Przejdź do treści

Olejek z rokitnika – właściwości i zastosowanie

Rokitnik
Olejek z rokitnika – właściwości i zastosowanie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Poranny prysznic czy wieczorna kąpiel? Co jest dla nas lepsze?
26-latka chora na hirsutyzm po kilkunastu latach przestała się golić i zapuściła brodę. „Trudno to wytłumaczyć, ale czuję się wolna”
Zastanawiasz się nad masażem bańką chińską? Sprawdź, co na ten temat mówi flebolog
Tiktokerka apeluje: Wyrzuć przeterminowany krem przeciwsłoneczny!
Skóra gotowa na lato. Krem z filtrem to za mało!

Olejek z rokitnika to produkt, który szturmem podbija rynek naturalnych kosmetyków i pielęgnacji. Nie bez powodu nazywany jest prawdziwą bombą witaminową. Jego skład to bogactwo witamin, kwasów i mikroelementów. Znały i wykorzystywały go nie tylko nasze babki, ceniony był bowiem już na początku ery. Swoje zastosowanie znajduje dziś w ziołolecznictwie, dermatologii i kosmetologii. Jakie są właściwości oleju z rokitnika? Jakie jest jego zastosowanie? Jakie są opinie o oleju rokitnikowym? Co to jest rokitnik syberyjski?

Olej z rokitnika – charakterystyka rośliny

Olejek z rokitnika to produkt pozyskiwany poprzez tłoczenie na zimno z miąższu lub nasion owoców rokitnika. Rokitnik to roślina należąca do rodziny oliwkowatych, której wysokość sięga do pięciu metrów. Naturalnie występuje w Europie – znany jest jako rokitnik zwyczajny, a także w Azji, głównie na Syberii – stąd jego często stosowana nazwa „rokitnik syberyjski”. Spotkać można go również w Chinach, Nepalu, Indiach, północnym Pakistanie i Afganistanie. Rośnie też w nieco chłodniejszych rejonach Europy, w Polsce zaś uprawiany jest głównie na plantacjach.

Charakterystycznym elementem są owoce rokitnika – intensywnie pomarańczowe, lekko kwaśne w smaku, soczyste i bardzo aromatyczne. To właśnie owoce mają największe znaczenie użytkowe – są źródłem soku i olejku rokitnikowego. Przyjmuje się, że miąższ owoców zawiera od 15 do 20 proc. oleju. Nasiona, będące drugim źródłem oleju rokitnikowego, zawierają go zaś od ośmiu do 20 proc.

Skład i właściwości oleju rokitnikowego

Pierwsze wzmianki o terapeutycznym zastosowaniu rokitnika pochodzą już z VII w p.n.e. z traktatu medycyny tybetańskiej. Wykorzystywany był on w Tybecie jako środek leczniczy, a mongolskie przekazy podają, że miał właściwości uspokajające. Leczono nim także rany. W Rosji zaś rokitnika stosowano do leczenia chorób żołądkowo-jelitowych, astmy i chorób skóry. Znały i ceniły go także nasze babki. Współcześnie olej rokitnikowy wykorzystywany jest powszechnie nie tylko w ziołolecznictwie, ale też w kosmetologii oraz dermatologii.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Skąd bierze się tak ogromna popularność? Olejek z owoców rokitnika to źródło wielu kwasów, fosfolipidów, witamin i związków mineralnych. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują:

  • kwasy omega-6,
  • kwasy omega-3,
  • kwasy omega-9,
  • sterole,
  • cukry,
  • białko,
  • składniki mineralne, w tym sód, wapń, potas, magnez, żelazo, krzem, glin, mangan, chrom, cynk,
  • związki fenolowe,
  • karotenoidy,
  • fosfolipidy,
  • tokoferole,
  • witaminy, w tym witamina A, C i E.

