Przejdź do treści

Olej rycynowy na włosy – jakie efekty daje, jak go stosować?

Olej rycynowy na włosy – jakie efekty daje, jak go stosować? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Woda ryżowa – właściwości, zastosowanie, efekty
Jest pięknie pod czapką. Podręcznik zimowej pielęgnacji włosów
Puszące się włosy – przyczyny, stylizacje, jak sobie z nimi poradzić?
Olej z dziurawca – właściwości i zastosowanie. Jak przygotować olej świętojański?
Właściwości i zastosowanie olejku geraniowego w codziennej pielęgnacji

Olej rycynowy to naturalny składnik wykorzystywany od lat w medycynie ludowej i kosmetyce. Ma wszechstronne zastosowanie – można go stosować na twarz, dłonie i paznokcie, stopy i włosy. Największą popularnością cieszy się zastosowanie olejku rycynowego na porost włosów, rzęs i brwi. Jak stosować olej rycynowy na włosy? Jakie efekty przynosi stosowanie oleju rycynowego? Jak powinno wyglądać olejowanie olejem rycynowym?

Olej rycynowy – czym się charakteryzuje i jak go stosować?

Olej rycynowy jest wytwarzany z nasion rącznika pospolitego. Jego charakterystyczną cechą jest duża gęstość, która sprawia, że olej trudno się aplikuje. Ciekawostką jest fakt, że sama rycyna jest bardzo trującym białkiem. Tylko dzięki obróbce termicznej oleju (olej rycynowy tłoczony jest na zimno) jest pozbawiony toksycznej rycyny. Mimo to istnieją przeciwwskazania do stosowania oleju rycynowego. Nie zaleca się stosowania oleju rycynowego w ciąży i podczas karmienia piersią. Ponadto, jak każda substancja, olej rycynowy może uczulać, dlatego przed pierwszym zastosowaniem należy nałożyć niewielką ilość oleju na skórę przedramienia i obserwować, czy nie wystąpiły reakcje alergiczne.

Olejek rycynowy do włosów – jak stosować?

Olejek rycynowy można stosować zarówno bezpośrednio na same włosy, jak i na skórę głowy. W zależności od sposobu zastosowania można oczekiwać różnych efektów. Bez względu jednak na planowane efekty należy uwzględnić, że olej rycynowy jest bardzo gęsty, więc aplikacja tego specyfiku nie będzie prosta. Najlepiej wymieszać go z innym olejem roślinnym, np. migdałowym, słonecznikowym czy arganowym. Olejek rycynowy zawsze można też stosować jako dodatek do innych kosmetyków aplikowanych na włosy: masek, szamponów i odżywek.

Olej rycynowy na porost włosów

Jeśli Twoim celem jest zwiększenie porostu włosów, olej rycynowy (lub mieszankę z innym olejem) należy aplikować bezpośrednio na skórę głowy. Nakładaj olej opuszkami palców, delikatnie masując skórę między włosami. Masaż usprawni krążenie i spowoduje, że olejek będzie się lepiej wchłaniał. Olej (1-2 łyżki stołowe oleistej mieszanki) należy zostawić na skórze głowy przez 30 minut. Maksymalnie możesz go zostawić na 2-3 godziny. Olej rycynowy trzeba spłukać silnym szamponem, najlepiej zawierającym SLS. Szampony bez tego składnika będą mieć problem z oczyszczeniem skóry z dużej ilości tak tłustej substancji. Dobrym pomysłem jest też zastosowanie olejku rycynowego na zakola. Olej rycynowy pobudza cebulki włosów do wzrostu, co może być ratunkiem przy powstających zakolach.

Olejowanie włosów olejkiem rycynowym

Olejek rycynowy można nakładać na całą długość włosów. Jak olejować włosy olejem rycynowym? W tym przypadku także należy użyć mieszanki oleju rycynowego z innym olejem. Olejowanie włosów olejem rycynowym należy przeprowadzać na mokrych, ewentualnie wilgotnych, włosach. W zależności od długości włosów można podwoić ilość mieszanki. Należy ją wetrzeć na całej długości włosów, omijając końcówki. Końcówki włosów są najbardziej narażone na przesuszenie i aplikowany na nie olej może je przesuszyć. Podobnie jak w przypadku nakładania oleju na skalp mieszankę należy zostawić na pół godziny lub dwie/trzy godziny.

Olejowanie olejem rycynowym można stosować raz lub dwa razy w tygodniu. Efekt olejowania wzmacnia ciepło, dlatego jeśli zależy ci na mocniejszym oddziaływaniu oleju na włosy, po aplikacji kosmetyku owiń włosy ręcznikiem.

Olejek rycynowy – efekty stosowania na włosy

Do najważniejszych efektów działania oleju rycynowego na włosy należy zaliczyć:

  • wzrost włosów (na początku kuracji może się to objawiać tzw. baby hair),
  • zmniejszenie liczby wypadających włosów,
  • zmniejszenie wydzielania sebum – włosy mniej się przetłuszczają i rzadziej wymagają mycia,
  • łagodzenie stanów zapalnych skóry głowy,
  • włosy są mocniejsze i bardziej sprężyste,
  • włosy są lśniące, nabierają zdrowego połysku,
  • włosy są łatwiejsze w rozczesywaniu i lepiej się układają.

Musisz pamiętać o tym, że olejek rycynowy przyciemnia włosy (z tego powodu stosowany jest na brwi i na rzęsy). Dlatego nie sięgaj po ten preparat, jeśli zależy ci na jasnym kolorze włosów.

