Przejdź do treści

Olej parafinowy – zastosowanie w kosmetyce i medycynie

Olej parafinowy - zastosowanie w kosmetyce i medycyniea Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Plopping, czyli ręcznikowanie włosów – co to, jak wykonać?
Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?
Poranny trening na czczo – spalacz tłuszczu czy kiepski pomysł?
Wróciłaś z urlopu, a na twojej skórze pojawiło się więcej znamion i piegów? Sprawdź, czy nie są groźne
Nie wiesz, ile kremu z filtrem powinnaś nałożyć, by twoja skóra była bezpieczna? Poznaj „KremówKę Janiny”, czyli kalkulator kremów UV

Olej parafinowy, czyli ciekła parafina to olej mineralny pochodzący z ropy naftowej. Wiele osób niesłusznie uważa, że taki ropopochodny produkt nie wywołuje korzystnego wpływu na organizm. A jest wręcz przeciwnie – można stosować olej parafinowy na zaparcia, skuteczne jest stosowanie olejku parafinowego do ucha. Ponadto powszechnie znane jest zastosowanie parafiny w kosmetyce. Czym jest olej parafinowy, jak go stosować i czy parafina jest szkodliwa?

Co to jest olej parafinowy?

Olej parafinowy to olej mineralny otrzymywany na drodze oczyszczenia ropy naftowej. Oleje parafinowe są mieszaniną łańcuchowych węglowodorów nasyconych. Aby otrzymać olej parafinowy, konieczne jest przeprowadzenie destylacji ropy naftowej. Najpierw poszczególne składniki ropy naftowej są rozdzielane na drodze ich odparowania, a następnie – skraplania. Otrzymywany w ten sposób olej parafinowy jest klarowną, bezbarwną cieczą o oleistej konsystencji, bez zapachu i smaku. Jak usunąć plamy z oleju parafinowego? Najlepiej jest ochłodzić parafinę kostkami lodu i zeskrobać zaschniętą masę, a resztki parafiny zmyć ściereczką, po polaniu parafiny gorącą wodą.

Gdzie kupić olej parafinowy? Można go zakupić w aptekach czy sklepach internetowych. A ile kosztuje olejek parafinowy? Cena za jeden litr to około 20-25 zł.

Czy parafina jest szkodliwa?

Przekonanie o szkodliwości oleju parafinowego wynika przede wszystkim z faktu, iż olej jest otrzymywany z ropy naftowej. Faktem jest, że w ropie naftowej znajdują się związki szkodliwe dla człowieka, ale jednocześnie nie brakuje związków o korzystnym działaniu. W procesie produkcji oleju parafinowego związki te są od siebie oddzielane. Otrzymywany w ten sposób olej parafinowy jest produktem wysokiej jakości i może być użyty zarówno jako składnik kosmetyków, jak i jako produkt medyczny.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Parafina dla dzieci – jakie ma zastosowanie?

Olej parafinowy jest cenionym składnikiem kosmetyków dla dzieci. Zapewnia on potrzebną skórze dziecka ochronę, tworząc na jej powierzchni zwarty film. Taka bariera ochronna ma właściwości okluzyjne, czyli ogranicza utratę wody ze skóry i utrzymuje optymalny poziom jej nawilżenia. Kolejnym mechanizmem działania olejku parafinowego w pielęgnacji skóry malucha jest możliwość odizolowania skóry od negatywnych czynników zewnętrznych. Mowa przede wszystkim o zapobieganiu podrażnieniom skóry dziecka przez mocz i kał. Dodatkowo – olej parafinowy jest neutralny dla skóry, odporny na działanie wody oraz wykazuje działanie zmiękczające i wygładzające skórę.

Parafina w kosmetyce

Olej parafinowy stanowi składnik wielu kosmetyków do skóry. Jednym z najbardziej znanych zastosowań w kosmetyce jest kuracja parafinowa dłoni oraz stóp. Zabieg polega na usunięciu martwego naskórka za pomocą peelingu, a następnie zanurzeniu dłoni czy stóp w rozgrzanej parafinie. Następnie na parafinę nakładane są rękawiczki foliowe i frotte. Parafina utrzymywana jest na skórze przez kilkanaście minut. Efektem zabiegu parafinowego jest kompleksowa regeneracja skóry, jej wygładzenie i zmiękczenie.

Olejki mogą wszystko

Parafina jako składnik kosmetyków znajduje następujące zastosowanie:

  • w kosmetykach do włosów zapewnia efekt ich kondycjonowania, wygładza włosy i ogranicza ich elektryzowanie się,
  • w szminkach stosowana jest jako składnik zmiękczający i nadający pożądaną konsystencję, a także połysk,
  • w kremach do rąk i balsamach do ciała działa zmiękczająco i wygładzająco na skórę, tworząc warstwę okluzyjną.

Istnieje przekonanie, że parafina jest składnikiem o działaniu komedogennym, czyli zatykającym pory i prowadzącym do powstawania zaskórników. Takie działanie może wykazywać jedynie czysty olej parafinowy, co wynika z utworzenia bardzo zwartej bariery na powierzchni skóry. Jednak w kosmetykach olej parafinowy występuje w towarzystwie innych składników, które rozluźniają barierę okluzyjną i redukują komedogenne działanie oleju parafinowego.

