Przejdź do treści

Kwas laktobionowy – właściwości, efekty i zastosowanie w kosmetyce

Kwas laktobionowy – właściwości, zastosowanie, efekty Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Do listy substancji aktywnych wykorzystywanych w kosmetyce dołączył w ostatnich latach kwas laktobionowy. Zaliczany do grupy polihydroksykwasów kwas laktobionowy wykazuje właściwości zbliżone do kwasów AHA, ale jest jednocześnie znacznie mniej drażniący. To dlatego po krem z kwasem laktobionowym lub zabiegi z jego wykorzystaniem z powodzeniem możesz sięgać nawet latem. Jakie właściwości ma kwas laktobionowy i jakie są efekty jego stosowania?

Kwas laktobionowy – ogólna charakterystyka 

Kwas laktobionowy to jeden z kwasów zaliczanych do grupy tzw. polihydroksykwasów, czyli organicznych kwasów karboksylowych z dwiema lub więcej grupami hydroksylowymi w cząsteczce. Jest on związkiem higroskopijnym, co oznacza, że posiada zdolność do pochłaniania pary wodnej i wody.  

Kwas laktobionowy zbudowany jest z galaktozy i kwasu glukonowego. Galaktoza to obojętny chemicznie związek, który występuje w organizmie ludzkim i wykorzystywany jest przez skórę do m.in. syntezy kolagenu. Bierze on także udział w odnowie komórkowej i wspomaga proces gojenia ran. Kwas glukonowy jest zaś związkiem, który bardzo pozytywnie wpływa na skórę – przede wszystkim przeciwdziałając jej starzeniu się. 

Kwas laktobionowy wytwarzany jest z laktozy metodami syntezy chemicznej lub elektromechanicznymi. Coraz częściej zastosowanie mają również metody biotechnologiczne.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Beauty
Nacomi Argan Oil Eye Cream, arganowy krem pod oczy, 15ml
29,00 zł
Beauty, Verdelab
Verdelab Vialise - Serum antycellulitowe, skutecznie ujędrnia i nawilża skórę, 200 ml
229,00 zł
Zdrowie intymne i seks, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z SOS PMS, 30 saszetek
139,00 zł
PROMOCJA
Good Aging, Beauty, Promocje
WIMIN Zdrowy blask, 30 kaps.
20,00 zł 59,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z Twoim mikrobiomem, 30 saszetek
139,00 zł
kobieta pielęgnująca twarz

Właściwości kwasu laktobionowego 

Kwas laktobionowy, podobnie jak inne kwasy z grupy PHA, wykazuje właściwości zbliżone do kwasów AHA, jednak jest znacznie bardziej łagodny. Jego zasadnicza właściwość to działanie eksfoliacyjne, czyli złuszczające martwy naskórek. Dodatkowo pobudza on fibroblasty do produkcji kolagenu i elastyny. Dzięki galaktozie przyspiesza proces gojenia się ran i wzmacnia czynności bariery naskórkowej. Badania potwierdzają także jego pozytywny wpływ na skórę dotkniętą łojotokowym zapaleniem, trądzikiem różowatym, grudkami i wypryskami.  

Kwas laktobionowy wykazuje ponadto właściwości nawilżające. Wiąże on bowiem wodę w naskórku i tworzy delikatną powłokę okluzyjną. Zapobiega tym samym TEWL, czyli transepidermalnej utracie wody. Nie sposób nie wspomnieć też o jego działaniu przeciwstarzeniowym. Wszystko to za sprawą właściwości antyoksydacyjnych i zdolności hamowania aktywności metaloprotenaz.  

Co warte podkreślenia, kwas laktobionowy nie jest kwasem mocno drażniącym – z powodzeniem może być zatem stosowany przez posiadaczki wrażliwej skóry. Co więcej, możesz sięgnąć po niego nawet latem.

Kwasy BHA i kwasy PHA

Zastosowanie kwasu laktobionowego 

Zabiegi z kwasami na twarz możesz bezpiecznie wykonywać jesienią i zimą, kiedy nie jest ona narażona na intensywne działanie słońca. Po peelingi chemiczne z wykorzystaniem kwasu laktobionowego możesz jednak bezpiecznie sięgać przez cały rok – nawet wiosną i latem. Co więcej, w drogeriach i aptekach znajdziesz coraz więcej kosmetyków, które w swoim składzie mają ten dobroczynny kwas. Krem, serum lub tonik z kwasem laktobionowym warto więc włączyć do swojej pielęgnacyjnej rutyny.  

Kiedy warto to zrobić? Jeśli zauważyłaś na swojej twarzy pierwsze zmarszczki, a twoja skóra jest szara i pozbawiona blasku, to dobry moment, aby zastosować kwas laktobionowy. Wskazaniem jest ponadto trądzik (w tym trądzik różowaty), pojawienie się grudek i drobnych niedoskonałości, łojotokowe zapalenie skóry i rumień. Kosmetyki i zabiegi z kwasem laktobionowym pomogą także skórze wrażliwej, suchej i odwodnionej, a nawet podrażnionej po zabiegach iniekcyjnych czy laseroterapii 

Kwas laktobionowy doskonale sprawdza się w monoterapii oraz jako uzupełnienie innych kuracji, a także w połączeniu z innymi składnikami, w tym z kwasami.  