Opinie o stosowaniu olejku rycynowego na włosy

Zdaniem osób, które stosują olejowanie olejem rycynowym jest on dobry na włosy niskoporowate i średnioporowate. Stosowanie tego specyfiku na włosy wysokoporowate (czyli z mocno rozchyloną łuską włosa) niestety może przynieść efekt odwrotny do zamierzonego – włosy będą przesuszone i bardziej puszące się niż były przed zabiegiem. Używanie oleju rycynowego na włosy wymaga dużej cierpliwości i długiego czasu na oczekiwane efekty. Stosując olej rycynowy trzeba uważać, by nie przedostał się do oczu, ponieważ jest to bardzo nieprzyjemne.

Olejek rycynowy na brwi

Olejek rycynowy przyspiesza wzrost włosa nie tylko na głowie, ale też brwiach. Używanie olejku rycynowego na brwi sprawia, że stają się wyraźniej zarysowane, grubsze i ciemniejsze. Olejek rycynowy na brwi nakłada się podobnie jak na rzęsy, czyli za pomocą używanej szczoteczki do rzęs lub patyczka kosmetycznego. Olejek rycynowy na brwiach należy trzymać całą noc. Rano wystarczy zmyć pozostałości olejku wacikiem z ciepłą wodą.

Gdzie kupić olej rycynowy?

Olej rycynowy jest łatwo dostępny. Dostaniesz go w wielu drogeriach, a także aptekach. Olej rycynowy jest bardzo tani – cena olejku rycynowego w aptece to 5-10 zł za buteleczkę 50 ml olejku rycynowego. Pamiętaj, że w zagranicznych drogeriach lub w składzie innych kosmetyków olej rycynowy może występować pod nazwą „Castor Oil” lub „Ricinus Communis Seed Oil”.

Łuszczyca / istock

Na co zwrócić uwagę, kupując olej rycynowy?

Kupując olej rycynowy, zwracaj uwagę, czy na opakowaniu jest nazwa „olej rycynowy” czy „olejek rycynowy”. Lepszy jest olej rycynowy, ponieważ w preparatach pod nazwą „olejek” może kryć się mieszanina różnych olejów roślinnych, gdzie olej rycynowy jest tylko jednym z nich. Oleje takie jak rycynowy najlepiej kupować w buteleczkach z ciemnego szkła, ponieważ ograniczają one przepuszczanie promieni słonecznych, dzięki czemu olej dłużej zachowuje swoje właściwości.

 

Źródła:

  1. Final report on the safety assessment of Ricinus Communis (Castor) Seed Oil. Int J Toxicol, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18080873/

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Świece sojowe – jak zrobić, z czego są wykonane, dlaczego warto korzystać?

Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie

Olejek majerankowy – właściwości i zastosowanie w kuchni i pielęgnacji

Właściwości i zastosowanie oleju z awokado

Ceramidy – funkcje, źródła i zastosowanie

Właściwości i zastosowanie olejku z pestek malin

Olejek z rokitnika – właściwości i zastosowanie

Szamponetka – jak farbować nią włosy i czy jest szkodliwa

8 powodów przetłuszczania się włosów

Mika – co to jest, właściwości, zastosowanie w kosmetyce

Mydło dziegciowe – czym jest, właściwości, stosowanie

Kosmetyki dla dzieci – rodzaje, substancje i skład

Lanolina w produktach kosmetycznych – działanie i zastosowanie

Brylantyna – jak używać? Rodzaje, zastosowanie, efekty

Żel z aloesu – właściwości, zastosowanie, przepis

Maseczka z jajka na włosy – efekty i domowe przepisy

Kosmetyki mineralne – skład, cechy, sposób aplikacji

Nabłyszczacz do włosów – rodzaje i efekty zastosowania

Jak starzeją się włosy? /fot. iStock

Jak starzeją się włosy?

Olejek laurowy – działanie, właściwości, skutki uboczne

Maseczka peel off – charakterystyka, domowe przepisy

Maseczka z sody – właściwości i sprawdzone przepisy

Metoda kanapkowa – na czym polega, zalety, cena

Olej żywokostowy z gojnikiem – właściwości, zastosowanie

Najpopularniejsze

Gorąca kąpiel – za i przeciw. Komu nie służy kąpiel w gorącej wodzie?

Paznokcie

Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?

Dlaczego włosy śmierdzą? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Skąd bierze się brzydki zapach włosów? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Pestka awokado – 8 sposobów, jak możesz ją wykorzystać

Kriolipoliza – efekty, cena, przeciwwskazania, czy warto

Gencjana - na ospę, na włosy, na afty. Jakie są zalety i wady gencjany?

Gencjana – na ospę, na włosy, na afty. Jakie są zalety i wady gencjany?

Spuchnięte dłonie - przyczyny

Spuchnięte dłonie, czerwone ręce. Dlaczego puchną dłonie?

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu. Dlaczego waga nie zawsze jest miarodajna?

Powikłania po botoksie / unsplash

Powikłania po botoksie? Zdarzają się. Dr Marta Roth wyjaśnia

Sok z ziemniaka - jego właściwości i zastosowanie

Sok z ziemniaka – jego właściwości i zastosowanie

zielone paznokcie

Zielone paznokcie – czego mogą być objawem?

Jaki rodzaj masażu wybrać?

Ochota na masaż? Sprawdź jaki rodzaj masażu wybrać

Swędzi cię głowa, masz łupież lub wiecznie tłuste włosy? W HelloNoShame o „wstydliwych” przypadłościach związanych z włosami rozmawiamy z trycholog Magdaleną Kanią

„Ćwiczmy mięśnie dna miednicy! Zmniejszymy dolegliwości nietrzymania moczu oraz poprawimy jakość naszego życia seksualnego”

Dermatolog o wypryskach w okolicach bikini. Kiedy powinna się zapalić czerwona lampka?

Sauna – zalety. Co daje sauna, na co pomaga? Działanie sauny