Przejdź do treści

Jak działa na cerę gruszka? Poznaj 5 właściwości

Jak działa na cerę gruszka? Poznaj 5 właściwości
Jak działa na cerę gruszka? Poznaj 5 właściwości Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Gruszki są bogatym źródłem antyoksydantów (przeciwutleniaczy), dzięki czemu mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Od lat znane są zdrowotne właściwości gruszki, jednak ten owoc jest także bardzo przydatny w walce o piękną i zdrową skórę. Poznaj 5 najcenniejszych dla cery właściwości gruszki.

 

Dlaczego gruszka jest zdrowa?

Gruszka to owoc bogaty w składniki mineralne, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, a także bor i jod. W owocu występują kwasy owocowe (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy), węglowodany, olejki eteryczne, błonnik i pektyny. Gruszki zawierają także witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP.

Owoce gruszy są bardzo zdrowe i wbrew panującej opinii, nie są ciężkostrawne, mogą je jeść nawet osoby z wrażliwym żołądkiem. Jedzenie jednej gruszki dziennie doskonale wpływa na działanie układu trawiennego, pomaga zahamować szkody, jakie w naszym ciele wyrządza działanie wolnych rodników. Ponadto skutecznie wzmacnia działanie układu odpornościowego. W medycynie ludowej napar z gruszek stosowało się na przeziębienia, gorączkę czy przy uporczywym kaszlu, a bardzo mocny napar z suszonych gruszek zalecano w formie okładów na czoło i głowę, przy bólach głowy i migrenie. Gruszka działa zbawiennie także na skórę, a jej ekstrakt wykorzystywany jest w kosmetykach: kremach i szamponach do włosów. Poznaj 5 najcenniejszych dla cery właściwości gruszki.

Spowalnia proces starzenia

Gruszka to źródło witamin A, C, B oraz przeciwutleniaczy, które spowalniają proces starzenia. Polifenole oraz kompleks witamin ujędrniają skórę, a także chronią ją przed szkodliwym działaniem promieni UV. Gruszka także doskonale nawadnia organizm, gdyż w ponad 80 proc. składa się z wody – w 100 g owocu znajduje się 84,5 g wody. Dzięki temu można dłużej cieszyć się młodą, piękną i zdrową skórą.

Koi i nawilża skórę

Ekstrakt z owoców gruszy wykazuje działanie wygładzające – delikatnie usuwa martwe komórki, wygładzając niedoskonałości skóry oraz koi, nawilża i rewitalizuje cerę. To wszystko dzięki zawartej w gruszkach fruktozie, jej estrom, kwasom i witaminom. Kwas jabłkowy zawarty w gruszce rozjaśnia i zmiękcza skórę. Dzięki temu zmęczona i poszarzała skóra odzyska miękkość, gładkość i zdrowy kolor. Ponadto napar ze świeżych skórek gruszy można zastosować w formie okładów na trudno gojące się rany i owrzodzenia.

Oczyszcza skórę

Zawarte w gruszce kwasy owocowe oczyszczają skórę z nadmiaru sebum i zanieczyszczeń. Ważną cechą gruszki jest jej działanie moczopędne (jest źródłem potasu, który odpowiada za regulowanie gospodarki wodnej organizmu). Tak więc, jedzenie gruszek pomaga uporać się z zapaleniem dróg moczowych oraz pozbyć się opuchlizny z np. nóg czy twarzy, która pojawia się na skutek nadmiernego zatrzymywania się wody w organizmie (np. w skutek spożywania zbyt dużej ilości soli bądź produktów wysoko przetworzonych z wysokim indeksem glikemicznym, powodującym  wyrzut insuliny).

Leczy trądzik i egzemy

Wyciąg z gruszki jest stosowany w kremach, maseczkach i innych kosmetykach do cery tłustej i trądzikowej. Ekstrakt z gruszki bardzo dobrze sprawdza się w leczeniu dermatoz, egzem i trądziku, dzięki obecnym w owocach gruszy pektynom. Gruszki szczególnie poleca się nastolatkom w okresie dojrzewania, z uwagi na wysoką zawartość witamin, minerałów, a także składników wzmacniających układ odpornościowy, co sprzyja walce z trądzikiem, wypryskami i infekcjami skórnymi.

Rzadko wywołuje uczulenia

Gruszki nazywa się owocami hypoalergicznymi, gdyż niezwykle rzadko powodują jakiekolwiek reakcje alergiczne. Dlatego można podawać je niemowlakom już po 6. miesiącu życia. Dorośli powinni pamiętać o jedzeniu gruszek ze skórką, ponieważ to w skórce znajduje się najwięcej witamin. Uczulenie po zjedzeniu gruszki najczęściej dotyka pacjentów z alergią na pyłki drzew, głównie brzozy. Spowodowane jest to reakcją krzyżową między pyłkami drzew i białkami pokarmowymi.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.