Przejdź do treści

Woda termalna – skład, właściwości, zastosowanie, źródła

Woda termalna – skład, właściwości, zastosowanie, źródła Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Usuwanie blizn – preparaty i dermatologiczne sposoby
Olejek złodziei – skład, przepis i zastosowanie
Olejek macadamia – pochodzenie, właściwości, zastosowanie
Dziewczyna stoi przy krze lodowej
Krioterapia – co to, na co pomaga, przeciwwskazania. Czy może zaszkodzić?
Masaż tantryczny – czym jest, przebieg, efekty, szkolenie

Woda termalna to bogata w liczne minerały woda pochodząca z głębokich warstw ziemi.  Wykorzystywana jest jako źródło ciepła, a także do celów terapeutycznych i zdrowotnych. Ze względu na swój skład zastosowanie znalazła także w kosmetologii. Jakie są właściwości wody termalnej? Jak jej używać i skąd pochodzą wody wchodzące w skład kosmetyków?

Woda termalna – pojęcie

Pojęcie wody termalnej nie jest jednoznaczne. Za wodę termalną uważa się bowiem wody podziemne, których temperatura przekracza średnią roczną temperaturę powietrza w okolicy gdzie jest wydobywana. Wskazuje się także, że musi mieć ona zdolność do bycia nośnikiem energii. Polski ustawodawca w Prawie geologicznym i górniczym zdefiniował zaś wodę termalną jako wodę podziemną, która na wypływie z ujęcia ma temperaturę nie mniejszą niż 20 st. Celsjusza. Najbardziej powszechnym i łączącym najważniejsze cechy ujęte w tych definicjach pojęciem wody termalnej jest uznanie jej za rodzaj ciepłych wód podziemnych o temperaturze co najmniej 20 st. Celsjusza. wydobywanych ze źródeł sięgających nawet sześć tys. metrów pod ziemią.

Wody termalne, które wykorzystywane są w kosmetologii można podzielić na:

  • hipotoniczne – są to wody, które wymagają osuszenia po niecałej minucie od nałożenia. W przeciwnym wypadku wyciągną wilgoć i dojdzie tym samym do przesuszenia skóry,
  • izotoniczne – to wody, które można pozostawić na skórze do odparowania.
pielęgnacja twarzy

Skład wód termalnych

Woda termalna jest czysta mikrobiologicznie. Może ona dostarczać organizmowi minerałów i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania komórek i tkanek. Dokładny skład wody termalnej zależy od miejsca jej wydobycia. Najczęściej zawiera ona takie minerały i pierwiastki jak:

  • żelazo – dotlenia komórki i pomaga w regeneracji naskórka,
  • wapń – działa przeciwzapalnie,
  • magnez – pobudza regenerację naskórka,
  • krzem – stymuluje regenerację i wzmacnia naczynia włosowate,
  • siarka – działa antybakteryjnie i hamuje łojotok,
  • mangan – jest antyoksydantem,
  • lit – ma właściwości przeciwzapalne,
  • sód – reguluje nawilżenie skóry,
  • wodorowęglany – oczyszczają i mają właściwości ochronne skóry.

Zawarte w wodzie termalnej składniki odkładają się przede wszystkim w warstwie rogowej naskórka, a częściowo przenikają do głębszych warstw skóry. Warto zauważyć, że najlepsze działanie ma woda termalna bogata w różne składniki, jednak w niewielkich ilościach. W przeciwnym wypadku ich zbyt duże stężenie może podrażniać twoją skórę.

Właściwości wody termalnej

Jakie są właściwości wody termalnej? Sprawdzi się ona w pielęgnacji niemal każdego rodzaju skóry. Działa przeciwzapalnie i kojąco, dlatego jeśli walczysz z łuszczycą, trądzikiem lub atopowym zapaleniem skóry powinnaś po nią sięgnąć. Zmniejsza także wydzielanie sebum oraz łagodzi stany zapalne. Posiada właściwości nawilżające i zmiękczające, a dzięki zawartym antyoksydantom opóźnia procesy starzenia skóry. Możesz używać jej również po zabiegach dermatologicznych i laserowych, po poparzeniach słonecznych, a nawet u niemowląt do pielęgnacji delikatnej skóry – zwłaszcza przy widocznych pieluszkowych podrażnieniach.

