Przejdź do treści

Triclosan – działanie, bezpieczeństwo, kosmetyki

Triclosan – działanie, bezpieczeństwo, kosmetyki Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Plopping, czyli ręcznikowanie włosów – co to, jak wykonać?
Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?
Poranny trening na czczo – spalacz tłuszczu czy kiepski pomysł?
Wróciłaś z urlopu, a na twojej skórze pojawiło się więcej znamion i piegów? Sprawdź, czy nie są groźne
Nie wiesz, ile kremu z filtrem powinnaś nałożyć, by twoja skóra była bezpieczna? Poznaj „KremówKę Janiny”, czyli kalkulator kremów UV

Triclosan jest związkiem chemicznym wykorzystywanym w kosmetyce i wielu innych gałęziach przemysłu. Charakteryzuje się działaniem przeciwdrobnoustrojowym, dlatego stosuje się go często jako konserwant. W jakich kosmetykach znajdziemy triclosan? Czy wybieranie produktów z dodatkiem tej substancji jest bezpieczne dla naszego zdrowia?

Co to jest triclosan?

Triclosan (triklosan) jest syntetyczną substancją wykorzystywaną jako środek przeciwdrobnoustrojowy i konserwujący w kosmetykach, środkach chemii gospodarczej oraz w innych gałęziach przemysłu, m.in. meblarstwie, przemyśle tekstylnym i papierniczym.

Pod kątem chemicznym triclosan zaliczany jest do grupy fenoli. Ma postać białego proszku o niezbyt wyraźnym zapachu. Wykazuje słabą rozpuszczalność w wodzie, dobrze rozpuszcza się natomiast w etanolu, eterze dietylowym oraz silnych roztworach zasad. Do produktów kosmetycznych dodaje się go w stężeniu do 0,2-0,3 proc. objętości.

Stosowanie triclosanu jest obecnie dozwolone w różnych gałęziach przemysłu (w tym przemyśle kosmetycznym) na terenie krajów Unii Europejskiej. Nie dotyczy to przemysłu spożywczego, w którym obowiązuje zakaz wykorzystania tej substancji. Ilości triclosanu, jakie mogą zostać dodane do poszczególnych typów kosmetyków są regulowane prawnie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

W jakich produktach jest triclosan?

Triclosan może znajdować się w składzie produktów kosmetycznych, takich jak:

  • dezodoranty (w postaci innej niż aerozol),
  • pasty do zębów,
  • płyny do płukania jamy ustnej,
  • mydła do rąk,
  • pudry do twarzy,
  • korektory,
  • produkty do czyszczenia wykorzystywane przed zastosowaniem sztucznych paznokci.

Oprócz tego trisclosan jest stosowany przy wytwarzaniu artykułów innych niż kosmetyki, włączając w to:

  • odzież,
  • ręczniki,
  • podłogi i dywany,
  • materace,
  • zabawki,
  • gąbki do mycia naczyń,
  • deski do krojenia.

Wykorzystanie triclosanu w produktach biobójczych do higieny skóry (np. żeli dezynfekcyjnych do rąk) jest obecnie zabronione na terenie Unii Europejskiej.

Na tropie E-dodatków

Jak działa triclosan?

Działanie triclosanu opiera się na jego zdolności do hamowania rozwoju drobnoustrojów oraz (w wyższych stężeniach) do ich niszczenia. Substancja ma właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze, przeciwgrzybicze, a także przeciwwirusowe.

Triclosan w kosmetykach pełni funkcje:

  • konserwujące – chroniące produkt przez szybkim zepsuciem,
  • związane z zapobieganiem powstawania lub niwelowaniem nieprzyjemnego zapachu,
  • dezynfekcyjne – wynikające z usuwania drobnoustrojów z powierzchni skóry.

Dodatkowo wykazano, że triclosan zawarty w pastach do zębów jest efektywnym środkiem zapobiegającym zapaleniu dziąseł.

Bezpieczeństwo stosowania triclosanu

Wykorzystywanie triclosanu w kosmetyce oraz wielu innych gałęziach przemysłu rodzi obawy związane z bezpieczeństwem dla ludzi oraz wpływem na środowisko naturalne.

Kontrowersje dotyczą głównie:

  • zaburzeń regulacji gospodarki hormonalnej, które miałby powodować triclosan (związanych m.in. z poziomem estrogenów oraz z funkcjonowaniem tarczycy),
  • potencjalnego działania rakotwórczego,
  • przyczyniania się do powstawania drobnoustrojów opornych na antybiotyki.

Doniesienia o niekorzystnych efektach stosowania triclosanu w kontekście gospodarki hormonalnej i działania rakotwórczego oparte są na badaniach przeprowadzonych na zwierzętach, przy zastosowaniu dawek i drogi podaży (doustnej), które nie mają przełożenia na efekty obserwowane u ludzi. Nie ma również obecnie dowodów na to, że triclosan w sposób szczególny przyczynia się do powstawania oporności drobnoustrojów na antybiotyki (ryzyko tworzenia się szczepów opornych zwiększa stosowanie jakichkolwiek środków o działaniu biobójczym).

