Przejdź do treści

Mika – co to jest, właściwości, zastosowanie w kosmetyce

Mika – co to jest, właściwości, zastosowanie w kosmetyce Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Woda ryżowa – właściwości, zastosowanie, efekty
Jest pięknie pod czapką. Podręcznik zimowej pielęgnacji włosów
Puszące się włosy – przyczyny, stylizacje, jak sobie z nimi poradzić?
Olej z dziurawca – właściwości i zastosowanie. Jak przygotować olej świętojański?
Właściwości i zastosowanie olejku geraniowego w codziennej pielęgnacji

Złoża miki można znaleźć na całym świecie, również w Polsce. Wykorzystuje się ją w wielu branżach przemysłu oraz w kosmetyce. Preparaty pielęgnacyjne zawierające w składzie ten składnik mineralny, matują skórę pokrytą nadmiarem sebum, a także wyrównują niedoskonałości. Stosowane natomiast na włosy nadają im połysk. Czy mika będzie miała właściwości matujące, czy rozświetlające zależy od stopnia rozdrobnienia minerału.

Czym jest mika i jak się ją pozyskuje?

Mika, zwana również łyszczykiem występuje w przyrodzie w postaci glinokrzemianów (magnezu, wapnia, sodu, glinu, czy magnezu) oraz krzemianów. Można ją spotkać na całym świecie w postaci połyskujących płatków lub arkuszy. W przyrodzie można znaleźć ponad 30 odmian miki. Każdy z nich tworzy płaskie sześciostronne i jednoskośne łupliwe kryształy. 

Ma kolor od białego przez kremowy po ciemnobrunatny i czarny. O odcieniu w największym stopniu decydują jony żelaza – im jest ich mniej, tym łyszczyk jest jaśniejszy. Ciemne odmiany (np. biotyt) wykorzystywane są w przemyśle jako wypełniacz farb antykorozyjnych i tworzyw termoplastycznych, do produkcji wyrobów cementowych z zawartością włókien, a nawet jako izolator w elektrotechnice i elektronice.

Jasne odmiany miki znajdują zastosowanie w kosmetyce w produkcji preparatów pielęgnacyjnych oraz kolorowych. W ich składzie łyszczyk oznaczany jest wówczas jako INCI.

W Polsce mika nie jest pozyskiwana. Nie do końca znane są jej złoża, a i szanse na ich odkrycie nikłe. W związku z tym zapotrzebowanie na ten surowiec w całości pokrywane jest przez import z Niemiec oraz Indii.

Mika – właściwości 

Mika jest chętnie wykorzystywana w kosmetyce m.in. do produkcji pudrów, fluidów, pomadek, czy bronzerów. Jest to zasługa jej właściwości:

  • staje się transparentna po nałożeniu na skórę,
  • załamuje, odbija i rozprasza światło,
  • zapobiega zbrylaniu i zlepianiu się substancji, w której składzie się znajduje,
  • nadaje połysk kosmetykom kolorowym,
  • nie rozpuszcza się w wodzie,
  • wykazuje dużą odporność na działanie wysokiej temperatury.

Przed dopuszczeniem do produkcji mika naturalna oczyszczana jest z metali ciężkich. Tylko bowiem w takiej postaci jest bezpieczna dla zdrowia i skóry. W zależności od przeznaczenia musi być również zmielona na pył lub nieco większe drobinki. 

Łyszczyku kosmetycznego nie stosuje się w czystej postaci. Konieczne jest jego połączenie z pigmentem, silikonem, woskiem czy krzemionką. Wszystko po to, aby mógł przyczepić się do skóry. Sama mika nie ma bowiem takiej właściwości.

Ten składnik mineralny pełni także funkcję wypełniacza – dodany do preparatu zwiększa jego objętość. Pozwala nadać również kosmetykom perłowy odcień i zmniejsza ich przezroczystość.

