Przejdź do treści

Olejek neem – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Olejek neem – pochodzenie, właściwości, zastosowanie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Redakcja HZ testuje: arganowy krem pod oczy Nacomi
Na czym polega dwuetapowe oczyszczanie twarzy?
Lampy solne – właściwości, przeciwwskazania, szkodliwość
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Witamina C w kosmetyce – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Olejek neem pozyskiwany jest z drzewa neem wykorzystywanego w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej. W związku z rosnącym zainteresowaniem naturalnymi sposobami leczenia, a także kosmetykami, olejek neem stosowany jest do pielęgnacji, a także do zwalczania wielu dolegliwości. Co ciekawe, olejek neem sprawdza się także w uprawie roślin. Jakie właściwości ma olej neem? Jakie jest jego zastosowanie? Jak wykorzystać go w ogrodnictwie?

Olejek neem – pochodzenie

Olejek neem pozyskiwany jest metodą tłoczenia na zimno z drzewa neem (azadirachta indica), inaczej miodli indyjskiej lub melii indyjskiej. Jego nazwa pochodzi od perskiego słowa azadi, czyli wolny oraz diracht, czyli drzewo, oznacza zatem „wolne drzewo z Indii”. Miodla indyjska pochodzi z subkontynentu indyjskiego, rozprzestrzeniła się jednak także w innych regionach świata m.in. w Afryce Wschodniej i Południowej, Australii i na Karaibach. Współcześnie uprawiana jest na terenach tropikalnych i subtropikalnych.

Neem to wiecznie zielone drzewo, którego każda część wykazuje właściwości lecznicze. W medycynie ajurwedyjskiej wykorzystuje się zarówno liście, korę, kwiaty, owoce, jak i nasiona. Każda z nich ma nieco inne właściwości i zastosowanie.

Olejek neem – właściwości

Olejek neem ma kolor od ciemnożółtego po brązowy w zależności od sposobu jego przetwarzania. Bardzo charakterystyczny jest zapach oleju neem – nieco orzechowy, przypominający olej arachidowy, przez wielu określany jako specyficzny, wręcz nieprzyjemny. Zapach ten powoduje, że olejek neem na kleszcze, pchły i komary działa  odstraszająco. Często stosowany jest on do produkcji preparatów dla psów, czy kotów. U czworonoga możesz także użyć olejku neem w czystej postaci, bezpośrednio na jego sierść.

Najbardziej cenione są jednak właściwości zdrowotne oraz pielęgnacyjne olejku neem. Wszystko to za sprawą azadirachtyny, czyli związku chemicznego działającego przeciwświądowo, przeciwbólowo, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo,  a także hipoglikemicznie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zastosowanie olejku neem

Olejek z drzewa neem ma swoje zastosowanie w kosmetyce. Znajdziesz go w kremach, mydłach, płynach i tonikach do pielęgnacji. Możesz też używać go samodzielnie na włosy, twarz i całe ciało. Jakie jest jego działanie?

Olejek neem na włosy

Olej z drzewa neem doskonale sprawdza się do pielęgnacji skóry głowy i włosów. Nawilża i naprawia łuski włosów zniszczonych i rozdwajających się, poprawiając ich wygląd oraz zmniejszając wypadanie. Jeśli borykasz się z łupieżem i nadmiernie suchą skórą głowy, sięgnij po olejek neem. Nawilży i odżywi skórę, pomoże wyrównać jej poziom pH. Dzięki temu nie tylko pozbędziesz się łupieżu, ale też wzmocnisz cebulki, wpłyniesz pozytywnie na porost włosów i poprawisz ich wygląd.

Jak go stosować? Nałóż go w formie wcierki i wetrzyj w skórę głowy oraz włosy. Jeśli jego zapach jest dla ciebie zbyt intensywny, możesz połączyć go z innymi olejkami – migdałowym lub kokosowym. Olejek neem jest także składnikiem wielu gotowych odżywek i szamponów.

Olej z drzewa neem jest też sprawdzonym naturalnym sposobem na wszy.

Olejek neem na twarz

Dzięki zawartości przeciwutleniaczy olejek neem ochroni skórę przed jej starzeniem. Bogactwo witamin, w tym witaminy E, a także kwasów tłuszczowych powodują, że niektórzy określają go mianem „eliksiru młodości”. Poprawia elastyczność, wygładza drobne zmarszczki, oznaki zmęczenia, widocznie odmładza wygląd skóry twarzy. Olejek neem stosuj także do demakijażu – doskonale zadba o wrażliwą skórę wokół oczu.

Walczysz z trądzikiem? Olejek z drzewa neem usuwa nadmiar sebum i zanieczyszczenia, a dodatkowo działa przeciwbakteryjnie, zmniejsza liczbę wyprysków i zmian skórnych, łagodzi stany zapalne i niweluje zaczerwienienie. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe spłycą ponadto blizny, które często pozostają po zakończeniu kuracji trądzikowej.

ergeycauselove / Freepik

Olejek neem na skórę

Twoim problemem jest atopowe zapalenie skóry? Olejek neem złagodzi jego objawy. Witamina E i kwasy tłuszczowe, tworząc barierę ochronną, zapobiegają utracie wilgoci skóry. Olej z drzewa neem dzięki właściwościom antyseptycznym pomoże też zwalczyć infekcje, jeśli twoja skóra od nadmiernego wysuszenia uszkodziła się.

