4 min.
Jak działa na cerę gruszka? Poznaj 5 właściwości

Jak działa na cerę gruszka? Poznaj 5 właściwości Istock.com
Najnowsze
27.02.2021
Pokrzywa na włosy – wykorzystaj jej właściwości i popraw kondycję swoich włosów
26.02.2021
„Łatwo się mówi, jak się jest szczupłym”? Bzdura. Dietetyczka o skinny-shamingu
25.02.2021
Skin ekspert: mamy obsesję na punkcie głębokiego oczyszczania skóry twarzy. Czego absolutnie nie robić? [WIDEO]
21.02.2021
Gdy eko to za mało. Parafina, silikony, alkohol – są sytuacje, w których są niezastąpione
20.02.2021
Masaż twarzy. Ćwiczenia na ujędrnienie, odmłodzenie i odprężenie
Gruszki są bogatym źródłem antyoksydantów (przeciwutleniaczy), dzięki czemu mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Od lat znane są zdrowotne właściwości gruszki, jednak ten owoc jest także bardzo przydatny w walce o piękną i zdrową skórę. Poznaj 5 najcenniejszych dla cery właściwości gruszki.
Spis treści
Dlaczego gruszka jest zdrowa?
Gruszka to owoc bogaty w składniki mineralne, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, a także bor i jod. W owocu występują kwasy owocowe (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy), węglowodany, olejki eteryczne, błonnik i pektyny. Gruszki zawierają także witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP.
Owoce gruszy są bardzo zdrowe i wbrew panującej opinii, nie są ciężkostrawne, mogą je jeść nawet osoby z wrażliwym żołądkiem. Jedzenie jednej gruszki dziennie doskonale wpływa na działanie układu trawiennego, pomaga zahamować szkody, jakie w naszym ciele wyrządza działanie wolnych rodników. Ponadto skutecznie wzmacnia działanie układu odpornościowego. W medycynie ludowej napar z gruszek stosowało się na przeziębienia, gorączkę czy przy uporczywym kaszlu, a bardzo mocny napar z suszonych gruszek zalecano w formie okładów na czoło i głowę, przy bólach głowy i migrenie. Gruszka działa zbawiennie także na skórę, a jej ekstrakt wykorzystywany jest w kosmetykach: kremach i szamponach do włosów. Poznaj 5 najcenniejszych dla cery właściwości gruszki.
Spowalnia proces starzenia
Gruszka to źródło witamin A, C, B oraz przeciwutleniaczy, które spowalniają proces starzenia. Polifenole oraz kompleks witamin ujędrniają skórę, a także chronią ją przed szkodliwym działaniem promieni UV. Gruszka także doskonale nawadnia organizm, gdyż w ponad 80 proc. składa się z wody – w 100 g owocu znajduje się 84,5 g wody. Dzięki temu można dłużej cieszyć się młodą, piękną i zdrową skórą.
Koi i nawilża skórę
Ekstrakt z owoców gruszy wykazuje działanie wygładzające – delikatnie usuwa martwe komórki, wygładzając niedoskonałości skóry oraz koi, nawilża i rewitalizuje cerę. To wszystko dzięki zawartej w gruszkach fruktozie, jej estrom, kwasom i witaminom. Kwas jabłkowy zawarty w gruszce rozjaśnia i zmiękcza skórę. Dzięki temu zmęczona i poszarzała skóra odzyska miękkość, gładkość i zdrowy kolor. Ponadto napar ze świeżych skórek gruszy można zastosować w formie okładów na trudno gojące się rany i owrzodzenia.
Oczyszcza skórę
Zawarte w gruszce kwasy owocowe oczyszczają skórę z nadmiaru sebum i zanieczyszczeń. Ważną cechą gruszki jest jej działanie moczopędne (jest źródłem potasu, który odpowiada za regulowanie gospodarki wodnej organizmu). Tak więc, jedzenie gruszek pomaga uporać się z zapaleniem dróg moczowych oraz pozbyć się opuchlizny z np. nóg czy twarzy, która pojawia się na skutek nadmiernego zatrzymywania się wody w organizmie (np. w skutek spożywania zbyt dużej ilości soli bądź produktów wysoko przetworzonych z wysokim indeksem glikemicznym, powodującym wyrzut insuliny).
Leczy trądzik i egzemy
Wyciąg z gruszki jest stosowany w kremach, maseczkach i innych kosmetykach do cery tłustej i trądzikowej. Ekstrakt z gruszki bardzo dobrze sprawdza się w leczeniu dermatoz, egzem i trądziku, dzięki obecnym w owocach gruszy pektynom. Gruszki szczególnie poleca się nastolatkom w okresie dojrzewania, z uwagi na wysoką zawartość witamin, minerałów, a także składników wzmacniających układ odpornościowy, co sprzyja walce z trądzikiem, wypryskami i infekcjami skórnymi.
Rzadko wywołuje uczulenia
Gruszki nazywa się owocami hypoalergicznymi, gdyż niezwykle rzadko powodują jakiekolwiek reakcje alergiczne. Dlatego można podawać je niemowlakom już po 6. miesiącu życia. Dorośli powinni pamiętać o jedzeniu gruszek ze skórką, ponieważ to w skórce znajduje się najwięcej witamin. Uczulenie po zjedzeniu gruszki najczęściej dotyka pacjentów z alergią na pyłki drzew, głównie brzozy. Spowodowane jest to reakcją krzyżową między pyłkami drzew i białkami pokarmowymi.
Zobacz także
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

07.02.2021
„Nawet bardzo wprawieni w czytaniu składów odbiorcy mogą dać się złapać”. Dziewczyny z Piggypeg o (nie)etycznej reklamie kosmetyków

17.01.2021
Siwa przed trzydziestką. „Nie zamierzam robić z siebie pajaca. Tak bym się czuła, gdybym szła na kompromisy odnośnie tego, co można robić ze swoim ciałem”

19.12.2020
Swędzi cię głowa, masz łupież lub wiecznie tłuste włosy? W HelloNoShame o „wstydliwych” przypadłościach związanych z włosami rozmawiamy z trycholog Magdaleną Kanią

17.11.2020