Przejdź do treści

Olejek migdałowy – skład, właściwości, zastosowanie

Olejek migdałowy – skład, właściwości, zastosowanie Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Nadmiar wody w organizmie – objawy i przyczyny
Szampon w kostce - jak używać?
Szampon i odżywka w kostce – ekologicznie, ale czy wygodnie? Ekspertki podpowiadają, jak używać tych kosmetyków
Stanik sportowy, czyli biust pod kontrolą. Jak wybrać najlepszy?
Kobieta
„Biustonosz jest fałszywą potrzebą”. Ekspert wyjaśnia, dlaczego nienoszenie stanika jest zdrowsze dla piersi
Cellulit wodny – przyczyny powstawania i metody zwalczania

Olejek migdałowy to delikatny olej roślinny, którego wszechstronne właściwości docenia coraz więcej kobiet. Nic w tym dziwnego. Sprawdza się w pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej i dojrzałej. Jako naturalny emolient może być stosowany u niemowląt – do nawilżania, masażu i na ciemieniuchę. Jego regularne używanie poprawi także kondycję twoich włosów, dłoni i paznokci.

Olejek z migdałów – rodzaje i sposób powstawania

Olej migdałowy uzyskuje się poprzez tłoczenie na zimno nasion drzewa migdałowego. Migdały dzielą się na słodkie i gorzkie. Podobnie podzielić można olejki, które są z nich pozyskiwane. Olej z gorzkich migdałów swój smak zawdzięcza amigdalinie, czyli związkowi chemicznemu z grupy glikozydów cyjanogennych. Jego zawartość w nasionach migdałowca z odmian gorzkich sięga nawet ośmiu proc. Warto zauważyć, że w procesie rozkładu amigdaliny wydziela się tzw. kwas pruski, czyli silnie trujący związek chemiczny. Dlatego olej z gorzkich migdałów, który wykorzystywany jest głównie w przemyśle spożywczym, musi zostać go uprzednio pozbawiony. Olejek ze słodkich migdałów otrzymuje się zaś z nasion słodkiej odmiany migdałowca. To właśnie ten rodzaj olejku uważany jest za najcenniejszy produkt w kosmetyce.

Skład i właściwości olejku migdałowego

Olej z migdałów zalicza się do olejów nieschnących. Charakteryzuje się on wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to:

  • kwas oleinowy – od 43,8 do 77 proc.,
  • kwas linolowy – od 20 do 44,5 proc.,
  • kwas palmitynowy – od 4,5 do 9,8 proc.,
  • kwas stearynowy – od 2,1 do 4 proc.
aromaterapia Nabea

Jest on również bogaty w sole mineralne, proteiny i witaminy – w tym A, B1, B2, B6, D i E. Olejek migdałowy zawiera też polifenole, w szczególności kwas fenolowy, flawonoidy i kwas ferulowy. Kwas fenolowy, obok właściwości przeciwzapalnych, działa też ściągająco. Kwas ferulowy wykorzystywany jest zaś w kosmetyce głównie ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne, które opóźniają procesy starzenia skóry spowodowane promieniowaniem UV i zanieczyszczeniem powietrza.

Z bogactwa składu tej jasnożółtej, przejrzystej, gęstej i nieco lepkiej cieczy wynikają liczne właściwości oleju migdałowego. Idealnie nawilża, wygładza i zmiękcza naskórek, dlatego sprawdza się w pielęgnacji bardzo suchej skóry. Dzięki licznym antyoksydantom polecany jest do stosowania do skóry dojrzałej i z widocznymi zmarszczkami. Wspierając produkcję kolagenu i elastyny oraz pobudzając proces odnowy komórek sprawdza się też w walce z rozstępami. Ponieważ olejek migdałowy jest naturalnie bogaty w emolienty, a przy tym bardzo delikatny – poleca się go dla wrażliwej skóry niemowląt.

Olej ze słodkich migdałów – zastosowanie

Olejek migdałowy znajdziesz w wielu kosmetykach – kremach, mydłach, peelingach, odżywkach do włosów i paznokci. Możesz również używać go samodzielnie, przy czym pamiętaj, że najlepiej sprawdzi się naturalny, 100 proc. czysty olej migdałowy. Jak go wykorzystać? Oto kilka praktycznych wskazówek.

kobieta włosy

Olejek migdałowy na włosy

Olejek ze słodkich migdałów na włosy stosowany jest z powodzeniem przez zwolenniczki ich olejowania. Nawilża, nabłyszcza i nadaje miękkości zniszczonym włosom. Pomaga on także pozbyć się nieestetycznych rozdwojonych końcówek. Ponieważ olejek migdałowy jest bogatym źródłem magnezu, którego niedobór może skutkować wypadaniem włosów, jego stosowanie skutecznie temu zapobiega. Sprawdza się on także w walce z łupieżem i redukuje stany zapalne skóry głowy.

Jak go stosować? Możesz nałożyć kilka kropel oleju migdałowego na włosy lub zastosować go w formie wcierki, delikatnie wmasowując w skórę głowy.

Olej migdałowy na twarz

Lista korzyści stosowania oleju migdałowego na twarz jest bardzo długa. Warto przede wszystkim zauważyć, że nadaje się on do każdego typu cery. Regularnie stosowany opóźni procesy starzenia, a twoja twarz będzie wyglądała świeżo. Walczysz z cieniami pod oczami i przebarwieniami? Sięgnij po olejek migdałowy do twarzy i wykonaj nim delikatny masaż, a twoja skóra będzie bardziej rozjaśniona i rozświetlona. Nie sposób nie wspomnieć o właściwościach nawilżających olejku, który poprawia także efekty leczenia egzemy i łuszczycy.

