny. Cynk wzmacnia włosy, kwasy tłuszczowe odżywiają skórę głowy, natomiast biotyna wzmacnia mieszki włosowe. Traktuj je jako przekąskę albo dodatek do sałatek.
Na piękne włosy: jajka i marchewka
Zawierają pełnowartościowe białko oraz witaminy A, D i B. Składniki te pomagają przenosić tlen do mieszków włosowych i tym samym wpływają na wzmocnienie włosów, ich grubość i wytrzymałość. Sięgaj po nie zwłaszcza rano. My proponujemy spożywać je w postaci zdrowego i pożywnego śniadania: omleta z płatkami owsianymi lub po prostu jajek przygotowanych na twardo.
Z kolei wit. A, którą w dużej ilości znajdziemy w marchewce, pozwoli utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia włosów i skóry głowy.
Na piękne włosy: ostrygi
To dla włosów prawdziwe dobro luksusowe. Bogate w cynk, miedź, magnez, żelazo, mangan stoją na straży prawdziwie lśniących i mocnych włosów. Chronią przed ich wypadaniem, regenerują i wzmacniają.
O czym jeszcze musimy pamiętać, by mieć piękne włosy?
„Jeśli chcemy poprawić kondycję naszych włosów za pomocą produktów naturalnych, warto zastosować terapie ziołowe, najlepiej w postaci koktajli. Najprostszy koktajl na piękne włosy? Przygotuj liście skrzypu polnego, pokrzywy, korzenia łopianu, następnie zalej szklanką wrzątku i parz około 20 minut. Raz dziennie pij przygotowany wywar. Równocześnie warto pamiętać o zbilansowanej diecie.
Oto składniki, których nie może w niej zabraknąć, jeśli chcemy, by włosy były piękne, mocne i lśniące: biotyna (znajdziemy ją w orzechach, żółtkach jaj, szpinaku, pomidorach), kwas foliowy (obecny w kapuście włoskiej, pomarańczach, brukselkach, pietruszce), witamina B6 (bogate w nią są ziemniaki, produkty zbożowe, mięso z piersi indyka, kasza gryczana), witamina B12 (najwięcej znajdziemy jej w rybach – szczupaki, makrele – mięsie królika, cielęcinie, jajach)” – doradza Magda Szymczak, trycholożka z warszawskiej kliniki włosów Hair Lab.
Zobacz także

„Kobiecość to nie tylko wewnętrzna siła, chęć życia, dążenie do celu, ale i momentami łzy, które sprawiają, że jesteśmy silniejsze”. „Życie po raku” w cyklu HZ: „Kobiecość to dla mnie…”

„Makijaż jest główną przyczyną trądziku lub problemów skórnych u ponad 30 proc. moich pacjentek”. Kosmetolożka o wpływie makijażu na naszą skórę

„Kobieta już nie jest i nie musi być piękna, leżąca i pachnąca, tylko potrafi być wulgarna, nieumyta, nieogolona, potrafi bekać” – mówi Agata Loewe, założycielka Instytutu Pozytywnej Seksualności
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

07.02.2021
„Nawet bardzo wprawieni w czytaniu składów odbiorcy mogą dać się złapać”. Dziewczyny z Piggypeg o (nie)etycznej reklamie kosmetyków

17.01.2021
Siwa przed trzydziestką. „Nie zamierzam robić z siebie pajaca. Tak bym się czuła, gdybym szła na kompromisy odnośnie tego, co można robić ze swoim ciałem”

19.12.2020
Swędzi cię głowa, masz łupież lub wiecznie tłuste włosy? W HelloNoShame o „wstydliwych” przypadłościach związanych z włosami rozmawiamy z trycholog Magdaleną Kanią

17.11.2020