Olej rokitnikowy – zastosowanie

Szczególnie ceniony w kosmetologii i dermatologii jest olej z owoców rokitnika. Jego właściwości pielęgnacyjne i odżywcze powodują, że może być on używany przez posiadaczki skóry suchej, dojrzałej, naczynkowej i trądzikowej. Swoje zastosowanie znajduje także w pielęgnacji włosów.

aromaterapia Nabea

Olej z rokitnika na twarz i ciało

Dzięki zwartości przeciwutleniaczy olejek rokitnikowy na twarz sprawdzi się jako sposób na zmarszczki. Doskonale zregeneruje on także skórę, przywróci sprężystość i nada zdrowego wyglądu. Jeśli twoja skóra jest nadmiernie wysuszona, sięgnij po olejek z rokitnika.

Olej z rokitnika na trądzik? Ponieważ zmniejsza on wydzielanie sebum, redukuje stany zapalne i łagodzi podrażnienia doskonale sprawdzi się w pielęgnacji cery problematycznej. Olejek przyśpiesza także gojenie się ran i regenerację naskórka. Warto dodać, że rozjaśniając przebarwienia i wyrównując koloryt skóry, dodatkowo pozytywnie wpłynie na jej wygląd.

Pozytywne są także opinie o olejku z rokitnika stosowanym w przypadku takich problemów skórnych jak łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, toczeń rumieniowaty, czy dermatozy.

Dzięki wysokiemu stężeniu karotenoidów olej z owoców rokitnika znajduje też zastosowanie jako składnik produktów do opalania, poprawiających koloryt skóry i nadających jej charakterystyczny odcień delikatnej opalenizny. Zmniejsza on również stany zapalne wywołane szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Olejek rokitnikowy na włosy

Olejek rokitnikowy jest polecany przez entuzjastki olejowania włosów. Nadaje im połysk, ułatwia układanie, poprawia kondycję. Doskonale działa także na skórę głowy, przez co wzmacnia cebulki, zapobiega wypadaniu włosów i działa przeciwłupieżowo.

Olejki mogą wszystko

Olejek z rokitnika – zastosowanie zewnętrzne

Zastanawiasz się jak używać olejku z rokitnika? Możesz stosować go w czystej postaci. Pamiętaj jednak, że z uwagi na swój intensywny kolor może lekko barwić skórę. Niewielką ilość olejku rozprowadź na twarz, szyję i dekolt. Możesz delikatnie ogrzać dłońmi skórę, przytrzymując je przez chwilę na poszczególnych częściach ciała. Taką maseczkę z olejku rokitnikowego zmyj po około 15 minutach.

Olejek możesz dodawać także do kremów i maseczek lub wykorzystać go do demiakijażu.

Olej z rokitnika – zastosowanie wewnętrzne

Olej rokitnikowy możesz z powodzeniem stosować także wewnętrznie. Lista dolegliwości podczas których warto po niego sięgnąć jest naprawdę imponująca. Olej z rokitnika na żołądek pomoże zarówno przy stanach zapalnych, jak i chorobie wrzodowej. Właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne powodują, że skutecznie działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i immunostymulująco przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Picie oleju z rokitnika wzmacnia układ odpornościowy i wspiera pracę serca. Obniża on także poziom tzw. złego cholesterolu, przez co chroni przed zmianami miażdżycowymi.

Dawkowanie oleju z rokitnika uzależnione jest od tego w jakim celu go stosujesz – prewencyjnie, czy też po to, by złagodzić objawy. Zaleca się przyjmowanie od kilku kropel do kilku mililitrów – warto każdorazowo skonsultować to z lekarzem lub farmaceutą.

Olejek z rokitnika – cena

Cena olejku z rokitnika waha się od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych za 100 mililitrów. Wiele zależy od tego, z której części rośliny pozyskiwany jest olejek i skąd pochodzi roślina.

 

Źródła:

  1. P. Malinowska, B. Olas, Rokitnik – roślina wartościowa dla zdrowia, Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych 2016,
  2. B. Piłat, R. Zadernowski, Owoce rokitnika – bogate źródło związków biologicznie aktywnych, Postępy Fitoterapii 4/2016,
  3. L. Resich-Kozieł, K. Niemyska, Zastosowanie olejku z rokitnika w kosmetologii, Kosmetologia Estetyczna 2/2020.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Piękna cera bez podkładu? To możliwe! Oto prostych 8 sposobów

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Dezodorant w kremie – skład i skuteczność

Rytuał relaksu / fot. Hello Zdrowie

PMS, ciężki dzień w pracy, zły nastrój? Zaopiekuj się sobą z Rytuałem relaksu od WIMIN!