Olej ze słodkich migdałów na twarz wybierany jest chętnie przez zwolenniczki metody OCM. Świetnie sprawdza się bowiem jako naturalny środek do demakijażu, skutecznie otwierając pory i oczyszczając je.

Olejku ze słodkich migdałów możesz używać na twarz samodzielnie lub dodając kilka kropel do kremu. Sposobem na jego wykorzystanie jest również przygotowanie domowego peelingu. Wystarczy, że dodasz do niego wybrane drobinki ścierające, takie jak cukier, zmielone płatki owsiane lub wiórki kokosowe.

Olej ze słodkich migdałów dla noworodka

Po olejek migdałowy powinny sięgnąć także przyszłe mamy. Nie tylko idealnie sprawdzi się do pielęgnacji skóry twojego dziecka, ale też pomoże ci w walce z rozstępami. Regularnie smaruj nim rosnący brzuszek. Możesz także stosować olejek do masażu krocza przed porodem, co pozwoli ci lepiej się do niego przygotować. Dzięki masowaniu krocza przed porodem możesz uniknąć jego nacinania.

Olejek migdałowy na dłonie i paznokcie

Regularne wcieranie olejku migdałowego w paznokcie widocznie je wzmacnia. Jest on także naturalnym sposobem na popękaną skórę dłoni.

Ciekawostką jest, że wbrew powszechnej opinii nie tylko olejek lawendowy odstrasza komary. Skuteczny jest w tej walce także olejek migdałowy.


Źródła:

  1. E. Hejman-Lenga, Niezwykła moc olejków, Akademia Paznokcia, 2014/2.
  2. R. Kaczmarczuk, Migdałowiec zwyczajny oraz trójklapowy, Wszechświat, t. 114, nr 4-6/2013.
  3. A. Kryczyk-Poprawa, J. Piotrowska, W. Opoka, B. Muszyńska, Surowce i substancje pochodzenia naturalnego stosowane w fotoprotekcji, Cosmetol, 2018.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wcierki do włosów – rodzaje, domowe przepisy, stosowanie

Woda perfumowana – czym jest, jak powstaje, zalety i wady

Jedwab do włosów – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Peeling do ust – jak wykonać samemu i kiedy stosować?

Pantenol – właściwości i zastosowanie na twarz oraz włosy

Henna rzęs – rodzaje i efekty. Jak wykonać ją w domu?

Mydło glicerynowe – właściwości, zastosowanie, jak zrobić

Woda termalna – skład, właściwości, zastosowanie, źródła

Kataplazma – w kosmetyce, w lecznictwie, jak ją zrobić

Olej tamanu – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Mydło siarkowe – właściwości, zastosowanie i cena

Olejek z opuncji – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Maseczka z kurkumy – właściwości, efekty, przepisy

Olejek kamforowy – właściwości, stosowanie, cena

Zabiegi na twarz – jakie wybrać? Cztery najpopularniejsze

Nafta kosmetyczna – właściwości, zastosowanie, opinie

Rozszerzone pory – przyczyny, metody zwalczania

Olejek pichtowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Infuzja tlenowa – na czym polega, efekty, przeciwwskazania

Szare mydło – co to za kosmetyk, właściwości, zastosowanie

Dziegieć – zastosowanie, rodzaje i właściwości

Maseczka na wągry – gotowe maski i przepisy DIY

OCM – co to jest, oczyszczanie krok po kroku i efekty

Hesperydyna – wykorzystanie w lecznictwie i kosmetyce

Najpopularniejsze

Paznokcie

Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?

Dermatolog o wypryskach w okolicach bikini. Kiedy powinna się zapalić czerwona lampka?

Gorąca kąpiel – za i przeciw. Komu nie służy kąpiel w gorącej wodzie?

Kriolipoliza – efekty, cena, przeciwwskazania, czy warto

Po co mężczyźnie sutki?

Dlaczego włosy śmierdzą? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Skąd bierze się brzydki zapach włosów? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

zielone paznokcie

Zielone paznokcie – czego mogą być objawem?

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu. Dlaczego waga nie zawsze jest miarodajna?

Lipodemia — sprawdź, czym jest choroba grubych nóg, jakie ma objawy i jak się ją leczy

Lipodemia – co to jest, przyczyny, objawy i leczenie

Powikłania po botoksie / unsplash

Powikłania po botoksie? Zdarzają się. Dr Marta Roth wyjaśnia

Spuchnięte dłonie - przyczyny

Spuchnięte dłonie, czerwone ręce. Dlaczego puchną dłonie?

Jaki rodzaj masażu wybrać?

Ochota na masaż? Sprawdź jaki rodzaj masażu wybrać

„Ćwiczmy mięśnie dna miednicy! Zmniejszymy dolegliwości nietrzymania moczu oraz poprawimy jakość naszego życia seksualnego”

Pestka awokado – 8 sposobów, jak możesz ją wykorzystać

Kasia Kulpa, Stanikomania / Archiwum prywatne

„Czas już wyrzucić z głowy kanon, według którego jedyne dobre piersi to sterczące kulki” – mówi Kasia Kulpa ze Stanikomanii

Kobieta z tuatuażami i kolczykami

Przekłuwanie uszu pistoletem. Nie rób sobie tego ani swojemu dziecku! Piercerka tłumaczy, dlaczego to jest zły pomysł