Przejdź do treści

Olej tamanu – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Olej tamanu – właściwości i zastosowanie w kosmetyce Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Usuwanie blizn – preparaty i dermatologiczne sposoby
Olejek złodziei – skład, przepis i zastosowanie
Olejek macadamia – pochodzenie, właściwości, zastosowanie
Dziewczyna stoi przy krze lodowej
Krioterapia – co to, na co pomaga, przeciwwskazania. Czy może zaszkodzić?
Masaż tantryczny – czym jest, przebieg, efekty, szkolenie

Olejek tamanu to naturalny preparat leczniczo-pielęgnacyjny o wszechstronnym działaniu. Do niedawna znany jedynie w regionie swojego pochodzenia, egzotycznej Polinezji, dziś coraz bardziej dostępny i popularny w innych regionach świata. Jakie właściwości ma olejek tamanu? Jak i kiedy go używać? Czy olej tanamu na twarz to dobry środek na trądzik?

Co warto wiedzieć o oleju tamanu?

Olej tamanu pozyskiwany jest na zimno z orzechów drzewa tamanu (calophyllum inophyllum). Drzewo występuje także pod nazwami: „Alexandrian Laurel” (wawrzyn aleksandryjski), „Pannay Tree” czy „Sweet Scented Calophyllum”, a to i tak tylko niektóre z nich. Drzewa te występują w tropikalnych lasach Polinezji, gdzie pełnią ważną kulturową rolę – pachnące kwiaty są przez miejscowe kobiety wplatane we włosy, a w łupiny orzechów umieszczany jest tamtejszy przysmak, „buri sugar”. Orzechy tamanu mają bardzo wysoką zawartość oleju – aż 75 proc. Pozyskany z nich olej ma zielono-żółto barwę i nieco przypomina oliwę z oliwek, choć jest znacznie gęstszy. Jest niejadalny. Ma przyjemny, choć bardzo intensywny zapach. Komercyjne zastosowanie oleju tamanu sprowadza się do użycia w kosmetyce i medycynie, jednak wykorzystywany jest także jako paliwo.

Właściwości oleju tamanu

Olejek tamanu zawiera szereg składników wykazujących bardzo pozytywne działanie w pielęgnacji skóry. Należą do nich flawonoidy (kwas kalofillowy i kallofilloidyna), nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy i oleinowy) oraz fitosterole. Olejek tamanu charakteryzują następujące właściwości:

  • ochraniające przed działaniem promieni UV,
  • cytotoksyczne (niszczące chore nowotworowe komórki),
  • antyoksydacyjne,
  • przeciwbakteryjne i przeciwtrądzikowe,
  • przeciwwirusowe (stosowanie oleju tamanu wspomaga leczenie opryszczki),
  • łagodzące,
  • rozjaśniające (blizny i przebarwienia),
  • przyspieszające proces gojenie ran i regeneracji skóry,
  • wzmacniające barierę lipidową,
  • ochraniające skórę przed działaniem niekorzystnych czynników atmosferycznych i ich skutkami (poparzeniami i odmrożeniami),
  • redukujące rozstępy.

W regionie, z którego pochodzi olej tamanu, specyfik ten jest stosowany na łagodzenie poparzeń słonecznych i świądu po ukąszeniu owadów. Wykorzystuje się go w leczeniu chorób dermatologicznych takich jak: pokrzywka, egzema, świerzb, grzybica, dermatozy. Dużą skuteczność oleju tamanu zaobserwowano w rozjaśnianiu blizn.

ergeycauselove / Freepik

Zastosowanie olejku tamanu

Ze względu na właściwości antybakteryjne, olejek tamanu może być z powodzeniem wykorzystywany w walce ze zmianami trądzikowymi. Doskonale sprawdzi się w uzupełnieniu pielęgnacji cery tłustej, mieszanej i problematycznej. Olejek wspomaga też niwelowanie świeżo powstałych rozstępów czy rozjaśnianie blizn. Można stosować go przy podrażnieniach skóry – od oparzeń słonecznych wywołanych zbyt długą ekspozycją na słońce, po uboczne skutki stosowania peelingów czy retinoidów (podrażnienie skóry).

Jak stosować olej tamanu?

Olejek tamanu jest wydajny – mimo tłustej i gęstej konsystencji szybko i łatwo się wchłania, nie pozostawiając śladów i tłustej warstwy. Można go stosować na dwa sposoby:

  • punktowo na zmienione chorobowe miejsca,
  • jako dodatek do innych kosmetyków: maseczek, kremów lub innych olejków stosowanych do olejowania; olejek tamanu można łączyć także z kwasem hialuronowym.

Olej tamanu można używać w postaci nierozcieńczonej lub rozcieńczonej, ponieważ jego działanie jest widoczne już przy 5-20 proc. stężeniu. Stosowanie olejku tamanu na trądzik czy na blizny jest bardzo proste, wystarczy nakładać go punktowo na zmienioną chorobą skórę, tak jak maść. Jeśli celem pielęgnacji ma być działanie antyoksydacyjne, nawilżenie i rewitalizacja skóry, można wymieszać kilka kropli oleju z kremem stosowanym do codziennej pielęgnacji i w takiej postaci olejek tamanu nałożyć na twarz, szyję lub dekolt.

aromaterapia Nabea

Olej tamanu na włosy

Olej tamanu polecany jest także do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Doskonale oczyszcza włosy u nasady, nabłyszcza je i wygładza. Pomaga też w walce z egzemą, łupieżem i wszelkich stanach zapalnych. Olejowanie należy wykonać na umytych, wilgotnych (osuszonych lekko ręcznikiem) włosach. Olej tamanu należy aplikować, wmasowując go w skórę głowy, a następnie okryć głowę ręcznikiem (aby zwiększyć działanie olejku pod wpływem ciepła). Następnie po kilkunastu minutach wystarczy go spłukać z użyciem szamponu (niezawierającego SLS, SLES).