Olejek parafinowy do ucha

Olej parafinowy zmoże być stosowany jako środek skutecznie oczyszczający przewody słuchowe z zalegającej woskowiny. Wystarczy podgrzać parafinę do temperatury ciała, zakropić kilka kropel olejku do uszu przechylając głowę na bok. Następnie należy chwilę poczekać, po czym obrócić głowę na drugi bok, aż parafina wypłynie wraz z zanieczyszczeniami. Taki zabieg można stosować profilaktycznie raz – dwa razy w tygodniu lub wykonywać w razie potrzeby.

ergeycauselove / Freepik

Parafina do picia na zaparcia

Ciekła parafina może być stosowana doustnie – stanowi skuteczny środek na zaparcia. Działanie przeczyszczające parafiny wynika z rozmiękczania mas kałowych, a także tworzeniu warstwy ochronnej na błonie śluzowej jelit. Prowadzi to do przyspieszenia pasażu treści jelitowej, ograniczenia wchłaniania wody ze światła przewodu pokarmowego i redukcji zaparć. Parafina nie podlega trawieniu i wchłanianiu, nie podrażnia błon śluzowych przewodu pokarmowego – jest zatem skutecznym i neutralnym dla organizmu środkiem na zaparcia. Zaleca się stosowanie od 15 do 45 ml parafiny ciekłej, najlepiej na noc.

 

Bibliografia:

  1. Kołodziejczak A., Kosmetologia, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Olejek cytrynowy – powstawanie, właściwości, zastosowanie

Mastopeksja – przebieg i wskazania do zabiegu chirurgicznego podnoszenia piersi

Ampułki do twarzy – właściwości i zastosowanie. Czym różnią się ampułki i serum do twarzy?

Stymulatory tkankowe – efekty i wskazania do zabiegu medycyny estetycznej

Naturalna farba do włosów – czym się różni od tej z amoniakiem i konserwantami?

Kwas glikolowy – co to jest? Właściwości i działanie. Jak stosować peeling z kwasem glikolowym?

Manicure kombinowany – jak malować „pod skórki”? Praktyczne rady

Krem do depilacji jako sposób na usunięcie niechcianego owłosienia

Piękna cera bez podkładu? To możliwe! Oto prostych 8 sposobów

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Dezodorant w kremie – skład i skuteczność

Termoliza – na czym polega ten zabieg i czym różni się od depilacji

Rytuał relaksu / fot. Hello Zdrowie

PMS, ciężki dzień w pracy, zły nastrój? Zaopiekuj się sobą z Rytuałem relaksu od WIMIN!

Korekta uszu – ile kosztuje operacja i jakie są jej efekty?

Perfumy z feromonami – jak działają? Jakie zapachy działają na kobiety a jakie na facetów?

Regeneracja włosów – jak odżywić pasma? Jak działa pielęgnica do włosów?

Lifting brwi – co to jest? Jak podnieść brwi?

Plastyka powiek, czyli blefaroplastyka. Jak wykonać zabieg? U kogo powinno się go wykonać?

Maseczka drożdżowa – jak ją wykonać i jak jej używać

Lipotransfer – powiększanie biustu własnym tłuszczem

Bandaże Arosha – sposób wykonania, efekty i cena zabiegu

Wampirzy lifting – czym jest osocze bogatopłytkowe?

Radiofrekwencja mikroigłowa – wskazania, efekty, cena

Zabieg coolsculpting – przebieg, efekty, cena. Czym jest Zeltiq’s coolsculpting?

Najpopularniejsze

Kriolipoliza – efekty, cena, przeciwwskazania, czy warto

Gorąca kąpiel – za i przeciw. Komu nie służy kąpiel w gorącej wodzie?

Anna Lewandowska i jej metamorfoza. Lekarz medycyny estetycznej ocenia, co trenerka zmieniła w swoim wyglądzie

Powikłania po botoksie / unsplash

Powikłania po botoksie? Zdarzają się. Dr Marta Roth wyjaśnia

Dlaczego włosy śmierdzą? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Skąd bierze się brzydki zapach włosów? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Kobieta z tuatuażami i kolczykami

Przekłuwanie uszu pistoletem. Nie rób sobie tego ani swojemu dziecku! Piercerka tłumaczy, dlaczego to jest zły pomysł

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu. Dlaczego waga nie zawsze jest miarodajna?

Skarpetki złuszczające – czy są skuteczne i przede wszystkim bezpieczne?

Po co mężczyźnie sutki?

Pestka awokado – 8 sposobów, jak możesz ją wykorzystać

Jaki rodzaj masażu wybrać?

Masaż – rodzaje, wskazania i przeciwwskazania. Jak zrobić masaż?

Gencjana - na ospę, na włosy, na afty. Jakie są zalety i wady gencjany?

Gencjana – na ospę, na włosy, na afty. Jakie są zalety i wady gencjany?

Lipodemia — sprawdź, czym jest choroba grubych nóg, jakie ma objawy i jak się ją leczy

Lipodemia – co to jest, przyczyny, objawy i leczenie

Wypadają ci włosy, łamią się, są suche lub rosną tam, gdzie nie powinny? Zobacz, co włosy mówią o twoim zdrowiu

„Ćwiczmy mięśnie dna miednicy! Zmniejszymy dolegliwości nietrzymania moczu oraz poprawimy jakość naszego życia seksualnego”

„Czy zaklejanie znamion plastrem lub punktowe stosowanie kremów z filtrem UV jest rozsądne?” – pytają lekarki prowadzące bloga Dermatolook

×