Przejdź do treści

Olejek z opuncji – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Olejek z opuncji – właściwości i zastosowanie w kosmetyce Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Karolina Kuklińska-Kosowicz, współzałożycielka marki YOPE
„Polki szukają niezwykłości w codziennych czynnościach. I my im to dajemy”. Kwestionariusz urodowy: YOPE
Brylantyna – jak używać? Rodzaje, zastosowanie, efekty
Maseczka z jajka na włosy – efekty i domowe przepisy
Kosmetyki mineralne – skład, cechy, sposób aplikacji
Jak starzeją się włosy? /fot. iStock
Jak starzeją się włosy?

Olejek z opuncji figowej to jeden z najdroższych olejków roślinnych na świecie. Cena za 30 ml tego naturalnego kosmetyku zaczyna się od ok. 120 zł. Zyskuje on jednak coraz większe grono zwolenników ze względu na swoje silne właściwości przeciwstarzeniowe oraz nawilżające. Czy olejek z opuncji wart jest swojej ceny? Jak stosować ten kosmetyk i jakich efektów można się spodziewać?

Skąd pochodzi olej z opuncji?

Opuncja figowa (Opuntia ficus-indica) to sukulent pochodzący z Meksyku, obecnie uprawiany także w Maroku i krajach śródziemnomorskich. Z nasion opuncji figowej wytłaczany jest na zimno olejek o właściwościach regenerujących i nawilżających skórę. Do produkcji jednego litra olejku używa się aż pół tony owoców opuncji, dlatego ten olej roślinny nie należy do najtańszych. Dobroczynne właściwości wykazują też jadalne owoce opuncji – są bogate w magnes, wapń, potas, sód czy wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Prozdrowotne właściwości owoców i olejku z nasion opuncji (przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne i neuroprotekcyjne) potwierdzają liczne badania naukowe.

kobieta włosy

Olej z opuncji figowej – właściwości

Olejek opuncji uważany jest za najlepszy olej roślinny w pielęgnacji przeciwstarzeniowej. Stanowi bogate źródło witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem, sprzyja regeneracji naskórka i opóźnia procesy starzenia się skóry. Stosowanie olejku z opuncji może przynieść najwięcej korzyści osobom o skórze dojrzałej i suchej. Poniżej lista jego najważniejszych właściwości:

  1. Regeneracja i nawilżenie skóry – zwiększa nawodnienie skóry, rewitalizuje ją i przyspiesza gojenie się naskórka.
  2. Działanie antyoksydacyjne (przeciwutleniające) – jest naturalnym antyoksydantem, który chroni skórę przed działaniem wolnych rodników.
  3. Kuracja przeciwzmarszczkowa – zawarte w owocach opuncji figowej olejki roślinne widocznie wygładzają i ujędrniają skórę, olejek może być wykorzystywany także do pielęgnacji wrażliwej skóry pod oczami.
  4. Łagodzenie stanów zapalnych – olejek z opuncji sprawdzi się także w pielęgnacji skóry tłustej z ropnymi wypryskami. Zmniejszy poziom wydzielanego sebum i załagodzi zmiany zapalne.
  5. Działanie kojące i regeneracyjne – pomoże zregenerować naskórek po drobnych uszkodzeniach przez czynniki zewnętrzne, np. podrażnieniach przez kosmetyki czy niewielkich oparzeniach słonecznych.
olejek marchewkowy, macerat z marchwi

Jak stosować olej z opuncji figowej?

Olejek z opuncji figowej można stosować jako samodzielny kosmetyk, wklepując kilka kropli bezpośrednio w skórę. Można go także dodawać do balsamów i kremów w proporcji 5 ml olejku na 100 ml kremu lub balsamu. Olejek z opuncji figowej wzmacnia działanie serum, doskonale też współpracuje z kwasem hialuronowym. Jest bardzo wydajny, nawet jego niewielka ilość wystarczy na pokrycie całej twarzy. Przy tak wysokiej cenie tego naturalnego kosmetyku, jest to jego duża zaleta.

Olej z opuncji figowej do włosów i paznokci

Olej z opuncji figowej może być także stosowany do włosów i paznokci. Możesz go delikatnie wetrzeć w płytkę paznokciową albo w końcówki włosów. Stosowany na paznokcie wzmacnia je i zapobiega łamaniu i rozdwajaniu. Podobnie olejek z opuncji działa na włosy – nabłyszcza je i wzmacnia, chroniąc przed uszkodzeniami. Olejek z opuncji figowej na włosy możesz stosować na dwa sposoby. Kilka kropli olejku dodaj do maski lub odżywki i nałóż na umyte wilgotne włosy. Możesz też bezpośrednio nałożyć olejek na suche końcówki i zmyć szamponem po jednej lub dwóch godzinach.

Olejek z opuncji figowej w kosmetykach

Olejek z pestek opuncji figowej pojawia się w składzie niektórych kosmetyków. Kremy z opuncji figowej mają działanie przeciwzmarszczkowe, odmładzające i liftingujące. Przeznaczone są głównie do skóry dojrzałej, suchej i zmęczonej. W ich składzie oprócz olejku z opuncji znajdują się także inne składniki (np. masło shea, gliceryna, oliwa z oliwek), dlatego krem jest tańszy niż olejek w czystej postaci.