Gdzie kupić olej tamanu?

Wiedza o właściwościach oleju tamanu jest coraz większa i coraz łatwiej go dostać. Olejek tamanu można kupić w drogeriach i sklepach z naturalnymi kosmetykami. Olej tamanu jest także dostępny w aptece. Sprzedawany jest zazwyczaj w buteleczce z pipetą. Cena olejku tamanu za pojemność 50 ml waha się od 20 do 30 zł.

Kosmetyczny Adam Słodowy

Olej tamanu – przeciwwskazania

Stosowanie olejku tamanu jest przebadane i bezpieczne – także dla kobiet w ciąży. W przeciwieństwie do oleju z pestek moreli, w którym komedogenność (stopień zatykania porów) jest bardzo wysoki, olejek tamanu nie zapycha skóry. Z tego powodu może być z powodzeniem stosowany na trądzik i skórę tłustą, ponieważ nie pogorszy jej stanu. Jednak w przypadku każdej substancji, którą stosujemy po raz pierwszy, przed pierwszym zastosowaniem należy wykonać test alergiczny na niewielkim fragmencie skóry, najlepiej przedramieniu.

 

Źródła:

  1. Dweck A. C., Meadows T., Tamanu (Calophyllum inophyllum) – the African, Asian, Polynesian and Pacific Panacea, International Journal of Cosmetic Science, 2002/24.
  2. Léguillier T, Lecsö-Bornet M, Lémus C, Rousseau-Ralliard D, Lebouvier N, Hnawia E., The Wound Healing and Antibacterial Activity of Five Ethnomedical Calophyllum inophyllum Oils: An Alternative Therapeutic Strategy to Treat Infected Wounds, 2015. Dostęp: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0138602 2015

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rodzaje prostownic – czym się kierować przy zakupie?

Olej musztardowy – właściwości, zastosowanie, cena

Olejek busajna – właściwości, zastosowanie, opinie

Wcierki na porost włosów – jak stosować, właściwości, przepisy

Olejek oregano – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Olejek neem – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

SLS i SLES – co to jest, właściwości, szampony bez SLS

Gotu kola – pochodzenie i zastosowanie

Olejek miętowy – właściwości, jak go zrobić samemu i gdzie kupić?

Olejek różany – jak zrobić, gdzie kupić, jakie ma właściwości?

Olejek sesa na włosy – właściwości, efekty, jak go stosować?

Tonowanie włosów – co to jest, produkty do tonowania, cena

Balsamy do ust – rodzaje, skład, jak zrobić samemu?

Olejki do włosów wysokoporowatych – które wybrać, jak używać?

Peeling do ciała – właściwości, domowy peeling do ciała

Baby hair – co to jest, sposoby na ujarzmienie

Rodzaje włosów – podział i prawidłowa pielęgnacja

Glinka zielona – właściwości. Jak zrobić maseczkę z glinki?

Olej parafinowy – zastosowanie w kosmetyce i medycynie

Włosy wysokoporowate – charakterystyka i pielęgnacja

Maseczka z płatków owsianych – właściwości, przepis, efekty

Mydło marsylskie – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Plopping, czyli ręcznikowanie włosów – co to, jak wykonać?

Czarne mydło – właściwości, zastosowanie, gdzie kupić

Najpopularniejsze

Gorąca kąpiel – za i przeciw. Komu nie służy kąpiel w gorącej wodzie?

Paznokcie

Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?

Dlaczego włosy śmierdzą? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Skąd bierze się brzydki zapach włosów? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

zielone paznokcie

Zielone paznokcie – czego mogą być objawem?

Kriolipoliza – efekty, cena, przeciwwskazania, czy warto

Dermatolog o wypryskach w okolicach bikini. Kiedy powinna się zapalić czerwona lampka?

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu. Dlaczego waga nie zawsze jest miarodajna?

Powikłania po botoksie / unsplash

Powikłania po botoksie? Zdarzają się. Dr Marta Roth wyjaśnia

Po co mężczyźnie sutki?

„Ćwiczmy mięśnie dna miednicy! Zmniejszymy dolegliwości nietrzymania moczu oraz poprawimy jakość naszego życia seksualnego”

Jaki rodzaj masażu wybrać?

Ochota na masaż? Sprawdź jaki rodzaj masażu wybrać

Spuchnięte dłonie - przyczyny

Spuchnięte dłonie, czerwone ręce. Dlaczego puchną dłonie?

Sok z ziemniaka - jego właściwości i zastosowanie

Sok z ziemniaka – jego właściwości i zastosowanie

Wypadają ci włosy, łamią się, są suche lub rosną tam, gdzie nie powinny? Zobacz, co włosy mówią o twoim zdrowiu

Pestka awokado – 8 sposobów, jak możesz ją wykorzystać

Kobieta z tuatuażami i kolczykami

Przekłuwanie uszu pistoletem. Nie rób sobie tego ani swojemu dziecku! Piercerka tłumaczy, dlaczego to jest zły pomysł