Mika – zastosowanie w kosmetyce

Kosmetyki zawierające mikę stosuje się przede wszystkim po to, aby rozświetlić skórę oraz nadać jej świeżego i naturalnego połysku. Dzięki temu, że rozprasza i odbija światło – doskonale maskuje niedoskonałości cery, sprawiając, że staje się jednolita. Potrafi zamaskować nawet przebarwienia po opalaniu czy plamy pigmentacyjne, jakie pojawiają się u osób z niewydolnością wątroby.

Wybierz perłową mikę, o nieco większych drobinkach, jeśli chcesz nadać skórze delikatnego połysku. Natomiast po jej matową odmianę (w postaci drobnego pyłu) sięgnij, gdy twoja cera jest nadmiernie przetłuszczona i chcesz zlikwidować nieestetyczne refleksy.

Pudry na bazie miki charakteryzują się lekkością i transparentnością. Ponieważ jednak ma ograniczoną zdolność do wchłaniania sebum, produkty tego typu zalecane są przede wszystkim kobietom o cerze suchej oraz mieszanej.

Łyszczyk znaleźć można także w fizycznych filtrach przeciwsłonecznych w postaci barwnych pigmentów (cząsteczki wielkości od 200 do 300 µm). Blaszki mikowe, które pokrywa tlenek tytanu, pozostawiają na skórze połysk i biały nalot. 

Poza kosmetykami kolorowymi (m.in. pomadki do ust, cienie do powiek, róże i bronzery) i pielęgnacyjnymi (m.in.balsamy) przeznaczonymi do skóry twarzy – mika jest dodawana także do past do zębów, preparatów rozświetlających nakładanych na włosy oraz lakierów do paznokci.

Suplementy diety / istockphoto

Czy mika jest bezpieczna dla zdrowia i skóry?

Mika jest składnikiem mineralnym bezpiecznym dla zdrowia i kondycji skóry pod warunkiem, że nie zawiera szkodliwych metali ciężkich. 

Preparaty, które zawierają w składzie łyszczyk, mogą być stosowane także przez kobiety o wrażliwej cerze. Fluidy czy pudry z miką nie zatykają bowiem porów ani nie wywołują reakcji alergicznych. Nie powodują także podrażnienia spojówek, jeśli preparat nakładany jest w okolicach oczu (np. na powieki). Również kobiety w czasie ciąży i karmiące piersią mogą bez obaw stosować kosmetyki, zawierające mikę.

O bezpieczeństwie stosowania miki świadczy także zwolnienie tego dodatku przez Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) z konieczności certyfikacji.

 

Źródła:

  1. M. Bernat, M. Matysek-Nawrocka, M. Domaciuk, I. Ślusarczyk, Kosmetologiczne zastosowanie glinu i jego pochodnych, „Kosmetologia Estetyczna” 2017, vol. 6, nr 6, s. 603–608.
  2. J. Raźny, Mika – minerał trochę zapomniany, „Chemical Review” 2004, s. 48–50.
  3. M. Cegłowski, G. Schroeder, Związki metali jako barwniki w kosmetykach, [w:] G. Schroeder (red.), Kosmetyki – chemia dla ciała, Cursiva, Poznań 2011, s. 197–217.
  4. B. Stanisz, Ochrona skóry przed negatywnymi skutkami promieniowania UV, „Farmacja Polska” 2009, nr 65 (5), s. 363–368.
  5. Bilans gospodarki surowcami mineralnymi Polski i świata 2013, http://geoportal.pgi.gov.pl/css/surowce/images/2014/bilans_gospodarki_surowcami_2013.pdf, dostęp: 6.10.2021 r.
  6. A. Mazurek, A. Kozioł, Zastosowanie związków nieorganicznych w kosmetykach, „Kosmetologia Estetyczna” 2017, vol. 6, nr 2, s. 159–164.
  7. J. Pagacz, K. Pielichowski, Modyfikacja krzemianów warstwowych do zastosowań w nanotechnologii, „Czasopismo Techniczne” 2007, s. 133–147.
  8. https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=73.2496&SearchTerm=mica

