Przejdź do treści

Masło kakaowe – właściwości, zastosowanie, gdzie kupić?

Masło kakaowe – właściwości, zastosowanie, gdzie kupić? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Redakcja HZ testuje: arganowy krem pod oczy Nacomi
Na czym polega dwuetapowe oczyszczanie twarzy?
Lampy solne – właściwości, przeciwwskazania, szkodliwość
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Witamina C w kosmetyce – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Masło kakaowe to nie tylko baza do wyrobu czekolad. Jest to składnik, który aplikowany na skórę nawilży ją, zregeneruje, wyrówna koloryt i ochroni przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Możesz znaleźć go w wielu preparatach do pielęgnacji skóry dojrzałej, która wymaga wygładzenia i regeneracji. 

Co to jest tłuszcz kakaowy?

Masło kakaowe, zwane również olejem kakaowym, pozyskiwane jest z ziaren kakaowca. Roślina ta pierwotnie była uprawiana w Ameryce Środkowej. Tam Majowie przyrządzali z rozdrobnionych ziaren połączonych z wodą aromatyczny i smaczny napój. Kakao było tak ważne dla ówczesnej cywilizacji, że patronował mu sam bóg Ek Chuah.

Obecnie kakaowce uprawia się przede wszystkim w Afryce i Ameryce, gdzie panują odpowiednie dla rośliny: temperatura, wilgotność, nasłonecznienie i warunki glebowe.

Produkcja masła kakaowego zamyka się w kilku etapach:

  • zerwanie ziaren,
  • odseparowanie ziaren od miąższu i skorupy,
  • sześciodniowa fermentacja ziaren w wykonanych z drewna skrzyniach lub beczkach,
  • suszenie ziaren,
  • debakteryzacja i prażenie.
  • łamanie i obieranie ziaren ze skorupki,
  • mielenie połamanych ziaren,
  • tłoczenie oleju na gorąco (pory ziaren otwierają się pod wpływem działania wysokiej temperatury).

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Masło kakaowe – właściwości 

Masło kakaowe to przede wszystkim kwasy tłuszczowe nasycone (około 65 proc.) i w nieco mniejszym stopniu – kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone (około 35 proc.).

Mimo dość twardej struktury pod wpływem kontaktu z ciepłą skórą szybko się rozpuszcza, dzięki czemu łatwo można je rozprowadzać na twarzy i pozostałych partiach ciała. Ma przy tym delikatny i przyjemny zapach, który zyskują również kremy, serum, balsamy, oraz mydła z jego dodatkiem.

Masło kakaowe ma właściwości nawilżające, a przy tym jest bardzo stabilne. To sprawia, że jest chętnie wykorzystywane do produkcji kosmetyków, w tym także tych przeznaczonych do pielęgnacji skóry wrażliwej, skłonnej do podrażnień, alergicznej oraz delikatnej skóry dziecięcej.

Masło kakaowe stosowane do pielęgnacji skóry dojrzałej spłyca zmarszczki i działa liftingująco. Jest to skutek wpływu polifenoli zawartych w tłuszczu na tempo zmian degeneracyjnych skóry na poziomie komórkowym, które postępują wraz z wiekiem.

Po masło kakaowe możesz sięgnąć także, gdy chcesz zmniejszyć widoczność blizn czy rozstępów lub wyrównać koloryt skóry. 

Jest to naturalny bronzer. Nie obawiaj się jednak, że twoja skóra stanie się nagle sztucznie brązowa. Masło kakaowe tylko delikatnie ją przyciemni, sprawiając, że przestanie być niezdrowo blada.

Wysoka zawartość tokoferoli i sitosteroli korzystnie wpływa na zdolność do zwalczania wolnych rodników. Dzięki temu spowolniony zostaje proces starzenia się skóry, a ona sama zyskuje ochronę przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych takich jak wiatr, promieniowanie słoneczne czy niskie temperatury.

Warto również dodać, że masło kakaowe chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Właśnie z tego powodu znajdziesz je w preparatach promieniochronnych. Stosuj masło kakaowe do opalania, a unikniesz bolesnych oparzeń, a dodatkowo nawilżysz skórę i złagodzisz rozwijające się na niej stany zapalne.

Masło kakaowe – jak stosować?

Masło kakaowe możesz nakładać bezpośrednio na skórę. Ogrzej je wcześniej w dłoniach, by zyskało nieco mniej zwartą konsystencję, która pozwoli bez trudu rozprowadzić preparat na skórze.

Jeśli nie odpowiada ci konsystencja masła i powłoka, jaką tworzy po aplikacji, możesz stosować je jako dodatek kremu czy balsamu. Rozpuść je wcześniej w kąpieli wodnej i dopiero wówczas wymieszaj z ulubionym kosmetykiem.

