Przejdź do treści

Olej makadamia – zastosowanie w kosmetyce

Olej makadamia i orzechy
Olej makadamia – zastosowanie w kosmetyce Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Wróciłaś z urlopu, a na twojej skórze pojawiło się więcej znamion i piegów? Sprawdź, czy nie są groźne
Nie wiesz, ile kremu z filtrem powinnaś nałożyć, by twoja skóra była bezpieczna? Poznaj „KremówKę Janiny”, czyli kalkulator kremów UV
8 kosmetyków za mniej niż 30 zł. Idealne na wakacje
Nosisz latem lekkie klapki i sandałki? Fizjoterapeuta ostrzega
„Każde ciało zasługuje na plażę”. Hiszpański rząd promuje ciałopozytywność w letniej kampanii

Oleje roślinne cieszą się dużą popularnością wśród surowców kosmetycznych, jak i konsumentów. Ich naturalność i działanie biologiczne na skórę i włosy sprawiają, że oleje zawojowały rynek kosmetyków. Jedynym z nich jest olej makadamia. Jak go stosować? Do jakiej cery jest polecany? Jaka jest cena oleju makadamia?

Jakie właściwości ma olej z orzechów makadamia?

Olej makadamia (zapisywany też jako „olej macadamia”) to olej roślinny nienasycony, który naturalnie występuje w Australii. W skład oleju makadamia wchodzą liczne substancje o właściwościach pielęgnacyjnych i służących zdrowiu. Należą do nich: kwas laurynowy (0,1-1,4 proc.), kwas mirystynowy (0,7-1,5 proc., kwas palmitynowy (6-12 proc.), kwas palmitooleinowy (12-25 proc.), kwas stearynowy (0,5-8 proc.), kwas oleinowy (50-67 proc.), kwas linolowy (1,5-5 proc.), kwas alfa-linolenowy (0,5-1,9 proc.), kwas arachidowy (1,5-5 proc.), kwas eikozenowy (1,5-3,1 proc.), kwas behenowy (0,3-1 proc.), kwas erukowy (do 1 proc.).

Działanie oleju makadamia

Olej makadamia jest chętnie wykorzystywany przez producentów kosmetyków. Dodaje się go do emulsji kosmetycznych, preparatów do mycia ciała, i pielęgnacji – twarzy i włosów. Swoje właściwości pielęgnacyjne zawdzięcza niezbędnym nienasyconym kwasom tłuszczowym (NNKT). Oleje zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe tworzą na skórze hydrofobowy (tzn. odpychający wodę) film, który natłuszcza, wygładza i zmiękcza skórę. Ponadto olej makadamia zwiększa nawilżenie skóry, zapobiegając zjawisku TEWL (transepidermalna utrata wody), czyli przeznaskórkowej utracie wody. Przeznaskórkowa utrata wody to utrata wody z naskórka przez odparowanie. Jest to naturalny, fizjologiczny proces. Jednak przy odparowaniu ilości wody większej niż wskazuje norma (ponad 300 ml wody na dobę) dochodzi do nadmiernego wysuszenia skóry i wiotkości. Olej makadamia to jeden z olejów który reguluje TEWL, dlatego mówi się o nim, że wykazuje działanie pośrednio nawilżające.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zastosowanie olej z orzechów makadamia w kosmetyce

Olej makadamia do twarzy

Olej makadamia polecany jest do cery suchej, wiotkiej, dojrzałej. Przeciwdziała wysuszeniu skóry i utracie sprężystości, niweluje drobne zmarszczki. Olej z orzeszków macadamia jest dobrze tolerowany przez skórę wrażliwą i skłonną do podrażnień – łagodzi zaczerwienienia i koi skórę. Nie powinno się go używać do cery tłustej i mieszanej, ponieważ olej makadamia jako olej nieschnący ma działanie komedogenne, czyli zatykające pory. Oleju makadamia nie powinno nakładać się bezpośrednio na skórę. Jeśli chcesz wprowadzić olej makadamia do pielęgnacji skóry, sięgnij po kosmetyki, które zawierają ten składnik lub dodawaj odrobinę oleju do kremów i balsamów.

Olej makadamia do włosów

Olej makadamia może być też stosowany do włosów. Dzięki niemu włosy są elastyczne, mniej łamliwe i odbudowane. Szczególnie sprawdzi się u osób, które często używają zabiegów osłabiających i wysuszających włosy, na przykład rozjaśnianie albo używanie prostownicy. Olej makadamia można stosować do olejowania włosów, robić z niego maski i odżywki albo sięgać po gotowe produkty z drogerii.

Olej makadamia a ciąża

Olej makadamia jest bezpieczny dla organizmu, nie uczula i nie wywołuje alergii. Szczególnie polecany jest kobietom w ciąży, ponieważ zapobiega powstawaniu rozstępom i pomaga zwalczyć już te istniejące. Olej makadamia zapobiega też powstawaniu cellulitu. Jeśli chcesz stosować olej makadamia jako kosmetyk na rozstępy czy cellulit, użyj go jako olejku do masażu. Oleju z orzechów makadamia może być stosowany nawet u dzieci i niemowląt, np. jako środek łagodzący niewielkie poparzenia słoneczne czy drobne rany.

Olej makadamia w kuchni

Olej makadamia znajduje głównie zastosowanie w kosmetologii, ale warto pamiętać, że jest to olej jadalny. Najlepiej spożywać go na zimno, na przykład jako dodatek do sałatek i sosów. Ponieważ olej makadamia cechuje się wysokim punktem dymienia można go stosować do krótkotrwałego podsmażenia czy gotowania.