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pielęgnacja twarzy dla różnych typów skóry

Kwasy AHA i BHA – właściwości i bezpieczne stosowanie /fot. iStock

Kwasy AHA i BHA – właściwości i bezpieczne stosowanie

Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie

Olejek majerankowy – właściwości i zastosowanie w kuchni i pielęgnacji

Właściwości i zastosowanie oleju z awokado

Właściwości i zastosowanie olejku z pestek malin

Olejek z rokitnika – właściwości i zastosowanie

Chciałam wzmocnić paznokcie, a "w gratisie" dostałam zdrowszą cerę /fot. Ela Kowalska

Chciałam wzmocnić paznokcie, a „w gratisie” dostałam zdrowszą cerę

Pędzel do pudru – jaki wybrać? Rodzaje pędzli i zastosowanie

Co twoja cera mówi o twoich włosach? Wyjaśnia trycholożka Marta Klowan

Mydło dziegciowe – czym jest, właściwości, stosowanie

Olej rycynowy na włosy – jakie efekty daje, jak go stosować?

Kosmetyki dla dzieci – rodzaje, substancje i skład

Mezoterapia bezigłowa – co to jest i jakie daje efekty?

Lanolina w produktach kosmetycznych – działanie i zastosowanie

Zmarszczki na czole – rodzaje i sposoby na ich usunięcie

Żel z aloesu – właściwości, zastosowanie, przepis

Maseczka z jajka na włosy – efekty i domowe przepisy

Kosmetyki mineralne – skład, cechy, sposób aplikacji

Nabłyszczacz do włosów – rodzaje i efekty zastosowania

Peeling chemiczny – rodzaje, zastosowanie, efekty

Maseczka peel off – charakterystyka, domowe przepisy

Maseczka z sody – właściwości i sprawdzone przepisy

Korektor do twarzy – rodzaje, zastosowanie, aplikacja

Najpopularniejsze

Gorąca kąpiel – za i przeciw. Komu nie służy kąpiel w gorącej wodzie?

Paznokcie

Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?

Dlaczego włosy śmierdzą? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Skąd bierze się brzydki zapach włosów? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Pestka awokado – 8 sposobów, jak możesz ją wykorzystać

Kriolipoliza – efekty, cena, przeciwwskazania, czy warto

Gencjana - na ospę, na włosy, na afty. Jakie są zalety i wady gencjany?

Gencjana – na ospę, na włosy, na afty. Jakie są zalety i wady gencjany?

Spuchnięte dłonie - przyczyny

Spuchnięte dłonie, czerwone ręce. Dlaczego puchną dłonie?

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu. Dlaczego waga nie zawsze jest miarodajna?

Powikłania po botoksie / unsplash

Powikłania po botoksie? Zdarzają się. Dr Marta Roth wyjaśnia

Sok z ziemniaka - jego właściwości i zastosowanie

Sok z ziemniaka – jego właściwości i zastosowanie

zielone paznokcie

Zielone paznokcie – czego mogą być objawem?

Jaki rodzaj masażu wybrać?

Ochota na masaż? Sprawdź jaki rodzaj masażu wybrać

Swędzi cię głowa, masz łupież lub wiecznie tłuste włosy? W HelloNoShame o „wstydliwych” przypadłościach związanych z włosami rozmawiamy z trycholog Magdaleną Kanią

„Ćwiczmy mięśnie dna miednicy! Zmniejszymy dolegliwości nietrzymania moczu oraz poprawimy jakość naszego życia seksualnego”

Dermatolog o wypryskach w okolicach bikini. Kiedy powinna się zapalić czerwona lampka?

Sauna – zalety. Co daje sauna, na co pomaga? Działanie sauny