Efekty stosowania oleju z opuncji figowej

Regularne stosowanie olejku przez kilka tygodni zmniejsza widoczność zmarszczek i doskonale ją nawilża. Jeśli masz problemy z suchością, szorstkością skóry lub jej łuszczeniem się, olejek z opuncji figowej będzie dobrym rozwiązaniem. Regularne używanie tego kosmetyku niweluje drobne zmarszczki (np. kurze łapki w okolicach oczu) i sprawia, że skóra jest gładka i napięta. Powyższe działanie olejku potwierdzają pozytywne opinie na jego temat.

ergeycauselove / Freepik

Gdzie kupić olej z opuncji figowej?

Olejek z opuncji figowej wciąż jest trudno dostępny. Raczej nie znajdziemy go w popularnych drogeriach jak Hebe czy Rossman. Najszybciej można go kupić w sklepach specjalizujących się w naturalnych kosmetykach lub produktach BIO. Niestety naturalny, pełnowartościowy olejek z nasion opuncji figowej ma swoją cenę. Olejek z opuncji figowej wyróżniony międzynarodowym certyfikatem Ecocert – może kosztować nawet ok. 150 zł za 30 ml. Ważne jest, aby certyfikowany był sam produkt, a nie surowiec, ponieważ jedynie certyfikat dla produktu jest równoznaczny z tym, że olej został rozlany w kraju producenta i nie doszło do zanieczyszczenia go na kolejnych etapach dystrybucji. Poszukując oleju z opuncji nie daj się zwieść niższej cenie. Tańsze olejki zwykle zawdzięczają konkurencyjną cenę dodatkom innych substancji, olejków czy alergogennego limonenu.

 

Źródła:

  1. El-Mostafa K, El Kharrassi Y, Badreddine A, Andreoletti P, Vamecq J, El Kebbaj MS, Latruffe N, Lizard G, Nasser B, Cherkaoui-Malki M., Nopal cactus (Opuntia ficus-indica) as a source of bioactive compounds for nutrition, health and disease, Molecules, 2014.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Olejek laurowy – działanie, właściwości, skutki uboczne

Olej żywokostowy z gojnikiem – właściwości, zastosowanie

Olej musztardowy – właściwości, zastosowanie, cena

Olejek busajna – właściwości, zastosowanie, opinie

Olejek złodziei – skład, przepis i zastosowanie

Olejek macadamia – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Olejek oregano – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Olejek neem – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Olejek miętowy – właściwości, jak go zrobić samemu i gdzie kupić?

Olejek różany – jak zrobić, gdzie kupić, jakie ma właściwości?

Olejek sesa na włosy – właściwości, efekty, jak go stosować?

Balsamy do ust – rodzaje, skład, jak zrobić samemu?

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Olejki do włosów wysokoporowatych – które wybrać, jak używać?

Baby hair – co to jest, sposoby na ujarzmienie

pro-aging

Piękno nie liczy lat. Zmarszczki są OK, a anti-aging to już przeszłość – nadszedł czas na pro-aging!

Rodzaje włosów – podział i prawidłowa pielęgnacja

Olej parafinowy – zastosowanie w kosmetyce i medycynie

Mydło marsylskie – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Marek Pitucha

Zabiegi medycyny estetycznej dla 30, 40, 50-latki. Jakie wybrać? Wyjaśnia dr Marek Pitucha [WIDEO]

Medycyna regeneracyjna

„Medycyna regeneracyjna może stać się panaceum spowalniającym procesy starzenia” – przekonuje dr Katarzyna Jasiewicz

Marek Pitucha

Dr Pitucha: botoks jest najlepiej przebadanym lekiem w medycynie estetycznej [WIDEO]

Jedwab do włosów – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Najpopularniejsze

Gorąca kąpiel – za i przeciw. Komu nie służy kąpiel w gorącej wodzie?

Paznokcie

Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?

Dlaczego włosy śmierdzą? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Skąd bierze się brzydki zapach włosów? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Kriolipoliza – efekty, cena, przeciwwskazania, czy warto

zielone paznokcie

Zielone paznokcie – czego mogą być objawem?

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu. Dlaczego waga nie zawsze jest miarodajna?

Powikłania po botoksie / unsplash

Powikłania po botoksie? Zdarzają się. Dr Marta Roth wyjaśnia

Po co mężczyźnie sutki?

Pestka awokado – 8 sposobów, jak możesz ją wykorzystać

„Ćwiczmy mięśnie dna miednicy! Zmniejszymy dolegliwości nietrzymania moczu oraz poprawimy jakość naszego życia seksualnego”

Sok z ziemniaka - jego właściwości i zastosowanie

Sok z ziemniaka – jego właściwości i zastosowanie

Spuchnięte dłonie - przyczyny

Spuchnięte dłonie, czerwone ręce. Dlaczego puchną dłonie?

Wypadają ci włosy, łamią się, są suche lub rosną tam, gdzie nie powinny? Zobacz, co włosy mówią o twoim zdrowiu

Jaki rodzaj masażu wybrać?

Ochota na masaż? Sprawdź jaki rodzaj masażu wybrać

Dermatolog o wypryskach w okolicach bikini. Kiedy powinna się zapalić czerwona lampka?

Swędzi cię głowa, masz łupież lub wiecznie tłuste włosy? W HelloNoShame o „wstydliwych” przypadłościach związanych z włosami rozmawiamy z trycholog Magdaleną Kanią