Właściwości przeciwgrzybicze olejku powodują, że jest on doskonałym sposobem na grzybicę stóp, paznokci czy skóry.   

Olejek neem do roślin

Olejku neem możesz używać również do pielęgnacji roślin – umyj nim liście, a będą nie tylko czyste, ale i błyszczące. Olej doskonale radzi sobie też z mszycami, wełnowcami, przędziorkami, tarcznikami i wciornastkami. Uważany jest on za najsilniejszą substancję owadobójczą naturalnego pochodzenia. Co ważne, jest on jednocześnie bezpieczny dla pożytecznych owadów, takich jak pszczoły, czy motyle oraz dla ssaków.

Olejek neem – gdzie kupić?

Olejek neem kupisz w sklepach z naturalnymi produktami do pielęgnacji, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Znajdziesz go też w dobrze zaopatrzonych drogeriach i aptekach.

Cena oleju neem waha się od kilkunastu złotych za sto mililitrów wzwyż. Nie jest to wygórowana cena, tym bardziej że jest to produkt bardzo wydajny.

 

Źródła:

  1. W. Markiewicz, Miodla inyjska i wąkrota azjatycka – małe znane rośliny występujące w preparatach weterynaryjnych, Życie Weterynaryjne, 2020,
  2. B. Sawicka, B. Krochmal-Marczak, B. Bienia, Rośliny lecznicze występujące w południowej części Indii, Herbalism, 2018/1.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania

Właściwości i zastosowanie oleju z pestek arbuza

Olejek z dzikiej róży do twarzy i ciała – właściwości, efekty

Masło kakaowe – właściwości, zastosowanie, gdzie kupić?

Olejek bergamotowy – właściwości, zastosowanie

Olej z ogórecznika lekarskiego – właściwości, zastosowanie

Oleje do twarzy – jaki wybrać, aby pomóc swojej cerze?

Olej z pestek moreli – suplement diety i wsparcie dla skóry

Hydrolat lawendowy do twarzy i włosów – właściwości

Bakuchiol – roślinny retinol, który pokocha twoja skóra

Woda brzozowa na włosy – efekty i zastosowanie

Jakie maseczki do włosów wybrać? Domowe przepisy

Olej makadamia – zastosowanie w kosmetyce

Siemię lniane na włosy – właściwości i zastosowanie

Kosmetyki na zimę / pexels

5 zimowych kosmetyków na każdą kieszeń

Woda lawendowa na trądzik – właściwości, zastosowanie, jak zrobić i gdzie kupić

Puszące się włosy – przyczyny, stylizacje, jak sobie z nimi poradzić?

Olej z dziurawca – właściwości i zastosowanie. Jak przygotować olej świętojański?

Właściwości i zastosowanie olejku geraniowego w codziennej pielęgnacji

Świece sojowe – jak zrobić, z czego są wykonane, dlaczego warto korzystać?

Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie

Olejek majerankowy – właściwości i zastosowanie w kuchni i pielęgnacji

Właściwości i zastosowanie oleju z awokado

Właściwości i zastosowanie olejku z pestek malin

Najpopularniejsze

Magda i Sylwia - bohaterki sesji „Stomia to symbol zwycięstwa”

„Ze stomią można normalne żyć i wyglądać fajnie”. Poznajcie historie Magdy i Sylwii

Paznokcie

Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?

Gorąca kąpiel – za i przeciw. Komu nie służy kąpiel w gorącej wodzie?

Dlaczego włosy śmierdzą? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Skąd bierze się brzydki zapach włosów? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Kriolipoliza – efekty, cena, przeciwwskazania, czy warto

Gencjana - na ospę, na włosy, na afty. Jakie są zalety i wady gencjany?

Gencjana – na ospę, na włosy, na afty. Jakie są zalety i wady gencjany?

Pestka awokado – 8 sposobów, jak możesz ją wykorzystać

Spuchnięte dłonie - przyczyny

Spuchnięte dłonie, czerwone ręce. Dlaczego puchną dłonie?

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu. Dlaczego waga nie zawsze jest miarodajna?

Jaki rodzaj masażu wybrać?

Masaż – rodzaje, wskazania i przeciwwskazania. Jak zrobić masaż?

Powikłania po botoksie / unsplash

Powikłania po botoksie? Zdarzają się. Dr Marta Roth wyjaśnia

Sauna – zalety. Co daje sauna, na co pomaga? Działanie sauny

Sok z ziemniaka - jego właściwości i zastosowanie

Sok z ziemniaka – jego właściwości i zastosowanie

Swędzi cię głowa, masz łupież lub wiecznie tłuste włosy? W HelloNoShame o „wstydliwych” przypadłościach związanych z włosami rozmawiamy z trycholog Magdaleną Kanią

Po co mężczyźnie sutki?

Kobieta z tuatuażami i kolczykami

Przekłuwanie uszu pistoletem. Nie rób sobie tego ani swojemu dziecku! Piercerka tłumaczy, dlaczego to jest zły pomysł

×