Jak używać wody termalnej?

Woda termalna wykorzystywana jest na wiele sposobów. Znane są kąpiele w termach czy źródłach termalnych, ale przede wszystkim swoje zastosowanie znalazła ona w kosmetologii. Najbardziej popularną metodą używania wody termalnej jest woda w spayu. Spryskaj nią bezpośrednio twarz, pamiętając o osuszeniu lub nie – w zależności od rodzaju roztworu. Zabieg ten warto powtarzać dwa razy dziennie, podczas porannej i wieczornej pielęgnacji. Z powodzeniem możesz stosować także wodę w ciągu dnia dla odświeżenia, zwłaszcza w gorące i słoneczne dni, a także dla przedłużenia trwałości makijażu.

Woda termalna może posłużyć ci też jako kompres na spuchnięte oczy, a nawet całą twarz. Najlepiej schłodzoną uprzednio wodą nasącz obficie waciki lub gazę i nałóż na skórę. Poczekaj około 10 minut i zdejmij maseczkę. Jeśli twoja skóra jest szczególnie wrażliwa lub kilka dni po wykonaniu zabiegów dermatologicznych możesz także zastąpić wodą termalną zwykłą wodę  z kranu podczas codziennego mycia twarzy.

W drogeriach oraz aptekach dostępnych jest również wiele produktów, które w swoim składzie posiadają wodę termalną. Znajdziesz ją w kremach i balsamach, gdzie stanowią nawilżającą i łagodzącą bazę. Zwróć uwagę, aby była ona jedną z pierwszych pozycji na liście składników, co zapewni ci jej odpowiednie stężenie. Ciekawostką jest, że wodę termalną spotkasz też w pastach do zębów, szczególnie tych dedykowanych wrażliwym zębom i podrażnionym dziąsłom.

Źródła wód termalnych

Do najbardziej znanych europejskich źródeł wód termalnych zalicza się:

  • źródło Sainte Odile z regionu Avéne-les-Bains we Francji,
  • źródło Vichy, które znajduje się na terenie Owernii we Francji,
  • źródła La Roche-Posay we Francji.

W ostatnich latach wody termalne zyskują także popularność Polsce. Na szczególną uwagę zasługują m.in. wody z Iwonicza-Zdroju. Pierwsze wzmianki o tych źródłach pochodzą już z XVI wieku. Wykorzystywane są one do zabiegów SPA oraz w balneoterapii.

Avéne,  Sainte Odile

To niskozmineralizowana woda termalna, bogata w minerały – głównie krzem, a także optymalny stosunek wapnia do magnezu. Stąd wynikają jej szczególne właściwości przeciwzapalne, stymulujące regenerację i gojenia naskórka oraz wzmacnianie naczyń włosowatych.

Vichy, Owernia

Wydobywana jest ze skał magmowych z regionu nazywanego krainą wygasłych wulkanów. Woda Vichy to woda wulkaniczna, czyli szczególny rodzaj wody termalnej, która bogactwo składników czerpie ze skał wulkanicznych. Wskazuje się, że stężenie minerałów tej wody termalnej jest jedno z najwyższych spośród wód stosowanych w kosmetyce. Analizy podają także zawartość kilkunastu pierwiastków śladowych takich jak lit, żelazo, mangan, krzem. Woda ma właściwości nawilżające, regenerujące i łagodzące.

La Roche-Posay

To kombinacja soli mineralnych i oligoelementów, czyli pierwiastków śladowych. Na szczególną uwagę zasługuje selen, który jest silnym antyoksydantem – działa przeciwutleniająco, ochronnie, łagodząco. Woda termalna z tych źródeł jest wykorzystywana w leczeniu łuszczycy i egzemy, wspomaga pielęgnację skóry wrażliwej, alergicznej i podrażnionej. Sprawdzi się także jeśli borykasz się z atopowym zapaleniem skóry.

