Przejdź do treści

Olej żywokostowy z gojnikiem – właściwości, zastosowanie

Olej żywokostowy z gojnikiem – właściwości, zastosowanie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Domowe SPA – sprawdzone pomysły na pielęgnację
Karolina Kuklińska-Kosowicz, współzałożycielka marki YOPE
„Polki szukają niezwykłości w codziennych czynnościach. I my im to dajemy”. Kwestionariusz urodowy: YOPE
Brylantyna – jak używać? Rodzaje, zastosowanie, efekty
Maseczka z jajka na włosy – efekty i domowe przepisy
Kosmetyki mineralne – skład, cechy, sposób aplikacji

Olej żywokostowy z gojnikiem stanowi kompozycję roślin, których unikalne właściwości były znane już tysiące lat temu. Doskonale działa na bóle kręgosłupa i stawy, zwichnięcia oraz złamania. Ze względu na to, że jest szybko wchłaniany przez skórę, stymuluje odbudowę zniszczonych komórek. Doskonale sprawdza się również w kosmetyce. Co jeszcze warto o nim wiedzieć? Sprawdź.

Olej z żywokostem i gojnikiem – co to jest?

Olej żywokostowy z gojnikiem, określany też błędnie jako „olejek żywokostowy z gojnikiem” to olej łączący właściwości dwóch wspaniałych roślin: żywokostu oraz gojnika.

Żywokost lekarski to wieloletnia roślina z rodziny ogórecznikowatych. Rośnie ona na terenach Europy i środkowej Azji, można ją spotkać także w Ameryce Północnej. Występuje ona również i w Polsce, praktycznie na terenie całego kraju – wszędzie tam, gdzie jest wilgotno i występuje żyzna gleba. Za jej prozdrowotne właściwości odpowiada głównie korzeń. Roślina od setek lat sprawdza się przy problemach z tkaną kostną, ułatwia też leczenie kręgosłupa, stawu biodrowego, jak również i kolan. Już w poprzednich epokach sporządzano z niej maści na stłuczenia i obolałe miejsca, a także lecznicze okłady.

Gojnik to z kolei szałwia libańska, nazywana też „herbatką górską”. Można ją spotkać m.in. w górach Krymskich, na Półwyspie Iberyjskim czy na Bałkanach. Jest ona cennym źródłem antyoksydantów oraz składników mineralnych. Często stosowana jest w celu podnoszenia odporności przy sezonowych przeziębieniach. Dodaje sporo energii i witalności oraz eliminuje uczucie zmęczenia. Przygotowany z niej napar ma właściwości regenerujące i uspokajające.

Olej żywokostowy z gojnikiem – działanie i właściwości

Olej żywokostowy posiada działanie rozgrzewające. Głównymi jego składnikami są alantoina oraz kwas rozmarynowy. Alantoina stymuluje wytwarzanie komórek, przyspiesza gojenie się ran, a także łagodzi stany zapalne. Do tego wygładza i zmiękcza skórę. Podobne właściwości mają znajdujące się w oleju auksyny, czyli hormony łatwo tworzące nowe tkanki oraz leczące rany. Kwas rozmarynowy wykazuje się z kolei właściwościami przeciwbakteryjnymi i przeciwzapalnymi, do tego stabilizuje błony biologiczne oraz zabezpiecza je przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. W oleju znajdują się również garbniki o działaniu antybakteryjnym oraz antyseptycznym. Dodatkowo zawarte w nim kleje roślinne łagodzą dolegliwości bólowe.

Gojnik zawiera wiele składników mineralnych, w tym: magnez, żelazo, cynk, miedź, sód, potas, kobalt. Jest także bogatym źródłem antyoksydantów, olejków eterycznych oraz tanin, które oddziałują na pracę układu sercowo-naczyniowego oraz niwelują powstawanie wolnych rodników. Gojnik opóźnia procesy starzenia się, wspomaga układ krążenia, pomaga pozbywać się toksyn z organizmu oraz reguluje ciśnienie krwi i temperaturę ciała. Nie można zapomnieć, że w oleju znajdują się: witaminy C, K, B 1, B2, B6, A, E, P, kwas foliowy, flawony oraz flawonoidy. Zawiera on także alkaloidy, przez co nadaje się on jedynie do użytku zewnętrznego.

ergeycauselove / Freepik

Olej żywokostowy z gojnikiem – zastosowanie

Olej żywokostowy z gojnikiem doskonale sprawdzi się przy takich problemach, jak:

  • dyskopatia,
  • bóle reumatyczne,
  • cellulit,
  • bóle menstruacyjne,
  • bóle karku i kręgosłupa,
  • bóle stawów,
  • owrzodzenia żylakowe nóg,
  • zapalenie kaletki maziowej kolana,
  • blizny pooperacyjne,
  • żylaki,
  • swędzenie,
  • obrzęki,
  • zaczerwienienia,
  • rwa kulszowa,
  • zapalenie korzonków nerwowych,
  • nerwobóle,
  • siniaki,
  • zwichnięcia i skręcenia,
  • stłuczenia,
  • odmrożenia i oparzenia,
  • naciągnięcie ścięgien.
aromaterapia Nabea

Olej z żywokostu z gojnikiem w kosmetyce

Na co jeszcze pomaga olej z żywokostu z gojnikiem? Jak się okazuje, znajduje on szerokie zastosowanie w kosmetyce – świetnie sprawdza się jako składnik produktów na skórę twarzy, dłonie oraz całe ciało. Wyróżnia się m.in. działaniem ujędrniającym. Często można go spotkać w serach do twarzy i oczu, a także maściach i balsamach o działaniu pobudzającym i rozgrzewającym. Dzięki niemu można również łatwiej wyeliminować cellulit.