Perfumy z feromonami – jak działają? Jakie zapachy działają na kobiety a jakie na facetów?

Maseczka drożdżowa – jak ją wykonać i jak jej używać

Papaina – właściwości i zastosowanie. Na co suplementy z bromelainą i papainą

Jak zrobić perfumy w domu? Praktyczne porady i podpowiedzi jak wykonać własną kompozycję

Kwas ferulowy – gdzie występuje i efekty stosowania

Las jest miejscem, które koi Natalię

„Kiedy zaczyna się sezon, mam napięty grafik. Rośliny na mnie nie poczekają” — mówi Natalia Załęska-Pyć, Warmiaczka, która zakochała się w chwastach i ziołach

Brwi pudrowe - zabieg

Brwi pudrowe – co to za zabieg, cena henny pudrowej

Świeczka do masażu

Świeczka do masażu – czym jest i jak jej używać?

Stylizacja brwi – produkty, narzędzia, geometria brwi

Śluz ślimaka – właściwości. Działanie kremu ze śluzem ślimaka

Serum do paznokci – do czego służy, skład. Serum a odżywka

Kosmetyki wegańskie – czym są te produkty wegańskie?

Pomada do brwi – jak jej używać i jakich błędów nie popełniać?

Laminacja brwi

Laminacja brwi – czym ją wykonać i jak długo się utrzymuje

Granat przekrojony na pół

Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania

Arbuz z pestkami

Właściwości i zastosowanie oleju z pestek arbuza

Dzika róża

Olejek z dzikiej róży do twarzy i ciała – właściwości, efekty

Masło kakaowe

Masło kakaowe – właściwości, zastosowanie, gdzie kupić?

Bergamotka

Olejek bergamotowy – właściwości, zastosowanie

Ogórecznik lekarski

Olej z ogórecznika lekarskiego – właściwości, zastosowanie

Najpopularniejsze

Paznokcie

Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?

Kriolipoliza – efekty, cena, przeciwwskazania, czy warto

Gencjana - na ospę, na włosy, na afty. Jakie są zalety i wady gencjany?

Gencjana – na ospę, na włosy, na afty. Jakie są zalety i wady gencjany?

Powikłania po botoksie / unsplash

Powikłania po botoksie? Zdarzają się. Dr Marta Roth wyjaśnia

Gorąca kąpiel – za i przeciw. Komu nie służy kąpiel w gorącej wodzie?

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu. Dlaczego waga nie zawsze jest miarodajna?

Dlaczego włosy śmierdzą? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Skąd bierze się brzydki zapach włosów? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

„Czy zaklejanie znamion plastrem lub punktowe stosowanie kremów z filtrem UV jest rozsądne?” – pytają lekarki prowadzące bloga Dermatolook

Anna Lewandowska i jej metamorfoza. Lekarz medycyny estetycznej ocenia, co trenerka zmieniła w swoim wyglądzie

Po co mężczyźnie sutki?

Pestka awokado – 8 sposobów, jak możesz ją wykorzystać

Jaki rodzaj masażu wybrać?

Masaż – rodzaje, wskazania i przeciwwskazania. Jak zrobić masaż?

stopy kobiety

Opuchnięte stopy latem. Czy ciebie również to dotyczy? Podolog wyjaśnia, co może ci dolegać

Kobieta z tuatuażami i kolczykami

Przekłuwanie uszu pistoletem. Nie rób sobie tego ani swojemu dziecku! Piercerka tłumaczy, dlaczego to jest zły pomysł

Lipodemia — sprawdź, czym jest choroba grubych nóg, jakie ma objawy i jak się ją leczy

Lipodemia – co to jest, przyczyny, objawy i leczenie

Dermatolog o wypryskach w okolicach bikini. Kiedy powinna się zapalić czerwona lampka?

×