Kwas laktobionowy na twarz – efekty 

Jakich efektów możesz się spodziewać, poddając się zabiegom z kwasem laktobionowym na twarz lub stosując go regularnie? Wymienić należy: 

  • poprawę nawilżenia skóry, 
  • uelastycznienie skóry, 
  • zredukowanie warstwy rogowej naskórka, a tym samym wyraźne wygładzenie skóry, 
  • redukcję drobnych zmarszczek, 
  • złagodzenie podrażnień, 
  • wzmocnienie ścian naczyń, 
  • wygojenie niewielkich ran, np. potrądzikowych.  

Kwas laktobionowy – przeciwwskazania  

Mimo że kwas laktobionowy może być z powodzeniem stosowany o każdej porze roku, zarówno przez posiadaczki cery wrażliwej, naczynkowej, jak i osoby borykające się z trądzikiem i innymi niedoskonałościami, istnieje grupa przeciwwskazań do jego stosowania. Wymienić należy m.in.: 

  • aktywną infekcję bakteryjną, wirusową lub grzybiczą, 
  • znamiona, 
  • nowotwory skóry, 
  • świeże blizny lub otarcia, 
  • przerwanie ciągłości naskórka, 
  • ciężką postać trądziku pospolitego, 
  • ciążę, 
  • karmienie piersią. 
Kobieta nakłada maseczkę

Pamiętaj także, że stosując kwasy w domu, warto zacząć od aplikacji np. raz w tygodniu i stopniowo zwiększać częstotliwość. Zasada ta dotyczy wszystkich kwasów, w tym niepowodującego zaczerwienienia i podrażnień kwasu laktobionowego. 

Źródła: 

  1. J. Sicińska, Kwasy azelainowy i laktobionowy w leczeniu miejscowym trądziku zwykłego, Aesthetica” nr 20/2017,
  2. M. Warowna, B. Kręcisz, A. Sobolewska-Samorek, A. Hordyjewska, Rola i działanie kwasu laktobionowego w przebiegu wybranych chorób skórnych, Kosmetologia Estetyczna 2018/6, 
  3. D. Wydro, Kwas laktobionowy i maltoboionowy – nowe składniki kosmeceutyków, Dermatologia Estetyczna vol. 11/nr 2/2009. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Olej abisyński – pochodzenie, właściwości, zastosowanie nie tylko do skóry twarzy

Propanediol w kosmetykach – co to jest? Szkodliwość, działanie w kosmetykach

Fibroblasty – ich wpływ na wygląd i kondycję skóry

Peptydy – rodzaje, cena i zastosowanie w kosmetyce i medycynie estetycznej

Alkohol cetylowy, czyli Cetearyl Alcohol w kosmetykach. Jak działa?

Węgiel aktywny – zaskakujące właściwości czarnego złota

Alkohol benzylowy w kosmetykach i lekach. Czy jest szkodliwy?

Keloid – czym jest bliznowiec i jak się go pozbyć? Kiedy konieczny jest zabieg? /fot. Adobe Stock

Keloid – czym jest bliznowiec i jak się go pozbyć? Kiedy konieczny jest zabieg?

Modelowanie ust na płasko – jakie przynosi efekty?

Tlenek azotu – jak wpływa na kondycję włosów i skóry, jak stosować argininę

Fala akustyczna – działanie w medycynie i kosmetologii. Wskazania i przeciwwskazania do zabiegu

Hydroksyapatyt wapnia – alternatywa dla kwasu hialuronowego /fot. Adobe Stock

Hydroksyapatyt wapnia – alternatywa dla kwasu hialuronowego

Nici PDO – właściwości i zastosowanie. Jakie efekty daje zabieg z użyciem nici PDO?

Trądzik neuropatyczny – przyczyny, objawy, leczenie odruchu wyciskania i rozdrapywania pryszczy

Baza pod makijaż – jaką wybrać i jak stosować? 

Glukonolakton – łagodny i wszechstronnie działający polihydroksykwas

Jaki kolagen wybrać na zmarszczki? W jakich produktach jest go najwięcej?

Hydroksyapatyt wapnia – zastosowanie w medycynie estetycznej i stomatologii

Geneo – zabieg pielęgnujący dla każdego typu skóry. Kiedy warto go wykonać?

Co to jest trójkąt śmierci? Powikłania po wyciskaniu pryszczy

Techniki masażu – jak wykonać masaż leczniczy i upiększający?

Hydrafacial – w czym tkwi sekret mikrodermabrazji wodnej?

Chlorek magnezu – jakie ma właściwości i kiedy warto go stosować? Kto nie powinien sięgać po chlorek

Blizny po ospie – jak zapobiegać, leczyć i pozbyć się szpecących blizn po ospie?

×