Warto olej stosować na zmarszczki oraz pomarszczoną skórę wokół oczu – skutecznie ją regeneruje, napina oraz pobudza jej mikrocyrkulację. Staje się ona dzięki niemu bardziej świeża, promienna i nawilżona. Olej odbudowuje tkankę oraz redukuje przebarwienia, a także niweluje efekty starzenia. Pomaga w przypadku oparzeń skóry, niweluje też blizny. Świetnie działa na stłuczenia oraz siniaki. Z powodzeniem można aplikować go na włosy – zwłaszcza, jeśli są one suche i zniszczone. Wówczas najlepiej wykorzystać w postaci wcierek. Czasem miesza się olej żywokostowy nie tylko z gojnikiem, ale i podagrycznikiem – wówczas zyskuje on dodatkowe właściwości.

Olej z żywokostu z gojnikiem – jak stosować?

W przypadku bólów kręgosłupa należy kilka kropli oleju wklepać lub wsmarować w ciało – najlepiej powtarzać tę czynność dwa lub trzy razy dziennie. Następnie warto przykryć go opatrunkiem i pozostawić na około trzy godziny. Wklepywanie i wsmarowywanie tego oleju świetnie zda egzamin również w przypadku innych, obolałych części ciała.

Jeśli chcesz zastosować olej z żywokostu z gojnikiem w celach kosmetycznych, wystarczy nanieść niewielką ilość na skórę, a następnie delikatnie ją wmasować. Tak jak zostało wspomniane, olej ten przeznaczony jest wyłącznie do użytku zewnętrznego. Nie należy go stosować na otarcia oraz otwarte rany. Pod żadnym pozorem nie należy przyjmować go doustnie. Znajdują się w nim pirolizydyny oraz alkaloidy, które prowadzą do destrukcji wątroby i płuc, jak również do nowotworów. Rak może się rozwinąć nawet przy krótkim kontakcie z toksycznymi dawkami.

 

Źródła:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3491633/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3580139/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6116054/

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Olejek laurowy – działanie, właściwości, skutki uboczne

Olej musztardowy – właściwości, zastosowanie, cena

Olejek busajna – właściwości, zastosowanie, opinie

Olejek złodziei – skład, przepis i zastosowanie

Olejek macadamia – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Olejek oregano – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Olejek neem – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Gotu kola – pochodzenie i zastosowanie

Olejek miętowy – właściwości, jak go zrobić samemu i gdzie kupić?

Olejek różany – jak zrobić, gdzie kupić, jakie ma właściwości?

Olejek sesa na włosy – właściwości, efekty, jak go stosować?

Balsamy do ust – rodzaje, skład, jak zrobić samemu?

Olejki do włosów wysokoporowatych – które wybrać, jak używać?

Rodzaje włosów – podział i prawidłowa pielęgnacja

Olej parafinowy – zastosowanie w kosmetyce i medycynie

Mydło marsylskie – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Cellulit wodny – przyczyny powstawania i metody zwalczania

Jedwab do włosów – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Woda termalna – skład, właściwości, zastosowanie, źródła

Kataplazma – w kosmetyce, w lecznictwie, jak ją zrobić

Olej tamanu – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Olejek z opuncji – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Olejek kamforowy – właściwości, stosowanie, cena

Najpopularniejsze

Gorąca kąpiel – za i przeciw. Komu nie służy kąpiel w gorącej wodzie?

Paznokcie

Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?

Dlaczego włosy śmierdzą? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Skąd bierze się brzydki zapach włosów? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Kriolipoliza – efekty, cena, przeciwwskazania, czy warto

zielone paznokcie

Zielone paznokcie – czego mogą być objawem?

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu. Dlaczego waga nie zawsze jest miarodajna?

Powikłania po botoksie / unsplash

Powikłania po botoksie? Zdarzają się. Dr Marta Roth wyjaśnia

Po co mężczyźnie sutki?

Pestka awokado – 8 sposobów, jak możesz ją wykorzystać

„Ćwiczmy mięśnie dna miednicy! Zmniejszymy dolegliwości nietrzymania moczu oraz poprawimy jakość naszego życia seksualnego”

Sok z ziemniaka - jego właściwości i zastosowanie

Sok z ziemniaka – jego właściwości i zastosowanie

Spuchnięte dłonie - przyczyny

Spuchnięte dłonie, czerwone ręce. Dlaczego puchną dłonie?

Wypadają ci włosy, łamią się, są suche lub rosną tam, gdzie nie powinny? Zobacz, co włosy mówią o twoim zdrowiu

Jaki rodzaj masażu wybrać?

Ochota na masaż? Sprawdź jaki rodzaj masażu wybrać

Dermatolog o wypryskach w okolicach bikini. Kiedy powinna się zapalić czerwona lampka?

Swędzi cię głowa, masz łupież lub wiecznie tłuste włosy? W HelloNoShame o „wstydliwych” przypadłościach związanych z włosami rozmawiamy z trycholog Magdaleną Kanią