Balsam kapucyński - dawne panaceum. Poznaj jego skład i działanie

Masło kakaowe – gdzie kupić

Dostęp do tego produktu nie jest trudny. Niestety wiele maseł kakaowych jest rafinowanych, co oznacza, że ma mniej cennych właściwości niż naturalne masło tłuszczowe

Gdzie można kupić masło kakaowe, które jest nierafinowane? Skieruj się do sklepów z produktami ekologicznymi lub zdrową żywnością. Nie muszą być to punkty stacjonarne. Możesz zrealizować zakupy online. Zwróć jednak uwagę, jakiego typu produkty oferuje wybrany dostawca.

 


Źródła:

  1. P. Ławrowski, (Nie)zastąpiony tłuszcz kakaowy, Cukiernictwo i Piekarstwo, 2017/6, s. 54–57.
  2. M. Żynda, W  świecie maseł, Świat Przemysłu Kosmetycznego, 2011/1, s. 34–35.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Humektant – właściwości, rodzaje, zastosowanie

Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania

Masło do ciała – shea, kakaowe, arganowe. Jakie wybrać?

Oliwa z oliwek na włosy – właściwości i zastosowanie

Hydrolat oczarowy – co to jest? Jak go stosować? Działanie

Olejek z dzikiej róży do twarzy i ciała – właściwości, efekty

Olej z ogórecznika lekarskiego – właściwości, zastosowanie

Oleje do twarzy – jaki wybrać, aby pomóc swojej cerze?

Olej z pestek moreli – suplement diety i wsparcie dla skóry

Hydrolat lawendowy do twarzy i włosów – właściwości

Bakuchiol – roślinny retinol, który pokocha twoja skóra

Woda brzozowa na włosy – efekty i zastosowanie

Jakie maseczki do włosów wybrać? Domowe przepisy

Olej makadamia – zastosowanie w kosmetyce

Siemię lniane na włosy – właściwości i zastosowanie

Kosmetyki na zimę / pexels

5 zimowych kosmetyków na każdą kieszeń

Woda lawendowa na trądzik – właściwości, zastosowanie, jak zrobić i gdzie kupić

Olej z dziurawca – właściwości i zastosowanie. Jak przygotować olej świętojański?

Właściwości i zastosowanie olejku geraniowego w codziennej pielęgnacji

Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie

Olejek majerankowy – właściwości i zastosowanie w kuchni i pielęgnacji

Właściwości i zastosowanie oleju z awokado

Mukopolisacharydy – działanie i zastosowanie w kosmetyce i diecie

Właściwości i zastosowanie olejku z pestek malin

Najpopularniejsze

Magda i Sylwia - bohaterki sesji „Stomia to symbol zwycięstwa”

„Ze stomią można normalne żyć i wyglądać fajnie”. Poznajcie historie Magdy i Sylwii

Paznokcie

Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?

Gorąca kąpiel – za i przeciw. Komu nie służy kąpiel w gorącej wodzie?

Dlaczego włosy śmierdzą? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Skąd bierze się brzydki zapach włosów? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Kriolipoliza – efekty, cena, przeciwwskazania, czy warto

Gencjana - na ospę, na włosy, na afty. Jakie są zalety i wady gencjany?

Gencjana – na ospę, na włosy, na afty. Jakie są zalety i wady gencjany?

Pestka awokado – 8 sposobów, jak możesz ją wykorzystać

Spuchnięte dłonie - przyczyny

Spuchnięte dłonie, czerwone ręce. Dlaczego puchną dłonie?

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu. Dlaczego waga nie zawsze jest miarodajna?

Jaki rodzaj masażu wybrać?

Masaż – rodzaje, wskazania i przeciwwskazania. Jak zrobić masaż?

Sauna – zalety. Co daje sauna, na co pomaga? Działanie sauny

Powikłania po botoksie / unsplash

Powikłania po botoksie? Zdarzają się. Dr Marta Roth wyjaśnia

Sok z ziemniaka - jego właściwości i zastosowanie

Sok z ziemniaka – jego właściwości i zastosowanie

Swędzi cię głowa, masz łupież lub wiecznie tłuste włosy? W HelloNoShame o „wstydliwych” przypadłościach związanych z włosami rozmawiamy z trycholog Magdaleną Kanią

Po co mężczyźnie sutki?

Kobieta z tuatuażami i kolczykami

Przekłuwanie uszu pistoletem. Nie rób sobie tego ani swojemu dziecku! Piercerka tłumaczy, dlaczego to jest zły pomysł

×