 

Źródła:

  1. A. Sapińska-Śliwa, Możliwości wykorzystania wody termalnej z Uniejowa w formułach kosmetycznych, Technika Poszukiwań Geologicznych, Geotermia, Zrównoważony Rozwój nr 2/2009.
  2. L. Skrzypczyk, J. Sokołowki, Solanki, wody lecznicze i termalne, Państwowy Instytut Geologiczny, 2010.
  3. Ustawa z dnia 9 czerwca 2011 roku, Prawo geologiczne i górnicze.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wcierki na porost włosów – jak stosować, właściwości, przepisy

Olejek neem – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

SLS i SLES – co to jest, właściwości, szampony bez SLS

Gotu kola – pochodzenie i zastosowanie

Olejek różany – jak zrobić, gdzie kupić, jakie ma właściwości?

Balsamy do ust – rodzaje, skład, jak zrobić samemu?

Peeling do ciała – właściwości, domowy peeling do ciała

Rodzaje włosów – podział i prawidłowa pielęgnacja

Glinka zielona – właściwości. Jak zrobić maseczkę z glinki?

Olej parafinowy – zastosowanie w kosmetyce i medycynie

Włosy wysokoporowate – charakterystyka i pielęgnacja

Maseczka z płatków owsianych – właściwości, przepis, efekty

Mydło marsylskie – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Czarne mydło – właściwości, zastosowanie, gdzie kupić

Peeling cukrowy – jak zrobić go samemu i jak stosować

Maska emolientowa – kiedy i jak stosować taką pielęgnację?

Mydło do brwi – co to jest, jak go używać i gdzie kupić?

Maseczka z aloesu – właściwości, zastosowanie, przepisy

Mydło cedrowe – skład, właściwości i sposób działania

Kozieradka na włosy – czy nasiona przynoszą efekty?

Nadmiar wody w organizmie – objawy i przyczyny

Cellulit wodny – przyczyny powstawania i metody zwalczania

Wcierki do włosów – rodzaje, domowe przepisy, stosowanie

Woda perfumowana – czym jest, jak powstaje, zalety i wady

Najpopularniejsze

Gorąca kąpiel – za i przeciw. Komu nie służy kąpiel w gorącej wodzie?

Paznokcie

Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?

Dlaczego włosy śmierdzą? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Skąd bierze się brzydki zapach włosów? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

zielone paznokcie

Zielone paznokcie – czego mogą być objawem?

Kriolipoliza – efekty, cena, przeciwwskazania, czy warto

Dermatolog o wypryskach w okolicach bikini. Kiedy powinna się zapalić czerwona lampka?

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu. Dlaczego waga nie zawsze jest miarodajna?

Powikłania po botoksie / unsplash

Powikłania po botoksie? Zdarzają się. Dr Marta Roth wyjaśnia

Po co mężczyźnie sutki?

„Ćwiczmy mięśnie dna miednicy! Zmniejszymy dolegliwości nietrzymania moczu oraz poprawimy jakość naszego życia seksualnego”

Jaki rodzaj masażu wybrać?

Ochota na masaż? Sprawdź jaki rodzaj masażu wybrać

Spuchnięte dłonie - przyczyny

Spuchnięte dłonie, czerwone ręce. Dlaczego puchną dłonie?

Sok z ziemniaka - jego właściwości i zastosowanie

Sok z ziemniaka – jego właściwości i zastosowanie

Wypadają ci włosy, łamią się, są suche lub rosną tam, gdzie nie powinny? Zobacz, co włosy mówią o twoim zdrowiu

Pestka awokado – 8 sposobów, jak możesz ją wykorzystać

Kobieta z tuatuażami i kolczykami

Przekłuwanie uszu pistoletem. Nie rób sobie tego ani swojemu dziecku! Piercerka tłumaczy, dlaczego to jest zły pomysł