Obecnie obowiązujące w Polsce regulacje prawne dotyczące stosowania triclosanu w kosmetykach oparte są na szeroko zakrojonych badaniach przeanalizowanych przez instytucje unijne zajmujące się bezpieczeństwem konsumentów. Dostępne dane naukowe świadczą o tym, że poziom ekspozycji na triclosan u osób stosujących kosmetyki zawierające dozwolone jego ilości nie wiąże się z zagrożeniem dla zdrowia.

Triclosan nie jest jednak niezbędnym składnikiem kosmetyków. Przeprowadzone badania wykazały m.in., że zwykłe mydło charakteryzuje się podobną skutecznością w usuwaniu drobnoustrojów jak preparaty z dodatkiem tej substancji. Jeśli nadal mamy obawy co do bezpieczeństwa triclosanu, czytajmy etykiety i wybierajmy kosmetyki bez jego dodatku.

 

Bibliografia:

  1. European Chemicals Agency (2021) Substance Infocard.
  2. Food and Drug Administration (2019) 5 Things to Know About Triclosan.
  3. Cosmetic Ingredient Review (2010) Final Report. Triclosan.
  4. European Union: Public Health (2010) What are the main uses of triclosan?.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Koreański tint do ust – co to takiego? Rodzaje tintów

Puder transparentny – co różni go od innych pudrów do twarzy?

Kremy BB – czym są i jak je stosować? Czy azjatycki krem BB będzie lepszy?

Kremy CC – czym są? Czym się różni krem BB od CC? Dla kogo będą odpowiednie?

Do czego służy rozświetlacz w płynie? Jak prawidłowo wykonać strobing?

Stylizacja brwi – produkty, narzędzia, geometria brwi

Pomada do brwi – jak jej używać i jakich błędów nie popełniać?

Bronzer – jak i gdzie go nakładać? Jak używać bronzera?

pędzle do makijażu

Nakładasz podkład bez kremu i używasz starego tuszu do rzęs? Możesz zaszkodzić swojej cerze

Microblading

Microblading – na czym polega i jak długo się utrzymuje?

Pędzle do podkładu

Pędzle do podkładu – jakie są polecane i jak je czyścić?

Pędzel do bronzera

Pędzel do bronzera – kształt, włosie, technika wykonania makijażu

Pędzel do rozświetlacza

Pędzel do rozświetlacza – rodzaje, technika wykonywania makijażu

Pędzel do pudru

Pędzel do pudru – jaki wybrać? Rodzaje pędzli i zastosowanie

Korektor do twarzy

Korektor do twarzy – rodzaje, zastosowanie, aplikacja

Mydło do brwi – co to jest, jak go używać i gdzie kupić?

Henna rzęs – rodzaje i efekty. Jak wykonać ją w domu?

Łuk kupidyna – czym jest, jak go podkreślić i co oznacza?

Puder ryżowy – co to jest, kiedy i jak go stosować

Podkład mineralny – skład, rodzaje, jak nakładać

Alkohol w kosmetykach – kiedy sprawdzi się w pielęgnacji skóry?

Płyn micelarny – jak działa i czy trzeba go zmywać?

Powiększanie ust kwasem hialuronowym, kosmetykami. Jak to zrobić?

Sztuczne rzęsy – jak przykleić, jak myć? Czy są szkodliwe?

Najpopularniejsze

Kriolipoliza – efekty, cena, przeciwwskazania, czy warto

Gorąca kąpiel – za i przeciw. Komu nie służy kąpiel w gorącej wodzie?

Anna Lewandowska i jej metamorfoza. Lekarz medycyny estetycznej ocenia, co trenerka zmieniła w swoim wyglądzie

Powikłania po botoksie / unsplash

Powikłania po botoksie? Zdarzają się. Dr Marta Roth wyjaśnia

Dlaczego włosy śmierdzą? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Skąd bierze się brzydki zapach włosów? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Kobieta z tuatuażami i kolczykami

Przekłuwanie uszu pistoletem. Nie rób sobie tego ani swojemu dziecku! Piercerka tłumaczy, dlaczego to jest zły pomysł

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu. Dlaczego waga nie zawsze jest miarodajna?

Po co mężczyźnie sutki?

Skarpetki złuszczające – czy są skuteczne i przede wszystkim bezpieczne?

Pestka awokado – 8 sposobów, jak możesz ją wykorzystać

Jaki rodzaj masażu wybrać?

Masaż – rodzaje, wskazania i przeciwwskazania. Jak zrobić masaż?

Gencjana - na ospę, na włosy, na afty. Jakie są zalety i wady gencjany?

Gencjana – na ospę, na włosy, na afty. Jakie są zalety i wady gencjany?

Lipodemia — sprawdź, czym jest choroba grubych nóg, jakie ma objawy i jak się ją leczy

Lipodemia – co to jest, przyczyny, objawy i leczenie

Wypadają ci włosy, łamią się, są suche lub rosną tam, gdzie nie powinny? Zobacz, co włosy mówią o twoim zdrowiu

„Ćwiczmy mięśnie dna miednicy! Zmniejszymy dolegliwości nietrzymania moczu oraz poprawimy jakość naszego życia seksualnego”

„Czy zaklejanie znamion plastrem lub punktowe stosowanie kremów z filtrem UV jest rozsądne?” – pytają lekarki prowadzące bloga Dermatolook

×