Opinie na temat oleju makadamia

Osoby, które używały olejku makadamia, uważają go za skuteczny kosmetyk zapobiegający rozstępom. Przede wszystkim zadowolone z jego stosowania są posiadaczki suchej skóry, ponieważ na przetłuszczającej się olejek powoduje powstawanie zaskórników i wyprysków. Ze względu na ciężką, oleistą konsystencję olejek makadamia może być też stosowany do demakijażu.

Ile kosztuje olej z orzechów makadamia?

Olej makadamia można kupić w aptekach, drogeriach internetowych i sklepach ze zdrową żywnością. Pakowany jest w szklane, niewielkie buteleczki. Olej makadamia możesz znaleźć w składzie kosmetyków także pod nazwą Macadamia Integrifolia Seed Oil. Jest to nazwa stosowana przez Międzynarodowe Nazewnictwo Składników Kosmetycznych. Cena olejku makadamia różni się w zależności od producenta, ale olej makadamia jest tanim olejem roślinnym w porównaniu z innymi olejami. Cena za 100 ml oleju makadamia zaczyna się od 10 zł, a kończy na około 45 zł. Olej makadamia przechowuj w zacienionych i chłodnym miejscu.

Źródła:

Kłopotek, K., Ocieczek, A., & Palka, A., Wpływ temperatury przechowywania na wybrane parametry jakości olejów orzechów, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 2017

Ratz-Łyko, A., Masła i oleje roślinne stosowane w produktach kosmetycznych, Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej, 2016/06/01.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Odparzenia pod piersiami. Maść, krem – co stosować, kiedy boli, swędzi i piecze?

Olejek cytrynowy – powstawanie, właściwości, zastosowanie

Ampułki do twarzy – właściwości i zastosowanie. Czym różnią się ampułki i serum do twarzy?

Stymulatory tkankowe – efekty i wskazania do zabiegu medycyny estetycznej

Kosmetyki dla nastolatków – co jest niezbędne a co przereklamowane??

Serum z niacynamidem – jak je stosować? Z czym łączyć niacynamid?

Pianka do mycia twarzy – jaki kosmetyk dla nastolatków?

Skarpetki złuszczające – czy są skuteczne i przede wszystkim bezpieczne?

Przeciwutleniacze – zadanie i znaczenie w pielęgnacji każdego rodzaju skóry

Arbutyna – działanie i zastosowanie w kosmetykach. Czy skutecznie zastąpi inne rozjaśniacze?

Naturalna farba do włosów – czym się różni od tej z amoniakiem i konserwantami?

Cera wrażliwa – jak ją rozpoznać i pielęgnować? Makijaż dla cery wrażliwej i bezpieczne zabiegi

Presoterapia – jak działa masaż pneumatyczny i komu może pomóc taka terapia?

Melasma. Jak pozbyć się ciemnych plam na skórze?

Jak się opalić szybko i bezpiecznie? Przygotowanie skóry do opalania

Mezoterapia skóry głowy – wskazania i efekty. Leczy czy pielęgnuje?

Skóra gotowa na lato. Krem z filtrem to za mało! /fot.Pexels

Skóra gotowa na lato. Krem z filtrem to za mało!

Trehaloza w kosmetykach i lekach. Co to jest? Jak działa?

Urlop? Tak, ale nie od pielęgnacji włosów!

Manicure kombinowany – jak malować „pod skórki”? Praktyczne rady

Witamina E na twarz – jak działa witamina młodości i jak poznać, że mamy jej za mało?

Picie drożdży – efekty, zalecenia i przeciwwskazania. Jak zrobić zdrowy napój z drożdży?

Retinol na twarz – właściwości, efekty, zasady aplikacji. Czy bakuchiol może uczulać?

Oczar wirginijski – właściwości i zastosowanie złota Indian. Na co hydrolat z oczaru a na co stosować maść?

Najpopularniejsze

Paznokcie

Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?

Kriolipoliza – efekty, cena, przeciwwskazania, czy warto

Gorąca kąpiel – za i przeciw. Komu nie służy kąpiel w gorącej wodzie?

Powikłania po botoksie / unsplash

Powikłania po botoksie? Zdarzają się. Dr Marta Roth wyjaśnia

Anna Lewandowska i jej metamorfoza. Lekarz medycyny estetycznej ocenia, co trenerka zmieniła w swoim wyglądzie

Dlaczego włosy śmierdzą? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Skąd bierze się brzydki zapach włosów? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Kobieta z tuatuażami i kolczykami

Przekłuwanie uszu pistoletem. Nie rób sobie tego ani swojemu dziecku! Piercerka tłumaczy, dlaczego to jest zły pomysł

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu. Dlaczego waga nie zawsze jest miarodajna?

Po co mężczyźnie sutki?

Pestka awokado – 8 sposobów, jak możesz ją wykorzystać

Jaki rodzaj masażu wybrać?

Masaż – rodzaje, wskazania i przeciwwskazania. Jak zrobić masaż?

Gencjana - na ospę, na włosy, na afty. Jakie są zalety i wady gencjany?

Gencjana – na ospę, na włosy, na afty. Jakie są zalety i wady gencjany?

Lipodemia — sprawdź, czym jest choroba grubych nóg, jakie ma objawy i jak się ją leczy

Lipodemia – co to jest, przyczyny, objawy i leczenie

„Ćwiczmy mięśnie dna miednicy! Zmniejszymy dolegliwości nietrzymania moczu oraz poprawimy jakość naszego życia seksualnego”

Wypadają ci włosy, łamią się, są suche lub rosną tam, gdzie nie powinny? Zobacz, co włosy mówią o twoim zdrowiu

„Czy zaklejanie znamion plastrem lub punktowe stosowanie kremów z filtrem UV jest rozsądne?” – pytają lekarki prowadzące bloga Dermatolook

×